Οι δρόμοι της Βαρκελώνης είναι σαν ένα μουσείο από μόνοι τους. Με νεωτεριστικά αριστουργήματα σχεδόν σε κάθε γωνιά, είναι εύκολο να χαθεί κανείς, κοιτάζοντας απλά τα αρχιτεκτονικά θαύματα της πόλης.
Περιπλανώμενοι στη συνοικία Esquerra De L’Eixample της Βαρκελώνης
Μπορεί στους περισσότερους, στο άκουσμα «αρχιτεκτονική στη Βαρκελώνη», να έρχεται στο μυαλό ο σπουδαίος Καταλανός αρχιτέκτονας Αντόνι Γκαουντί, ο οποίος πρωτοτύπησε φέρνοντας επιρροές, μεταξύ άλλων, από την ισλαμική και τη γοτθική αρχιτεκτονική, όμως η πόλη διαθέτει κι άλλα λιγότερα γνωστά «διαμάντια».
Οι λάτρεις μάλιστα των εντυπωσιακών προσόψεων Art Nouveau θα ενθουσιαστούν ιδιαίτερα από τη συνοικία Eixample.
Κι ενώ σε μετάφραση Eixample σημαίνει «επέκταση», η πασίγνωστη αυτή γειτονιά της Βαρκελώνης αναφέρεται στο κατόρθωμα του πολεοδομικού σχεδιασμού να επεκταθεί πέρα από τα μεσαιωνικά τείχη της Βαρκελώνης, στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα.
Το αποτέλεσμα είναι ένα εκτεταμένο νέο αστικό πλέγμα που χαρακτηρίζεται από μεγάλους ευθύγραμμους δρόμους, οκταγωνικά μπλοκ που διευκολύνουν τη ροή της κυκλοφορίας, και μοντέρνα αρχοντικά και πολυκατοικίες με εκπληκτικές πολύχρωμες προσόψεις.
Οι εντυπωσιακές προσόψεις των κτιρίων της Βαρκελώνης
Ο αρχιτέκτονας και φωτογράφος με έδρα τη Βαρκελώνη Roc Isern περνά τον ελεύθερο χρόνο του φωτογραφίζοντας τις ζωηρές προσόψεις των κτιρίων της Βαρκελώνης και μοιράζεται τις εντυπωσιακές φωτογραφίες στην προσωπική και ιδιαίτερα δημοφιλή σελίδα του στο Instagram.
«Oταν ανακάλυψα το Instagram πριν από περίπου οκτώ χρόνια, δεν θα μπορούσα να φανταστώ πώς θα άλλαζε η σχέση μου με τη φωτογραφία, την αρχιτεκτονική και την πόλη μου, τη Βαρκελώνη», αναφέρει στο Forbes ο Roc Isern, ο οποίος επιμελείται δύο λογαριασμούς, @barcelonafacades και @stoptheroc, με τον τελευταίο να ακολουθεί μια ευρύτερη προσέγγιση στην αρχιτεκτονική και τον σχεδιασμό.
Και οι δύο λογαριασμοί, πάντως, μαρτυρούν το πάθος του Isern για τα γεωμετρικά σχήματα, τα μοτίβα, τα χρώματα και τις σκιές.
«Έκτοτε, έχω αναπτύξει ένα νέο ενδιαφέρον για την επανεξέταση και την εξερεύνηση της πόλης μου με πιο περίεργο τρόπο, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην αρχιτεκτονική της», συμπληρώνει ο ίδιος.
Δείτε μερικές από τις πιο όμορφες προσόψεις της Βαρκελώνης, όπως τις απαθανάτισε ο φωτογράφος:
Αυτό το κτίριο κατοικιών 1888-1910, που βρίσκεται στο Eixample, σχεδιάστηκε από τον Josep Majó i Ribas.
Διαθέτει μπαλκόνια σε κάθε όροφο και είναι διακοσμημένο με την τεχνική sgraffito, η οποία αλλάζει χρώμα στον τελευταίο όροφο.
Αλλο ένα εντυπωσιακό κτίριο κατοικιών από το 1912-1914, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Poble Nou και σχεδιάστηκε από τον Josep Masdeu Puigdemasa.
Η πολύχρωμη πρόσοψη με φλοράλ sgraffito και μπαλκόνια με πλαστά κιγκλιδώματα το καθιστούν ένα αξιοσημείωτο δείγμα του στιλ αρ νουβό (γνωστό ως Modernisme στην Καταλονία).
Το αμέσως επόμενο κτίριο κατοικιών χρονολογείται από το 1911-1929, βρίσκεται στην Carrer de Pàdua και σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Jeroni F. Granell Manresa.
Χαρακτηρίζεται από τα κόκκινα και πράσινα χρώματα και το φλοράλ sgraffito στη συμμετρική πρόσοψη.
Ο στενός δρόμος απαιτεί φωτογραφικό φακό εξαιρετικά ευρείας γωνίας για να συλλάβει ολόκληρο το κτίριο με μία μόνο λήψη.
Ενα από τα πιο διάσημα κτίρια της Βαρκελώνης, που σχεδιάστηκε από τον Antoni Gaudí και χτίστηκε μεταξύ 1906 και 1912, η δομή διαθέτει μορφές που προέρχονται από τη φύση.
Ηταν το τελευταίο έργο της αρχιτεκτονικής του Γκαουντί και αντιπροσώπευε ένα διάλειμμα από τις συμβάσεις της εποχής.
Αυτό το κτίριο που φέρει την υπογραφή του Ιάπωνα αρχιτέκτονα Toyo Ito φημίζεται για την κυματοειδή πρόσοψη από χάλυβα.
Πρόκειται για μια αλληγορική ερμηνεία του La Pedrera, που βρίσκεται απέναντι από αυτό, και του οποίου ο αρχιτέκτονας, Antoni Gaudí, ήταν μια από τις πηγές έμπνευσης του Ito.
Οι καμπυλωτές γραμμές, εμπνευσμένες από τα σχήματα της φύσης, αποτυπώνουν διαφορετικές αποχρώσεις και τόνους του φωτός, αλλάζοντας χρώμα ανάλογα με την ώρα της ημέρας.
Αυτό το κτίριο, που σχεδιάστηκε από τον Josep Majó i Ribas και κατασκευάστηκε το 1903, ήταν η πρώην έδρα της εφημερίδας La Vanguardia.
Το 2007 ανακαινίστηκε πλήρως στο εσωτερικό και πλέον λειτουργεί ως ξενοδοχείο, διατηρώντας παράλληλα την αρχική του πρόσοψη.
Εξίσου επιβλητικό το κτίριο κατοικιών από το 1903, που βρίσκεται στη Gran Via de les Corts Catalanes και σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Julián García Núñez.
Το έργο αυτό, ενός λιγότερο γνωστού αρχιτέκτονα της εποχής, ξεχωρίζει για την όμορφη πρόσοψή του σε απαλή πράσινη απόχρωση με πλούσια διακοσμημένα μπαλκόνια και κυματιστές πέτρες.
Και ιδού ένα παράδειγμα μια κλασικής πολυκατοικίας στη συνοικία Eixample. Μια γεύση της καθημερινής ζωής στη Βαρκελώνη, με τα ρούχα να στεγνώνουν στον ήλιο.
Σειρά έχει το κτίριο κατοικιών από το 1906, που βρίσκεται στην Plaça Lesseps στην περιοχή Gràcia και σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Jaume Torres i Grau.
Οπως και άλλα μεταμοντέρνα κτίρια, διακρίνεται για τις εντυπωσιακές διακοσμητικές λεπτομέρειες, εμπνευσμένες από τον φυσικό κόσμο.
Οι όμορφοι εσωτερικοί χώροι του χρησιμοποιούνται για γυρίσματα σε ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές.
Και τέλος ένα δείγμα νεότερης αρχιτεκτονικής, ενός σχολείου που χτίστηκε το 2011 από το αρχιτεκτονικό γραφείο Ferran Pelegrina i Associats. Ξεχωρίζει για την απλότητά και τη γεωμετρική και έγχρωμη αναπαραγωγή των τυχαία τοποθετημένων παραθύρων. Η φωτογραφία αυτή μάλιστα ενέπνευσε τον φωτογράφο Roc Isern να δημιουργήσει τον λογαριασμό @barcelonafacades το 2014 στο Instagram και να παρουσιάζει τη δουλειά του.