Πλήρη απαγόρευση εφαρμογών αναγνώρισης προσώπου σε δημόσιους χώρους προτείνει η ΕΕ - iefimerida.gr

Πλήρη απαγόρευση εφαρμογών αναγνώρισης προσώπου σε δημόσιους χώρους προτείνει η ΕΕ

Το κτίριο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες
Το κτίριο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι δύο Οργανισμοί για την προστασία των προσωπικών δεδομένων της ΕΕ καλούν σε γενικευμένη απαγόρευση οποιασδήποτε υπηρεσίας τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να επιτυγχάνεται η αναγνώριση ανθρώπων σε δημόσιους χώρους, προειδοποιώντας για τους «εξαιρετικά υψηλούς κινδύνους» που θέτουν στην ιδιωτικότητα των πολιτών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, τo EDPB (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων) και η EDPS (Επιβλέπουσα Αρχή για την Προστασία Δεδομένων) σημειώνουν πως το εμπάργκο θα πρέπει να καλύπτει οποιουσδήποτε μηχανισμούς τεχνητής νοημοσύνης αναγνώρισης με βάση βιομετρικά στοιχεία σε δημόσιους χώρους.

«Όχι» σε εφαρμογές αναγνώρισης προσώπου

Παράλληλα, συστήνεται η απαγόρευση χρήσης οποιασδήποτε τεχνολογίας που «κατηγοριοποιεί τους ιδιώτες με βάση την εθνικότητα, το φύλο, την πολιτική ή τη σεξουαλική τους κατεύθυνση», γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε διακρίσεις.

«Η χρήση κινητών εφαρμογών αναγνώρισης βιομετρικών στοιχείων σε δημόσιους χώρους σημαίνει και το τέλος της ανωνυμίας σε εκείνα τα μέρη», σημειώνουν οι Αντρέα Τζέλινεκ και Βόιτσεχ Βιεβιορόφσκι, οι επικεφαλής των παρατηρητηρίων σε κοινή τους δήλωση.

Η γνωμοδότηση των δύο οργανισμών έρχεται έπειτα από νέες οδηγίες της Κομισιόν, τον περασμένο Απρίλιο, προκειμένου να επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στη χρήση της αναγνώρισης προσώπου και άλλες επικίνδυνες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ