Ορισμένα ιστορικά κοσμήματα καταφέρνουν να παραμένουν άθικτα εδώ και αιώνες, ενώ άλλα αποσυναρμολογούνται και πωλούνται ως μεμονωμένα κομμάτια κι άλλα, χάνονται για πάντα στην ιστορία. Αλλά η ιστορία της τιάρας που έκανε δώρο ο Ναπολέων στη σύζυγό του, έχει κομμάτια και από τα δύο σενάρια.
Η ιστορία του συγκεκριμένου τιρκουάζ διαμαντένιου διαδήματος ξεκίνησε ως γαμήλιο δώρο του Ναπολέοντα στην δεύτερη σύζυγό του, Μαριά Λουίζ της Αυστρίας το 1810. Το δώρο αποτελούνταν επίσης από μία χτένα, ένα κολιέ και σκουλαρίκια.
Εκείνη την εποχή δεν ήταν βέβαια τιρκουάζ – όταν ο Ναπολέων Βοναπάρτης το παρουσίασε στην σύζυγό του, ήταν διακοσμημένο με 79 σμαράγδια. Το κόσμημα άφησε τη Γαλλία μαζί με την ιδιοκτήτριά του, όταν η αυτοκρατορία του συζύγου της κατέρρευσε και παρέμεινε στην οικογένειά της μέχρι το 1953, όταν ένας απόγονος το πούλησε στον οίκο Van Cleef & Arpels. Εκτέθηκε στη βιτρίνα της επιχείρησης και σύντομα φωτογραφήθηκε από μία εφημερίδα που έγραφε: «ένα σμαράγδι για σένα από την ναπολεόντια τιάρα».
Η τρέλα για την προέλευση της τιάρας, με τα σμαράγδια του αυτοκράτορα και το περσικό τιρκουάζ (θεωρούμενο ως το καλύτερο) έγιναν θέμα συζήτησης. Αντικατάσταση των σμαραγδιών; Πώληση ιστορικών αντικειμένων; Πολλοί υπερασπίστηκαν την κίνηση του διάσημου οίκου λέγοντας πως έτσι δινόταν μια νέα ευκαιρία στα κοσμήματα αυτά και πως προσφέρει σε μια ολόκληρη γενιά νέων οπαδών των κοσμημάτων, την ικανότητα να φορέσει και να αποκτήσει κομμάτια της αληθινής ιστορίας. «Οι άνθρωποι εκεί έξω, ίσως και κάποιος που γνωρίζετε, θα μπορούσαν να περπατούν με το σμαράγδι του Ναπολέοντα στο δαχτυλίδι τους» τόνισε κάποιος.
Η Αμερικανίδα συλλέκτρια ιστορικών κοσμημάτων
Και τα σμαράγδια του συγκεκριμένου κοσμήματος, όντως συνεχίζουν να κυκλοφορούν – το 2014 εμφανίστηκε ένα, σε πλειστηριασμό. Αλλά και η τιρκουάζ τιάρα βρήκε επίσης ένθερμους υποστηρικτές. Ειδικότερα, η Μάρτζορι Μεϊγουέδερ Ποστ, μια μεγάλη συλλέκτρια και σωτήρας ιστορικών κομματιών, αγόρασε το τιρκουάζ διάδημα από τον οίκο Van Cleef και το χάρισε στο Smithsonian στις ΗΠΑ το 1971, όπου παραμένει σε περίοπτη θέση.
Η αγάπη της Ποστ για τα κοσμήματα – η συλλογή της ήταν μία από τις καλύτερες στον κόσμο -συνοδευόταν από την κατανόηση της ιστορικής σημασίας του. Δώρισε επίσης το διαμαντένιο κολιέ που ο Ναπολέων έδωσε στη Μαρί Λουίζ μετά τη γέννηση του γιου τους, στο μουσείο, όπου παραμένει εκτεθειμένο.
Αν και μερικά από τα κομμάτια της Ποστ έχουν βγει σε δημοπρασία για να υποστηρίξουν την επέκταση και διατήρηση του Hillwood, του σπιτιού της που λειτουργεί και σαν μουσείο, πολλά σημαντικά κομμάτια από τη δική της συλλογή, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού γαμήλιου στέμματος, παραμένουν διαθέσιμα για δημόσια προβολή.