Τέλος εποχής για διάσημο τηλεκήρυκα στην Τουρκία, έναν άνδρα που έγινε γνωστός μέσα από τις trash εκπομπές του στην τουρκική τηλεόραση εδώ και 20 χρόνια.
Ο Αντνάν Οκτάρ, ένας μυστηριώδης άνδρας που δραστηριοποιήθηκε στις παρυφές της τουρκικής κοινωνίας για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, έκανε καριέρα διαδίδοντας θεωρίες συνωμοσίας και έγινε cult φιγούρα της τουρκικής τηλεόρασης, όπου μεταχειριζόταν σαν αντικείμενα τις γυναίκες που τον περιέβαλλαν.
Η θρησκευτική οργάνωση με τις αναρίθμητες θεωρίες συνωμοσίας
Ξεκίνησε να αποκτά οπαδούς ως ηγέτης θρησκευτικής ομάδας σε πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης τη δεκαετία του ‘80, από όπου ο Οκτάρ προσέλκυε νεαρές κυρίες καλών οικογενειών και άλλους με κοινωνική επιρροή πλασάροντας με έναν εντελώς διαφορετικό, υλιστικό, τρόπο το Ισλάμ.
Έγινε γνωστός για τις αμφιλεγόμενες απόψεις του, αλλά και την εμμονή του στον αντισημιτισμό, τις θεωρίες συνωμοσίας αναφορικά με τον ελευθεροτεκτονισμό, που κλιμακώθηκαν με την κυκλοφορία, το 1987, ενός βιβλίου με τίτλο «Ιουδαϊσμός και Ελευθεροτεκτονισμός».
Σε αυτό ο Τούρκος διατύπωνε τη θεωρία πως Εβραίοι και Ελευθεροτεκτονιστές παρεισέφρησαν στου θεσμούς της Τουρκίας με σκοπό να «αλλοιώσουν τις πνευματικές, θρησκευτικές και ηθικές αξίες του τουρκικού λαού».
Το βιβλίο κυκλοφόρησε σε 100.000 αντίτυπα και οδήγησε τον Οκτάρ για πρώτη φορά ενώπιον της Δικαιοσύνης για υποκίνησης θεοκρατικής επανάστασης. Έτσι, κατέληξε στη φυλακή για 19 μήνες, 10 από τους οποίους σε ψυχιατρική κλινική, όπου διαγνώστηκε με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή της προσωπικότητας και σχιζοφρένεια.
Η οργάνωση του Οκτάρ μεγάλωνε
Η αλλόκοτη ομάδα του Οκτάρ συνέχισε παρ' όλα αυτά να μεγαλώνει, υιοθετώντας μία προς μία όλες τις θεωρίες συνωμοσίας που τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα αποκαλούμε συλλήβδην «ψεκασμένες». Ανάμεσα σε άλλα, η ομάδα αμφισβητούσε ακόμη και την εξελικτική θεωρία του Δαρβίνου.
Ο Οκτάρ υπήρξε ένθερμος υπέρμαχος του εξισλαμισμού του τουρκικού κράτους, κάτι που προωθούσε το δικτατορικό καθεστώς που είχε επιβληθεί στη χώρα μετά το πραξικόπημα του 1980. Στα χρόνια που ακολούθησαν και καθώς το όνομά του γινόταν όλο και πιο αναγνωρίσιμο στην τουρκική κοινωνία, τα αλλόκοτα κηρύγματά του άρχισαν να αντικατοπτρίζουν εκείνα του Φετουλάχ Γκιουλέν, που αποτελεί σήμερα νούμερο ένα καταζητούμενο για την Τουρκία του Ερντογάν.
Η trash εκπομπή του Αντνάν Οκτάρ
Στις αρχές του 2000, ο Οκτάρ έγινε διάσημος ως τηλεκήρυκας μέσα από τον τηλεοπτικό σταθμό A9 TV που ίδρυσε ο ίδιος, αλλά και τη μετάδοση των εκπομπών του με υπενοικίαση τηλεοπτικού χρόνου σε μικρά κανάλια της Τουρκίας. Η φιγούρα του έγινε κατά κάποιο τρόπο καρικατούρα, εμβληματική μορφή της trash TV, που συγκάλυπτε τη δράση του όλα αυτά τα χρόνια.
Σταδιακά, ο Αντνάν Οκτάρ μετατράπηκε σε έναν αξιοπερίεργο «Χιου Χέφνερ» της Τουρκίας, περιτριγυρισμένος από γυναικείες παρουσίες τις οποίες συνήθιζε να αποκαλεί «γατάκια του» κατά τις τηλεοπτικές του εκπομπές.
«Αυτός ο ανώμαλος μεγάλωσε στην Άγκυρα»
Πριν ακόμη του επιβληθεί η βαριά ποινή από το δικαστήριο, πολλές γυναίκες που βρέθηκαν στον περίγυρό του κατήγγειλαν την απαξιωτική συμπεριφορά του, αλλά και την εμμονή του όλες οι παρουσίες πλάι του να έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. «Αυτός ο ανώμαλος μεγάλωσε στην Άγκυρα. Όταν ήταν νέος, συνήθιζε να συχνάζει σε καταγώγια εκεί. Η εμφάνιση των γυναικών σε τέτοια νυχτερινά μαγαζιά έμεινε στο μυαλό του», είπε πριν από δύο χρόνια η Μπερίλ Κοντσαγκιούλ στην Hurriyet.
Παρότι πάντοτε έκανε κήρυγμα από τις τηλεοπτικές του εκπομπές, φρόντιζε να ελαφραίνει το κλίμα με αλλόκοτους χορούς αγκαλιά με γυναίκες, τι «γατούλες» του, την ώρα που οι άνδρες της παρέας που τραγουδούσαν μαζί του, απέκτησαν το προσωνύμιο «λιοντάρια». Γυναίκες που όπως απεδείχθη κακοποιούνταν συστηματικά και άνδρες που λειτουργούσαν ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης, ακολουθώντας τις φρικιαστικές εντολές του.
Η πολυτελής βίλα του στην Κωνσταντινούπολη
Προκειμένου να επιβεβαιώσει το παρατσούκλι του ως «Χιου Χέφνερ», ο Τούρκος τηλεκήρυκας είχε χτίσει μια πολυτελή βίλα, όπου και υποδεχόταν τα άτομα που ακολουθούσαν την αίρεσή του. Αφότου συνελήφθη, οι Αρχές εισέβαλαν στην πολυτελή έπαυλη, έξω από την Κωνσταντινούπολη, και ξεκίνησαν να γκρεμίζουν κατασκευές που είχαν ανεγερθεί αυθαίρετα εντός της έκτασης.
Ποινή φυλάκισης 1.075 ετών στον τηλεκήρυκα
Το 2018 συνελήφθη και βρέθηκε αντιμέτωπος με σειρά κατηγοριών, μεταξύ των οποίων κατασκοπεία και σεξουαλική κακοποίηση. Πριν από λίγες ημέρες, η τουρκική Δικαιοσύνη του επέβαλε ποινή φυλάκισης 1.075 ετών και τριών μηνών για τις κατηγορίες της ίδρυσης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, της πολιτικής ή στρατιωτικής κατασκοπείας, της συνέργειας στο κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, της στέρησης της ελευθερίας ατόμου, του βασανισμού, της διατάραξης του δικαιώματος στην εκπαίδευση και της καταγραφής και εκβίασης μέσω αυτών προσωπικών δεδομένων.
Οι κατηγορούμενοι, μαζί με τον Οκτάρ, εμπλέκονται στη στρατολόγηση ατόμων από τις αρχές του ‘90, παραπλανώντας νέες γυναίκες. «Η οργάνωση χρησιμοποιούσε εμφανίσιμα μέλη προκειμένου να εξαπατά νέα κορίτσια και γυναίκες. Αυτά τα μέλη τα βίαζαν και τα κακοποιούσαν σεξουαλικά και στη συνέχεια τα εκβίαζαν υποστηρίζοντας πως βιντεοσκόπησαν τις σεξουαλικές τους περιπτύξεις», αναφέρει το κατηγορητήριο.
Βρέθηκαν 69.000 αντισυλληπτικά χάπια στο σπίτι του
Κατά την απολογία του, ο Οκτάρ απέρριψε κάθε κατηγορία εις βάρος του. Υποστήριξε πως υπήρξε κοντά με σχεδόν 1.000 γυναίκες συντρόφους και πως είχε πλεόνασμα αγάπης για τις γυναίκες. Μια από τις γυναίκες που υπήρξαν θύμα του υποστήριξε στο δικαστήριο πως κακοποιήθηκε τόσο η ίδια, όσο και άλλες γυναίκες, κατ’ εξακολούθηση. Πολλά από τα θύματα του Οκτάρ και των ακολούθων του εξαναγκάζονταν να παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια.
Η αστυνομία βρήκε 69.000 αντισυλληπτικά χάπια στο σπίτι του Οκτάρ, για τα οποία ο τηλεκήρυκας υποστήριξε πως αποτελούσαν θεραπεία για δερματικές διαταραχές και αρρυθμίες της έμμηνου ρήσεως.
Τέλος, ο Οκτάρ απέρριψε τις κατηγορίες περί σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και υποστήριξε πως είχε έναν ευρύ κύκλο γνωστών και φίλων. Όσο για το κίνημα του Γκιουλέν, ο άνδρας δήλωσε πως το όνομά του ενεπλάκη αδίκως από «συγκεκριμένες δυνάμεις».