Ο Παναθηναϊκός αύριο αντιμετωπίζει την TNS (ή The New Saints) απο την Ουαλία, στην 5η αγωνιστική του Conference League.
Μια ομάδα εντελώς άγνωστη, με μία από τις πιο περίεργες ιστορίες, που ξεκινά από το… όνομα της πόλης όπου εδρεύει, αλλά… δεν παίζει ποτέ σε αυτή.
«To ‘T’ or not to ‘T’ – that is the question»
Η αυθεντική έδρα της (την οποία ακόμη αναφέρει στο πλήρες όνομά της) είναι το Λανσάντφρεντ-ιμ-Μεχάιν, ένα ουαλικό χωριό 1.400 κατοίκων ακριβώς δίπλα από τα σύνορα με την Αγγλία. Ενα χωριό το οποίο η μόνη σοβαρή διαμάχη που έχει καταγραφεί, είναι μία… ένταση για το όνομά του. Το 2008 το συμβούλιο της περιοχής αποφάσισε να αλλάξει ξαφνικά το όνομα του χωριού, αφαιρώντας το γράμμα ‘t’ που υπήρχε στη μέση (Llansantffraid), κάτι που… μπέρδεψε για χρόνια τους κατοίκους, καθώς ο καθένας το έγραφε όπως ήθελε.
Ηταν τόσο γελοίο το θέμα που οι αγγλικές εφημερίδες το είχαν κάνει άρθρο με τον τίτλο «To ‘T’ or not to ‘T’ – that is the question (αυτό είναι το ερώτημα)». Τελικά οι… παραδοσιακοί δικαιώθηκαν και το γράμμα μπήκε πίσω στο όνομα.
TNS: Ανήκει στην Ουαλία, παίζει στην Αγγλία
Κάπως έτσι μπερδεμένη είναι και η ιστορία της TNS. Η ομάδα ιδρύθηκε το 1959 με το όνομα Λανσάντφρεντ FC και για τριάντα περίπου χρόνια ήταν εντελώς άγνωστη καθώς έπαιζε σε τοπικές κατηγορίες της Ουαλίας.
Στις αρχές της δεκαετίας του ‘90, έβγαλε ορισμένους ταλαντούχους ποδοσφαιριστές που κατάφεραν να την ανεβάσουν στην μεγάλη κατηγορία. Τότε, ο επιχειρηματίας Μάικ Χάρις, που ζούσε σε μία κοντινή κωμόπολη, αποφάσισε να επενδύσει στην ομάδα του. Την ονόμασε Total Network Solutions Llansantffraid (TNSL).
Μέσα σε δύο χρόνια η ομάδα έφτασε να παίζει στην Ευρώπη, μόνο που δεν είχε το κατάλληλο γήπεδο. Κέρδισε το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία της το 2000, διεκδικούσε τον τίτλο κάθε χρόνο και για ένα διάστημα ήταν η μοναδική πλήρως επαγγελματική ομάδα στο πρωτάθλημα της χώρας. Το σχέδιο του Χάρις όμως, είχε μεγαλώσει. Αντιστάθηκε στη μόδα να πηγαίνουν ουαλικές ομάδες στο Αγγλικό ποδόσφαιρο (Σουόνσι, Ρέξαμ, Κάρντιφ μεταξύ αυτών) και αποφάσισε να φτιάξει γήπεδο και να παίζει στο πρωτάθλημα Ουαλίας για να έχει την ευκαιρία να βγαίνει κάθε χρόνο Ευρώπη.
Γι’αυτό το 2003 προσέγγισε τους ανθρώπους της γειτονικής Όσβεστρι Τάουν, πόλης που βρίσκεται στην πλευρά της Αγγλίας, στα σύνορα με την Ουαλία και τους πρότεινε να συγχωνευτούν, κάτι που δέχτηκαν καθώς ήταν πνιγμένοι στα χρέη.
Το Όσβεστρι Τάουν είναι μια πόλη 18.000 κατοίκων και από τότε το 3.000 θέσεων γήπεδό τους ανακαινίστηκε και η συγχώνευση μιας αγγλικής και μιας ουαλικής ομάδας, έγινε, με το τελικό αποτέλεσμα να είναι ότι η ομάδα αυτή θα παίζει στην Ουαλία, αλλά θα παίζει στην Αγγλία…
Η ομάδα αυτή που ξεκίνησε από ένα μικρό ουαλικό χωριό και τελικά παίζει στην άλλη πλευρά της πόλης, που ανήκει στην Αγγλία (αλλά συνεχίζει να αγωνίζεται πρωτάθλημα Ουαλίας), ξέφυγε από την ανυποληψία, αλλά διέγραψε το ιστορικό παρελθόν της. Στο χωριό όπου ιδρύθηκε αδιαφορούν πλέον γι΄ αυτήν. Είναι σαν να μην υπάρχει, αφού δεν την παρακολουθούν ούτε στις ευρωπαϊκέ διοργανώσεις.
«Εννοείται πως υπάρχει εχθρότητα απέναντι τους. Μας άλλαξαν τα χρώματα, μας πήραν το όνομα και μετά σηκώθηκαν και πήγαν στην Αγγλία.» δήλωσε ένας κάτοικος. Πλέον, το χωριό έχει νέα ομάδα, που όπως το 1959 η TNS, ξεκίνησε από τα τοπικά πρωταθλήματα...
Να σημειωθεί πως οι The New Saints όπως ονομάζονται πλέον, από το 2016 έχουν και ένα άλλο ιδιαίτερο κατόρθωμα. Είναι η ομάδα που το όνομά της μπήκε στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες όταν έσπασε το ρεκόρ συνεχόμενων νικών στο πρωτάθλημα (27) που μέχρι τότε άνηκε στον Άγιαξ της δεκαετίας του ‘70.