Από την εποχή των κλασικών ρολογιών έχουμε πλέον περάσει σε αυτήν των smartwatches. Το απαραίτητο αξεσουάρ όλων όμως έχει εξελιχθεί τόσο που πέρα από την προφανή χρήση του, παρακολουθεί πλέον την υγεία μας και την φυσική μας κατάσταση.
Γίνεται όμως κάτι τέτοιο; Πολλοί είναι οι δύσπιστοι που συνεχίζουν να αναρωτιούνται εάν κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Πώς μπορεί ένα ρολόι – όσο έξυπνο κι αν είναι – να παρακολουθεί τους χτύπους της καρδιάς μας, να καταγράφει τις συνήθειες ύπνου μας, να γνωρίζει εάν είμαστε αγχωμένοι ή όχι, ακόμη και να μας κάνει ηλεκτροκαρδιογράφημα;
Μπορεί πράγματι ένα τόσο μικρό και ντιζαϊνάτο αξεσουάρ, να μετρά και να καταγράφει τόσα στοιχεία με ακρίβεια; Και για πόση ακρίβεια μιλάμε;
Για του λόγου του αληθές, η Huawei μας επέτρεψε να δούμε από κοντά τι κρύβεται πίσω από ένα smartwatch καθώς και όλη τη φιλοσοφία των έξυπνων ρολογιών της, στο νέο HUAWEI Health Lab που μόλις εγκαινίασε στο Ελσίνκι της Φινλανδίας. Πρόκειται για το 3ο Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρείας, το πρώτο στην Ευρώπη καθώς τα άλλα δύο βρίσκονται στην Κίνα.
Θα μπορούσε κανείς να το χαρακτηρίσει και την επιτομή της έρευνας, γύρω από την υγεία και τον αθλητισμό, αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Ηealth lab για την καταγραφή δεδομένων υγείας; Ναι, στο Ελσίνκι από τη Huawei
Ένα ρολόι έχει ξεπεράσει πλέον τον κλασικό όρο του – αυτόν του να μας ενημερώνει για τον χρόνο. Ένα ρολόι έχει εξελιχθεί πλέον στο απόλυτο wearable, μέσα από το οποίο μπορείς να βλέπεις και να απαντάς στις κλήσεις σου και να διαβάζεις τα μηνύματά σου. Προχωρώντας ακόμη παραπέρα, ένα σύγχρονο smartwatch μπορεί επίσης να μετρά τους σφυγμούς σου, να καταγράφει την ποιότητα του ύπνου σου, τα επίπεδα του άγχους σου, να μετράει τις θερμίδες που καις αλλά και να σου κάνει ηλεκτροκαρδιογράφημα!
Γίνονται όμως όλα αυτά και πόσο ακριβή είναι στην πραγματικότητα; Εμείς ταξιδέψαμε στο Ελσίνκι της Φινλανδίας και συγκεκριμένα στο νέο HUAWEI Health Lab όπου παρακολουθήσαμε ιδίοις όμασι πώς γίνονται όλες αυτές οι μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο, σε αληθινούς αθλητές.
Τεστάροντας τα smartwatches σε περιβάλλον προσομοίωσης
Μιλάμε για έναν χώρο 1.000 τετραγωνικών μέτρων, στον οποίο δημιουργήθηκαν αληθοφανή περιβάλλοντα άθλησης και σενάρια σε 5 μεγάλα πεδία δοκιμών, για πάνω από 20 αθλήματα. Έναν πελώριο χώρο εξοπλισμένο με σύγχρονα μηχανήματα και εγκαταστάσεις για την ανάπτυξη της τεχνολογικής καινοτομίας και των αλγορίθμων φυσικής κατάστασης. Και φυσικά, με το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό – κάτοχοι PhD και experts στη φυσιολογία, το AI, το machine learning, το software testing και το software engineering.
Μπαίνοντας στο χώρο νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε σκηνικό ταινίας επιστημονικής φαντασίας. Πέντε ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για περισσότερα από 20 αθλήματα προκειμένου οι ειδικοί να παρακολουθήσουν πάνω από 200 φυσιολογικούς και εκβιομηχανικούς δείκτες.
Στην πρώτη αίθουσα, ένας πολυλειτουργικός διάδρομος που προσομειώνει πραγματικά σκηνικά, ένας Φινλανδός παραολυμπιονίκης με το αναπηρικό του αμαξίδιο αλλά και ένας ποδηλάτης και μία αθλήτρια cross country skiing - όλοι τους φορώντας τα υπερσύγχρονα Huawei Watch GT 4 – μας έδειξαν πώς γίνεται η καταγραφή σε real time των δεδομένων από τα smartwatches. Οι ειδικοί συγκεκριμένα καταγράφουν τους χτύπους της καρδιάς, το οξυγόνο στο σώμα τους και άλλα στοιχεία ενώ αυτοί προπονούνται σε συνθήκες που μοιάζουν με αυτές μιας κανονικής τους προπόνησης.
Ακολουθεί το πιο ίσως ενδιαφέρον, μια πισίνα αντίθετου ρεύματος επαγγελματικών προτύπων, όπου οι κολυμβητές αξιολογούνται με ακρίβεια για την απόδοσή τους, μένοντας σχεδόν ακίνητοι. Η πισίνα είναι εξοπλισμένη με πίδακες νερού που μπορούν να παράγουν ελεγχόμενο ρυθμό ροής ρεύματος έως 350 κυβικά μέτρα ανά ώρα, ενώ ο αθλητής είναι συνδεδεμένος με παροχή οξυγόνου και τον απαραίτητο εξοπλισμό για να καταγράφονται τα δεδομένα.
Ο τρίτος χώρος περιλαμβάνει ένα διάδρομο, ειδικά για τρέξιμο και περπάτημα, όπου και πάλι γίνεται συλλογή δεδομένων για μεγαλύτερη ακρίβεια καταγραφής των στοιχείων από τα smartwatches καθώς και βελτίωσής τους.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως, προκαλεί και ένας τεράστιος προσομοιωτής σκι – μια πελώρια πίστα με ρυθμιζόμενη ταχύτητα, κλίση και διαδραστικές διαδρομές με σήμανση διαδρομής με στύλους. Ειδικοί αισθητήρες ανιχνεύουν την ταχύτητα, τη θέση, τους ελιγμούς κατεύθυνση, τις δυνάμεις και τα δεδομένα απόδοσης. Το όφελος είναι διπλό: Από την μία ο αθλητής του σκι προπονείται σε ένα περιβάλλον που προσομοιάζει τις αληθινές συνθήκες -εντάξει, εδώ μέσα δεν κάνει τόσο κρύο – και από την άλλοι οι ειδικοί της Huawei συλλέγουν στοιχεία για να βελτιώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τους αλγόριθμους των δεικτών παρακολούθησης υγείας και εκγύμνασης.
Φυσικά, από το εργαστήριο αυτό δεν θα μπορούσε να λείπει ένα κλασικό γυμναστήριο με όργανα γυμναστικής, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν τόσο αθλητές όσο και απλοί πολίτες και τα οποία συνδέονται με επαγγελματικό εξοπλισμό για τη μέτρηση και καταγραφή των δεδομένων.
Γιατί το Huawei GT 4 είναι ο απόλυτος βοηθός καταγραφής υγείας
Χάρη στο εργαστήριο αυτό με τις κορυφαίες τεχνολογίες παρακολούθησης υγείας και φυσικής κατάστασης, η Huawei με το νέο HAUWEI WATCH GT 4 μπορεί να κάνει ακριβή μέτρηση φυσιολογικών δεδομένων, να καταγράφει και να αναλύει δεδομένα προπόνησης, να παρέχει εξατομικευμένες προτάσεις προπόνησης προκειμένου να βοηθήσει τους χρήστες να διατηρήσουν έναν αθλητικό και υγιεινό τρόπο ζωής με την υποστήριξη, φυσικά, της επιστήμης.
Παράλληλα, χωρίς να επαναπαύεται στις δάφνες της, η HUAWEI, συνεργάστηκε με τοπικούς φινλανδικούς θεσμούς και Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες και μέσω του προγράμματος iCARE4CVD, επιχειρεί μία από τις πιο φιλόδοξες ερευνητικές πρωτοβουλίες στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Συγκεκριμένα, θα ηγηθεί του project που θα αναπτύξει μεθόδους για τη βελτίωση των κινήτρων των ασθενών και θα φέρει έξυπνα wearables που θα μπορούν να ελέγχουν χαρακτηριστικά όπως η σωματική δραστηριότητα, η ποιότητα του ύπνου, η καρδιακή και η αναπνευστική λειτουργία 24 ώρες την ημέρα.
Τι σημαίνει ουσιαστικά αυτό; Οι γιατροί θα έχουν πληροφορίες που θα αλλάξουν τη διαχείριση των χρόνιων καρδιαγγειακών παθήσεων, βελτιώνοντας τις υπηρεσίες με χρήση φορητών συσκευών Huawei.
Μετά από όλα όσα είδαμε, καταλάβαμε λίγα περισσότερα για το τι ακριβώς σημαίνει smartwatch. Τι δουλειά, κόπος, χρήμα και έρευνα απαιτούνται για να μπορεί ο καθένας μας να βλέπει στο έξυπνο ρολόι του π.χ. πόσο έφτασαν οι σφυγμοί του μετά από μισής ώρας προπόνηση. Πόσα simulations απαιτούνται για να μπορούμε να παρακολουθούμε εμείς την υγεία μας στο smartwatch μας.