Συνέντευξη Ζακ Μπουσάρ: Ο Καναδός καθηγητής που διαφημίζει την Ελλάδα -Μιλάει άπταιστα ελληνικά, μεταφράζει λογοτεχνία [βίντεο] - iefimerida.gr

Συνέντευξη Ζακ Μπουσάρ: Ο Καναδός καθηγητής που διαφημίζει την Ελλάδα -Μιλάει άπταιστα ελληνικά, μεταφράζει λογοτεχνία [βίντεο]

Ο Καναδός καθηγητής της Νεοελληνικής γλώσσας, Ζακ Μπουσάρ
Ο Καναδός καθηγητής της Νεοελληνικής γλώσσας, Ζακ Μπουσάρ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένας ακάματος πρεσβευτής του ελληνικού πολιτισμού στον Καναδά και τη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα, Καναδός καθηγητής Ζακ Μπουσάρ.

Ο Ζακ Μπουσάρ, καθηγητής του πανεπιστημίου του Μόντρεαλ ανακάλυψε από πολύ νωρίς τη μαγεία του για την ελληνική γλώσσα, την οποία και δεν σταματά να αποκαλεί «μητρική του δυτικού πολιτισμού».

Ποιος είναι ο φιλέλληνας, Ζακ Μπουσάρ

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ζακ Μπουσάρ γεννήθηκε σε μια μικρή πόλη μεταξύ του Μόντρεαλ και του Κεμπέκ που ονομάζεται «Τρουά Ριβιέρ» (Τρία Ποτάμια). Είναι όπως λέει δηλαδή, «τριποταμίτης». Ολοκλήρωσε την βασική εκπαίδευση σε θρησκευτικό κολέγιο και μετακόμισε στην πόλη του Κεμπέκ όπου φοίτησε στη Σχολή Τεχνών και Επιστημών του Πανεπιστήμιου Λαβάλ. Το κάλεσμά του για την ελληνική γραμματεία, η αγάπη του για την ελληνική γλώσσα, «αγκωνάρι του πολιτισμού», όπως την αποκαλεί, τον οδήγησε σε ένα μεταπτυχιακό στην Κλασική Γραμματεία.

Ο Ζακ Μπουσάρ βρέθηκε στην Ελλάδα και συνέχισε τις σπουδές του στην ελληνική γλώσσα στο Αριστοτέλιο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από όπου και αποφοίτησε με «Άριστα». Την περίοδο των σπουδών του, παρακολουθεί μαθήματα νεοελληνικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μαθήματα ρουμανικών στο Πανεπιστήμιο του Μπρασόβ, μαθήματα τουρκικών και σανσκριτικών στο Πανεπιστήμιο του ΜακΓκιλ (McGill University) του Μόντρεαλ του Κεμπέκ.

Ο Ζακ Μπουσάρ διδάσκει εδώ και 5 δεκαετίες την ελληνική γλώσσα

Από τα πρώτα χρόνια της ακαδημαϊκής του πορείας, ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με την ελληνική γλώσσα, την οποία και μεταχειρίζεται υποδειγματικά, σαν να είναι η μητρική του. Ο Ζακ Μπουσάρ διδάσκει αρχικά, αρχαία ελληνικά και νεοελληνική γλώσσα στο Πανεπιστήμιο του Λαβάλ. Το 1973, αναλαμβάνει να διδάξει λογοτεχνία και νεοελληνική λογοτεχνική μετάφραση στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, ενώ τον ίδιο χρόνο παίρνει τη θέση του διευθυντή του προγράμματος Νεοελληνικών Σπουδών.

Έχει μεταφράσει έργα Ελλήνων λόγιων, ποιητών και συγγραφέων, στα γαλλικά και στα ρουμάνικα, όπως των Ανδρέα Εμπειρίκου, Νικόλαου Μαυροκορδάτου, Μίλτου Σαχτούρη, Παύλου Μάτεσι, Μαργαρίτας Καραπάνου, Ζυράννας Ζατέλη και Μπίλη Βέμη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένας πραγματικός υποστηρικτής της ελληνικής κοινότητας του Καναδά

Το έργο του στο πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ είναι ακόμη πιο πολύτιμο για την ελληνική κοινότητα της καναδικής πόλης, η οποία και έχει ανακηρύξει τον Ζακ Μπουσάρ, επίτιμο μέλος της. Πριν από κάποια χρόνια, ο Μπουσάρ δέχτηκε στο πρόγραμμα εκμάθησης της νεοελληνική γλώσσας 25 εκπαιδευτικούς που ήθελαν να επικαιροποιήσουν τις γνώσεις τους στην γλώσσα, ώστε να την μεταδώσουν πιο σωστά στα παιδιά του Δημοτικού. Το Μόντρεαλ φιλοξενεί περί τους 1.000 μαθητές που φοιτούν σε ελληνικά σχολεία.

Ο Ζακ Μπουσάρ έχει παλέψει σκληρά για να συνεχίσει να διδάσκεται η ελληνική γλώσσα στο πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ. «Ήθελαν να περικόψουν τα μαθήματα νέας ελληνικής, με τη σκέψη πως ήταν ανώφελο να συνεχίσει η διδασκαλία τους» σημειώνει σε παλιότερη συνέντευξή του και προσθέτει: «Με 70.000 ομογενείς, δεν θα είχε κανένα νόημα να στερηθούμε αυτού του πολιτιστικού πλούτου».

Βίντεο: Η ελληνική γλώσσα, μητρική του δυτικού πολιτισμού

Ο Ζακ Μπουσάρ μίλησε στην διαδικτυακή πλατφόρμα της ελληνικής ομογένειας, Hellenic DNA για την ελληνική γλώσσα και τη σημασία του να την γνωρίζει κανείς καλά. Δείτε από το 19' λεπτό:

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ