Ο αριστούχος μαθητής από τη Λέσβο συγκέντρωσε τα υψηλότερα μόρια στο νησί και έχει ως στόχο την Ιατρική. Ο Στρατής Παπουτσάνης μιλάει στο iefimerida.gr
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Πέτρα, ένα από τα ωραιότερα παραθαλάσσια χωριά της Λέσβου, από μικρή ηλικία ο Στρατής Παπουτσάνης αγαπούσε το διάβασμα, τη μουσική και τον αθλητισμό.
Επηρεασμένος από τον μπαμπά του, ο οποίος είναι γυμναστής και δάσκαλος στο τάε-κβο-ντο, ο Στρατής ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο άθλημα κάτι που στερήθηκε τη περίοδο της προετοιμασίας για τις Πανελλήνιες.
Ο Στρατής εργάζεται το πρωί ως σερβιτόρος και κάποια βράδια παίζει μουσική σε μαγαζιά, ενώ το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει μια νέα ζωή ως φοιτητής Ιατρικής.
Μπαίνει στην Ιατρική-Πρώτος στη Λέσβο
Σε ερώτηση μου πώς προέκυψε η Ιατρική, ο ίδιος θα απαντήσει: «Μου άρεσαν κάποια από τα τμήματα Βιολογίας, Χημείας και Φαρμακευτικής, δηλαδή αυτές που ήταν στο πεδίο μου, οι σχολές Υγείας. Με ενδιέφεραν ιδιαίτερα ως επιστήμες γιατί έχω προτίμηση στις Θετικές Επιστήμες.
Έχοντας συγκεντρώσει αυτή τη βαθμολογία μου προέκυψε η Ιατρική -έχω κάνει σχετική έρευνα και έχω δει εξίσου το πρόγραμμα. Η Ιατρική έχει τη παράμετρο της προσφοράς που ταιριάζει πολύ στον χαρακτήρα μου. Προς το παρόν, με ενδιαφέρει ο ερευνητικός τομέας, αλλά ακόμα είναι πολύ νωρίς για αποφάσεις» απαντάει ο αριστούχος μαθητής που ετοιμάζεται να μπει στο Πανεπιστήμιο.
Συγκεντρώνοντας 19.185 μόρια ο Στρατής Παπουτσάνης είναι ο πρώτος αριστούχος από τη Λέσβο, ωστόσο ο ίδιος αν και είναι χαρούμενος δεν το «βροντοφωνάζει». «Προφανώς είναι μια ικανοποίηση και χαίρομαι πολύ. Με την κοπέλα που βγήκε δεύτερη έχουμε ελάχιστη διαφορά» αναφέρει με ήθος. Πάντως σε όλη τη προσπάθεια που έκανε νιώθει την ανάγκη να ευχαριστήσει δημόσια τους καθηγητές του στο σχολείο και το φροντιστήριο όπου ήταν δίπλα του και τον στήριξαν.
Ο νεαρός αριστούχος ήταν πάντα ένας επιμελής μαθητής. Ο ίδιος θα σχολιάσει: «Γενικότερα ήμουν επιμελής μαθητής και ξεκίνησα, όπως όλα τα παιδιά, την προετοιμασία γα τις Πανελλήνιες από τα μέσα της Β' Λυκείου. Μάλιστα, σε εκείνη την τάξη επιστρέψαμε ξανά στα θρανία γιατί πριν, λόγω της καραντίνας, είχαμε τηλεκπαίδευση -μια δύσκολη διαδικασία που απαιτούσε από εμάς τους μαθητές μεγάλη πειθαρχία για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε και να μην έχουμε κενά στα μαθήματα μας».
Όσο για τα μυστικά της επιτυχίας του; «Συστηματικό διάβασμα. Σε καθημερινή βάση είχα διάβασμα για το σχολείο και το φροντιστήριο και η συμβολή του σχολείου για τα δικά μας που είναι περιφερειακά ήταν σημαντική. Για να καταλάβετε στη δική μου κατεύθυνση ήμασταν 5 παιδιά οπότε το μάθημα ήταν πιο αποτελεσματικό. Οι καθηγητές ήταν από πάνω μας και τους ευχαριστώ όλους πάρα πολύ» αναφέρει ο ίδιος από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής.
Όσα στερήθηκε τη περίοδο της προετοιμασίας για τις Πανελλήνιες
Τι στερήθηκε; «Περιόρισα πολύ τα ενδιαφέροντα μου ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες. Ασχολούμαι πολύ με τη μουσική και τον αθλητισμό και τώρα που τελειώσαμε έχω σκοπό να ξανά αρχίσω γιατί πήγα λίγο πίσω. Το χειμώνα δεν έχουμε και πολλές επιλογές για βόλτες, αλλά μερικές φορές με τους φίλους μου βγαίναμε για να πάρουνε μια ανάσα, να αποφορτιστούμε -όχι συχνά» απαντάει.
Τα αποτελέσματα τα έμαθε από το sms που έλαβε με τη βαθμολογία του, αλλά σχεδόν αμέσως τον πήραν τηλέφωνο από το σχολείο και οι γονείς του. Ο Στρατής ήξερε πως είχε γράψει καλά, ωστόσο ήταν μια ευχάριστη έκπληξη τα 19.185 μόρια που συγκέντρωσε κατατάσσοντας τον από τους «πρώτους των πρώτων» στη χώρα και πρώτο στη Λέσβο- το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας.
«Γνώριζα πως είχα κάνει μια ικανοποιητική προσπάθεια, πως είχα παραδώσει πολύ καλά γραπτά, όμως αυτή η βαθμολογία με εξέπληξε».
Το πρωί σερβιτόρος, το βράδυ παίζει μουσική
Αυτή τη περίοδο ο Στρατής εργάζεται τα πρωινά ως σερβιτόρος και τα βράδια παίζει μουσική σε μαγαζιά, πριν ξεκινήσει τα μαθήματα στην Ιατρική τον Σεπτέμβριο. «Είμαι σερβιτόρος σε καφετέρια τα πρωινά. Ξεκίνησα να εργάζομαι μετά το τέλος των Πανελληνίων πριν ήταν απλά απαγορευτικό. Επίσης, τα βράδια παίζω μουσική σε μαγαζιά- μου αρέσει πάρα πολύ και θα το συνεχίσω».
Όσο για τη δική του συμβουλή που θα έδινε στους μαθητές που την ερχόμενη χρονιά θα δώσουν Πανελλήνιες; «Δεν πρέπει να πανικοβάλλονται. Με συστηματικό και μεθοδικό διάβασμα θα πετύχουν τους στόχους τους».