Το iefimerida.gr ταξίδεψε στις 23 Φεβρουαρίου στο Βέτσλαρ, στη βόρεια Έσση της κεντρικής Γερμανίας, και για τρεις ημέρες έζησε από κοντά την εμπειρία της συνεργασίας της Xiaomi με τη Leica, όπου οι καρποί της συνεργασίας των δύο είχαν ως αποτέλεσμα την έναρξη μιας νέας εποχής στον κόσμο των smartphones.
Ο τεχνολογικός κολοσσός Xiaomi και η πιο εμβληματική ευρωπαϊκή μάρκα στον κόσμο της φωτογραφίας ένωσαν τις δυνάμεις τους για χάρη των νέων Xiaomi 13 και Xiaomi 13 pro, που «αποκαλύφθηκαν» επίσημα στις 26 Φεβρουαρίου κατά τη διάρκεια του MWC 2023 στη Βαρκελώνη, ενώ έπονται και νέα εγχειρήματα στο μέλλον.
Τα δύο κινητά είναι εξοπλισμένα με κάμερα του γερμανικού κολοσσού που διαθέτει έναν τριπλό φακό 50MP και αισθητήρα 1 ίντσας, δίνοντας έτσι την αίσθηση ότι ο καθένας μπορεί να έχει μια φωτογραφική μηχανή υψηλής ανάλυσης στην... τσέπη του, δηλαδή στο κινητό του τηλέφωνο. Σημειώνεται πως το πλάνο σχεδιασμού smartphones με κάμερες υψηλής αισθητικής ακολουθείται πιστά από την Xiaomi τα τελευταία χρόνια σε όλα της τα μοντέλα.
Στο «χωριό» της Leica στο Βέτσλαρ της Γερμανίας
Για τρεις ημέρες το iefimerida.gr -το μοναδικό ελληνικό μέσο που ταξίδεψε από την Ελλάδα, ύστερα από πρόσκληση της Xiaomi, για τη συγκεκριμένη δημοσιογραφική αποστολή- βρέθηκε στον «ναό» των φωτογραφικών μηχανών, στον «κόσμο» της Leica στο Βέτσλαρ, μια περιοχή που τα τελευταία χρόνια έχει γνωρίσει ταχύτατη ανάπτυξη.
Φτάνοντας στο ξενοδοχείο και στις εγκαταστάσεις της Leica, που εκ πρώτης όψεως παραπέμπουν σε ένα σύγχρονο τεχνολογικό χωριό, αυτό που σίγουρα κεντρίζει το ενδιαφέρον είναι η αρχιτεκτονική των κτιρίων. Στο πλαίσιο του ταξιδιού, η Xiaomi μάς έδωσε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στις εγκαταστάσεις του μουσείου φωτογραφίας, το σχήμα του οποίου θυμίζει έντονα κάμερα που χρησιμοποιούνταν για το γύρισμα και την προβολή κινηματογραφικής ταινίας, μέχρι την γκαλερί φωτογραφιών της γερμανικής εταιρείας, όπου τα παράθυρα είναι εμπνευσμένα από το σχήμα ενός φωτογραφικού φιλμ - όλα στις αποχρώσεις του γκρι και του μαύρου. Εκεί μας καλωσόρισαν τα στελέχη της Xiaomi και η εμπειρία ξεκίνησε.
Η πρώτη «στάση» ήταν στο μουσείο. Εκεί μπορεί κανείς να μάθει τα πάντα για την ιστορία της Leica, σε μια διαδραστική εμπειρία που σίγουρα δεν ξεχνιέται εύκολα, μέσα μάλιστα από τους ίδιους τους εμπνευστές της, οι οποίοι αποκτούν μιλιά μέσω της τεχνολογίας. Παράλληλα, με μια εφαρμογή που είναι διαθέσιμη για κατέβασμα σε κάθε είδους smartphone, o επισκέπτης μπορεί να γίνει για λίγες ώρες «επαγγελματίας» φωτογράφος, να εμφανίσει ένα αρνητικό φιλμ μέσα στο dark room του μουσείου και να το μεταφέρει στο κινητό του σκανάροντας ένα barcode, αλλά και να γυρίσει τον χρόνο πίσω βλέποντας τη μοναδική συλλογή με τα πρώτα μοντέλα των φωτογραφικών μηχανών της Leica.
Και στο εσωτερικό του μουσείου το άσπρο, το γκρι και το μαύρο κυριαρχούν.
Το «cinematic» σκηνικό στην γκαλερί
Την ίδια ημέρα επισκεφθήκαμε και το κτίριο όπου στεγάζεται η γκαλερί της Leica στο Βέτσλαρ, εκεί όπου το σκηνικό μάς επέτρεπε να δοκιμάσουμε τη δυναμική του εντυπωσιακού συστήματος καμερών που διαθέτει η νέα σειρά Xiaomi 13.
Οι συσκευές είναι εξοπλισμένες με τριπλό σύστημα καμερών: Το σύστημα Leica Vario-Summicron 1:19-2.2/14-75 ASPH του Xiaomi 13 Pro, με πεδίο εστίασης από τα 14mm μέχρι τα 75mm, αποτελείται από μια βασική κάμερα εύρους 23mm με έναν υπερμεγέθη αισθητήρα IMX989, 1 ίντσας, μια 75mm floating telephoto κάμερα, καθώς και έναν υπερευρυγώνιο φακό στα 14mm.
Η συγκεκριμένη γκαλερί δεν είναι, βέβαια, η μοναδική στη Γερμανία, αφού υπάρχει αντίστοιχη -με διαφορετικά, ωστόσο, εκθέματα- τόσο σε άλλες πόλεις της χώρας όσο και σε πόλεις ανά την Ευρώπη.
Αφού οι άνθρωποι της Xiaomi και της Leica που ήταν υπεύθυνοι για την ξενάγηση μας χώρισαν σε γκρουπ, ξεκινήσαμε την περιήγησή μας. Μέσα στην γκαλερί μπορεί να δει κανείς φωτογραφίες διάσημων φωτογράφων που έχουν μείνει στην Ιστορία, πολλές εκ των οποίων σίγουρα θα έχετε την αίσθηση ότι κάπου τις έχετε ξαναδεί.
Παράλληλα, στην γκαλερί υπάρχουν αμέτρητες φωτογραφικές μηχανές, φακοί και φιλμ. Μέσα σε διαφανή κουτιά, κάμερες από τα ξεκινήματα της Leica μέχρι σήμερα είναι τοποθετημένες με μαθηματική ακρίβεια η μια δίπλα στην άλλη, δημιουργώντας ένα ευχάριστα χαοτικό σκηνικό όπου το ανθρώπινο μάτι χάνεται ανάμεσα στους εκατοντάδες φακούς. Κάπου εκεί και ο τοίχος 40 μέτρων πάνω στον οποίο υπάρχουν χαραγμένες οι σημαντικότερες ημερομηνίες και τα επιτεύγματα της εταιρείας. Από την ιδέα της πρώτης κάμερας μέχρι το σήμερα.
Εικόνες μέσα από την γκαλερί της Leica στο Βέτσλαρ:
Μέσα στην γκαλερί στεγάζεται και τμήμα έρευνας και ανάπτυξης της Leica. Οι εργασίες στο συγκεκριμένο τμήμα είναι ορατές προς το κοινό, αφού ανάμεσα στα εκθέματα και στο εργαστήριο υπάρχει ένα πελώριο διαχωριστικό τζάμι, όπου οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν το δυναμικό της εταιρείας να εργάζεται, ο καθένας πάνω στο δικό του κομμάτι. Οι φωτογραφίες στο συγκεκριμένο τμήμα της έκθεσης απαγορεύονταν, για ευνόητους λόγους.
Άξιο μνημόνευσης ότι στο τμήμα ο μεγαλύτερος αριθμός των εργαζομένων είναιγυναίκες, πολλές μάλιστα εκ των οποίων εργάζονται στην εταιρεία για 20 ή και περισσότερα χρόνια. Όπως είπαν στο iefimerida.gr οι άνθρωποι της Leica κατά την ξενάγησή μας, η εύρεση νέων ανθρώπων με την κατάλληλη τεχνογνωσία που θέλουν να ασχοληθούν με το αντικείμενο είναι ιδιαίτερα δύσκολη.
Ο αισθητήρας με τον οποίο είναι εξοπλισμένες οι συσκευές εγγυάται χρωματιστές εικόνες με ευδιάκριτο κοντράστ και ξεκάθαρη ανάλυση ώστε να αποτυπώνεται κάθε λεπτομέρεια.