Κάθε φορά που λέτε «παρακαλώ» στο ChatGPT, ο δισεκατομμυριούχος Σαμ Άλτμαν γίνεται φτωχότερος - iefimerida.gr

Κάθε φορά που λέτε «παρακαλώ» στο ChatGPT, ο δισεκατομμυριούχος Σαμ Άλτμαν γίνεται φτωχότερος

Ο CEO της OpenAI, Σαμ Άλτμαν
Ο CEO της OpenAI, Σαμ Άλτμαν / Φωτογραφία: AP Photo / Markus Schreiber
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
ΕΛΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ

Ο Σαμ Άλτμαν, CEO της OpenAI, προχώρησε σε αποκαλύψεις όσον αφορά στο κόστος της ευγένειας προς την τεχνητή νοημοσύνη και συγκεκριμένα προς το ChatGPT.

Όταν ένας χρήστης στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter) ρώτησε δημόσια «Πόσα χρήματα έχει ήδη χάσει η OpenAI σε κόστος ηλεκτρικής ενέργειας εξαιτίας ανθρώπων που λένε "παρακαλώ" και "ευχαριστώ" στα μοντέλα της;», ο Άλτμαν απάντησε: «Δεκάδες εκατομμύρια δολάρια που άξιζαν απόλυτα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν και μπορεί να φαίνεται περιττό να φερόμαστε ευγενικά σε ένα chatbot, ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν τη σημασία της ευγένειας. Ο Κέρτις Μπίβερς, διευθυντής σχεδιασμού στη Microsoft, ισχυρίζεται ότι η καλή συμπεριφορά «βοηθά στη δημιουργία απαντήσεων με μεγαλύτερο σεβασμό και συνεργασία».

«Όταν αντιλαμβάνεστε την ευγένεια, είναι πιο πιθανό να απαντήσετε ευγενικά», αναφέρει ένα σημείωμα του Microsoft WorkLab, προσθέτοντας: «Η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη αντανακλά επίσης τα επίπεδα επαγγελματισμού, σαφήνειας και λεπτομέρειας των οδηγιών που της δίνετε».

Πόσο κοστίζουν στο περιβάλλον μοντέλα όπως το ChatGPT

Μια έρευνα του 2024 έδειξε ότι το 67% των Αμερικανών είναι ευγενικοί με τα chatbots, με το 55% να το κάνουν «επειδή είναι το σωστό» και το 12% για να «καλοπιάσουν τον αλγόριθμο σε περίπτωση εξέγερσης της τεχνητής νοημοσύνης».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι σημαντικές, σύμφωνα με έρευνα της Washington Post, σε συνεργασία με ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Διαπίστωσαν ότι η παραγωγή ενός μόνο e-mail 100 λέξεων καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει 14 λάμπες LED για μία ώρα. Αντίστοιχα, εάν έστελνε κανείς ένα e-mail που δημιουργείται από AI κάθε εβδομάδα για έναν χρόνο, θα χρησιμοποιούσε 7,5 kWh, περίπου ισοδύναμο με μία ώρα κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για 9 σπίτια στην Ουάσιγκτον. Τώρα, φανταστείτε τις χιλιάδες μακροσκελείς οδηγίες που δίνουμε καθημερινά σε chatbots όπως το ChatGPT της OpenAI: Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για μια δραστηριότητα με αμελητέο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Τα κέντρα δεδομένων που υποστηρίζουν αυτά τα chatbots καταναλώνουν ήδη περίπου το 2% της παγκόσμιας ενέργειας, και σύμφωνα με προβλέψεις ο αριθμός αυτός αναμένεται να εκτοξευθεί, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη εισβάλλει σε κάθε γωνιά της καθημερινότητας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ChatGPT τεχνητή νοημοσύνη chatbots ευχαριστώ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ