Η ιστορία της Κινέζας πειρατίνας Τσινγκ Σι, μοιάζει σαν να έχει βγει από σενάριο κινηματογραφικής ταινίας.
Η Μαντάμ Τσινγκ ή Τσινγκ Σι ήταν διάσημη πειρατίνα κατά τη δυναστεία των Τσινγκ και τρομοκρατούσε τη Θάλασσα της Κίνας στις αρχές του 19ου αιώνα. Θεωρείται ο πιο επιτυχημένος πειρατής στην Ιστορία, για το γεγονός ότι είχε υπό τις διαταγές της το μεγαλύτερο πλήρωμα που συγκεντρώθηκε ποτέ, καθώς και για το ότι πέθανε στο κρεβάτι της ως ελεύθερη γυναίκα.
Διοικούσε προσωπικά πάνω από 300 τζόγκες επανδρωμένες με 20.000-40.000 πειρατές -άντρες, γυναίκες, ακόμα και παιδιά- ενώ ο υπόλοιπος στόλος που διοικούσαν οι υφιστάμενοί της περιελάμβανε πάνω από 1.500 σκάφη με πλήρωμα που έφτανε τους 180.000.
Δυναμική προσωπικότητα, δεν δίστασε να συγκρουστεί με τις υπάρχουσες αυτοκρατορίες της εποχής, όπως τη βρετανική, τη πορτογαλική και τη δυναστεία των Τσινγκ. Η Τσινγκ Σι έχει παρουσιαστεί σε πολλά βιβλία, μυθιστορήματα, video games και ταινίες στην Ασία. Έχει εμπνεύσει ακόμη και έναν χαρακτήρα στους «Πειρατές της Καραϊβικής», την ισχυρή κυρία Ching.
Πώς από πόρνη, έγινε πειρατίνα
Η Τσινγκ Σι γεννήθηκε το 1775 στο Γκουανγκντόνγκ. Σε ηλικία 26 ετών, δούλευε σε οίκο ανοχής στην Καντόνα της Νότιας Κίνας. Στις αρχές του 19ου αιώνα, οι κινέζικες θάλασσες ήταν γεμάτες από πειρατές. Το 1800, οι πειρατές κατέλαβαν τον πλωτό οίκο ανοχής και τότε γνώρισε τον Ζενγκ Γι, έναν από τους πιο τρομερούς πειρατές, ο οποίος γοητεύτηκε από τη δυναμική κοπέλα και θέλησε να την παντρευτεί.
Στην αρχή η Τσινγκ Σι κυβερνούσε μαζί με τον άντρα της περισσότερα από 1.800 πειρατικά σκάφη. Αλλά το 1807, σ' έναν τυφώνα, ο αρχηγός των πειρατών πνίγηκε. Τότε, τα ηνία ανέλαβε η Τσινγκ Σι, η οποία είχε φροντίσει προηγουμένως να κερδίσει την εύνοια ισχυρών συγγενών του άνδρα της. Μάλιστα, λέγεται κυβερνούσε καλύτερα από αυτόν. Όσο για το παρατσούκλι που έμεινε γνωστή, το Τσινγκ Σι, σήμαινε απλώς «χήρα του Ζενγκ».
Δεδομένου ότι η Τσινγκ Σι θα είχε μια τόσο μεγάλη δύναμη υπό τη διοίκησή της, ο βοηθός της Σεούνγκ Πόου Τσάι θα την βοηθούσε να διαχειρίζεται τις καθημερινές λειτουργίες του Στόλου της Κόκκινης Σημαίας. Ωστόσο, παρ' όλο που η εποχή επέβαλε να είναι υπεύθυνος ένας άνδρας, η Σι τον ονόμασε επίσημο καπετάνιο του στόλου, που θα παρέμενε όμως πιστός σε αυτήν.
Με το που ανέλαβε την ηγετική θέση, η Τσινγκ Σι ξεκίνησε το έργο της ενοποίησης του στόλου εκδίδοντας έναν κώδικα νόμων, ο οποίος ήταν πολύ αυστηρός. Έπρεπε εξάλλου να ισχυροποιήσει τη θέση της και να κάνει όλους τους άντρες που την αμφισβητούσαν, να την υπακούν και να τη σέβονται.
Μερικά από τα σημεία του κώδικα των πειρατών, ήταν τα εξής:
Αν παράκουγες εντολή, ή αν έδινες δικιά σου, που δεν προέρχεται από την Τσινγκ Σι, σου έκοβαν επιτόπου το κεφάλι. Επίσης, απαγορευόταν να κλέψεις κάτι πριν μοιραστεί η λεία. Για τον διαμοιρασμό της, ακολουθούνταν μια συγκεκριμένη διαδικασία.
Ο κώδικας της Τσινγκ Σι, διέθετε ειδικούς κανόνες για τις γυναίκες αιχμαλώτους. Η συνήθης πρακτική ήταν η απελευθέρωση των γυναικών, αλλά υπάρχουν μαρτυρίες για αιχμαλωσία τους. Συνήθως οι πειρατές έκαναν τις πιο όμορφες αιχμάλωτές τους, παλλακίδες ή συζύγους τους. Αν ένας πειρατής έπαιρνε μια γυναίκα έπρεπε να της είναι πιστή. Αυτές που θεωρούνταν μη ελκυστικές, απελευθερώνονταν και για όσες έμεναν, δίνονταν λύτρα.
Οι πειρατές που βίαζαν γυναίκες αιχμαλώτους, δολοφονούνταν, αλλά εάν οι πειρατές έκαναν συναινετικό σεξ με αυτές, ο πειρατής αποκεφαλιζόταν, ενώ στα πόδια της γυναίκας, έδεναν μπάλες κανονιού και της πετούσαν από το πλοίο.
Άλλες τιμωρίες του κώδικα, για διάφορες παραβάσεις, περιελάμβαναν το μαστίγωμα και αρκετά βασανιστήρια. Λιποτάκτες ή όσοι είχαν φύγει χωρίς επίσημη άδεια, τους κόβανε τα αυτιά και τους έβαζαν να «κάνουν παρέλαση» ανάμεσα σε όλη τη μοίρα.
Είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος των θαλασσών
Η Τσινγκ Σι ήταν εκείνη που σκόρπισε τον περισσότερο τρόμο στις κινέζικες ακτές. Επειδή δεν την ικανοποιούσαν μονάχα οι ακρογιαλιές, έμπαινε μέσα σε νησιώτικες πόλεις και χωριά.
Και τότε ήταν που ξεκίνησε η ακμή του στόλου με τις Κόκκινες Σημαίες: αφού οι σκληροτράχηλοι άντρες δήλωσαν την υποταγή τους στην Τσινγκ Σι, ο πειρατικός στόλος έφερε τον όλεθρο και την καταστροφή στις θάλασσες της Κίνας. Είχε γίνει ο εφιάλτης τόσο των Ευρωπαίων, όσο και των Κινέζων. Δεν είναι τυχαίο που της δόθηκε το παρατσούκλι «ο τρόμος της Νότιας Κίνας».
Επίσης, η Τσινκ Σι έκανε συμφωνίες με εμπόρους και παραθαλάσσιες πόλεις, τις οποίες υποχρέωνε να πληρώνουν φόρο υποτέλειας για να βρίσκονται υπό την προστασία των πειρατών.
Η γυναίκα πειρατής κυβέρνησε έξι τεράστιες ναυτικές μοίρες των 500 πλοίων με 25 κανόνια σε κάθε πλευρά.
Με τον καιρό, οι Κινέζοι άρχοντες έστειλαν τον μανδαρίνο ναύαρχο Κβο Λανγκ Λιν για να καταστρέψει τον πειρατικό στόλο της Τσινγκ Σι. Η μάχη συνεχίστηκε από την αυγή μέχρι το σούρουπο. Ο στόλος του Κβο Λανγκ Λιν καταστράφηκε και ο ίδιος αυτοκτόνησε, σύμφωνα με την αρχαία συνήθεια. Η κινέζικη κυβέρνηση έκανε συχνά επιθέσεις κατά των πειρατών.
Τον Σεπτέμβριο του 1809, μερικοί Άγγλοι ναύτες επέστρεφαν με μία βάρκα στο πλοίο τους. Ξαφνικά περικυκλώθηκαν από τους πειρατές της Τσινγκ Σι. Ανάμεσα στους αιχμαλώτους ήταν και ο Ριχάρδος Γκλάσπουλ. Ο Γκλάσπουλ οδηγήθηκε μπροστά στην Τσινγκ Σι. Κάποτε ο Γκλάσπουλ και οι Βρετανοί ναύτες υποχρεώθηκαν να υπηρετήσουν τα κανόνια της Τσινγκ Σι. Τρεις μήνες αργότερα, ένα βρετανικό πλοίο συναντήθηκε με τη ναυαρχίδα της Τσινγκ Σι. Ο Γκλάσπουλ και οι ναύτες ανταλλάχτηκαν με χρυσαφικά και χρήματα.
Η Τσινγκ Σι είχε επιφέρει μεγάλες καταστροφές στον κινεζικό αυτοκρατορικό ναυτικό στόλο. Έτσι, κάποια στιγμή ο αυτοκράτορας προσέφερε γενική αμνηστία σε όλους τους πειρατές που θα εγκατέλειπαν την πειρατεία, ενώ τους επέτρεπε να κρατήσουν τη λεία τους. Η Τσινγκ Σι δέχτηκε την προσφορά του αυτοκράτορα, παντρεύτηκε τον Πόου και έζησαν σ' ένα παλάτι, με τον Πόου μάλιστα να παίρνει τον βαθμό του υπολοχαγού.
Το 1822, μετά τον θάνατο του Πόου, στην ηλικία των 39 χρονών, η Τσινγκ Σι, μετακόμισε με την οικογένειά της στο Μακάο και εκεί άνοιξε έναν χώρο με τυχερά παιχνίδια και έναν οίκο ανοχής, τα οποία διηύθυνε μέχρι τον θάνατό της, το 1844, σε ηλικία 69 ετών, ενώ επίσης, ασχολήθηκε με το εμπόριο αλατιού. Σύμφωνα με τη wikipedia, η Σι απέκτησε τρεις γιους και μία κόρη.