Αγνωστες πτυχές της ζωής του Στίβεν Χόκινγκ: Ηταν πάντα αργοπορημένος, έπαιρνε 80 βιταμίνες την ημέρα και είχε μια πλούσια ερωτική ζωή - iefimerida.gr

Αγνωστες πτυχές της ζωής του Στίβεν Χόκινγκ: Ηταν πάντα αργοπορημένος, έπαιρνε 80 βιταμίνες την ημέρα και είχε μια πλούσια ερωτική ζωή

Ο διάσημος αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ
Ο διάσημος αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ/Φωτογραφία: AP
ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΡΣΕΝΙΟΥ

Εάν ρωτήσετε κάποιον περαστικό να σας πει έναν θεωρητικό φυσικό που απέκτησε παγκόσμια φήμη -στην μετά τον Αινστάιν εποχή, θα απαντούσε σίγουρα ο Στίβεν Χόκινγκ.

Πέρα από τη φυσική, όμως, ποιος ήταν ο Στίβεν Χόκινγκ;

Η νόσος που διαγνώστηκε ο Στίβεν Χόκινγκ σε ηλικία μόλις 21 ετών

Ο Στίβεν Χόκινγκ διαγνώστηκε με έναν τύπο νόσου των κινητικών νευρώνων το 1963, σε ηλικία 21 ετών. «Ένιωσα, κατά κάποιον τρόπο, σαν έναν τραγικό χαρακτήρα» είχε δηλώσει. Η νόσος των κινητικών νευρώνων καταστρέφει τους κινητικούς νευρώνες του ασθενούς, οι οποίοι φτάνουν από τον εγκέφαλο στον νωτιαίο μυελό και από εκεί στους μυς σε όλο το σώμα. Όταν πεθαίνουν οι κινητικοί νευρώνες, χάνεται η ικανότητα του εγκεφάλου να ελέγχει το σώμα και την κίνηση των μυών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Στίβεν Χόκινγκ
Ο Στίβεν Χόκινγκ διαγνώστηκε με την νόσο του κινητικού νευρώνα στην ηλικία των 21

Στον Στίβεν Χόκινγκ, η ασθένεια ξεκίνησε από τα πόδια και άρχισε να ανεβαίνει. Όταν έχασε τον έλεγχο των μηρών του, δεν μπορούσε πλέον να σταθεί όρθιος. Όταν επιτέθηκε στο στήθος του, του έγινε δύσκολο να αναπνέει. Το 1985 έπρεπε να υποβληθεί σε τραχειοστομία, πράγμα που σήμαινε ότι θα ανέπνεε από έναν σωλήνα στο λαιμό του και δεν μπορούσε πλέον να μιλάει.

Όπως λέει ο Λέοναρντ Μλοντίνοβ στο νέο βιβλίο για τη ζωή του μεγάλου φυσικού με τίτλο «A Memoir Of Friendship And Physics»: «Το μυαλό του λειτουργούσε τέλεια, αλλά ο φορέας ήταν αδρανής».

Όσοι νοσούν από την ασθένεια αυτή, πεθαίνουν μέσα σε διάστημα 5 ετών - Ο Στίβεν Χόκινγκ έζησε άλλα 50 χρόνια

Ο θάνατος από την ασθένεια των κινητικών νευρώνων έρχεται σχεδόν πάντα εντός 2 έως 5 ετών από την διάγνωση. Σε μία στις 20 περιπτώσεις, ο ασθενής μπορεί να ζήσει 20 ή και περισσότερα χρόνια. Ο Στίβεν Χόκινγκ κατάφερε να ζήσει με την ασθένεια για περισσότερα από 50 χρόνια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πίστευε ότι μπορεί να πεθάνει από μέρα σε μέρα και έζησε τη ζωή του στο έπακρο

Ο Μλοντίνοβ επισημαίνει, όχι αδικαιολόγητα, πως ο Χόκινγκ δεν είχε ιδέα ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο. Πάντα πίστευε ότι ο θάνατος ήταν πολύ κοντά. Και δεν είχε χρόνο για χάσιμο. Ως νεαρός άνδρας ήταν ανήσυχος. «Εκεί όπου κάποιοι στην περίπτωσή του μπορεί να κατέφευγαν στον Θεό, ο Στίβεν βρήκε τη φυσική» λέει ο Μλοντίνοβ. «Αποφάσισε να τελειώσει το διδακτορικό του. Και ανακάλυψε, προς μεγάλη του έκπληξη, ότι του άρεσε».

Το βιβλίο του Στίβεν Χόκινγκ «A Brief History of Time»
Το βιβλίο του Στίβεν Χόκινγκ «A Brief History of Time»

Ο Μλοντίνοβ, είναι ένας επιστημονικός συγγραφέας που έχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία, αλλά εργάστηκε επίσης ως επιστήμονας και αυτή η δυαδικότητα, ήταν που τον έφερε κοντά στον Στίβεν Χόκινγκ, με τον οποίο και συνεργάστηκαν. Μαζί έγραψαν δύο βιβλία, το «A Briefer History Of Time» και ένα πιο φιλόδοξο έργο, το «The Grand Design». Το νέο βιβλίο του Μλοντίνοβ είναι ένα απλό υπόμνημα, για τη δουλειά, τη ζωή, τους έρωτες αλλά και τη φιλία τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Στίβεν Χόκινγκ επέλεξε την κοσμολογία ως θέμα του, επειδή τόσο λίγοι άλλοι θεωρητικοί φυσικοί είχαν ενδιαφερθεί γι’ αυτήν. Άλλοι θεώρησαν το θέμα ως «νεκρό», εκείνος το βρήκε «ώριμο». Ο πρώτος μεγάλος θρίαμβός του ήρθε στα μέσα της δεκαετίας του 1960, όταν απέδειξε ότι η θεωρία της γενικής σχετικότητας του Αϊνστάιν, σήμαινε πως το σύμπαν μπορεί να δημιουργήθηκε μόνο με ένα «big bang».

Ο Στίβεν Χόκινγκ με την επί 20 χρόνια σύζυγό του Τζέιν
Ο Στίβεν Χόκινγκ με την επί 20 χρόνια σύζυγό του Τζέιν

Πριν από τον Χόκινγκ, αυτή ήταν απλώς μια ιδέα, μία από τις πολλές, αλλά το επιβεβαίωσε. Από εκεί, άρχισε να εργάζεται για τις μαύρες τρύπες, προτού καν ονομαστούν έτσι, και πολλά από αυτά που γνωρίζουμε τώρα για αυτά τα μυστηριώδη φαινόμενα, προέρχονται από το μυαλού του σπουδαίου αυτού αστροφυσικού.

Ορθολογιστής, ανυπόμονος, λάτρης των πάρτι, των ταξιδιών και των πυροτεχνημάτων

Στο βιβλίο του όμως, ο Μλοντίνοβ περιγράφει και άγνωστες λεπτομέρειες της ζωής του Στίβεν Χόκινγκ, που ελάχιστοι γνωρίζουν. Επρόκειτο για έναν ορθολογιστή, άθρησκο άνδρα, ανυπόμονο, που έπαιρνε 80 χάπια βιταμινών κάθε μέρα. Ήταν εύθραυστος, ευαίσθητος σε χρόνιες λοιμώξεις του θώρακα, γινόταν ασθενέστερος κάθε χρόνο που περνούσε. Του άρεσε όμως να κοινωνικοποιείται, να πηγαίνει σε πάρτι και να ταξιδεύει στον κόσμο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Στίβεν Χόκινγκ με την δεύτερη σύζυγό του, Ιλέιν, που υπήρξε νοσοκόμα του
Ο Στίβεν Χόκινγκ με την δεύτερη σύζυγό του, Ιλέιν, που υπήρξε νοσοκόμα του

Έζησε την εμπειρία του να μπει σε ένα ειδικά τροποποιημένο Boeing 747 που κάνει επανειλημμένα βουτιές για να δώσει στους επιβάτες του την εμπειρία της μηδενικής βαρύτητας. Αγαπούσε το Star trek και εμφανίστηκε στο σόου ως ολόγραμμα του εαυτού του.

Ήταν πολύ γενναιόδωρος στους φροντιστές του και στα μέλη της οικογένειάς του. Κατέφθανε πάντα αργά στις διάφορες εκδηλώσεις που παραβρισκόταν και ποτέ δεν ζητούσε συγγνώμη. Μάλιστα, η καθυστέρηση είχε πάρει και το παρατσούκλι «Ώρα Χόκινγκ».

Λάτρευε τα πυροτεχνήματα και κανόνιζε πελώριες επιδείξεις βεγγαλικών. «Μερικές φορές, κάποιος μπορεί να καλούσε την αστυνομία και να ζητούσε να σταματήσει. Όταν όμως η αστυνομία έφευγε, ο Στίβεν Χόκινγκ άρχιζε ξανά να ανάβει πυροτεχνήματα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πλούσια ερωτική του ζωή

Είχε επίσης μια ιδιαίτερα καταιγιστική ερωτική ζωή. Ήταν παντρεμένος με την Τζέιν για περισσότερα από 20 χρόνια, όταν ερωτεύτηκε τρελά μία από τις φροντιστές του, την Ιλέιν, με αποτέλεσμα να χωρίσει με τη γυναίκα του. Ο Μλοντίνοβ στο βιβλίο του αναφέρει επίσης, την ταραχώδη σχέση με την Ιλέιν που κατέληξε επίσης στο διαζύγιο. Αργότερα, σε ηλικία πάνω από τα 60, ερωτεύτηκε την Νταϊάνα, αλλά δεν την παντρεύτηκε επειδή τα παιδιά του δεν την ενέκριναν. Και οι τρεις γυναίκες, παραδόξως ήταν πολύ θρησκευόμενες.

«Ο Στίβεν ήταν κάτι σαν ηθοποιός» είπε η Ιλέιν. «Έπρεπε να είναι το κέντρο της προσοχής, το κέντρο του σύμπαντος. Αγαπούσε τους ανθρώπους. Είχε μια πολύ σκληρή ζωή, αλλά ήταν ένας απίστευτα γενναίος άνδρας. Ποτέ δεν παραπονέθηκε».

Και σε περίπτωση που αναρωτιέστε, όπως και πολλοί άλλοι, σχετικά με το εάν ήταν σεξουαλικά ενεργός, η απάντηση είναι πως ήταν.

Φωτογραφίες: Getty Images, AP

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ