Ερευνητές του Πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ δημιούργησαν την πρώτη υποθαλάσσια κάμερα χωρίς μπαταρίες, η οποία τροφοδοτείται από διάφορα ηχητικά κύματα μέσα στο νερό, όπως αυτά που παράγονται από διερχόμενα πλοία ή ψάρια.
Πώς λειτουργεί η υποθαλάσσια κάμερα
Η καινοτόμος αυτόνομη κάμερα τραβάει έγχρωμες φωτογραφίες ακόμη και στο σκοτεινό περιβάλλον κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ μεταδίδει ασύρματα τις φωτογραφίες μέσω του νερού.
Δεν χρειάζεται μπαταρίες ως πηγή ενέργειας, καθώς - χάρη σε ειδικά πιεζοηλεκτρικά υλικά - μετατρέπει σε ηλεκτρική ενέργεια την μηχανική ενέργεια από τις δονήσεις των ηχητικών κυμάτων που ταξιδεύουν μέσω του νερού. Η κάμερα χρησιμοποιεί επίσης τα ηχητικά κύματα για να στείλει τα δεδομένα σε έναν δέκτη εκτός νερού, ο οποίος αναδημιουργεί την εικόνα.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι πάνω από το 95% των ωκεανών της Γης δεν έχουν ποτέ παρατηρηθεί, κάτι που σημαίνει ότι ξέρουμε περισσότερα για τη Σελήνη παρά για τους ωκεανούς του πλανήτη μας. Μια δυσκολία είναι μέχρι σήμερα η τροφοδότηση μιας υποθαλάσσιας κάμερας για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι που απαιτεί ενσύρματη σύνδεση με κάποιο ερευνητικό πλοίο ή αποστολή σκάφους για την περιοδική επαναφόρτιση των μπαταριών της. Η νέα φωτογραφική μηχανή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για το ξεπέρασμα αυτού του προβλήματος, καθώς είναι περίπου 100.000 φορές πιο ενεργειακά αποδοτική από κάθε άλλη υποθαλάσσια κάμερα. Καθώς δεν χρειάζεται δική της πηγή ενέργειας, μπορεί να λειτουργήσει συνεχώς επί αρκετές εβδομάδες και έτσι θα επιτρέψει στους επιστήμονες να μελετήσουν άγνωστες έως τώρα περιοχές των ωκεανών, αναζητώντας νέα είδη ψαριών, θαλάσσια ρύπανση, επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής κ.α.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Φαντέλ Αντίμπ του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης των Υπολογιστών και μέλος του Εργαστηρίου Media Lab του ΜΙΤ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature Communications", σχεδιάζουν να βελτιώσουν περαιτέρω τη συσκευή τους, ώστε να αυξήσουν τη μνήμη της και να μπορεί να τραβήξει υποθαλάσσιο βίντεο. Δεν είναι παράξενο που η ανάπτυξη της κάμερας χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από το Γραφείο Ερευνών του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ