Πώς η ζωή της 10χρονης Ελισάβετ άλλαξε δύο βδομάδες πριν τα Χριστούγεννα -Από αουτσάιντερ έγινε βασίλισσα - iefimerida.gr

Πώς η ζωή της 10χρονης Ελισάβετ άλλαξε δύο βδομάδες πριν τα Χριστούγεννα -Από αουτσάιντερ έγινε βασίλισσα

Βασίλισσα Ελισάβετ
Φωτογραφία: AP Images
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΖΑΧΟΥ

Ήταν 10 Δεκεμβρίου του 1936, όταν παραιτήθηκε ο βασιλιάς Εδουάρδος και η κόρη του αδερφού του, Ελισάβετ έγινε διάδοχος του θρόνου.

Η ομιλία του βασιλιά της Αγγλίας Εδουάρδου Η’, στις 10 Δεκεμβρίου του 1936, άλλαξε τη ροή της διαδοχής με την 10χρονη ανιψιά του, πριγκίπισσα Ελισάβετ από αουτσάιντερ να γίνεται η μακροβιότερη μονάρχης του βρετανικού θρόνου χαράσσοντας τη δική της ιστορία κι αφήνοντας το στίγμα της το «Στέμμα» που υπηρέτησε πιστά μέχρι το τέλος της ζωής της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Βρήκα αδύνατο να σηκώσω το βαρύ φορτίο της ευθύνης χωρίς τη βοήθεια και την υποστήριξη της γυναίκας που αγαπώ», δήλωσε ο βασιλιάς Εδουάρδος Η' σε μια συγκλονιστική ομιλία που προκάλεσε την τελική ενθρόνιση της πριγκίπισσας Ελισάβετ -σύμφωνα με τα όσα γράφει το People.

Ενενήντα χρόνια συμπληρώθηκαν από τότε που η πορεία της Ελισάβετ άλλαξε για πάντα, όταν ο θείος της -αδερφός του αγαπημένου της πατέρα – παραιτήθηκε από τα βασιλικά του καθήκοντα προκειμένου να παντρευτεί τη Γουόλις Σίμπσον. Αυτή η κίνηση του οδήγησε την πριγκίπισσα (τότε) Ελισάβετ να παίρνει τη δεύτερη θέση στο ρόλο διαδοχής για το θρόνο.

Η 10η Δεκεμβρίου του 1936, δύο μόλις βδομάδες πριν τα Χριστούγεννα, θα μείνει για πάντα χαραγμένη στην ιστορία της βρετανικής μοναρχίας και γενικότερα της χώρας. Ο βασιλιάς Εδουάρδος, σε ηλικία 42 ετών, και έχοντας βασιλέψει για λίγους μήνες, μετά τον θάνατο του πατέρα του, βασιλιά Γεώργιο Ε’ αποφάσισε να παραιτηθεί από όλα τα βασιλικά του καθήκοντα για να ακολουθήσει το δρόμο της καρδιάς του.

πριγκίπισσα Ελισάβετ διαδοχή στο θρόνο
Η πριγκίπισσα Ελισάβετ με τον θείο της βασιλιά Γεώργιο
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η γυναίκα που «έριξε» τον Βασιλιά και έκανε Βασίλισσα την Ελισάβετ

Σύμφωνα με τα ιστορικά γεγονότα, ο βασιλιάς Εδουάρδος γνώρισε το 1930 και ερωτεύτηκε παράφορα την Αμερικανίδα Γουόλις Σίμπσον, η οποία ήταν γνωστή στους κοσμικούς κύκλους , παντρεμένη και είχε ήδη ένα διαζύγιο στο ενεργητικό της. Όταν το ζευγάρι προχώρησε σε σχέση οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανησύχησαν, καθώς η κοσμική Αμερικανίδα δεν μπορούσε να γίνει η μελλοντική τους βασίλισσα, λόγω της οικογενειακής της κατάστασης. Από την άλλη, νέος γάμος απαγορευόταν εκείνα τα χρόνια για τους διαζευγμένους στην Εκκλησία της Αγγλίας, της οποίας ο Εδουάρδος έγινε τελετουργικός επικεφαλής με την ενθρόνισή του.

Όταν η Σίμπσον πήρε δεύτερο διαζύγιο, το 1936, η Κυβέρνηση και η Αντιπολίτευση ανησύχησαν ιδιαίτερα. Ήταν όλοι βέβαιοι ότι το διαζύγιο της ήταν μονόδρομος για να παντρευτεί με τον Βασιλιά της Αγγλίας. Τελικά ο Έντουαρντ συνειδητοποίησε ότι έπρεπε να επιλέξει μεταξύ του Στέμματος και της κυρίας Σίμπσον, η οποία, ως δύο φορές διαζευγμένη γυναίκα, δεν θα ήταν αποδεκτή ως βασίλισσα.

Η πριγκίπισσα Ελισάβετ με τους γονείς της
Η πριγκίπισσα Ελισάβετ με τους γονείς της

Αν και ο μονάρχης προσπάθησε να κάνει κάποιες διαφορετικές ρυθμίσεις, το υπουργικό συμβούλιο αρνήθηκε το οτιδήποτε. Αυτή η άρνηση έφερε την παραίτηση του Βασιλιά από την επόμενη, κιόλας, μέρα, μετά από έγκριση της βασιλικής οικογένειας. Μάλιστα, σε αναφορές των ξένων Μέσων δεν θα επιτρεπόταν στα μελλοντικά του παιδιά να έχουν δικαίωμα διαδοχής στο θρόνο. Ο δρόμος για να παντρευτεί την Γουόλις Σίμπσον ήταν πλέον ανοιχτός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το ζευγάρι παντρεύτηκε και έζησε εκτός Αγγλίας
Το ζευγάρι παντρεύτηκε και έζησε εκτός Αγγλίας

Να αναφέρουμε ότι η Γουόλις Σίμπσον έγινε η πιο μισητή γυναίκα στην Αγγλία και δεν είναι λίγες οι φορές που τα βρετανικά Μέσα βρίσκουν κοινά με τη Μέγκαν Μαρκλ -επίσης Αμερικάνιδα διαζευγμένη που για χάρη της παραιτήθηκε ο πρίγκιπας Χάρι από τα βασιλικά του καθήκοντα.

«Εγώ, ο Εδουάρδος ο Όγδοος, της Μεγάλης Βρετανίας, της Ιρλανδίας και των Βρετανικών Κυριαρχιών πέρα από τις θάλασσες, βασιλιάς, αυτοκράτορας της Ινδίας, δηλώνω δια του παρόντος την αμετάκλητη απόφασή μου να παραιτηθώ από τον θρόνο για τον εαυτό μου και για τους απογόνους μου και την επιθυμία μου να τεθεί αμέσως σε ισχύ αυτό το έγγραφο παραίτησης», ανέφερε το έγγραφο παραίτησης, σύμφωνα με τα Εθνικά Αρχεία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο ίδιος είχε υπογράψει το έγγραφο στο Fort Belvedere παρουσία των μικρότερων αδελφών του - του πατέρα της βασίλισσας Ελισάβετ, του πρίγκιπα Αλβέρτου, δούκα της Υόρκης, του πρίγκιπα Ερρίκου, δούκα του Γκλόστερ, και του πρίγκιπα Γεωργίου, δούκα του Κεντ. Με την κίνηση αυτή ο πρίγκιπας Αλβέρτος, γνωστός στην οικογένεια χαϊδευτικά ως «Μπέρτι», έγινε ο νέος ηγεμόνας λίγες ημέρες πριν από τα 41α γενέθλιά του, δύο εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα.

Η πριγκίπισσα Ελισάβετ με τους γονείς της και την αδερφή της στα Ανάτορα του Μπάκιγχαμ
Η πριγκίπισσα Ελισάβετ με τους γονείς της και την αδερφή της στα Ανάτορα του Μπάκιγχαμ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλαγή σκυτάλης για το Στέμμα με την 10χρονη πριγκίπισσα Ελισάβετ να μπαίνει στην κούρσα διαδοχής

Ανεβαίνοντας στο θρόνο για να υπηρετήσει το «Στέμμα» ο πατέρας της Ελισάβετ επέλεξε να πάρει νέο βασιλικό όνομα : βασιλιά; Γεώργιος ΣΤ' τιμώντας έτσι τον πατέρα του. Η σύζυγός του Ελισάβετ, δούκισσα της Υόρκης, έγινε βασίλισσα και οι κόρες τους, η10χρονη πριγκίπισσα Ελισάβετ και η πριγκίπισσα 6χρονη Μαργαρίτα ανέβηκαν από μια θέση στη σειρά διαδοχής του θρόνου, με διάδοχο την πριγκίπισσα Ελισάβετ.

Η πριγκίπισσα Ελισάβετ σε ηλικία 14 ετών
Η πριγκίπισσα Ελισάβετ σε ηλικία 14 ετών

Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι η βασίλισσα Ελισάβετ ανέβηκε στο θρόνο σε ηλικία 25 ετών, όταν ο πατέρας της πέθανε απροσδόκητα το 1952. Η ίδια βασίλεψε για 70 χρόνια μέχρι το θάνατο της τον Σεπτέμβριο του 2022 σε ηλικία 96 ετών. Έγινε η μακροβιότερη βασίλισσα της Αγγλίας.

Στην εμβληματική πλέον ομιλία της στα 21α γενέθλιά της, η μελλοντική βασίλισσα υποσχέθηκε ως γνωστόν την ισόβια αφοσίωσή της στη διατήρηση της Κοινοπολιτείας και στη διατήρηση του στέμματος.

Η πριγκίπισσα Ελισάβετ μωρό
Η πριγκίπισσα Ελισάβετ μωρό
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η πριγκίπισσα Ελισάβετ
Η πριγκίπισσα Ελισάβετ

«Δηλώνω ενώπιον όλων σας ότι ολόκληρη η ζωή μου, είτε είναι μακρά είτε σύντομη, θα είναι αφιερωμένη στην υπηρεσία σας και στην υπηρεσία της μεγάλης αυτοκρατορικής μας οικογένειας στην οποία ανήκουμε όλοι», είπε η τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ από την εκπομπή στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής. «Όμως δεν θα έχω τη δύναμη να πραγματοποιήσω μόνη μου αυτή την απόφαση, εκτός αν συμμετάσχετε σε αυτήν μαζί μου, όπως σας καλώ τώρα να κάνετε: Ξέρω ότι η υποστήριξή σας θα είναι αμέριστη. Ο Θεός να με βοηθήσει να πραγματοποιήσω τον όρκο μου και ο Θεός να ευλογεί όλους εσάς που είστε πρόθυμοι να συμμετάσχετε σε αυτόν».

Εικάζεται ότι η βασίλισσα Ελισάβετ έβαλε πάνω απ΄ όλα την υπηρεσία της για το «Στέμμα» προκειμένου μην προδώσει ποτέ τον βρετανικό λαό όπως είχε κάνει κάποτε ο θείος της και μονάρχης της Αγγλίας.

Φωτογραφίες: AP Images

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ