Ενα δεύτερο αντικείμενο, σαν κομήτης, από τον διαστρικό χώρο, ανακαλύφθηκε στο ηλιακό μας σύστημα, ανακοίνωσε η Διεθνής Αστρονομική Ενωση.
Στον νέο «επισκέπτη» δόθηκε το όνομα «Μπορίσοφ», επειδή ένας ερασιτέχνης αστρονόμος από την Κριμαία, ο Γκενάντι Μπορίσοφ, ήταν ο πρώτος που τον είχε εντοπίσει, στις 30 Αυγούστου, με ένα αυτοσχέδιο τηλεσκόπιο. Αυτός είναι ο δεύτερος διαστρικός επισκέπτης που εντοπίζεται στο ηλιακό μας σύστημα, μετά τον «Οουμουαμούα», το 2017.
Σαν κομήτης με κοντή ουρά
Ο «Μπορίσοφ» έχει την εμφάνιση κομήτη με κοντή ουρά. Ηδη, αστρονόμοι σε όλο τον κόσμο στρέφουν τα τηλεσκόπιά τους, προκειμένου να τον μελετήσουν. Πρόκειται για διαστημικό σώμα με διαστρική προέλευση, δηλαδή προέρχεται από άλλο ηλιακό σύστημα, σύμφωνα με τις έως τώρα παρατηρήσεις της ΔΑΕ.
Η διάμετρος του «Μπορίσοφ» εκτιμάται ότι είναι λίγα χιλιόμετρα. Από τους χιλιάδες κομήτες που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα, κανενός η τροχιά δεν είναι τόσο υπερβολική όσο του «Μπορίσοφ». Θα κάνει την κοντινότερη προσέγγισή του στον Ήλιο (περιήλιο) στις 7 Δεκεμβρίου φέτος, όταν θα βρίσκεται σε απόσταση δύο αστρονομικών μονάδων από τη Γη (μία τέτοια μονάδα είναι η απόσταση Γης-Ήλιου), σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Θα έχει τη μεγαλύτερη φωτεινότητα στον ουρανό του νοτίου ημισφαιρίου τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο και στη συνέχεια θα ξεκινήσει το μακρύ ταξίδι της εξόδου του από το ηλιακό σύστημά μας. Οι αστρονόμοι θα έχουν την ευκαιρία να τον παρατηρήσουν για αρκετούς μήνες, περισσότερους απ' ότι τον «Οουμουαμούα».