Φήμες κάνουν λόγο για κινήσεις από την πλευρά του Xbox που, αν γίνουν πραγματικότητα, θα αλλάξουν σημαντικά τον χώρο του gaming, όπως τον ξέρουμε σήμερα.
Αν οι φήμες επαληθευτούν, η Microsoft θα σπάσει την αποκλειστικότητα κάποιων τίτλων του Xbox, για να τους φέρει σε άλλες κονσόλες, όπως το PS5, που είναι βασικός ανταγωνιστής του.
Θα δούμε το Halo σε PlayStation, για πρώτη φορά;
Πρόκειται για φήμη που έχει δημοσιευθεί σε αρκετές ιστοσελίδες, ενώ κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ευρέως. Για παράδειγμα, πηγές του The Verge αναφέρουν ότι το Indiana Jones and the Great Circle, που περιμέναμε να δούμε αποκλειστικά σε Xbox, θα κυκλοφορήσει τελικά και σε PlayStation 5.
Επιπλέον, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Xbox Era, μια από τις ναυαρχίδες του Xbox, το Starfield, θα κυκλοφορήσει σε PS5.
Ακόμα, μια φήμη που κυκλοφορεί έχει να κάνει με ένα μικρότερο σε εκτόπισμα παιχνίδι, το οποίο, ωστόσο, απέσπασε εξαιρετικές κριτικές και βραβεύτηκε: το Hi-Fi Rush, το οποίο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα έρθει σε PlayStation 5 και Nintendo Switch. Ακούγονται και άλλα ονόματα παιχνιδιών: Halo: The Master Chief Collection, Grounded, Sea of Thieves.
Έχουν υπάρξει περιπτώσεις στις οποίες έσπασε η αποκλειστικότητα παιχνιδιών που είχαν κυκλοφορήσει αρχικά μόνο σε Xbox (και υπολογιστές) -όπως όταν το Ori and the Blind Forest κυκλοφόρησε σε Switch-, αλλά ποτέ σε τέτοια έκταση.
Πρώτη αντίδραση Φιλ Σπένσερ για τις φήμες
Αργότερα, λίγο μετά τις 22:00 το βράδυ της Δευτέρας (5/02), ο επικεφαλής του Xbox, Φιλ Σπένσερ, έκανε μια ανάρτηση στο X, στην οποία γράφει:
Σας ακούμε. Σχεδιάζουμε event για την επόμενη εβδομάδα, όπου ανυπομονούμε να μοιραστούμε μαζί σας περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το όραμά μας για το μέλλον του Xbox. Μείνετε συντονισμένοι.
Τι θα σήμαινε για το Xbox η κυκλοφορία παιχνιδιών του σε PS5
Τι σημαίνει, όμως, μια τέτοια αλλαγή στρατηγικής από τη μεριά της Microsoft;
Οι fans του Xbox τρίβουν τα μάτια τους με απορία καθώς διαβάζουν όλα αυτά στις ειδήσεις, ενώ και οι δημοσιογράφοι του χώρου προσπαθούν να επεξεργαστούν τις πληροφορίες αυτές και να φτάσουν σε συμπεράσματα.
Το Xbox, πάντως, έχει αρχίσει εδώ και καιρό να αλλάζει στρατηγική, βήμα-βήμα. Καθώς έχει χάσει τη «μάχη» με το PlayStation για δύο γενιές, η Microsoft έχει αρχίσει να ρίχνει το βάρος στη συνδρομητική υπηρεσία Game Pass και να μην βασίζεται, όπως λέει, τόσο στις κονσόλες για το μέλλον της.
Αυτήν τη στιγμή, το Xbox βγάζει τα δικά του αποκλειστικά παιχνίδια, όπως κάνουν οι ανταγωνιστές PlayStation και Nintendo. Τα παιχνίδια του Xbox κυκλοφορούν και σε PC, αλλά στο κομμάτι της «μάχης» μεταξύ κονσολών λειτουργούν ως αποκλειστικότητες.
Τα παιχνίδια αυτά, μάλιστα, είναι διαθέσιμα, αμέσως μόλις κυκλοφορήσουν, στη συνδρομητική υπηρεσία Game Pass.
Τώρα, αν οι φήμες επιβεβαιωθούν, η στρατηγική αυτή θα πρέπει να αλλάξει, τουλάχιστον εν μέρει. Κατ' αρχάς, θα πρέπει να εξακολουθούν οι καταναλωτές να έχουν λόγους ώστε να αγοράσουν μια κονσόλα Xbox, αφού δεν φαίνεται πιθανό να παρατήσει η Microsoft τώρα το hardware της -υπάρχουν και σχετικές διαρροές για το μέλλον, αλλά δεν έχουν επιβεβαιωθεί.
Αν κάποιος είχε αγοράσει Xbox για να παίξει τους τίτλους που αναμένονται στο μέλλον, πολλοί εκ των οποίων έχουν ανακοινωθεί ήδη, ή για να δει τι θα φέρουν οι εξαγορές άλλων εταιρειών όπως η Activision Blizzard, θα σκεφτεί, ίσως: «γιατί να μην πάρω PS5, αφού θα μπορώ να παίξω εκεί τα παιχνίδια του Xbox, αλλά και του PlayStation;»
Βέβαια, μπορεί η Microsoft να μη φέρει όλα τα παιχνίδια του Xbox στις άλλες πλατφόρμες, ενώ μπορεί να παραμείνει η ταυτόχρονη κυκλοφορία στο Game Pass -που, όμως, δεν αποτελεί από μόνη της μέθοδο προσέλκυσης κόσμου στην κονσόλα, αφού η υπηρεσία υπάρχει και σε υπολογιστές, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μέσω Cloud.
Φαίνεται πολύ πιθανό να υπάρξει απογοήτευση μεταξύ των πιστών fans του Xbox, αν δεν τους δοθεί μια ικανοποιητική αιτιολόγηση τέτοιων αποφάσεων. Ήδη υπάρχουν αρκετά σχόλια στα social media, που κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση, ενώ σημειώθηκαν και υπερβολές, με υβριστικά σχόλια και απειλές εναντίον στελεχών του Xbox, εν αναμονή επίσημων ανακοινώσεων.
Από τη Sega στη Microsoft
Αν οι φήμες ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, το Xbox θα γίνει κάτι σαν τη σημερινή Sega, που παλιότερα έβγαζε δικές της κονσόλες με αποκλειστικά παιχνίδια, τώρα, όμως, εκδίδει τίτλους για όλες τις πλατφόρμες του gaming και δεν έχει δικό της hardware.
Μένει να δούμε τι θα γίνει με το hardware του Xbox, αν η Microsoft αποφασίσει να ακολουθήσει έναν τέτοιο δρόμο.
Δεν υπάρχει, πάντως, συγκεκριμένη αναφορά για κυκλοφορία αυτών των παιχνιδιών μέσω του Game Pass σε άλλες κονσόλες, ενώ ο επικεφαλής του Xbox, Φιλ Σπένσερ, έχει απορρίψει τέτοιες αναφορές για άνοιγμα της υπηρεσίας.
Πάντως, δεν μπορούμε να μην αναρωτηθούμε ποια παιχνίδια του Xbox θα μπορούσαν να κυκλοφορήσουν σε άλλες κονσόλες -και γιατί.
Για παράδειγμα, ένας τίτλος όπως το Indiana Jones and the Great Circle μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις πωλήσεις του αν βγει και σε άλλες πλατφόρμες, μπορεί όμως να αυξήσει και τις πωλήσεις των κονσολών Xbox ή τις συνδρομές στο Game Pass.
Ένα μικρότερο σε δημοτικότητα παιχνίδια, όπως το επερχόμενο Avowed, δεν έχει τέτοια δυναμική, άρα θα μπορούσε να επωφεληθεί -και να ωφελήσει το brand- με άλλους τρόπους μέσω του ανοίγματος σε άλλες κονσόλες. Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς σχεδιάζει η εταιρεία και δεν μπορούμε εύκολα να κάνουμε εικασίες σχετικά με μια πιθανή προσέγγιση της Microsoft σε αυτό το κομμάτι.
Ναι, to Xbox δεν έχει καταφέρει να χτίσει ταυτότητα με ισχύ όπως της Nintendo, ας πούμε, αλλά δεν παύει έχει τις δικές της αναγνωρίσιμες μασκότ, όπως τον Master Chief του Halo, και θα είναι παράξενο να δούμε τον χαρακτήρα αυτόν σε κονσόλα PlayStation. Βέβαια... παράξενη ήταν (για κάποιους είναι ακόμη) και η παρουσία του Sonic εκτός Sega, ενώ θυμόμαστε τον Crash Bandicoot αποκλειστικά στο PlayStation, κάτι που πλέον δεν ισχύει.
Είναι ευκολότερο να φανταστούμε την κυκλοφορία ενός τίτλου σαν το Sea of Thieves σε άλλες κονσόλες, αφού πρόκειται για παιχνίδι που έχει βγει εδώ και πολλά χρόνια και παίζεται διαδικτυακά, με πολλούς παίκτες, άρα θα έβλεπε όφελος και άνοδο στον αριθμό των παικτών, μετά από τέτοιο άνοιγμα.
Το τέλος του Xbox όπως το ξέραμε;
Η Microsoft δίνει το περισσότερο βάρος στο Game Pass, αλλά, για να χρησιμοποιήσουμε την υπηρεσία αυτή, δεν χρειαζόμαστε κονσόλα Xbox. Επίσης, οι κινήσεις αυτές μοιάζουν με ανοίγματα προς διάφορες μη δοκιμασμένες κατευθύνσεις.
Ίσως, με το τεράστιο κόστος παραγωγής των μεγάλων παιχνιδιών, όπως το Indiana Jones, το μοντέλο που ακολουθεί σήμερα το Xbox δεν φαίνεται βιώσιμο και η εταιρεία βλέπει ότι πρέπει να ανοιχθεί περισσότερο, για να στηρίξει τα μελλοντικά σχέδιά της, που φαίνεται να κινούνται σε προσέγγιση τύπου «περισσότερα παιχνίδια, σε περισσότερες πλατφόρμες».
Είναι, αναμφίβολα, μια απροσδόκητη εξέλιξη: για να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό, το Xbox αγόρασε αρκετές μεγάλες εταιρείες, με την προοπτική να αναπτύξει ελκυστικά, αποκλειστικά παιχνίδια για τις κονσόλες του.
Ωστόσο, αν αλλάξει στρατηγική πριν καν κυκλοφορήσουν οι «καρποί» των εξαγορών, θα ακολουθήσουν αρκετά ερωτήματα. Βέβαια, δεν γνωρίζουμε εάν αυτές οι φερόμενες αποφάσεις θα αφορούν το σύνολο της «βιβλιοθήκης» του Xbox, ή τα παιχνίδια που αναπτύσσουν συγκεκριμένες εταιρείες.
Οι φήμες αναφέρουν ότι η Microsoft σκοπεύει να εξηγήσει τις αποφάσεις της σύντομα, άρα περιμένουμε να δούμε πώς θα κινηθεί η εταιρεία. Σε κάθε περίπτωση, αν επιβεβαιωθούν όσα λέγονται, θα μιλάμε για το τέλος του Xbox όπως το ξέραμε και για μεγάλες αλλαγές στον χώρο των βιντεοπαιχνιδιών.
Πάντως, καθώς τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί, οι φήμες θα μπορούσαν να αναφέρονται σε εσωτερικές συζητήσεις, σε συνεδριάσεις στελεχών του Xbox, στις οποίες θα μπορούσε να έχει αναφερθεί ως πιθανό ενδεχόμενο το άνοιγμα σε περισσότερες κονσόλες, για να ζυγιστούν τα θετικά και τα αρνητικά αποτελέσματα μιας τέτοιας κίνησης.