Μπορείς το τένις να θεωρείται ένα από τα πιο ευγενή αθλήματα, όμως ένα τραγικό περιστατικό στη σύγχρονη ιστορία του σημάδεψε την εικόνα του με τον χειρότερο τρόπο, σοκάροντας την παγκόσμια αθλητική κοινότητα.
Μέχρι τον Απρίλιο του 1993, η τενίστρια «φαινόμενο» Μόνικα Σέλες έσπαγε όλα τα ρεκόρ, με τις ασύλληπτες επιδόσεις της. Στις 11 εμφανίσεις της σε Grand Slam, η 19χρονη αθλήτρια είχε σηκώσει το τρόπαιο οκτώ φορές. Ήταν ασταμάτητη και όλοι παραμιλούσαν με το ταλέντο της. Η ανοδική της πορεία, όμως, θα διακοπτόταν ξαφνικά, από ένα τραγικό γεγονός.
Ήταν 30 Απριλίου 1993, όταν η λαμπρή καριέρα της κορυφαίας τενίστριας καταστράφηκε από έναν θαυμαστή μιας διάσημης αντιπάλου της. Ο άνδρας αυτός τη μαχαίρωσε στην πλάτη την ώρα του αγώνα, όταν εκείνη ήταν μόλις 19 ετών. Η σκοτεινή αυτή στιγμή άλλαξε το τένις για πάντα.
Η ημέρα που μαχαιρώθηκε η διάσημη τενίστρια
Εκείνη την ημέρα, η Νο 1 στον κόσμο αθλήτρια του τένις Μόνικα Σέλες αγωνιζόταν εναντίον της Βουλγάρας παίκτριας Μαγκνταλένα Μαλέεβα, στο τουρνουά του Αμβούργου. Τη στιγμή που συνέβη η επίθεση με μαχαίρι εναντίον της, είχε πάρει με 6-4 το πρώτο σετ και προηγείτο με 4-3 στο δεύτερο.
Ξαφνικά, κατά τη διάρκεια της αλλαγής των πλευρών του γηπέδου, ένα άτομο από το πλήθος κατάφερε να περάσει από τους ελέγχους ασφαλείας και μαχαίρωσε πισώπλατα τη Σέλες, η οποία καθόταν στον πάγκο και περίμενε την επανέναρξη του αγώνα. Οι θεατές που βρίσκονταν στο γήπεδο, αλλά και όσοι παρακολουθούσαν τον αγώνα τηλεοπτικά, πάγωσαν. Μετά το αρχικό σοκ, άρχισε να επικρατεί πανικός. Όλος ο κόσμος έγινε μάρτυρας ενός γεγονότος που άλλαξε τον χώρο του τένις για πάντα. Δράστης αυτής της αποτρόπαιας πράξης ήταν ο Γκάντερ Πάρτσε, ένας 38χρονος Γερμανός, ακραίος θαυμαστής της τενίστριας Στέφι Γκραφ.
Οι εικόνες του περιστατικού δεν αποτυπώθηκαν από τις κάμερες, ωστόσο αυτό που φαίνεται είναι ένας φύλακας να τραβά τον δράστη από τον λαιμό. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, η νεαρή τότε τενίστρια σηκώθηκε και άρχισε να περπατά προς το γήπεδο. Στη συνέχεια όμως κατέρρευσε σφαδάζοντας από τους πόνους, μπροστά στους ανθρώπους που έτρεξαν να τη βοηθήσουν. Ευτυχώς, η μαχαιριά για λίγα εκατοστά δεν πέτυχε τη σπονδυλική της στήλη ή κάποιο ζωτικό της όργανο. Αν δεν είχε σκύψει, πιθανώς το χτύπημα θα ήταν μοιραίο. Η ζημιά όμως είχε γίνει και ήταν μεγάλη. Αμέσως μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.
Η Σέλες καθόταν στην καρέκλα της κατά τη διάρκεια του συμβάντος και δεν κατάλαβε αμέσως τι είχε συμβεί, καθώς αρχικά πέρασε ένα μικρό σοκ. «Καθόμουν και κουνούσα τα πόδια μου, όπως συνηθίζω, και ξαφνικά ένιωσα έναν οξύ πόνο στην πλάτη μου. Αμέσως κοιτάζω πίσω και βλέπω έναν άνδρα να κρατά ένα μαχαίρι. Προσπαθούσα να συνειδητοποιήσω τι είχε συμβεί», θυμάται η Σέλες σε συνέντευξή της, χρόνια μετά το περιστατικό.
Μάλιστα, όπως δηλώνει, μπορεί σωματικά να ήταν έτοιμη να επιστρέψει μετά από λίγους μήνες από τον τραυματισμό της, ωστόσο δεν ήταν καθόλου έτοιμη ψυχολογικά, σκεπτόμενη ότι αυτός ο άνδρας δεν μπήκε στη φυλακή, ενώ της έρχονταν στο μυαλό οι εικόνες της επίθεσης, ξανά και ξανά. Μπορεί να ανάρρωσε από τους σωματικούς της τραυματισμούς, αλλά χαραγμένα μέσα της, έμειναν βαθιά σημάδια και δεν έπαιξε ξανά επαγγελματικά για άλλα δύο χρόνια.
Το κίνητρο του δράστη για την επίθεση στην τενίστρια Σέλες
Η Σέλες έγινε η νεότερη γυναίκα που κέρδισε το Γαλλικό Όπεν το 1990 όταν νίκησε τη Νο. 1 Στέφι Γκραφ στον τελικό, σε ηλικία 17 ετών. Το 1991, έγινε η κορυφαία παίκτρια του τένις, εκτοπίζοντας τη Στέφι Γκραφ από την πρώτη θέση. Τη στιγμή της επίθεσης του 1993, είχε κερδίσει οκτώ τίτλους Grand Slam και είχε κατακτήσει την κορυφή του κόσμου, όπου έμεινε για 178 εβδομάδες.
Ο Πάρτσε είχε πάθει εμμονή με το να ξανακερδίσει η Γερμανίδα τενίστρια τον τίτλο της και η επίθεση εναντίον της Σέλες ήταν ο τρόπος του να τη σταματήσει από τις νίκες. Ήλπιζε ότι τραυματίζοντας τη Σέλες, το είδωλό του, η Γκραφ, θα μπορούσε να ανακτήσει την πρώτη θέση.
Ο δράστης, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως ψυχικά ανισόρροπος μοναχικός τύπος, ισχυρίστηκε ότι προσπαθούσε μόνο να τραυματίσει τη Σέλες και όχι να τη σκοτώσει. Τελικά ο Γερμανός τιμωρήθηκε με δυο χρόνια φυλάκιση με αναστολή, αλλά αφέθηκε ελεύθερος και απλώς μπήκε σε ειδικό πρόγραμμα παρακολούθησης. Η «αποστολή» του «είχε πετύχει». Η Στέφι Γκραφ επέστρεψε στο νούμερο 1 μόλις πέντε εβδομάδες μετά την επίθεση. Από τα δέκα Grand Slam που δεν συμμετείχε η Σέλες, η Γκραφ κέρδισε τα έξι.
Η επίθεση του Πάρτσε, όμως, δεν είχε καταστρέψει μόνο την καριέρα της Μόνικα Σέλες, αλλά και τη ζωή της. Δεκαετίες αργότερα, η μεγάλη τενίστρια παραδέχτηκε ότι έπεσε σε κατάθλιψη. «Ο Πάρτσε, γνωρίζοντας ότι με μαχαίρωσε θα επιστρέψει στην κανονική του ζωή, ενώ εγώ ακόμα θα αναρρώνω από μια επίθεση που θα μπορούσε να με σκοτώσει. Φοβόμουν να βγω από το σπίτι μου είτε είχε σκοτάδι έξω, είτε όχι. Είχα πάθει κατάθλιψη. Το μόνο που έκανα ήταν να ξαναζούσα αυτή τη στιγμή», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά. Όσο για την Γκραφ, την επισκέφθηκε στο νοσοκομείο του Αμβούργου εκείνο το Σαββατοκύριακο, αλλά από τότε, οι δύο τους είχαν ελάχιστη επαφή.
Το ταλέντο της Σέλες, ωστόσο, ήταν αναμφισβήτητο. Επέστρεψε στην αγωνιστική δράση τον Αύγουστο του 1995, έχοντας πάρει δέκα κιλά λόγω διατροφικών προβλημάτων που προκλήθηκαν από την επίθεση. Έκανε εντυπωσιακό come back, κερδίζοντας τον τίτλο στο Canadian Open, χωρίς να χάσει σετ. Την ίδια χρονιά, έχασε από τη Στέφι Γκραφ στον τελικό του US Open. Τον Ιανουάριο του 1996, κέρδισε τον τέταρτο τίτλο της στο Australian Open και τον τελευταίο της Grand Slam τίτλο. Μπορεί να μην ήταν ούτε 22 ετών και η επιστροφή της να ήταν ελπιδοφόρα, όμως το «φαινόμενο Σέλες» στην πραγματικότητα δεν επέστρεψε ποτέ.
Από την επιστροφή της και έπειτα κέρδισε 21 τίτλους, 11 λιγότερους (32) από όσους είχε κερδίσει μέχρι τα 19 της. Το 2003 ένας τραυματισμός στο πόδι «αποτελείωσε» την καριέρα της. Η εμφάνισή της στο Ρολάν Γκαρός του 2003 ήταν και η τελευταία της, αν κι επισήμως κρέμασε τη ρακέτα της πέντε χρόνια αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2008.
Η καριέρα της ήταν λαμπρή. Ήταν νούμερο ένα για 178 εβδομάδες, κέρδισε 9 τίτλους Grand Slam, 53 τίτλους, καθώς και το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϋ το 2000.
Αν και δεν είναι ποτέ εύκολο να προσδιορίσει κανείς πώς ένα γεγονός μπορεί να επηρεάσει το μέλλον, σίγουρα η ιστορία του τένις θα ήταν πολύ διαφορετική αν δεν είχε συμβεί αυτό το τραγικό περιστατικό. Ίσως η καριέρα της να ήταν ακόμα λαμπρότερη, ίσως και όχι. Το σίγουρο είναι ότι σημάδεψε το τένις και αποτελεί μια μαύρη σελίδα στην ιστορία του αθλήματος, αλλά και του αθλητισμού γενικότερα.