Γύρω στα 20 χιλιόμετρα έξω από τη Βουδαπέστη βρίσκεται ένα από τα πλέον σημαντικά «μυστικά» της Huawei.
Πρόκειται για το πρώτο smart εργοστάσιο στην Ευρώπη το οποίο βασίζεται στην τεχνολογία 5G MPN (Mobile Private Network). Είναι ένα «κλειστό» δίκτυο 5G, το οποίο δίνει τη δυνατότητα να γίνουν πράξη εφαρμογές που μέχρι πρότινος θα φάνταζαν ότι είναι βγαλμένες από το μακρινό μέλλον. Τι σημαίνει αυτό; Ότι στο συγκεκριμένο εργοστάσιο υπάρχουν πλήρως αυτοματοποιημένα συστήματα, ουσιαστικά «ρομπότ», με τα οποία αφενός η παραγωγική διαδικασία επιταχύνεται και, αφετέρου, γίνεται… αλάνθαστη.
«Το βασικό μας πρόβλημα ήταν να εξηγήσουμε στους ανθρώπους μας εδώ ότι δεν ήρθαν τα ρομπότ για να τους αντικαταστήσουν. Τα ρομπότ ήρθαν για να ανεβάσουν τα skills όλων και να μας βοηθήσουν» εξηγεί ο Attila Bolla, διευθυντής της smart μονάδας BYD της Huawei. Σύμφωνα με τον Bolla, στο εργοστάσιο απασχολούνται 330 άνθρωποι και δεν έχει γίνει καμία απόλυση παρότι ένα μεγάλο μέρος του φόρτου εργασίας το «σηκώνουν» τα ρομπότ, έχοντας αυξήσει την αποδοτικότητα κατά 20%.
Οι smart λειτουργίες του εργοστασίου της Huawei
Τι το τόσο ξεχωριστό έχει ωστόσο το συγκεκριμένο 5G smart εργοστάσιο; «Το πρώτο που διαπιστώνει κάποιος όταν έρχεται στο εργοστάσιό μας είναι τα AGVs (Automatic Guided Vehicle, δηλαδή οχήματα που κινούνται… μόνα τους). Τα βασικά AGV μας είναι αυτοματοποιημένοι ανυψωτές (forklifts), τα οποία μετακινούν μόνα τους προϊόντα στις αποθήκες» λέει ο Attila Bolla.
Σύμφωνα με τον manager της Huawei, «ένα AGV ισούται ουσιαστικά με τρεις εργαζόμενους, καθώς εργάζεται 24 ώρες το 24ωρο, ενώ φορτίζει μόνο του, με ένα σύστημα παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιούν οι ηλεκτρικές σκούπες ρομπότ». Επιπλέον, τα ογκώδη AGV «βλέπουν» ώστε να αποφεύγουν εργαζομένους και αντικείμενα, ώστε να μην προκληθεί κάποιο ατύχημα.
Στο ίδιο εργοστάσιο της Huawei υπάρχουν και κάποια μικρότερα 5G forklifts τα οποία ζυγίζουν αυτόματα τα προϊόντα. «Είχαμε δει ότι με τη χειροκίνητη καταχώριση βάρους γίνονται λάθη. Για παράδειγμα, γραφόταν “3000” αντί για “300”, κάτι που προκαλούσε πρόβλημα στα logistics. Με τη ζύγιση από τα forklift και την αυτόματη καταχώρηση μέσω του 5G πλέον δεν γίνονται λάθη» προσέθεσε ο Bolla.
Το αποτέλεσμα: Μηδέν παράπονα από πελάτες
Ένα άλλο εντυπωσιακό σημείο του εργοστασίου είναι ο τομέας με το αυτοματοποιημένο σύστημα ελέγχου για σφάλματα. Όπως εξήγησαν στο iefimerida.gr υπεύθυνοι του συγκεκριμένου τομέα, για κάθε προϊόν υπάρχει ένα υπόδειγμα, δηλαδή ένα σύνολο φωτογραφιών που δείχνουν πως πρέπει να είναι οπτικά ένα άρτιο προϊόν. Τα ρομπότ του εν λόγω τομέα της Huawei ελέγχουν κάθε προϊόν εξονυχιστικά και με έναν ειδικό αλγόριθμο… αποφασίζουν αν το προϊόν είναι σωστό. Το αποτέλεσμα; Εδώ και πέντε χρόνια δεν έχει γίνει κανένα παράπονο από τους πελάτες του εργοστασίου.
Μεταξύ άλλων, στο smart εργοστάσιο της Huawei στη Βουδαπέστη εργαζόμενοι έχουν στη διάθεσή τους και smart γυαλιά. Αυτό που προσφέρουν είναι ότι για πολύ εξειδικευμένες εργασίες μπορούν έτσι να συμβουλεύονται συναδέλφους από την Κίνα. «Ο εργαζόμενος εδώ φορά τα smart γυαλιά και ο συνάδελφος στην Κίνα βλέπει την ίδια στιγμή από τα “μάτια” του εδώ εργαζομένου. Μπορεί έτσι να τον καθοδηγήσει ακόμα και στις πιο λεπτές εργασίες» λέει ο Bolla.
Μπορεί να φέρει η τεχνολογία μείωση των θέσεων εργασίας;
Για βήματα προς το μέλλον, όπως τα smart εργοστάσια, μίλησε προ ημερών στο iefimerida ο Marco Xu, Vice President, Director of Public Affairs and Communications της Huawei Technologies για την Κεντρική & Ανατολική Ευρώπη και τη Σκανδιναβία.
Ερωτηθείς αν με την ανάπτυξη των αυτοματοποιημένων τεχνολογιών χαθούν θέσεις εργασίας, ο Xu είπε «η τεχνολογία μπορεί να φέρει μείωση θέσεων εργασίας, λόγω ΑΙ και άλλων εφαρμογών. Μπορώ να σας φέρω όμως παραδείγματα που δείχνουν και την άλλη, θετική εικόνα. Στην Κίνα είχαμε ανθρώπους που δούλευαν στο λιμάνι, έκαναν βαριά δουλειά και έπρεπε να συνταξιοδοτηθούν στα 40-45. Αν έχεις όμως 5G δουλεύεις remote, σαν από γραφείο. Τότε μπορείς να βγει στη σύνταξη κανονικά, στα 60. Πρέπει να κοιτάμε τη θετική πλευρά της τεχνολογίας. Αν μια δουλειά εξαφανιστεί κατά την εξέλιξη της τεχνολογίας, να είστε σίγουροι ότι θα δημιουργηθεί ένα άλλο πόστο, που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Και μαζί με την τεχνολογία αναβαθμιζόμαστε κι εμείς, οι άνθρωποι, σε ό,τι αφορά τις δυνατότητές μας. Δεν πρέπει να μείνουμε πίσω από την αλλαγή».