Παραδοσιακά χωριά, γεφύρια περασμένων αιώνων, καταρράκτες και ποτάμια, αλλά και δραστηριότητες μέσα στη φύση. Μαγευτικό σκηνικό σταΤρίκαλα.
Στην καρδιά της Ελλάδας βρίσκονται τα Τρίκαλα, μια πόλη όμορφη και λειτουργική όπου έχει γίνει ένας από τους δημοφιλέστερους χειμερινούς προορισμούς. Αυτή τη περίοδο των γιορτών μικροί και μεγάλοι επισκέπτονται την πόλη της Θεσσαλίας για να ζήσουν από κοντά τη μαγεία των Χριστουγέννων στο πάρκο του μύλου των ξωτικών.
Λίγο έξω από τα Τρίκαλα υπάρχουν κάποια όμορφα και παραδοσιακά χωριά που ο επισκέπτης αξίζει να τα εξερευνήσει περπατώντας πάνω σε γέφυρες χτισμένες αιώνες πριν, τεχνητούς καταρράκτες, να δοκιμάσει την τοπική κουζίνα και να απολαύσει ένα πλούσιο πρόγραμμα με αθλητικές δραστηριότητες. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα βαρεθεί λεπτό, αντίθετα θα επιστρέψει πλούσιος από εικόνες και την ομορφιά των τοπίων.
Πύλη Τρικάλων ή αλλιώς το «πέρασμα για τη νότια Πίνδο»
Η Πύλη βρίσκεται μόλις 18 χιλιόμετρα από την πόλη των Τρικάλων και είναι χτισμένη στη πεδινή περιοχή της Θεσσαλίας. Ωστόσο η κωμόπολη είναι ιδιαίτερα γνωστή ως «το πέρασμα στην Πίνδο», καθώς το γεφύρι του Αγίου Βησσαρίωνα που χτίστηκε το 1514 ήταν μέχρι το 1936 το μοναδικό πέρασμα της νότιας Πίνδου από και προς τον Θεσσαλικό κάμπο.
Πρόκειται για μια πέτρινη τοξωτή γέφυρα, η οποία βρίσκεται λίγο έξω από την Πύλη γεφυρώνοντας τον Πορταϊκό ποταμό που χωρίζει τα δύο βουνά που είναι αντικριστά: τον Ίτανο και τον Κόζιακα. Το γεφύρι που έφτιαξε ο μοναχός Βησσαρίωνας και πήρε το όνομα του θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα γεφύρια της ορεινής Ελλάδας.
Φτάνοντας στο γεφύρι του Αγίου Βησσαρίωνα η θέα πάνω από το ποτάμι και τα αντικριστά βουνά είναι καταπληκτική, ενώ υπάρχει δρομάκι να κατέβεις δίπλα στο ποτάμι. Σ΄αυτό το μέρος όπως μας είπαν οι ντόπιοι έρχονται πολλές φορές το καλοκαίρι όταν θέλουν να ξεφύγουν από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Μάλιστα, δίπλα στο ποτάμι υπάρχει ένα σύγχρονο καφέ για να απολαύσεις ένα ζεστό ρόφημα και φαγητό.
Πριν φτάσεις στο γεφύρι θα συναντήσεις άνδρες και γυναίκες να πουλούν προϊόντα παραγωγής τους: βότανα από τα γύρω βουνά, κατασκευές με έλατα και λουλούδια εποχής σε πολύ προσιτές τιμές και μέλι. Λίγο πιο πέρα θα μπορείς να προμηθευτείς τρικαλινό Χαλβά από τον Μπουλογιώργο -μην παραλείψεις να το δοκιμάσεις γιατί είναι πιο νόστιμος από τον γνωστό των Φαρσάλων.
Φεύγοντας από την Πύλη ξεκινούν δύο πολύ όμορφες διαδρομές, εμείς πήραμε την πιο τουριστική που οδηγεί στα χωριά Ελάτη και Περτούλι. Πριν φτάσουμε, όμως, στα δύο ορεινά χωριά που το χειμώνα γίνονται πόλος έλξης των επισκεπτών από κάθε μέρος της Ελλάδας κάναμε μια στάση στους Καταρράκτες της Παλαιοκαρυάς.
Εντυπωσιακοί καταρράκτες
Μια μικρή παράκαμψη με στάση στους καταρράκτες της Παλαιοκαρυάς αξίζουν το χρόνο σας πριν φτάσετε στα ορεινά χωριά της Θεσσαλίας.
Το γεφύρι της Παλαιοκαρυάς στέκει επιβλητικό και το πλαισιώνουν δύο τεχνητοί καταρράκτες δίνοντας μια πανέμορφη σύνθεση στο όλο τοπίο. Ο ένας καταρράκτης βρίσκεται πίσω από το γεφύρι του 16ου αιώνα με το νερό που κυλάει να χαρίζει στον επισκέπτη μια εικόνα μοναδικού κάλλους, ενώ το τοπίο συμπληρώνει μοναδικά ο ποταμός Παλαιοκαρύτης.
Η φύση τριγύρω καταπράσινη και τα νερά που κυλούν με ορμή κάνουν ακόμα πιο ατμοσφαιρικό το σκηνικό έχοντας την αίσθηση πως είναι καμβάς ενός ταλαντούχου ζωγράφου.
Οι επισκέπτες σταματούν προκειμένου να δουν από κοντά αυτό το πανέμορφο μέρος μιας και οι ντόπιοι το προτείνουν ως ένα από τα παλαιότερα και ομορφότερα αξιοθέατα. Εξάλλου, το συγκεκριμένο γεφύρι συνέδεε την Ήπειρο με τη Θεσσαλία μέσα από μια πολύ όμορφη διαδρομή, η οποία πλέον δεν χρησιμοποιείται.
Το μέρος αν και τουριστικό δεν έχει κάποια καντίνα για να προμηθευτείς τα απαραίτητα οπότε πρέπει να έχεις μαζί σου είτε νερό, είτε κάποιο σνακ.
Ελάτη
Στη νότια πλευρά της οροσειράς της Πίνδου είναι χτισμένη αμφιθεατρικά η Ελάτη μέσα σε ένα δάσος γεμάτο έλατα και με θέα το βουνό του Κόζιακα.
Πλέον είναι από τα πιο τουριστικά χωριά των Τρικάλων, μάλιστα πολλοί ντόπιοι έχουν τα εξοχικά τους. Ήταν ένα μέρος που το προτιμούσαν πάντα γιατί είναι ορεινό και δεν σημειώνει υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι.
Τα τελευταία χρόνια, το καταφύγιο των ντόπιων έχει μπει στο χάρτη των πιο τουριστικών χωριών της Θεσσαλίας συγκεντρώνονται πολλούς επισκέπτες, κυρίως τους χειμερινούς μήνες.
Η ιστορία του χωριού ξεκινάει αιώνες πίσω μιας και έχουν βρεθεί αρχαιολογικά ευρήματα που μαρτυρούν πως το χωριό ιδρύθηκε μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, το 1453 με πιθανότατο το όνομα Τύρνα. Όπως μας ενημέρωσε η ξεναγός από εδώ έχει περάσει ο Κοσμάς ο Αιτωλός, ενώ η σημερινή θέση του χωριά είναι σχετικά καινούργια: παλαιότερα βρισκόταν πιο δυτικά και κοντάστο ποτάμι, αλλά κάηκε ολοσχερώς από τους Γερμανούς.
Το χωριό παλαιότερα ήταν χτισμένο στη δυτική πλευρά πολύ κοντά στο ποτάμι με το όνομα Τύρνα, όμως κάηκε ολοσχερώς από τους Γερμανούς -πριν χρόνια χτίστηκε ξανά ς αυτή τη νέα θέση.
Μπαίνοντας στην Ελάτη θα συναντήσεις υπαίθρια χαριτωμένα μαγαζάκια όπου πουλάνε τοπικά προϊόντα παραγωγής τους: μέλι, μαρμελάδες, βότανα, ζυμαρικά. Αυτή την εποχή οι όμορφες κατασκευές με έλατα και αποξηραμένα λουλούδια από την ευρύτερη περιοχή δίνουν μια χαριτωμένη πινελιά. Λίγο πιο πάνω θα συναντήσεις κι άλλα μαγαζάκια με φοκλόρ αναμνηστικά: γκλίτσες, αξεσουάρ κουζίνας, μαγειρικά σκεύη, πλάστες όλα σε οικονομικές τιμές.
Κεντρικό σημείο συνάντησης παραμένει ο δρόμος με τις καφετέριες που αποτελείται από γουστόζικα καφέ με ζεστή ατμόσφαιρα και ενδιαφέρουσα εσωτερική διακόσμηση. Συνεχίζοντας το δρόμο εκεί που τελειώνουν τα μαγαζιά και ξεκινάνε τα σπίτια του χωριού υπάρχει ένα κατάστημα με τοπικά προϊόντα, το Λίκνο. Αν δεις απ΄ έξω πολλές μηχανές μην παραξενευτείς μιας και ο ιδιοκτήτης ο Άγγελος Σινάνης γνωρίζει όλα τα κατατόπια και τις διαδρομές αυτού του τόπου.
Στην Ελάτη αξίζει να απολαύσετε πεζοπορία, αλλά πρώτα περπάτησε μέσα στα πέτρινα σοκάκια του χωριού όπου θα δεις πολλές βρύσες και αρχοντικά.
Περτούλι
Στις πλαγιές του Κόζιακα, σε υψόμετρο 1.150 μέτρων βρίσκεται το Περτούλι, ένα πανέμορφο ορεινό χωριό. Μάλιστα, αφήνοντας πίσω στην κοσμοπολίτισσα Ελάτη για να πας στο Περούλι θα απολαύσεις τη διαδρομή μέσα στο ελατόδασος.
Αξίζει να σημειώσουμε πως ένα πολύ μεγάλο μέρος του δάσους έχει παραχωρηθεί στο τμήμα Δασολογίας του ΑΠΘ προκειμένου οι φοιτητές να κάνουν τις επιστημονικές έρευνες στο φυσικό τους περιβάλλον. Μην σου κάνει εντύπωση εκεί που περπατάς αμέριμνος στο δάσος να περάσουν δίπλα σου ζαρκάδια και ελάφια.
Σκι, ιππασία και πεζοπορία μέσα στο βουνό
Το Περτούλι είναι πιο ήσυχο χωριό, ωστόσο το προτιμούν τόσο οι επισκέπτες όσο και οι ντόπιοι για τις πλούσιες αθλητικές δραστηριότητες που μπορούν να απολαύσουν με φόντο το πανέμορφο τοπίο. Το χιονοδρομικό κέντρο που λειτουργεί από τη δεκαετία του 1980 έκανε το Περτούλι να γίνει ευρύτερα γνωστό.
«Εκτός από το χιονοδρομικό υπάρχει μια πλούσια γκάμα αθλητικών δραστηριοτήτων που μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης ανάλογα πάντα τις προτιμήσεις τους. Μεταξύ άλλων υπάρχει ιππασία, τοξοβολία, mountain bike, βόλτα με γουρούνες και μονοπάτια για πεζοπορία» μου αναφέρει ο Γιώργος Πολυγένης ιδιοκτήτης του Pertouli Extreme Sport. Ο ίδιος έχει γεννηθεί σ΄ αυτόν τον τόπο και παρόλο τις σπουδές του αποφάσισε να επιστρέψει για να ασχοληθεί με τις αθλητικές δραστηριότητες δίνοντας μια νέα πνοή στο μέρος όπου ενδείκνυται για άθληση και αναψυχή.
Φαγητό
«Παναγιώτης»
Η παραδοσιακή ταβέρνα φημίζεται για το νόστιμο μαγειρευτό φαγητό και το αγριογούρουνο για αυτό άλλωστε οι Τρικαλινοί ανεβαίνουν κυρίως τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.
Με χαμηλή θερμοκρασία μια ζεστή σούπα είναι ότι πρέπει για αρχή και στη Θεσσαλία όταν λέμε σούπα εννοούμε φυσικά τον τραχανά. Εδώ τον σερβίρουν όχι τόσο πηχτό και με σουσάμι- πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση μόνο που θα το προτιμούσα με λιγότερο ή καθόλου. Αυτές οι γεύσεις δεν θέλουν πειράματα, μόνο την πρώτη ύλη που θα κερδίσει και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Η πιατέλα με τα λαχανικά εποχής (μπρόκολο, κουνουπίδι και χόρτα) ήταν ότι έπρεπε για να συνοδέψουν το κρέας και πολύ σωστά βρασμένα. Από τα πιάτα που προτείνουμε είναι το χοιρινό με πράσα -σήμα κατατεθέν του τόπου, πολύ νόστιμο μαγειρεμένο και σε προδιαθέτει να κάνεις μια βούτα με το ψωμί μέσα στη σάλτσα- μέλι.
Ο πρωταγωνιστής του μενού είναι, χωρίς αμφιβολία, το αγριογούρουνο που συνοδεύεται με ρύζι. Ισορροπημένο στη γεύση με τα μπαχάρια να του δίνουν ένταση και η κάθε μπουκιά να λιώνει στο στόμα. Όσο για το μυστικό της επιτυχίας όπως μου ανέφερε ο φιλόξενος ιδιοκτήτης είναι το σωστό μαρινάρισμα και το μαγείρεμα ώστε να μην είναι στυφό.