Αλλαγές προς αποφυγή... παρεξηγήσεων και τσακωμών φαίνεται πως ετοιμάζει το Instagram.
Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό το μέσο κοινωνικής δικτύωσης θα αρχίσει να προειδοποιεί τους χρήστες ότι οι λεζάντες τους σε κάποια φωτογραφία ή βίντεο μπορεί να θεωρηθούν προσβλητικές για άλλους, συνεπώς ίσως θα πρέπει να τις αλλάξουν. Η εταιρεία, που ανήκει στο Facebook, έχει ήδη εκπαιδεύσει ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο θα αναλάβει να ανιχνεύει τις δυνητικά προσβλητικές λεζάντες.
O πραγματικός στόχος της ενέργειας του Instagram
Το νέο εργαλείο θα τεθεί σε λειτουργία άμεσα σε μερικές χώρες και σε άλλες μέσα στους επόμενους μήνες. Μεταξύ άλλων, έχει ως στόχο να καταπολεμήσει τον κυβερνο-εκφοβισμό, που έχει εξελιχθεί σε σοβαρό πρόβλημα σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το Instagram και το YouTube. Μάλιστα το Instagram είχε χαρακτηρισθεί η χειρότερη στον κόσμο πλατφόρμα σε μια έρευνα του 2017 σχετικά με τον εκφοβισμό στο διαδίκτυο.
Eτσι, όταν πλέον ο χρήστης πληκτρολογεί μια προσβλητική ή επιθετική λεζάντα στο Instagram, θα λαμβάνει άμεσα ένα μήνυμα ότι το κείμενο του μοιάζει με άλλα που ήδη έχουν χαρακτηρισθεί προσβλητικά από τρίτους. Οι χρήστες θα έχουν την επιλογή να τροποποιήσουν την λεζάντα τους προτού τη δημοσιοποιήσουν, χωρίς όμως να είναι αυτό υποχρεωτικό.
«Πέρα από τον περιορισμό της εξάπλωσης του εκφοβισμού, η προειδοποίηση θα βοηθά στο να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους στο τι δεν επιτρέπουμε στο Instagram και πότε ο λογαριασμός ενός χρήστη κινδυνεύει να καταπατήσει τους κανονισμούς μας», ανέφερε η πλατφόρμα σε ιστολόγιο της, σύμφωνα με το BBC.
Νωρίτερα φέτος τον Ιούλιο το Instagram είχε αρχίσει να εφαρμόζει ένα ανάλογο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης για να ειδοποιεί τους χρήστες πότε τα σχόλια τους πάνω σε αναρτήσεις άλλων μπορεί να θεωρηθούν προσβλητικά. «Τα αποτελέσματα έως τώρα είναι ενθαρρυντικά και βρήκαμε ότι αυτού του τύπου οι προτροπές μπορούν να ωθήσουν τους ανθρώπους να ξανασκεφτούν τα λόγια τους, εφόσον τους δίνεται η ευκαιρία», σύμφωνα με το Instagram.
Κατά πόσο όμως όντως τέτοια «έξυπνα» εργαλεία θα έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα, παραμένει ένα ερώτημα, από τη στιγμή που ο χαρακτήρας τους παραμένει προαιρετικός για τους χρήστες.