Η λέξη κοινωνική απομόνωση ήρθε ξανά στο λεξιλόγιο μας, λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Ωστόσο, για τους λαούς των σκανδιναβικών χωρών, το social distancing είναι θα λέγαμε κάτι συνηθισμένο.
Όταν ακούμε το όνομα μιας χώρας, οι περισσότεροι το συνδέουμε αμέσως με κάποιο στερεότυπο. Τι έρχεται στο μυαλό σας όταν ακούτε τη λέξη Καναδάς; Σίγουρα είναι η κοινή αντίληψη ότι όλοι είναι πραγματικά ευγενικοί σε αυτή τη χώρα. Ή οι πιο πολλοί σκεφτόμαστε τη λέξη «πίτσα» όταν ακούμε κάποιον να λέει «Ιταλία». Ετσι κι όταν γίνεται αναφορά σε μια σκανδιναβική χώρα, στο νου μας έρχονται «ψηλοί, ξανθοί και απόμακροι άνθρωποι, που δίνουν ιδιαίτερη σημασία στον προσωπικό τους χώρο».
Άνθρωποι από τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία και άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης έχουν κάνει trend την τάση κοινωνικής απόστασης/ απομόνωσης πριν αυτή γίνει «cool», και εδώ είναι η απόδειξη.
Ο χρήστης του Imgur, LucasLux, μοιράστηκε πρόσφατα μερικές φωτογραφίες με Σκανδιναβούς που κρατούν τις κοινωνικές αποστάσεις, λίγα χρόνια πριν όλο αυτό γίνει η νέα κανονικότητα για όλον τον κόσμο.
Ενώ μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να καταλάβουν πόσο μακριά πρέπει να απέχουν ο ένας από τον άλλο, αποδεικνύεται ότι οι Σκανδιναβοί έχουν καθορίσει αυτήν την τάση εδώ και πολύ καιρό.
Η εκτίμηση για τον προσωπικό τους χώρο είναι βαθιά ριζωμένη στην σκανδιναβική κοινότητα. Γι' αυτούς απ' ό,τι φαίνεται, το 1,5 με 2 μέτρα απόσταση δεν είναι αρκετά.
Ο LucasLux εξηγεί, ότι είναι κοινωνικός κανόνας να μην στέκεσαι κοντά σε άτομα που δεν γνωρίζεις. «Επίσης, δεν μας αρέσει πολύ να παρενοχλούμαστε και να μας μιλά το προσωπικό στα καταστήματα. Πρόκειται για τη χαλάρωση του μυαλού, δεν θες να έρχονται οι άλλοι απρόσκλητοι στη “φούσκα σου”».
Και φυσικά, οι Σκανδιναβοί, δεν παραλείπουν να αυτοσαρκαστούν και να κάνουν χιούμορ, με αφορμή τα νέα μέτρα που επιβάλλουν οι ειδικοί, να κρατάμε δηλαδή τις αποστάσεις μεταξύ μας, λόγω του νέου κορωνοϊού.
«Όταν ανεβαίνουμε στο λεωφορείο, επιλέγουμε να κάτσουμε δίπλα στο παράθυρο, σε μια διπλή κενή θέση. Αν δεν υπάρχει, τότε καθόμαστε δίπλα σε κάποιον άλλον. Όταν γίνεται αυτό, καλό είναι να τον αφήνουμε ήσυχο, γιατί μπορεί να σκέφτεται κάτι σημαντικό», λέει ο LucasLux.
Ωστόσο, όπως αναφέρει, σε πολυπολιτισμικές πόλεις όπως η νορβηγική πρωτεύουσα Όσλο, δεν είναι τόσο αυστηροί οι κανόνες όσον αφορά τη διατήρηση της απόστασής τους και τη στενή επαφή μεταξύ τους. «Με θερμότερο καιρό, όλοι στη Σκανδιναβία γίνονται πιο κοινωνικοί και οι αποστάσεις συρρικνώνονται λίγο», πρόσθεσε.
Αλλά αποδεικνύεται ότι όλα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνεται. Η Ντένα από τη Σουηδία λέει πως το να στέκεσαι πολύ μακριά από κάποιον μπορεί να μην είναι η καλύτερη ιδέα, καθώς «θα προβάλλεις μια ψυχρή εντύπωση στους άλλους». Ωστόσο, το να στέκεσαι πολύ κοντά, θα τους έκανε να νιώσουν άβολα.
Στη Σκανδιναβία, θεωρείται αγενές να κάθεται κανείς δίπλα σε κάποιον αν υπάρχουν εντελώς άδειες διπλές θέσεις στο λεωφορείο. «Κατά τη γνώμη μου, όλα αυτά έχουν να κάνουν με τον σεβασμό. Να σέβεσαι τον ξένο δίπλα από τον οποίο τυχαίνει να στέκεσαι/ κάθεσαι, με το να μην του μιλάς. Δεν μπορείς να ξέρεις τι σκέφτεται αυτός ο άνθρωπος, ή αν θέλει να τον ενοχλείς με αυτόν τον τρόπο. Η έναρξη μιας τέτοιας συνομιλίας μπορεί να θεωρηθεί επιθετική, παρεμβατική», εξηγεί η Ντένα.