Η επιστήμη έχει αποκαλύψει γιατί η θάλασσα έχει διαφορετικά χρώματα σε διαφορετικά μέρη - iefimerida.gr

Η επιστήμη έχει αποκαλύψει γιατί η θάλασσα έχει διαφορετικά χρώματα σε διαφορετικά μέρη

Greece is experiencing an early taste of summer
Greece is experiencing an early taste of summer / (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Γιατί η θάλασσα αλλάζει χρώμα κατά τόπους; Σε άλλα σημεία κυριαρχεί το βαθύ άγριο μπλε σε άλλα το εντυπωσιακό γαλάζιο.

Αυτή η παραλλαγή των χρωμάτων οφείλεται σε επιστημονικούς παράγοντες που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο το φως αλληλεπιδρά με το νερό.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι το χρώμα του ωκεανού εξαρτάται κυρίως από το βάθος του νερού, την παρουσία μικροοργανισμών, τα αιωρούμενα ιζήματα και τις συνθήκες ηλιακού φωτός. Καθένα από αυτά τα στοιχεία τροποποιεί τον τρόπο με τον οποίο το νερό αντανακλά και απορροφά το φως, δημιουργώντας ένα ευρύ φάσμα αποχρώσεων, σύμφωνα με τον ωκεανογράφο της NASA Τζιν Καρλ Φέλντμαν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράγοντας Νο 1, το βάθος

Όταν η θάλασσα είναη βαθιά και το νερό καθαρό, όπως στον ανοιχτό ωκεανό, το νερό τείνει να φαίνεται σκούρο μπλε. Αυτό συμβαίνει επειδή το νερό απορροφά τα θερμότερα χρώματα του ηλιακού φάσματος (κόκκινα, πορτοκαλί και κίτρινα) και αντανακλά τα μπλε μήκη κύματος, τα οποία είναι πιο ορατά σε μεγαλύτερα βάθη.

Η θαλάσσια ζωή

Επίσης επηρεάζει και η θαλάσσια ζωή.

Σε περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη ποσότητα φυτοπλαγκτού (μικροσκοπικοί οργανισμοί που πραγματοποιούν φωτοσύνθεση), η θάλασσα παίρνει πράσινες αποχρώσεις. 

Αυτά τα μικροσκοπικά φυτά περιέχουν χλωροφύλλη, η οποία απορροφά το μπλε και το κόκκινο φως, αλλά αντανακλά το πράσινο φως, κάνοντας το νερό πράσινο.

Περιοχές με υψηλή βιολογική παραγωγικότητα, όπως τα δέλτα των ποταμών ή οι κρύες θάλασσες, παρουσιάζουν συχνά αυτό το είδος χρωματισμού, υποδηλώνοντας υψηλή συγκέντρωση θρεπτικών ουσιών και θαλάσσιας ζωής.

Καφέ και θολά νερά

Σε ρηχά νερά ή κοντά σε εκβολές ποταμών, η θάλασσα μπορεί να πάρει μια καφέ, γκριζωπή απόχρωση και για αυτό τπάρχει εξήγηση καθώς το νερό μεταφέρει ιζήματα, άμμο ή άργιλο και δεν επιτρέπει στο φως να διεισδύσει εύκολα, αλλοιώνοντας το χρώμα του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι καταιγίδες ή τα κύματα ταράζουν επίσης τον πυθμένα της θάλασσας, κάνοντας τον ωκεανό να φαίνεται πιο σκοτεινός από το συνηθισμένο, ειδικά τις συννεφιασμένες μέρες.

Το φως του ηλίου και η γωνία θέασης

Το φως του ήλιου και η γωνία θέασης είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες. 

Αυτό συμβαίνει γιατί η ποσότητα του φωτός που πέφτει στο νερό, καθώς και η γωνία από την οποία το βλέπουμε, επηρεάζει άμεσα την αντίληψη του χρώματος.

Για παράδειγμα, κατά την ανατολή ή τη δύση του ηλίου, η θάλασσα μπορεί να φαίνεται πιο χρυσή ή πορτοκαλί, ενώ τις συννεφιασμένες μέρες φαίνεται γκρίζα ή θαμπή. Η ατμόσφαιρα, τα σύννεφα και τα σωματίδια στον αέρα επηρεάζουν επίσης αυτό το οπτικό φαινόμενο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ θάλασσα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ