Όταν το διαστημικό σκάφος Orion της NASA θα απογειωθεί για τη μη επανδρωμένη αποστολή στο φεγγάρι, Artemis I, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο, η θέση του επικεφαλής της δεν θα είναι κενή.
Μία κούκλα σε ανθρώπινο μέγεθος, με δύο αισθητήρες ακτινοβολίας και μια διαστημική στολή Orion Crew Survival System πρώτης γενιάς, θα ταξιδέψει για να παρέχει δεδομένα σχετικά με το τι μπορεί να βιώσουν τα μέλη του πληρώματος κατά τη διάρκεια της διαστημικής πτήσης Artemis II το 2023.
Ενώ η κούκλα έχει στόχο, δεν έχει ακόμη όνομα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η NASA διοργανώνει το «Name the Artemis Moonikin Challenge». Από τις 16 Ιουνίου έως τις 28 Ιουνίου, ζητά από τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο Twitter, το Facebook και το Instagram να ψηφίσουν μεταξύ ονομάτων, έως ότου κάποιο αναδειχθεί ως νικητής.
Οι ψηφοφόροι μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε οκτώ ονόματα, σύμφωνα με ένα δελτίο Τύπου:
- ACE: «Απλό, πρακτικό. Προέρχεται από το Artemis Crew Explorer».
- CAMPOS: «Επινοητικός, επιλύει προβλήματα. Μια αφιέρωση στον Arturo Campos, βασικό παράγοντα για την επιστροφή του Apollo 13».
- DELOS: «Νοσταλγικός, ρομαντικός. Το νησί όπου γεννήθηκαν ο Απόλλωνας και η Άρτεμις, σύμφωνα με τον ελληνικό μύθο».
- DUHART: «Ζεστό, φιλόξενο. Αφιερωμένο στην Irene Duhart Long, (η πρώτη γυναίκα και η πρώτη από μειονότητα) επικεφαλής ιατρός στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι».
- MONTGOMERY: «Πρωτοπόρος, καινοτόμος. Αφιερωμένο στον Julius Montgomery, τον πρώτο Αφρο-αμερικανό που εργάστηκε στο Cape Canaveral Space Facility ως επαγγελματίας τεχνικός».
- RIGEL: «Φωτεινό, που εμπνέει. Ο γίγαντας σούπερ σταρ στον αστερισμό του Ωρίωνα».
- SHACKLETON: «Μυστικοπαθής, άφθονος. Ένας κρατήρας στο νότιο πόλο της Σελήνης και μια αναφορά σε έναν διάσημο εξερευνητή της Ανταρκτικής».
- WARGO: «Ενθουσιώδης, παθιασμένος. Μια αφιέρωση στον Michael Wargo, τον πρώτο επικεφαλής επιστήμονα εξερεύνησης του οργανισμού».
«Η πρόσκληση του κοινού να συμμετάσχει στους διαγωνισμούς ονοματολογίας και άλλες προκλήσεις είναι σημαντική για να φέρει τους ανθρώπους μαζί στο ταξίδι και να εμπνεύσει την επόμενη γενιά εξερευνητών», δήλωσε η Kathryn Hambleton, εκπρόσωπος της NASA, στο CNN. «Ανυπομονούμε για το τελικό όνομα που θα επιλεχθεί και ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να μας ακολουθήσουν σε αυτό, καθώς εργαζόμαστε για μια μακρόχρονη παρουσία μέσα και γύρω από τη Σελήνη και ετοιμαζόμαστε για την πρώτη αποστολή στον Άρη».
Γιατί μία κούκλα πηγαίνει στο διάστημα
Οι μηχανικοί θα συγκρίνουν τα δεδομένα της πτήσης Artemis I με προηγούμενες δοκιμές επίγειου εδάφους που έχουν διεξαχθεί με την ίδια κούκλα και ανθρώπους, με σκοπό να προετοιμαστούν για το Artemis II, δήλωσε η NASA.
«Είναι κρίσιμο για εμάς να λάβουμε δεδομένα από την κούκλα στο Artemis I για να διασφαλίσουμε όλα τα πρόσφατα σχεδιασμένα συστήματα, […] ώστε να παρέχουν στα μέλη του πληρώματος την προστασία που απαιτείται για την πρώτη μας αποστολή με πλήρωμα, την Artemis II», δήλωσε ο Τζέισον Χατ, επικεφαλής της NASA για την Orion Crew Systems Integration.
Μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την οποία έχει δοκιμαστεί η κούκλα, είναι εάν οι αστροναύτες θα μπορούσαν να ξεφύγουν με ασφάλεια από τα καθίσματά τους, εάν κολλήσουν ανάποδα σε νερό μετά από προσυδάτωση, είπε ο Χατ.
Επίσης, η NASA χρησιμοποιεί Ανθρωπομετρικές Συσκευές Ελέγχου, ή «κούκλες για crash test», σε αξιολογήσεις για να διασφαλίσουν ότι το κάθισμα και το κοστούμι της αποστολής Artemis II μπορούν να μετριάσουν τον κίνδυνο τραυματισμού στο κεφάλι και στον αυχένα κατά την ανάβαση και την προσγείωση, τις πιο σκληρές επιταχύνσεις.
Κατά τη διάρκεια της αποστολής Artemis Ι, την κούκλα θα συνοδεύσουν η Helga και η Zohar, δύο γυναικεία μοντέλα ανθρώπινου κορμού που ονομάζοντα «φαντάσματα» που θα κάθονται στις δύο χαμηλότερες θέσεις στο Orion.
Η Helga και η Zohar θα συμμετάσχουν σε μια μελέτη που έχει σχεδιαστεί για τον ποσοτικό προσδιορισμό της διαστημικής ακτινοβολίας που μπορεί να βιώσουν οι αστροναύτες στο Orion κατά τη διάρκεια αποστολών στη Σελήνη και για την αξιολόγηση ενός γιλέκου που προστατεύει από την ακτινοβολία – το οποίο ονομάζεται AstroRad - που μπορεί να μειώσει την έκθεση, σύμφωνα με τη NASA. Το γιλέκο αυτή τη στιγμή αξιολογείται για εφαρμογή και λειτουργία, ενώ οι αστροναύτες το φορούν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.