Το προεδρικό αεροπλάνο της Γαλλίας ήταν εκείνο που μετέφερε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στην Ελλάδα και έβαζε τέλος στην επταετία των Συνταγματαρχών με πληγή, ανοιχτή ακόμη, την κατάληψη της Κύπρου από τουρκικές δυνάμεις.
Η τραγωδία της Κύπρου, έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα που επεχείρησε η Χούντα των Συνταγματαρχών στην Αθήνα οδηγεί το καθεστώς σε κατάρρευση. Η Δημοκρατία βρίσκεται προ των πυλών και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επιστρέφει στην Αθήνα σηματοδοτώντας την έναρξη της μεταπολίτευσης.
Το προεδρικό αεροσκάφος στη διάθεση του Κωνσταντίνου Καραμανλή
Ο πρώτος πρωθυπουργός της μεταδικτατορικής εποχής, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ζούσε πριν την κατάλυση της Δημοκρατίας αλλά και καθ' όλη την περίοδο της Δικτατορίας στο Παρίσι. Ο ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας άσκησε δριμεία κριτική στο καθεστώς, ενώ όσο ζούσε στη γαλλική πρωτεύουσα ήρθε κοντά με τον Γάλλο πολιτικό Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν.
Ο Ντ' Εστέν θα ανερχόταν στην προεδρία της γαλλικής δημοκρατίας το 1974 και η συμβολή του στην έναρξη της Μεταπολίτευσης στην Ελλάδα έμελλε να είναι καθοριστική. Το καθεστώς πιεζόμενο από την έκρυθμη κατάσταση στην Κύπρο ζητά από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή να επιστρέψει και να αναλάβει την εξουσία. Το μόνο που έχει να κάνει ο μετέπειτα Πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας είναι να βρει ένα μέσο για να βρεθεί στην Αθήνα.
Ηταν ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας, Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν που του παραχώρησε το προεδρικό αεροσκάφος με το οποίο επέστρεψε στην Αθήνα, πριν ορκιστεί νέος πρωθυπουργός της χώρας ενώπιον του στρατηγού Φαίδωνα Γκιζίκη, τον οποίο είχε τοποθετήσει (ως διακοσμητικό) Πρόεδρο της Ελλάδας, η Δικτατορία.
Χιλιάδες κόσμου στο Ελληνικό για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή
«Η μεγαλύτερη συγκέντρωση από την εποχή της απελευθερώσεως» ακούγεται στο βίντεο που αποτυπώνει τις εικόνες της επιστροφής στην Ελλάδα του Κωνσταντίνου Καραμανλή στις 24 Ιουλίου του 1974.
«Ελληνίδες, Ελληνες. Αναλαμβάνω την ευθύνη της διακυβερνήσεως της χώρας υπό συνθήκας κρισίμων και δ' αυτήν και δια τον ελληνισμόν» έλεγε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στο πρώτο του τηλεοπτικό διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό. «Απευθύνομαι προς όλους σας και ιδιαίτερα προς την νεολαίαν και τας ενόπλες δυνάμεις της χώρας με την πρωτοβουλία των οποίων ήνοιξε ο δρόμος για την αποκατάσταση της ομαλότητας» συνέχιζε.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έθετε από το πρώτο λεπτό τις βάσεις για την εθνική συμφιλίωση. «Η ομόνοια, η σύμπνοια, η συμφιλίωσης λαού και στρατού, αποτελούν αυτή τη στιγμή εθνική επιταγή» έλεγε και έκλεινε τονίζοντας πως θα εργαστεί ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την δημοκρατία και την ελευθερία.
Ο φιλέλληνας Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν
«Δεν θα αφήσουμε τον Πλάτωνα να περιμένει» έλεγε λίγα χρόνια αργότερα κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ (που μετέπειτα μετεξελίχθηκε σε ΕΕ), ο πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν. Με αυτό τον τρόπο, λέγεται, πως ο Ντ’ Εστέν έκαμψε τότε τις αντιρρήσεις των ομολόγων του στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, προκειμένου να βάλει την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Ο Γάλλος πρόεδρος που συνδέθηκε με μακρά και ειλικρινή φιλία με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή επέμενε πως η Ευρώπη οφείλει να εντάξει την Ελλάδα στην ΕΟΚ, σταθεροποιώντας και ενισχύοντας την Δημοκρατία στον τόπο όπου γεννήθηκε το πολίτευμα.