Shogun: Για τι μιλάει η σειρά που σάρωσε τα Βραβεία Emmy -Τα αληθινά γεγονότα στα οποία βασίζεται - iefimerida.gr

Shogun: Για τι μιλάει η σειρά που σάρωσε τα Βραβεία Emmy -Τα αληθινά γεγονότα στα οποία βασίζεται

Σκηνή από τη σειρά Shogun
Σκηνή από τη σειρά Shogun / Φωτογραφία: FX's Shogun
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αίσθηση έκανε η σειρά «Shogun» στα Βραβεία Emmy 2024, κερδίζοντας 18 τρόπαια και σπάζοντας το ρεκόρ για τα περισσότερα Emmy που έχει κερδίσει μια σειρά σε μία μόνο σεζόν.

Η σειρά 10 επεισοδίων, που δημιουργήθηκε από το FX, χρειάστηκε μια δεκαετία για να ολοκληρωθεί, και η πρεμιέρα της σε όλες τις πλατφόρμες streaming σημείωσε ρεκόρ τον Μάρτιο. Πρόκειται για ένα ιστορικό δράμα που διαδραματίζεται στην Ιαπωνία του 17ου αιώνα, κατά τη διάρκεια ενός εμφυλίου πολέμου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μεταξύ των βραβείων που κέρδισε το «Shogun» ήταν της Καλύτερης Δραματικής Σειράς, της Καλύτερης Σκηνοθεσίας Δραματικής Σειράς, του Καλύτερου Ηθοποιού σε Δράμα και της Καλύτερης Ηθοποιού σε Δράμα. Ο Hiroyuki Sanada και η Anna Sawai ήταν οι μεγάλοι νικητές στις κατηγορίες ηθοποιίας.

O πρωταγωνιστής και νικητής του Emmy, Hiroyuki Sanada, παίρνοντας το μικρόφωνο εξέφρασε την πρόθεσή του να πει τον σύντομο χαιρετισμό του στα ιαπωνικά. Μιλώντας λοιπόν στη μητρική του γλώσσα, ευχαρίστησε το συνεργείο, τους σκηνοθέτες και τους δασκάλους «που κληρονόμησαν και υποστήριξαν τα δράματα εποχής των Σαμουράι μέχρι σήμερα». Και πρόσθεσε: «Το πάθος και τα όνειρα που κληρονομήσαμε από εσάς έχουν διασχίσει ωκεανούς και σύνορα».

Το ίδιο έχει κάνει και το «Shogun», με πολλούς τρόπους. Η επιτυχία της σειράς, το πρώτο μη αγγλόφωνο πρόγραμμα που κερδίζει το βραβείο Καλύτερου Δράματος και μόλις το δεύτερο υποψήφιο στην κατηγορία (το πρώτο ήταν το «Squid Game» το 2022), σφυρηλατεί το σημείο που πολλοί δημιουργοί φωνάζουν με κάθε ευκαιρία: Πάρτε ρίσκα. Αν η ιστορία είναι συναρπαστική, οι θεατές και η επιτυχία θα έρθουν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την πλευρά της, μετά τη νίκη της, με την οποία έγινε η πρώτη ηθοποιός ασιατικής καταγωγής που κερδίζει το βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού σε Δράμα, η Sawai δήλωσε επί σκηνής: «Αυτή η νίκη αφιερώνεται σε όλες τις γυναίκες που δεν περιμένουν τίποτα και συνεχίζουν να αποτελούν παράδειγμα προς όλους».

Η Anna Sawai και ο Hiroyuki Sanada, ποζάρουν στο αίθουσα τύπου κατά τη διάρκεια των φετινών Βραβείων Emmy
Η Anna Sawai και ο Hiroyuki Sanada ποζάρουν στην αίθουσα Τύπου κατά τη διάρκεια την απονομή των φετινών Βραβείων Emmy / Φωτογραφία: AP Photo/Jae C. Hong

Είναι βασισμένη σε αληθινά γεγονότα η σειρά Shogun;

Όσα εκτυλίσσονται στο Shogun μοιάζουν σαν να βασίζονται σε ιστορικά γεγονότα, μια πραγματική μάχη εξουσίας. Ο συγγραφέας James Clavell δανείστηκε πολλά ιστορικά πρόσωπα του 17ου αιώνα για το ομώνυμο μυθιστόρημά του του 1975 - το οποίο δραματοποίησε σε μεγάλο βαθμό την ιστορία του καθεστώτος της δυναστείας Tokugawa και του πρώτου Άγγλου που ταξίδεψε στην Ιαπωνία. Το έργο του, ιστορικό μυθιστόρημα, απέφερε ακόμη και μια δημοφιλή μίνι σειρά το 1980, τη μεγάλη επιτυχία της οποίας πολλοί απέδωσαν στο αυξανόμενο ενδιαφέρον για το σούσι στη Δύση.

Αν και ο Clavell ενίσχυσε τόσο την ιστορία της άφιξης του John Blackthorne στην Ιαπωνία όσο και την επιρροή του στην άνοδο των Tokugawa, πολλοί από τους χαρακτήρες και τα γεγονότα που απεικονίζονται στο «Shοgun» είναι εμπνευσμένοι από πραγματικά ιστορικά πρόσωπα. Αλλά τι είναι γεγονός και τι μυθοπλασία στην τελευταία διασκευή;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα γεγονότα της σειράς ξεκινούν με τον θάνατο του Τογιοτόμι Χιντεγιόσι, του δεύτερου μεγάλου ενοποιητή της Ιαπωνίας. Στο Shοgun ονομάζεται Taikο, ο τίτλος που δίνεται σε έναν συνταξιούχο σύμβουλο ενός πρώην αυτοκράτορα. Ο Hideyoshi συνέχισε το έργο τού Oda Nabunaga, του πρώτου μεγάλου ενοποιητή της Ιαπωνίας, μετά από σχεδόν έναν αιώνα εμφυλίου πολέμου. Μετά τον θάνατο του Taikο δημιουργήθηκαν εσωτερικές διαμάχες. Πέντε μεγάλοι άρχοντες, που ονομάζονταν Daimyo, διεκδικούσαν τον τίτλο του Shogun, του de facto άρχοντα της Ιαπωνίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ιαπωνία φοβόταν έναν ακόμη αιώνα συγκρούσεων μετά τον θάνατο του Taikο, οπότε καθιέρωσε τους πέντε πρεσβύτερους που θα κυβερνούσαν στη θέση του. Ένα εξέχον μέλος μεταξύ των πέντε ήταν ο Leyasu Tokugawa, που μετονομάστηκε σε Yoshii Toranaga στο Shogun και ζωντάνεψε από τον Sanada. Σε διάστημα μόλις δύο ετών αξιοποίησε τη δύναμή του και τη στενή του σχέση με το Taiko για να γίνει ο νέος Shogun. Συγκεντρώνοντας τις δυνάμεις του, κατέλαβε το κάστρο της Οσάκα και κέρδισε εύκολα την αιματηρή Μάχη του Σεκιγκαχάρα - μια από τις σημαντικότερες μάχες στην ιαπωνική Ιστορία.

Περίπου εκείνη την εποχή ο Τοκουγκάβα συνάντησε τον Γουίλιαμ Άνταμς, τον πρώτο Άγγλο που ταξίδεψε στην Ιαπωνία. Τελικά, έγινε έμπιστος σύμβουλος του Τοκουγκάβα, ο οποίος εντυπωσιάστηκε από τις γνώσεις του για τα δυτικά πλοία και τη ναυσιπλοΐα. Ο άρχοντας ανέθεσε στον Άνταμς την αποστολή ιαπωνικών πλοίων - και ο Άνταμς αντικατέστησε αργότερα τον Ιησουίτη πατέρα Ζοάο Ροντρίγκες ως επίσημο διερμηνέα του Shogun. Ο ομόλογός του Άνταμς στη μίνι σειρά, ο Τζον Μπλάκθορν (τον οποίο υποδύεται ο Τζάρβις), παίζει πολύ πιο σημαντικό ρόλο στην άνοδο του Τοκουγκάουα στην εξουσία απ' ό,τι στην πραγματική ζωή. Τι κέρδισε όμως τον Τοκουγκάουα στο σογκουνάτο; Ήταν η στρατιωτική ισχύς.

Στο Shοgun, ο Τοκουγκάβα χρησιμοποιεί την παρουσία του Μπλάκθορν ως προτεστάντη για να σπείρει τη διαφωνία μεταξύ των Πέντε Πρεσβυτέρων - ορισμένοι από τους οποίους επωφελήθηκαν από τους χριστιανούς αποικιοκράτες του έθνους. Βέβαια, το να απαιτούν οι Πέντε Γέροντες τη δίωξη ενός αιρετικού ανάμεσα στο κάστρο του Τοκουγκάβα μπορεί να είναι λίγο τραβηγμένο. Αλλά ο Μπλάκθορν λειτουργεί περισσότερο ως πυριτιδαποθήκη της ιστορίας, ώστε να μη βουτήξει πολύ πίσω στην ιαπωνική πολιτική. Ο Clavell πρόσθεσε, επίσης, μια σχέση μεταξύ του Blackthorne και της Toda Mariko (Anna Sawai), της οποίας η αντίστοιχη στην πραγματική ζωή δεν γνώρισε ποτέ τον Adams.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Τοκουγκάβα και ο Άνταμς δεν ήταν φίλοι στην πραγματική ζωή. Σύμφωνα με το Smithsonian Magazine, οι δυο τους έγραφαν πολλά γράμματα ο ένας στον άλλον και ο ισχυρός daimyo (τίτλος ευγενείας) γοητευόταν από τις γνώσεις του Adams για την υδρόγειο. Ο Τοκουγκάουα χαιρέτησε επίσης προσωπικά τον Άγγλο κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του στην Ιαπωνία, ακόμη και μετά την άνοδό του στο σογκουνάτο. Τελικά, ο Άνταμς έλαβε τον τιμητικό τίτλο του σαμουράι. Εν τω μεταξύ, ο Τοκουγκάβα παρέμεινε στην εξουσία μέχρι τον θάνατό του το 1616. Κατασκεύασε το μεγάλο κάστρο Έντο -το μεγαλύτερο κάστρο σε ολόκληρη την Ιαπωνία- και το σογκουνάτο Τοκουγκάβα παρέμεινε στην εξουσία για τα επόμενα 250 χρόνια.

Δείτε το τρέιλερ της σειράς Shogun:

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΜΜΥ Emmy Βραβεία Emmy σειρά
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ