Αυτός ο μήνας σηματοδοτεί τα 90 χρόνια από τότε που το Waldorf Astoria άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του στο Park Avenue της Νέας Υόρκης το 1931 και έγινε το ψηλότερο και μεγαλύτερο πολυτελές ξενοδοχείο στον κόσμο κατά τη διάρκεια της μεγάλης ύφεσης.
Οι διάσημοι εσωτερικοί Art Deco χώροι του ξενοδοχείου αποτέλεσαν το φόντο αμέτρητων γκαλά για την ανώτερη τάξη, καθώς και ο τόπος διεξαγωγής ιστορικών συνεδρίων για διεθνείς πολιτικούς. Διάσημοι, μεταξύ των οποίων η Μέριλιν Μονρόε και ο Φρανκ Σινάτρα, το αποκαλούσαν «σπίτι» τους, ενώ κάθε πρόεδρος των ΗΠΑ, από τον Χέρμπερτ Χούβερ μέχρι τον Μπαράκ Ομπάμα έχει ξεκουραστεί στην προεδρική σουίτα του.
Αλλά το Waldorf Astoria είναι κλειστό εδώ και 4,5 χρόνια, καθώς υποβάλλεται σε μια ανακαίνιση άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων αφότου αγοράστηκε έναντι 1,95 δισεκατομμύρια δολάρια το 2014, από την κινεζική Anbang Insurance Group (τώρα Dajia Insurance Group). Κάποια τμήματα του ξενοδοχείου αποκαθίστανται στην αρχική τους κατάσταση - τα δωμάτια, συμπεριλαμβανομένης της Μεγάλης Αίθουσας Χορού, προστατεύονται από την Επιτροπή Διατήρησης Ορόσημων της Νέας Υόρκης – ενώ ένα μεγάλο μέρος του κτιρίου αναδιαμορφώνεται πλήρως για το μέλλον. Και για πρώτη φορά, το Waldorf Astoria θα προσφέρει διαμερίσματα για ιδιοκτησία και όχι μίσθωση, εντός των δίδυμων πύργων Wardorf.
«Στο τμήμα που εργάστηκα, δεν υπήρχε τίποτα που να έχει χαρακτηριστεί ορόσημο, οπότε δεν υπήρχε κάπoια βάση, δεν υπήρχε κάτι που έπρεπε να διατηρηθεί» δήλωσε ο Ζαν Λουί Ντενιό, ο Γάλλος σχεδιαστής που έχει αναλάβει τη μετατροπή των νέων διαμερισμάτων και παροχών. (Τα δωμάτια του ξενοδοχείου, εν τω μεταξύ, ανακαινίζονται από τον Πιερ Ιβ Ροσόν). «Ήθελα να γίνω πιο μοντερνιστής, με έναν πιο φρέσκο αέρα, αλλά τελικά νιώθω προσγειωμένος».
Τι περιλαμβάνει η ανακαίνιση
Όταν το Waldorf Astoria ανοίξει ξανά το 2023, θα έχει 375 δωμάτια ξενοδοχείου, από τα 1.400 που είχε αρχικά και 375 διαμερίσματα. Τα διαμερίσματα προς πώληση θα κυμαίνονται από στούντιο που ξεκινούν από τα 1,8 εκατομμύρια δολάρια έως 4 υπνοδωματίων που ξεκινούν από τα 18,5 εκατομμύρια δολάρια (συν δύο ρετιρέ, με τις τιμές τους να είναι άγνωστες). Οι ανέσεις, στις οποίες θα έχουν πρόσβαση μόνο οι κάτοικοι, θα περιλαμβάνουν την πισίνα Starlight Pool μήκους 25 μέτρων – πιο πριν ήταν η αίθουσα Starlight Roof στην οποία έπαιζε συχνά η Έλα Φιτζέραλντ – καθώς και τον καταπράσινο Winter Garden, ένα μπαρ και σαλόνι που μετατράπηκε σε μια πράσινη όαση.
«Υπάρχει κάτι πολύ ειρηνικό και ελκυστικό στην αίσθηση της γαλήνης του να είσαι συνδεδεμένος με την φύση» λέει ο Ντενιό. Ο Ντενιό σχεδιάζει τους οικιστικούς χώρους έχοντας κατά νου τους χώρους ενός ιδιωτικού αρχοντικού. «Ήθελα να νιώθω πως βρίσκομαι σε ένα μεγάλο σπίτι και όχι σε ένα ξενοδοχείο» είπε.
Η μακρά κληρονομιά του - Η κόντρα ανάμεσα στα δύο ξαδέρφια
Οι εκτεταμένες ανακαινίσεις είναι οι μεγαλύτερες που έχουν γίνει στο Waldorf Astoria από τότε που άνοιξε. Αλλά την πραγματικότητα, είναι η δεύτερη φορά που γίνονται στο ξενοδοχείου – η πρώτη το 1893, όταν κατεδαφίστηκε για να κάνει χώρο για το Empire State Bulding. Το πρώτο ξενοδοχείο δεν έγινε αμέσως αγαπητό από το κοινό, με τους Indianapolis Times να γράφουν το 1928 πως «ο κόσμος σε όλη τη χώρα γέλασε» στην ιδέα πως θα προσφέρει 350 ιδιωτικά μπάνια, και αποκαλώντας το έργο «ανοησία του Astor».
Το ξενοδοχείο ήταν στην πραγματικότητα δύο κτίρια – το αποτέλεσμα ενός παροιμιώδους διαγωνισμού μεταξύ δύο πλούσιων ξαδέρφων της οικογένειας Astor. Ο William Waldorf Astor, που έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στις ΗΠΑ χάρη στην κληρονομιά του πατέρα του, έφτιαξε το Waldorf. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο ξάδερφός του, John Jacob Astor, που έγινε τελικά ο πλουσιότερος άνθρωπος που πέθανε στον Τιτανικό το 1912, έχτισε ένα ψηλότερο ξενοδοχείο ακριβώς δίπλα. Τελικά, έβαλαν στην άκρη τις διαφορές τους και την κόντρα τους ένωσαν τα ονόματά τους καθώς και τα κτίρια, τα οποία συνδέονταν μέσω ενός μαρμάρινου διαδρόμου 90 μέτρων που ονομάστηκε «Peacock Alley». Μεταξύ των πλεονεκτημάτων του, το Waldorf Astoria υποστήριξε ότι ήταν το πρώτο που προσέφερε ιδιωτικά μπάνια καθώς και υπηρεσία δωματίου.
Αλλά όταν το Wardorf Astoria πλέον άνοιξε ξανά τις πόρτες του στην Park Avenue, δεν ήταν πλέον στα χέρια της οικογένειας Astor (ο William Waldorf Astor πέθανε το 1919), αλλά σε εκείνα του ξενοδόχου Λούσιους Μπούμερ, ο οποίος διαχειριζόταν το ξενοδοχείο από όταν εξαγοράστηκε από τον Κόλμαν ντου Ποντ το 1918. Μετά την πώλησή του, το διοικητικό συμβούλιο του πούλησε τα δικαιώματα του ονόματος Waldorf Astoria έναντι ενός μόνο δολαρίου ως χειρονομία καλής θέλησης κι εκείνος αξιοποίησε αυτή την ευκαιρία.
Οι διάσημοι ένοικοί του
Στις δεκαετίες που ακολούθησαν, το ακίνητο έγινε διάσημο, προσελκύοντας τα πιο διάσημα ονόματα στον κόσμο. Οι σουίτες έχουν πάρει το όνομά τους από την Ελίζαμπεθ Τέιλορ και τον Ουίνστον Τσόρτσιλ μετά τη διαμονή τους εκεί ενώ και η Αντζελίνα Τζολί με τον Μπραντ Πιτ νοίκιαζαν ένα διαμέρισμα στους πύργους πριν από μια δεκαετία. Άλλοι διάσημοι ένοικοι του ξενοδοχείου περιλαμβάνουν τον Φρανκ Σινάτρα και τον συνθέτη Κόουλ Πόρτερ, οι οποίοι έμεναν στην Σουίτα 33Α- ο Πόρτερ για 30 χρόνια, μέχρι το θάνατό του 1964, και στη συνέχεια ο Φρανκ Σινάτρα στις δεκαετίες του ‘70 και του ‘80.
Η Μέριλιν Μονρόε εν τω μεταξύ, έμενε στην Σουίτα 2728 για μεγάλο μέρος του 1955, πληρώνοντας 1.000 δολάρια την εβδομάδα (περίπου 10.200 δολάρια σήμερα).
Όταν ο πρώην πρόεδρος Ντουάιτ Αϊζενχάουερ και η Πρώτη Κυρία Μέιμι Αιζενχάουερ, μετακόμισαν στον 7ο όροφο τη δεκαετία του 1960, επέλεξαν έναν όροφο κάτω από τους πύργους, λόγω του φόβου της για τα ύψη, σύμφωνα με το ξενοδοχείο. Είχαν ένα ασανσέρ αναδιαμορφωμένο ώστε να σταματά στον όροφό τους, για να τους δίνει πλήρη πρόσβαση στις ανέσεις και τις παροχές του πύργου.
Ριζική ανακαίνιση και ένα σύγχρονο λουκ
Το Waldorf Astoria διατηρεί μερικά διάσημα αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένου του πιάνου Steinway του Πόρτερ του 1907. Τόσο αυτό, όσο και οι τοιχογραφίες, τα ψηφιδωτά και το 3 μέτρων ρολόι του λόμπι - ένα περίτεχνο ρολόι του 19ου αιώνα το οποίο είχε παραγγείλει η βασίλισσα Βικτόρια για την παγκόσμια έκθεση στο Σικάγο το 1893 – πρόκειται να ανανεωθούν.
Αναφορικά με τα υπόλοιπα στοιχεία του ξενοδοχείου, έχουν κυκλοφορήσει φωτογραφίες από τους νέους χώρους, αλλά τα στολίδια – τα δύο ρετιρέ που σχεδιάστηκαν από τον Ντενιό – είναι ακόμη στα σκαριά. Με επίκεντρο τον σχεδιασμό χώρων που δείχνουν «πιο σύγχρονοι» αλλά παραμένουν «διαχρονικοί», δεν κοιτάζει απαραίτητα την μακρά ιστορία του κτιρίου για καθοδήγηση.
«Δε θέλεις να γυρίσεις πολύ πίσω στο χρόνο. Υπάρχει αυτή η αίσθηση μελαγχολίας» είπε. «Στη δεκαετία του ‘40, του ‘50, του ‘60 και του ‘70 όλοι διασκέδαζαν εκεί. Ο λόγος για τον οποίο ανακαινίζεται ολόκληρος ο χώρος, είναι για να το οδηγήσουμε στον επόμενο αιώνα».
Φωτογραφίες: Facebook/Waldorf Astoria