Γ.Γ. Έρευνας και Καινοτομίας: Η πρακτική διάσταση της τεχνητής νοημοσύνης στο επίκεντρο της BEYOND 2025 - iefimerida.gr

Γ.Γ. Έρευνας και Καινοτομίας: Η πρακτική διάσταση της τεχνητής νοημοσύνης στο επίκεντρο της BEYOND 2025

Εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στην εργασία
Εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στην εργασία/Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι προκλήσεις που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό επιχειρείν αλλά και την επιστήμη, συζητήθηκαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε η γενική γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας στο πλαίσιο της BEYOND 2025.

Την συζήτηση που είχε τίτλο «ΑΙ στην Πράξη: Έρευνα, Επιχειρηματικότητα, Ανταγωνιστικότητα», συντόνισε ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, Τάσος Γαϊτάνης, και συμμετείχαν, ο διευθυντής Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, Βαγγέλης Καρκαλέτσης η διευθύντρια Τομέα Τεχνολογίας και Ψηφιακού Μετασχηματισμού του ΣΕΒ, Μάγκυ Αθανασιάδη, ο ταμίας ΔΣ του ΣΕΠΕ και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΚΤΑΒΙΤ, Δημήτρης Παπαϊωάννου, και ο επικεφαλής του Κέντρου Καινοτομίας της Eurobank Γιώργος Πάνου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Γαϊτάνης και οι συμμετέχοντες, ανέδειξαν πως μπορεί να αξιοποιηθεί η Τεχνητή Νοημοσύνη ως εργαλείο στην έρευνα, τι θα σημαίνει για τη χώρα μας η λειτουργία του πρώτου εργοστασίου ΤΝ «Pharos», σε ποιους τομείς μπορεί να βοηθήσει η Τεχνητή Νοημοσύνη την Ελληνική βιομηχανία ώστε οι επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, πως σκοπεύει επιχειρηματική κοινότητα να αξιοποιήσει την Τεχνητή Νοημοσύνη αλλά και πως μπορεί να βοηθήσει ένα ερευνητικό κέντρο μια τράπεζα ώστε να αναπτυχθεί περισσότερο σε θέματα που σχετίζονται με την ΤΝ.

Το πάνελ της εκδήλωσης που διοργάνωσε η γ.γ. Έρευνας και Καινοτομίας για την τεχνητή νοημοσύνη
Το πάνελ της εκδήλωσης που διοργάνωσε η γ.γ. Έρευνας και Καινοτομίας για την τεχνητή νοημοσύνη

Ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, Τάσος Γαϊτάνης, τόνισε ότι: «Η χώρα μας είναι μια από τις πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει στρατηγική για την Τεχνητή Νοημοσύνη και μια από της επτά της Ε.Ε. που χρηματοδοτούνται για να αναπτύξουν AI Factory. Γνωρίζουμε καλά, ότι η σωστή εφαρμογή της, μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους, να δώσει λύσεις σε σύγχρονα προβλήματα σε όλους τους τομείς και να βελτιώσει την παραγωγικότητα. Για να το πετύχουμε όμως αυτό, χρειάζονται, τόσο οι απαραίτητες υποδομές και το εξιδεικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, όσο και το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο. Σε αυτόν λοιπόν το σκοπό είναι αναγκαία η συνεργασία όλων, πολιτείας, αρμόδιων φορέων και επιχειρηματικής κοινότητας. Από την πλευρά μας ως κυβέρνηση, εργαζόμαστε εντατικά για να ενισχύσουμε τη διασύνδεση της επιστημονικής με την επιχειρηματική κοινότητα. ΄Ένα σημαντικό μέτρο προς αυτή την κατεύθυνση είναι και οι γενναίες φοροαπαλλαγές που δίνουμε στις επιχειρήσεις που επενδύουν σε έρευνα και ανάπτυξη και φτάνουν από 200% έως και 315%».

Όπως ανέφερε ο κ. Καρκαλέτσης: «Με την υποστήριξη του υπερυπολογιστή "ΔΑΙΔΑΛΟΣ", το ελληνικό εργοστάσιο ΤΝ «Pharos» θα παρέχει ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα για την ανάπτυξη και υιοθέτηση της ΤΝ. Από την αναβάθμιση δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, την παροχή υπολογιστικών πόρων και δεδομένων και την καθοδήγηση σε θέματα επιχειρηματικότητας, ηθικής και συμμόρφωσης, ο «Pharos» θα υποστηρίξει την ακαδημαϊκή κοινότητα, τις νεοφυείς επιχειρήσεις, το δημόσιο τομέα και τη βιομηχανία».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενώ, σύμφωνα με την κυρία Αθανασιάδη: «Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να μετασχηματίσει ριζικά τη συνολική αλυσίδα αξίας μιας επιχείρησης, αυξάνοντας την παραγωγικότητα και τα έσοδα, παράλληλα με τη μείωση του λειτουργικού κόστους. Παρά τα προφανή οφέλη, οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις δεν αξιοποιούν τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τη μεσο-μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητά τους στην παγκόσμια αγορά».

Ο κ. Παπαϊωάννου υποστήριξε ότι: «Βιώνουμε έναν ιδιαίτερα έντονο διεθνή ανταγωνισμό όπου όμως οι ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου έχουν αποδείξει πως έχουν και το ταλέντο και την εμπειρία να καινοτομούν αλλά και να πρωταγωνιστούν.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη της Deloitte για λογαριασμό του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών, με τίτλο «Οι προοπτικές του κλάδου ΤΠΕ στην Ελλάδα», η αξιοποίηση των τεχνολογιών όπως το ΑΙ αλλά και το cloud και το IoΤ, κ.α. μπορεί να οδηγήσει τον κλάδο σε ιστορικά ύψη με ορίζοντα το 2029, καταγράφοντας αύξηση κύκλου εργασιών 35% έναντι του 2024 και 80% έναντι του 2019.

Ταυτόχρονα ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε πως θα πρέπει και η πολιτεία να δημιουργήσει τις συνθήκες βοηθώντας στην ενίσχυση της διείσδυσης της ΤΝ στις επιχειρήσεις, με χρηματοδοτικά εργαλεία για την αξιοποίηση αυτών των νέων τεχνολογιών. Πολύ σημαντική είναι επίσης η συνεργασία των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων με την αγορά και τις επιχειρήσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Πάνου δήλωσε ότι: «Η ευημερία χρειάζεται πρωτοπόρους. Γι' αυτό στην Eurobank, η καινοτομία δεν είναι απλώς μια επιλογή - είναι η πυξίδα που καθοδηγεί τον ψηφιακό μας μετασχηματισμό. Μέσα από το Κέντρο Καινοτομίας, εξερευνούμε τεχνολογίες όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη και ενισχύουμε τη συνεργασία με Startups και ερευνητικά κέντρα, διαμορφώνοντας την επόμενη ημέρα και δημιουργώντας λύσεις που κάνουν τη διαφορά για τους πελάτες και τους συνεργάτες μας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ