Σμυρλής: Με τον αγωγό «East to Med Data Corridor» η Ελλάδα κόμβος για μεγάλα Data Centers - iefimerida.gr

Σμυρλής: Με τον αγωγό «East to Med Data Corridor» η Ελλάδα κόμβος για μεγάλα Data Centers

O γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας (ΔΟΣΕ) του υπουργείου Εξωτερικών και πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής
O γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας (ΔΟΣΕ) του υπουργείου Εξωτερικών και πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής / Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

O γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας (ΔΟΣΕ) του υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Σμυρλής, μίλησε σήμερα στην ΕΡΤ1.

Στη συνέντευξή του στην εκπομπή «ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ», ο κ. Σμυρλής ανέδειξε την ιδιαίτερη σημασία της μεγάλης συμφωνίας για τον αγωγό «East to Med Data Corridor» που επετεύχθη την προηγούμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο της επίσκεψης των Σαουδαράβων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Σμυρλής εξήγησε ότι πρόκειται για έναν αγωγό, που θα ξεκινά από την Σαουδική Αραβία και θα καταλήγει στην Ελλάδα μέσω της Κύπρου, «ο οποίος δημιουργεί ένα σημαντικό κόμβο μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Μέσης Ανατολής, διότι δίνει μεγάλη αξία στην μεταφορά και στην αποθήκευση δεδομένων, αλλά και στη δημιουργία δεδομένων». Τόνισε ότι «αποτελεί μια στρατηγική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας, στην οποία συμμετέχει και η Κύπρος» και υπογράμμισε ότι είναι «ένας πραγματικός αγωγός, ο οποίος θα κατασκευαστεί και θα στοιχίσει 1 δισ. ευρώ», αποσαφηνίζοντας ότι «μέσα στον Ιούλιο θα υπάρξει η κοινοπραξία και αρχές φθινοπώρου θα ξεκινήσει το έργο, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025».

Σμυρλής: Κομβικός ο ρόλος της Ελλάδας στους αγωγούς μεταφοράς δεδομένων

Ειδικότερα αναφερόμενος στους αγωγούς που μεταφέρουν δεδομένα σηματοδοτώντας το μέλλον του πλανήτη επισήμανε ότι στη διασύνδεση που δημιουργείται παγκοσμίως, η οποία ξεκινάει από την Ασία, από την Σιγκαπούρη και φθάνει μέχρι την Ευρώπη, την Γένοβα, η Ελλάδα κατάφερε να έχει σημαντικό κομβικό ρόλο, τόσο στην Μέση Ανατολή, στη Σαουδική Αραβία, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως μία πύλη εισόδου ουσιαστικά που θα είναι η Αθήνα.

Ως προς τα οφέλη της συμφωνίας αυτής, ο κ. Σμυρλής είπε ότι η Ελλάδα ως κόμβος μπορεί να προσελκύσει μεγάλες εταιρείες, για να δημιουργήσουν δεδομένα στη χώρα, να αποθηκεύσουν δεδομένα και στην πραγματικότητα να αναβαθμίσουν την οικονομική, την επενδυτική, την εμπορική και κατά επέκταση τη γεωπολιτική σημασία της χώρας.

«Πρέπει να το δούμε συνολικά» τόνισε. «Πρόκειται για έναν αγωγό που δημιουργεί ασφάλεια στην χώρα, αλλά και την οικονομία του μέλλοντος, διότι έχει να κάνει με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, αλλά και με τις μεγάλες επενδύσεις που γίνονται εδώ. Οπότε ουσιαστικά ναι μεν πρόκειται για ένα υποθαλάσσιο καλώδιο που φθάνει στην Ελλάδα, αλλά στην πραγματικότητα αυτό το καλώδιο φέρνει νέους επενδυτές, δημιουργεί μεγάλα Data Centers στην Ελλάδα, και την ανάγκη απασχόλησης καλών μυαλών και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας», πρόσθεσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Γιάννης Σμυρλής για τη στρατηγική σχέση Ελλάδας-Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Ερωτηθείς σχετικά με τη στρατηγική σχέση που έχει αναπτύξει η ελληνική κυβέρνηση με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανέφερε ότι σε συνέχεια της επίσκεψης εκεί του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη και την υπογραφή συμφωνιών, στις 22 Ιουνίου αναμένεται να έρθει στην Αθήνα κυβερνητική και επιχειρηματική αποστολή από τα Εμιράτα. Τότε «θα δούμε πώς αυτό το fund των τεσσάρων δισεκατομμυρίων που δημιουργείται στην Ελλάδα από τα Εμιράτα θα οδηγήσει σε συγκεκριμένα projects» επισήμανε ο γγ ΔΟΣΕ. Και πρόσθεσε: «Θα υπάρξουν συναντήσεις με ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις, ούτως ώστε να καταλήξουμε πλέον στα μεγάλα έργα που θα γίνουν και να έχουμε μια σημαντική παρουσία στην πράξη, με έργα, με επενδύσεις στη χώρα μας. Είναι πολύ σημαντικό να πούμε ότι το fund δημιουργείται στην Ελλάδα με εμιρατινά κεφάλαια και διαχείριση του ΤΑΝΕΟ, άρα με ελληνική διαχείριση και αυτό δείχνει την εμπιστοσύνη που υπάρχει και την οποία έχει κερδίσει ο πρωθυπουργός, αλλά και όλοι οι υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης».

Τέλος, ο κ. Σμυρλής αναφέρθηκε σε ένα άλλο σημαντικό «event», το πρώτο συνέδριο επιχειρηματικών αγγέλων στην Ελλάδα, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο υπό τη διοργάνωση του Ελληνικού Δικτύου Επιχειρηματικών Αγγέλων και της Enterprise Greece. Πρόκειται δηλαδή, όπως είπε, «για μεγάλα fund που θέλουν να επενδύσουν σε νεοφυείς επιχειρήσεις», εξηγώντας ότι «στο συνέδριο θα έχουμε 60 διεθνούς εμβέλειας ομιλητές και εκπροσώπους επιχειρήσεων οι οποίοι θα δούνε το ελληνικό οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων. Και ''κλείσαμε'' το 2023 να οργανώσουμε και το ευρωπαϊκό συνέδριο επιχειρηματικών αγγέλων στη χώρα μας. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει αρχίσει να γίνεται ένας κόμβος στην περιοχή και σε αυτόν τον τομέα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ