Η Μαρία Κάλλας και η Τίνα Λιβανού σε σπάνιες φωτογραφίες τη περίοδο που έκαναν μαζί διακοπές και στη μέση ο Αριστοτέλης Ωνάσης. Το παρασκήνιο της συνάντηση τους που έγινε πρωτοσέλιδο στον Τύπο της εποχής.
Δύο γυναίκες, με εντελώς διαφορετικές προσωπικότητες και αστική τάξη, έμελλε να συνδέσουν το όνομα τους με τον Αριστοτέλη Ωνάση να πληγωθούν και να έχουν τραγικό τέλος πολύ νωρίς.
Τίνα Λιβανού, Μαρία Κάλλας δύο ονόματα που τα έχουμε απόλυτα συνδεδεμένα με τον Έλληνα «Αρίστο» που κατάφερε να ξεχωρίσει και να γίνει εκατομμυριούχος κατακτώντας τον κόσμο. Τον αγάπησαν, εκείνος «πρόδωσε» και τις δύο και η μοίρα που τις συνέδεσε επιφύλασσε το πιο τραγικό παιχνίδι.
Τίνα Λιβανού: Μεγάλωσε σαν πριγκίπισσα, τη διεκδίκησαν δύο ισχυροί άνδρες
Η Τίνα Λιβανού γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1929 στο Λονδίνο και ήταν η μικρότερη κόρη του Σταύρου και της Αριέττας Λιβανού. Τα παιδικά της χρόνια τα πέρασε μεταξύ Λονδίνου και Νέας Υόρκης, φοίτησε στο μοναστήρι Villa Maria στο Μόντρεαλ και στη συνέχεια σε οικοτροφείο στο Γκρίνουιτς του Κονέκτικατ, ενώ απολάμβανε τις διακοπές της σε πολυτελή θέρετρα εκείνης της εποχής. Όσο για τον κύκλο της, συναναστρεφόταν με μέλη βασιλικών οικογενειών, μεγιστάνες, πολιτικούς και εξέχουσες προσωπικότητες. Και μπορεί να μην κυλούσε βασιλικό αίμα στις φλέβες της, ωστόσο είχε μεγαλώσει κυριολεκτικά ως πριγκίπισσα.
Η εξωτερική της εμφάνιση ήταν εντυπωσιακή και δεν περνούσε απαρατήρητη: κατάξανθα μαλλιά, λεπτή σιλουέτα και μάτια σπινθηροβόλα έγινε το «μήλο της έριδος» από την ηλικία των 14 ετών μόλις για δύο πανίσχυρους άνδρες: τον Σταύρο Νιάρχο και τον Αριστοτέλη Ωνάση. Ο δεύτερος θα την πολιορκήσει για περίπου τρία χρόνια και τελικά θα παντρευτούν το 1946 στη Νέα Υόρκη. Ο γάμος τους θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα κοσμικά events της χρονιάς και η λίστα των προσκεκλημένων έχει τα πιο δυνατά και σημαντικά ονόματα της παγκόσμια σκηνής. Εκείνη είναι μόλις 17 ετών και ο Ωνάσης έχει πατήσει τα 40.
Τα πρώτα χρόνια της έγγαμης ζωής τους θα περάσουν πολύ όμορφα, με ευχάριστες προσωπικές στιγμές, πανάκριβα δώρα και πολυτελή ταξίδια ανά τον κόσμο. Η ευτυχία τους θα ολοκληρωθεί με την απόκτηση δύο παιδιών: του Αλέξανδρου και της Χριστίνας.
Καθώς τα χρόνια κυλούν η σχέση της Τίνας Λιβανού με τον Αριστοτέλη Ωνάση είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Το αγαπημένο ζευγάρι που κοσμεί εξώφυλλα περιοδικών και ανοίγει την πλούσια έπαυλή του, φιλοξενώντας εκλεκτούς καλεσμένους, είναι η βιτρίνα ενός γάμου που κρέμεται από μια λεπτή κλωστή. Εκείνος ως λάτρης του ωραίου φύλλου δεν διστάζει να συνάπτει εξωσυζυγικές σχέσεις με νεαρές γυναίκες και εκείνη να τον πληρώνει ακριβώς με το ίδιο νόμισμα. Όταν ο Ωνάσης θα μάθει για τη σχέση της γυναίκας του με τον εκατομμυριούχο Βραζιλιάνο Reinaldo Herrera θα βγει εκτός εαυτού.
Το καλοκαίρι του 1959, μια κρουαζιέρα με τη θαλαμηγό «Χριστίνα» γίνεται η αφορμή να διαταραχτούν οι ήδη εύθραυστες σχέσεις του ζευγαριού. Είναι η περίοδος που η Μαρία Κάλλας θα κάνει διακοπές με το ζευγάρι παρέα με τον σύζυγο της και ο Αριστοτέλης Ωνάσης θα την ερωτευτεί παράφορα.
Το 1960 θα βρει την Τίνα Λιβανού διαζευγμένη κι έναν χρόνο αργότερα θα παντρευτεί τον Βρετανό John Spencer-Churchill, μαρκήσιο του Μπλάντφορντ και μετέπειτα 11ο δούκα του Μάρλμπορο. Το ζευγάρι θα μείνει μαζί 10 χρόνια, χωρίςνα κάνει οικογένεια, και θα χωρίσει χωρίς να μαθευτεί ποτέ ο λόγος του διαζυγίου.
Επόμενος γάμος για την Τίνα Λιβανού είναι ο Σταύρος Νιάρχος, ο οποίος είχε παντρευτεί την αδερφή της Ευγενία και έμεινε χήρος. Δύο χρόνια μετά το γάμο τους, το αεροπορικό ατύχημα του γιου της, Αλέξανδρου, που του στοίχησε τη ζωή, βυθίζει σε πένθος την ίδια και ένα χρόνο αργότερα «σβήνει» ξαφνικά σε ξενοδοχείο στο Παρίσι σε ηλικία μόλις 45 ετών.
Μαρία Κάλλας: Η αιώνια ερωμένη του Αριστοτέλη Ωνάση
Γεννημένη τον Δεκέμβριο του 1924 στη Νέα Υόρκη από γονείς Έλληνες μετανάστες η Μαρία Κάλλας εκδήλωσε από μικρή το ενδιαφέρον της για τη μουσική, ωστόσο η σχέση με τη μητέρα της επηρέαζε τον ψυχισμό της. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η μητέρα της ήθελε να κάνει αγόρι κι όταν γεννήθηκε η Μαρία έκανε μέρες να τη δει. Η σχέση τους άρχισε να γίνεται χειρότερη όταν πήγαν να ζήσουν στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Time, η Κάλλας είχε κατηγορήσει δημοσίως τη μητέρα της ότι την εξανάγκαζε να τραγουδάει, γεγονός που οδήγησε στη σταδιακή καταστροφή της παιδικής της ηλικίας:
Θα μαθητεύσει δίπλα στη Τριβέλλας, η οποία θα αναγνωρίσει πως η Μαρία είναι μια δραματική υψίφωνος και με πολλή μελέτη θα καταφέρει να ξεχωρίσει ήδη τόσο στη σχολή της όσο και σε έργα που έφταναν σιγά- σιγά στα χέρια της.
Έχοντας φτιάξει το βιογραφικό της θα επιστρέψει πίσω στην Αμερική όπου επανασυνδέεται με τον πατέρα της και κυνηγάει το όνειρο της, ενώ το 1947 σε ηλικία μόλις 23 ετών πηγαίνει στη Βερόνα -εκεί θα γνωρίσει τον Τζοβάννι Μπατίστα Μενεγκίνι, έναν αρκετά μεγαλύτερό της πλούσιο και φιλόμουσο βιομήχανο με τον οποίον παντρεύεται δύο χρόνια αργότερα.
Η Μαρία Κάλλας θα μεγαλουργήσει: καταπιάνεται με σημαντικά έργα, εμφανίζεται μεταξύ άλλων στην Όπερα της Ρώμης, στη Σκάλα του Μιλάνου, στη Βασιλική όπερα του Λονδίνου, στην Όπερα του Παρισιού και φυσικά στην Επίδαυρο.
Το 1957 θα γνωρίσει σε κοσμική εκδήλωση τον Αριστοτέλη Ωνάση- τον άνθρωπο που θα σημαδέψει για πάντα τη ζωή της. Τον ερωτεύεται παράφορα, χωρίζει τον σύζυγο της μετά από 10 χρόνια κοινής ζωής, η σχέση με τον Ωνάση γίνεται πρωτοσέλιδο απασχολώντας τα φώτα της δημοσιότητας και χάνει τον κόσμο κάτω από τα πόδια της όταν χωρίζει με τον Αρίστο κι μαθαίνει για το γάμο του με την Τζάκι Κέννεντι. Ωστόσο, οι φήμες οργιάζουν πως παρά το γάμο του Ωνάση με τη χήρα του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, εξακολουθεί να βλέπει κρυφά την αιώνια ερωμένη του Κάλλας. Εκείνη δεν θα τον ξεπεράσει ποτέ. Η ίδια τον έλεγε «ο έρωτας της ζωής μου» κι ας μην τον παντρεύτηκε ποτέ καθώς «η αγάπη είναι μεγαλύτερη όταν δεν παντρεύεσαι».
Τα τελευταία 4 χρόνια της ζωής της βρισκόταν μακριά από τα φώτα της σκηνής. Είχε αποκτήσει μια εμμονή με το βάρος της, κάτι που μπορεί να επηρέασε και την υγεία της. Είχε πάντα πρόβλημα με το βάρος της, από μικρή ήταν αδύναμη, ενώ στα πενήντα της οδηγήθηκε σε μια εξαντλητική δίαιτα, χάνοντας τέσσερα κιλά μέσα σε λίγες εβδομάδες, για να πάει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Σε ηλικία μόλις 53 ετών θα αφήσει την τελευταία της πνοή στο διαμέρισμα της στο Παρίσι έχοντας κοντά της την οικιακή της βοηθό και τον μπάτλερ της.
Τίνα Λιβανού- Μαρία Κάλλας: Η μοιραία συνάντηση των δύο γυναικών, ο Αριστοτέλης Ωνάσης και ο διπλός επίλογος στο Παρίσι
Ήταν το καλοκαίρι του 1959 όταν η θαλαμηγός «Χριστίνα» που άνηκε στον Αριστοτέλη Ωνάση και την τότε σύζυγο του, Τίνα Λιβανού φιλοξενούσε εκλεκτούς καλεσμένους κάνοντας το γύρο της Μεσογείου. Μεταξύ των διάσημων καλεσμένων ήταν η Μαρία Κάλλας με τον σύζυγο της, αλλά και η Lady Clementine Churchill -γυναίκα του Ουίνστον Τσόρτσιλ.
Δύο χρόνια νωρίτερα, δηλαδή το 1957, ο Ωνάσης είχε γνωριστεί με την Κάλλας σε κοσμικό κάλεσμα στη Νέα Υόρκη, ενώ οι εξωσυζυγικές σχέσεις του είχαν ενοχλήσει έντονα τη (τότε) σύζυγο του, Τίνα Λιβανού. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, το ζευγάρι απολάμβανε μια πλούσια κοσμική ζωή, ωστόσο οι προσωπικές τους σχέσεις ήταν ανύπαρκτες. Εκείνο το μοιραίο καλοκαίρι, όπωςτελικά αποδείχτηκε, ήταν καταλυτικό για τη σχέση τους και το τελευταίο που πέρασαν μαζί λίγο πριν οδηγούν σε οριστικό χωρισμό -η τελευταία πράξη της έγγαμης ζωής τους ολοκληρώθηκε με το διαζύγιο.
Η Τίνα Λιβανού απολάμβανε τη παρέα της Μαρία Κάλλας -οι δυο τους περνούσαν χρόνο μαζί διασκεδάζοντας κι ο φωτογραφικός φακός τις συνέλαβε στους Δελφούς μαζί με τη γυναίκα του Τσόρτσιλ όπου κατέβηκαν από τη θαλαμηγό προκειμένου να επισκεφτούν τους Δελφούς. Η συγκεκριμένη φωτογραφία με την Τίνα Λιβανού και τη Μαρία Κάλλας τραβήχτηκε στις 28 Ιουλίου του 1959.
Όταν η Τίνα Λιβανού κατάλαβε πως υπάρχει έντονο φλερτ μεταξύ του Αριστοτέλη Ωνάση και της Μαρία Κάλλας αποφάσισε να εγκαταλείψει τη θαλαμηγό «Χριστίνα» βάζοντας τέλος όχι μόνο στις καλοκαιρινές τους διακοπές, αλλά στην κοινή τους ζωή. Εκείνη η χρονιά έμελλε να είναι καταλυτική και για τη προσωπική ζωή της σοπράνο, καθώς ο γάμος της οδηγήθηκε σε διαζύγιο. Ήταν πια ελεύθερη να ζήσει τον έρωτα της με τον άνθρωπο που λάτρεψε, ίσως και παραπάνω από την ίδια της τη ζωή.
Τίνα Λιβανού και Μαρία Κάλλας δεν γνώρισαν τη προσωπική ευτυχία δίπλα στο μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση. Οι ζωές των δύο γυναικών, με διαφορετικές καταβολές, μπλέχτηκαν για λίγο και συνέχισαν παράλληλα μέχρι που ήρθε το τέλος. Και οι δύο έφυγαν ξαφνικά από τη ζωή με τον επίλογο της ζωή τους να γράφεται στο Παρίσι- τραγική ειρωνεία στη Πόλη του Φωτός εκείνες έζησαν τα σκοτεινά παιχνίδια της μοίρας.