Πώς θα απαντήσει η ΕΕ στο φαινόμενο του ChatGPT εξετάζουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με νέες απαγορεύσεις και ρυθμιστικά πλαίσια γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Το ευρωπαϊκό σχέδιο για την κανονιστική ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης πέρασε σήμερα ένα κρίσιμο σταθμό παίρνοντας ένα πρώτο πράσινο φως από τους ευρωβουλευτές, οι οποίοι ζήτησαν νέες απαγορεύσεις, καθώς και να ληφθεί καλύτερα υπόψη το φαινόμενο ChatGPT.
Στη διάρκεια μιας ψηφοφορίας σε επίπεδο επιτροπών στο Στρασβούργο, οι ευρωβουλευτές υιοθέτησαν με πολύ μεγάλη πλειοψηφία τη θέση τους πάνω στο σχέδιο κανονιστικής ρύθμισης που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε παρουσιάσει τον Απρίλιο του 2021. Αυτό το αποτέλεσμα θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από την ολομέλεια τον Ιούνιο, ανοίγοντας την πόρτα για μια διαπραγμάτευση με τα κράτη μέλη πριν από την εκπόνηση του τελικού κειμένου.
Οι ευρωπαϊκοί κανόνες πρέπει να διασφαλίζουν την πλήρη αξιοποίηση των οφελών της ΤΝ στον τομέα της πράσινης μετάβασης, της υγείας, της βιομηχανίας, της δημόσιας διακυβέρνησης και της παραγωγικότητας της εργασίας.
Η έκθεση καλεί την ΕΕ να δράσει άμεσα για να θέσει σαφή πρότυπα που να στηρίζονται στις αξίες της ΕΕ. Ειδάλλως υπάρχει κίνδυνος να αναπτυχθούν τα τεχνολογικά πρότυπα αλλού, συχνά από μη δημοκρατικούς δρώντες, προειδοποιεί, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Να διασφαλίζονται τα θεμελιώδη δικαιώματα
Σε προηγούμενο κείμενό του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέφεε:
«Ένα ευνοϊκό ρυθμιστικό περιβάλλον, που θα θεσπιστεί με δυναμική νομοθέτηση και σύγχρονη διακυβέρνηση, καθώς τα υφιστάμενα κανονιστικά πλαίσια, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε επίπεδο κρατών μελών, είναι υπερβολικά κατακερματισμένα, περίπλοκα και δεν παρέχουν ασφάλεια δικαίου. Συνεπώς, μόνο οι εφαρμογές ΤΝ υψηλού κινδύνου πρέπει να ρυθμίζονται αυστηρά ούτως ώστε να υπάρχει περιθώριο για καινοτομία και να αποφευχθεί η κανονιστική επιβάρυνση.
Η ΕΕ πρέπει να υποστηρίξει την αναβάθμιση των δεξιοτήτων Τεχνητής Νοημοσύνης ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να τις αξιοποιούν στην προσωπική και επαγγελματική τους ζωή. Ο ψηφιακός γραμματισμός αποτελεί προϋπόθεση για την εμπιστοσύνη των πολιτών στην τεχνολογία, την τόνωση της καινοτομίας και την αντιμετώπιση της διαρροής εγκεφάλων, υπογραμμίζει η έκθεση.
Η στρατηγική της ΕΕ δεν θα πρέπει να παραβλέπει τις στρατιωτικές πτυχές και τις πτυχές ασφάλειας της ΤΝ: η διεθνής συνεργασία με ομονοούντες εταίρους καλείται να ενισχυθεί προκειμένου να διασφαλίζονται τα θεμελιώδη δικαιώματα και ταυτόχρονα να οικοδομηθεί συνεργασία για την ελαχιστοποίηση των νέων τεχνολογικών απειλών».