Η λάμψη του Γιάννη Σπανού δεν ακτινοβόλησε μόνο στην Ελλάδα, αλλά ξεπέρασε τα σύνορα και ξεχώρισε και στη Γαλλία.
Πριν το ευαίσθητο άγγιγμά του δώσει τον τόνο για τη γέννηση του Νέου Κύματος στην Ελλάδα και να δημιουργήσει μερικά από τα πιο αγαπημένα τραγούδια όλων, ο Γιάννης Σπανός βρέθηκε στο Παρίσι. «Τελειώνοντας το Γυμνάσιο και βλέποντας ο πατέρας μου ότι είχα την τάση να συνθέτω, του είπα πάω να δω τι γίνεται στην Ευρώπη, από μουσικής άποψης» έλεγε ο Γιάννης Σπανός που έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών και εξηγούσε πως αυτή ήταν η απόφασή του πατέρα του σχετιζόταν και με το γεγονός πως δεν μπορούσε να παίξει πιάνο για δύο χρόνια. «Ταξίδεψα λοιπόν στην Ιταλία, στην Αγγλία και κατέληξα στο Παρίσι. Μόλις έφτασα εκεί ήταν coup de foudre, που λένε, κεραυνοβόλος έρωτας!» έλεγε για το Παρίσι.
Ο Γιάννης Σπανός στις όχθες του Σηκουάνα
Διαβάζουμε πως παρότι η οικογένειά του μπορούσε να του προσφέρει τα προς το ζην, ο Γιάννης Σπανός θέλησε να πάρει τη ζωή του στα χέρια του.
Σπανός: 20 τραγούδια-διαμάντια, που όλοι έχουμε σιγοτραγουδήσει
Γιάννης Σπανός: Γιατί δεν απέκτησε ποτέ οικογένεια
Ο Γιάννης Σπανός πιάνει δουλειά ως πιανίστας, συνοδεύοντας μεγάλα ονόματα της αριστερής όχθης του Σηκουάνα στο τραγούδι. Ξεκίνησε να συνοδεύει στο καμπαρέ την Κόρα Βοκέρ, μεγάλο όνομα της εποχής, της οποίας ο σύζυγος, Μισέλ Βοκέρ, υπέγραφε την τεράστια επιτυχία της Εντίθ Πιάφ, «Non, Je ne regrette rien».
Αργότερα είχε την τιμή να παίξει πλάι στον θρύλο της γαλλικής μουσικής, Σερζ Γκένζμπουργκ, θρύλου του κινηματογράφου και μεγάλου έρωτα, μεταξύ άλλων και της Μπριζίτ Μπαρντό. Πριν ακόμη η Γαλλίδα σταρ ερμηνεύσει τραγούδια του Γκένζμπουργκ, είχε ξεκινήσει να τραγουδά με ένα κομμάτι που υπέγραφε ο Γιάννης Σπανός.
Η Μριζίτ Μπαρντό τραγουδά Γιάννη Σπανό
Ο Ζαν Μαξ Ριβιέρ ήταν ο άνθρωπος που θα έφερνε σε επαφή τον Γιάννη Σπανό με την Μπριζίτ Μπαρντό. Η Γαλλίδα ντίβα είχε ήδη δέκα χρόνια λαμπερής καριέρας στον κινηματογράφο και αναζητούσε την καλλιτεχνική έκφραση μέσα από το τραγούδι. Όπως λέει άλλωστε η Μπε-Μπε (όπως την αποκαλούσαν) με το τραγούδι ένιωθε πιο πολύ ο εαυτός της, αφού εκεί δεν υπήρχε κανείς που να της πει τι να κάνει, όπως στον κινηματογράφο.
Ο Γιάννης Σπανός έδειξε ζωηρό ενδιαφέρον για τους Γάλλους ποιητές, όπως ο Σαρλ Κρο, ο Ρομπέρ Ντεσνό και ο Πιερ Σεγκέρ, μελοποιώντας ορισμένα από τα πιο όμορφα ποιήματά τους, στα οποία χάρισαν τη φωνή τους αρτίστες όπως η Μπεατρίς Αρνάκ και η Ζιλιέτ Γκρεκό. Ανάμεσά τους και το τραγούδι Sidonie, το πρώτο που ηχογράφησε σε 45αρι η Μπριζίτ Μπαρντό το 1962.
Η μουσική του Σπανού πείθει την Μπαρντό να ασχοληθεί ενεργά με το τραγούδι
Η Μπριζίτ Μπαρντό με τα χρυσαφένια της μαλλιά και μια κιθάρα στα χέρια, ερμηνεύει το κομμάτι Sidonie στην ταινία Vie Privee, πλάι στον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι. Το τραγούδι γίνεται τεράστια επιτυχία και έτσι, Σπανός και Μπαρντό συναντώνται ξανά για ακόμη τρία τραγούδια.
Η Μπριζίτ Μπαρντό με ρετρό στιλ '20s και χορεύοντας τον χαρακτηριστικό χορό της εποχής, ερμηνεύει ένα ακόμη τραγούδι που υπογράφει μουσικά ο Γιάννης Σπανός, με τίτλο «Les Amis de la musique».