Η Ιαπωνία κυρύσσει «πόλεμο» στις δισκέτες - Η ρετρό τεχνολογία που χρησιμοποιούν ακόμα χιλιάδες υπάλληλοι - iefimerida.gr

Η Ιαπωνία κυρύσσει «πόλεμο» στις δισκέτες - Η ρετρό τεχνολογία που χρησιμοποιούν ακόμα χιλιάδες υπάλληλοι

Οι «ρετρό» δισκέτες αποθήκευσης
Οι «ρετρό» δισκέτες αποθήκευσης/ Φωτογραφία Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο υπουργός ψηφιακής τεχνολογίας της Ιαπωνίας, Τάρο Κόνο κηρύττει «πόλεμο» στις... δισκέτες και άλλες-ρετρό πλέον, τεχνολογίες που χρησιμοποιούν ακόμα χιλιάδες Ιάπωνες υπάλληλοι.

Περίπου 1.900 κυβερνητικές διαδικασίες εξακολουθούν να απαιτούν από τις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν τις συγκεκριμένες απαρχαιωμένες συσκευές αποθήκευσης, καθώς και CD και μίνι δίσκους, είπε ο Τάρο Κόνο, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δήλωσε μάλιστα ότι οι κανονισμοί θα ενημερωθούν ώστε να επιτρέψουν στους ανθρώπους να χρησιμοποιούν τις διαδικτυακές υπηρεσίες.

Παρά τη φήμη της για τα καινοτόμα γκάντζετ υψηλής τεχνολογίας, η Ιαπωνία είναι διαβόητη για την προσκόλληση της στην ξεπερασμένη τεχνολογία λόγω μιας συντηρητικής κουλτούρας που κυριαρχεί στην υπαλληλία της χώρας.

20.000 δισκέτες χωράνε όσο μια απλή κάρτα μνήμης usb

Τα Floppy Discs, όπως είναι η διεθνής τους ονομασία επειδή τα αρχικά προϊόντα ήταν εύκαμπτα (Floppy) δημιουργήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1960, αλλά αποχώρησαν από την «τεχνολογική μόδα» τρεις δεκαετίες αργότερα χάρη σε πιο αποτελεσματικές λύσεις αποθήκευσης δεδομένων και αρχείων.

Σήμερα χρειάζονται περισσότερες από 20.000 δισκέτες για να αποθηκέυσουν όσα μπορεί να αποθηκεύσει μια τυπική κάρτα μνήμης usb των 32 gb.

Αλλά η κληρονομιά της χαρακτηριστικής τετράγωνης δισκέτας που σημάδεψε δεκαετίες έχει αφήσει το αποτύπωμά της μέχρι σήμερα καθώς αποτελεί πλέον το ψηφιακό εικονίδιο της επιλογής «αποθήκευση» σε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές σχεδόν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια ιαπωνική κυβερνητική επιτροπή ανακάλυψε περίπου 1.900 τομείς στους οποίους απαιτείται από τις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν τέτοια απαρχαιωμένα μέσα αποθήκευσης, όπως οι δισκέτες.

«Από πού αγοράζει κανείς μια δισκέτα αυτές τις μέρες;»

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου την Τρίτη, ο Ιάπωνας υπουργός επέκρινε επίσης την παρατεταμένη χρήση και μιας άλλης ξεπερασμένης τεχνολογίας από τη χώρα.

«Ψάχνω να απαλλαγώ από τη συσκευή φαξ και εξακολουθώ να σκοπεύω να το κάνω», είπε.

Γυρίζοντας πάντως στις δισκέτες, αναρωτήθηκε: «Από πού αγοράζει κανείς μια δισκέτα αυτές τις μέρες;», ένα πραγματικά εύλογο ερώτημα.

Ο υπουργός κυβερνοασφάλειας που δεν είχε χρησιμοποιήσει ποτέ του υπολογιστή!

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ιαπωνία μπαίνει στα πρωτοσέλιδα για τις ανάλογες συνήθειές της - οι οποίες παραμένουν παράδοξο δεδομένης της ικανότητας της χώρας να αναπτύσσει συναρπαστικά τα νέα προϊόντα τεχνολογίας.

Έχουν προσφερθεί διάφορες εξηγήσεις, συμπεριλαμβανομένου της φτωχής «ψηφιακής γραμματοσύνης» και μιας γραφειοκρατικής κουλτούρας με συντηρητικές τάσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προκλήθηκε μάλιστα σοκ πριν λίγα χρόνια, το 2018, όταν ο υπουργός κυβερνοασφάλειας της χώρας παραδέχτηκε ότι δεν είχε χρησιμοποιήσει ποτέ υπολογιστή, λέγοντας ότι ανέθετε πάντα καθήκοντα πληροφορικής στο προσωπικό του.

Αξιωματούχοι στις ΗΠΑ ανακαλύφθηκε επίσης ότι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν δισκέτες για να διαχειρίζονται τη δύναμη των πυρηνικών τους όπλων κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2010, αν και αυτή η πρακτική φέρεται να καταργήθηκε μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ