Πώς μπορεί η ρομποτική να διαμορφώσει θετικά το μέλλον των πόλεων και κατά συνέπεια ολόκληρου του πλανήτη; Ποια η συνεισφορά των μαθητών και πώς οι ιδέες τους δίνουν τη σπίθα της εξέλιξης;
Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός STEM & Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2023 από τον WRO Hellas με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE, που πραγματοποιήθηκε για 9η συνεχή χρονιά απέδειξε πως το μέλλον… χτίζεται σήμερα! 1.200 μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανέπτυξαν ιδέες και προτάσεις για τις «έξυπνες» πόλεις με eco friendly συνείδηση και πάντα με επίκεντρο την κοινωνία και τον άνθρωπο. Για αστικά κέντρα εύκολα προσβάσιμα από όλους τους πολίτες, για όλους τους πολίτες.
Η COSMOTE διαχρονικά αγκαλιάζει και επιβραβεύει τις ψηφιακές δυνατότητες των νέων. Αυτό, άλλωστε, επιβεβαιώθηκε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο για ακόμη μια φορά μέσα από τον θεσμό του Διαγωνισμού που αγαπήθηκε από χιλιάδες μαθητές. Οι συμμετοχές στους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Εκπαιδευτικής Ρομποτικής έχουν αγγίξει μέχρι σήμερα τις 38.000, ενώ στο πλαίσιο του διεξήχθησαν ενημερωτικά σεμινάρια εκπαιδευτικών με πάνω από 9.450 συμμετοχές και δωρεάν παροχή περισσοτέρων από 950 πακέτων εκπαιδευτικού εξοπλισμού σε σχολεία. Τέλος, σημαντική ήταν και η συμβολή της COSMOTE στη δημιουργία των πρώτων ταινιών στην Ελλάδα με θέμα την εκπαιδευτική ρομποτική, Robogirl και The Real Robokids.
Οι πρωτοβουλίες της COSMOTE για την εκπαιδευτική ρομποτική και το STEM έχουν ωφελήσει συνολικά περισσότερους από 224.000 μαθητές και καθηγητές και εντάσσονται στη στρατηγική της για την αντιμετώπιση κοινωνικών προκλήσεων, ανάμεσα στις οποίες είναι και η ψηφιακή συμπερίληψη. Χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, η τεχνολογία μπορεί να γίνει προσβάσιμη και αξιοποιήσιμη από όλους.
Στον φετινό διαγωνισμό με θέμα «H πόλη που ονειρεύομαι - Έξυπνη Πόλη», έλαβαν μέρος 295 ομάδες μαθητών νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου. Οι μαθητές προγραμμάτισαν καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις για να αντιμετωπιστούν οι δημογραφικές, οικονομικές, κοινωνικές αλλά και περιβαλλοντικές προκλήσεις που των σύγχρονων μεγαλουπόλεων.
«Συγχαρητήρια στις ομάδες που διακρίθηκαν, αλλά και σε όλους τους μαθητές που συμμετείχαν στον φετινό διαγωνισμό. Η κριτική σκέψη και το πάθος των παιδιών φάνηκε μέσα από τα ρομποτικά έργα που παρουσίασαν. Με συνεργασία και δημιουργικότητα αξιοποίησαν τις ψηφιακές τεχνολογίες για να φτιάξουν την πόλη που ονειρεύονται. Μια πόλη με καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες, καλύτερη αξιοποίηση των φυσικών πόρων, και με όσο το δυνατόν λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Μέσα από την εκπαίδευση STEM και τις ψηφιακές δεξιότητες που αποκτούν οι νέοι μας, επενδύουμε σε μια ψηφιακή κοινωνία κι έναν κόσμο καλύτερο για όλους», δήλωσε ο κ. Γιώργος Αθανασόπουλος, Chief Officer Λειτουργιών & Συστημάτων Πληροφορικής Ομίλου ΟΤΕ.
Κατακτώντας την κορυφή - Διαμορφώνοντας το μέλλον
Οι Future Scientists 4, κατέκτησαν την πρώτη Θέση στην κατηγορία OPEN Γ’- Στ’ Δημοτικού, σχεδιάζοντας μια «έξυπνη» πόλη, όπου τα οχήματα κινούνται με ασφάλεια χωρίς οδηγούς με τη βοήθεια αισθητήρων σε ένα υπόγειο οδικό δίκτυο. Η στάθμευση των οχημάτων γίνεται αυτοματοποιημένα, ενώ οι πολίτες ή τα προϊόντα ανεβαίνουν στην πόλη με τη χρήση αυτόματων ανελκυστήρων. Υπάρχει σεβασμός προς τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, προσφέροντάς έξυπνα- ρομποτικά αμαξίδια, εξοπλισμένα με αισθητήρες αλλά και ερπύστριες αντί για ρόδες.
Στην αντίστοιχη κατηγορία OPEN Α - Δ’ Δημοτικού, τα μικρότερα παιδιά παρουσίασαν την εξέλιξη της μεταφοράς των πλοίων στον Ισθμό της Κορίνθου από την αρχαιότητα έως σήμερα, και της σύνδεσης των γειτονικών πόλεων με βυθιζόμενες γέφυρες (βραβείο Μηχανολογίας). Μια άλλη ομάδα είχε την πρωτότυπη ιδέα για την επιβράδυνση και τελικά την αναστροφή της αστικής κλιματικής αλλαγής με στόχους τόσο την αύξηση του αστικού πρασίνου, όσο και τη διάσωση του πολύτιμου εντόμου (μέλισσα).
Ο Πρόεδρος του WRO Hellas, κ. Ιωάννης Σομαλακίδης, δήλωσε μετά τον διαγωνισμό: «Η μεγάλη γιορτή του STEM και της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, που εισάγει τη μεθοδολογία STEM στην υποχρεωτική εκπαίδευση, ολοκληρώθηκε με επιτυχία για ακόμη μια χρονιά. Μπράβο σε όλες τις ομάδες και θερμά συγχαρητήρια σε παιδιά και προπονητές που διακρίθηκαν! Μέσα από τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό STEM και Εκπαιδευτικής Ρομποτικής η εκπαιδευτική κοινότητα -από το Δημοτικό έως και το ΕΠΑΛ- συμβάλλει στη σύγκλιση της Ελλάδας με τις ανεπτυγμένες τεχνολογικά χώρες. Μεγάλη αξία για εμάς έχει η εξάμηνη πορεία μέχρι τον τελικό του Πανελλήνιου Διαγωνισμού STEM και Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, κατά τη διάρκεια της οποίας προσφέρουμε δωρεάν σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς. Ο WRO Hellas, μέσα από τον διαγωνισμό, προσφέρει δωρεάν τεχνογνωσία στους μαθητές και την εκπαιδευτική κοινότητα.»
Τα αποτελέσματα του 9ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του WRO Hellas.