Πόσο πλούσια, πραγματικά, είναι σήμερα η Αθηνά Ωνάση -Το μεγάλο ξεπούλημα θρυλικών ακινήτων, τι περιουσία έχει - iefimerida.gr

Πόσο πλούσια, πραγματικά, είναι σήμερα η Αθηνά Ωνάση -Το μεγάλο ξεπούλημα θρυλικών ακινήτων, τι περιουσία έχει

Η Αθηνά Ωνάση
Η Αθηνά Ωνάση / Φωτογραφία: AP
ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΟΥΛΑΣ

Πόσο πλούσια είναι σήμερα η Αθηνά Ωνάση, στα 39 της πια, έχοντας η ίδια τα τελευταία χρόνια διαχειριστεί την τεράστια κληρονομιά του παππού της;

Όταν η Χριστίνα Ωνάση έγραφε τη διαθήκη της -τέσσερις εβδομάδες πριν από το τελευταίο της ταξίδι στην Αργεντινή, τέλη Οκτωβρίου του 1988-, η οποία και ακύρωνε όλες τις προηγούμενες διαθήκες που είχε συντάξει, άφηνε στην κόρη της Αθηνά Ωνάση μια αμύθητη περιουσία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακίνητα αξίας μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων, καταθέσεις 40 εκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ, καταθέσεις 90 εκατομμυρίων δολαρίων στη Λατινική Αμερική, επενδύσεις 200 εκατομμυρίων δολαρίων σε διάφορες ναυτιλιακές, τουριστικές αεροπορικές, κατασκευαστικές και μεταλλουργικές εταιρείες και άγνωστα χρηματικά ποσά καταθέσεων σε ελβετικές τράπεζες, τα οποία θα διαχειρίζονταν τέσσερα άτομα - παλαιοί συνεργάτες του Αριστοτέλη Ωνάση, που όριζε η Χριστίνα μέχρι το 2003, όταν η Αθηνά Ωνάση θα έκλεινε τα 18 της χρόνια, αναφέρει ο βιογράφος του Ωνάση, Δημήτρης Λυμπερόπουλος, στο βιβλίο του «Η δυναστεία Ωνάση».

Ενώ για τον πρώην σύζυγό της και πατέρα της Αθηνάς, Τιερί Ρουσέλ, η Χριστίνα Ωνάση είχε αναφέρει στη διαθήκη της ότι κληρονομεί κοντά στο ενάμισι εκατομμύριο δολάρια τον χρόνο «εφόσον τα κέρδη από την περιουσία της κόρης του υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο ποσό (4,5 εκατομμύρια δολάρια). Ουσιαστικά, η Χριστίνα Ωνάση κληρονομούσε το 55% της περιουσίας του πατέρα της, ενώ το υπόλοιπο 45% κληροδοτήθηκε στο Κοινωφελές Ίδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης», το οποίο ιδρύθηκε προς τιμήν του γιου του, Αριστοτέλη.

Υπολογίζεται ότι κατά τον θάνατό του το 1975 ο Αριστοτέλης Ωνάσης άφηνε περιουσία περίπου 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων σημερινών οικονομικών δεδομένων. Όταν η Αθηνά έγινε 18 ετών, τη μεταβίβασε σε ένα trust υπέρ του πατέρα της. Αργότερα όμως, έχοντας γνωρίσει τον πρώην σύζυγό της Αλβάρο ντε Μιράντα Νέτο, κατά κόσμον Ντόντα, ζήτησε δικαστικώς τα λεφτά της πίσω και ο Τιερί Ρουσέλ υποχώρησε αντί 87 εκατ. δολαρίων.
Το trust διαχειριζόταν την περιουσία της μέχρι το 2015, όταν η Αθηνά έκλεισε τα 30 της χρόνια. Από εκεί και μετά, τη διαχείριση την κάνει η ίδια μαζί με κάποιους οικονομικούς συμβούλους και δικηγόρους.

Αθηνά Ωνάση, η κληρονόμος της δυναστείας του Αριστοτέλη Ωνάση
Αθηνά Ωνάση, η κληρονόμος της δυναστείας του Αριστοτέλη Ωνάση / Φωτογραφία: AP
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι βίλες και τα διαμερίσματα που πούλησε η Αθηνά Ωνάση -Πού επενδύει

Τα τελευταία 15 χρόνια η Αθηνά είχε αρχίσει να πουλά μέρος της περιουσίας της ώστε να επενδύσει τα χρήματα κυρίως σε άλογα και σε δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με την ιππασία. Έτσι, πωλήθηκε το μυθικό διαμέρισμα του παππού της σε κτίριο επί της Avenue Foch στο Παρίσι, μαζί με τα δύο βοηθητικά κτίσματα, με τίμημα κοντά στα 10.000.000 ευρώ. Το ονειρικό σαλέ Villa Crystal στο Σεν Μόριτς -ίσως η πιο αγαπημένη κατοικία της μητέρας της- πωλήθηκε έναντι άγνωστου τιμήματος το 2008. Η βίλα όπου μεγάλωσε στην Ελβετία, η οποία βρίσκεται στο χωριό Lussy-sur-Morges. Ένα διαμέρισμα στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Ακολούθησε η κατοικία στο Mayfair, στον αριθμό 47 της Grosvenor Square, που διέθετε εκπληκτικούς κήπους και εκτεινόταν σε 465 τ.μ., η οποία πωλήθηκε με τίμημα κοντά στα 25.000.000 ευρώ.

Η μεταβίβαση του Σκορπιού και η πώληση των κοσμημάτων της μητέρας της

Από τα μεγαλύτερα deals ήταν η μεταβίβαση του Σκορπιού στον Ρώσο επιχειρηματία Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, έναντι περίπου 117 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ στο ξεσκαρτάρισμα ακινήτων ήταν η πώληση της έπαυλης Villa Vari, η οποία πέρασε στα χέρια του Ινδού μεγιστάνα Πανκάζ Οζγουαλ. Επίσης, πούλησε και κοσμήματα της μητέρας της.
Ο οίκος Christie’s του Λονδίνου έβγαλε σε δημοπρασία περισσότερα από 40 δαχτυλίδια, κολιέ και σκουλαρίκια της μητέρας της, καθώς και πλήθος προσωπικών αντικειμένων της Χριστίνας Ωνάση, αντί 4 εκατ. δολαρίων.

Το διαζύγιο των 11 εκατομμυρίων δολαρίων της Αθηνάς Ωνάση με τον Αλβάρο

Μετά το διαζύγιό της από τον Αλβάρο το 2016, πωλήθηκε η βίλα που είχαν στο Ουέλιγκτον των ΗΠΑ. Τότε ο Βραζιλιάνος είχε ζητήσει 11 εκατομμύρια δολάρια για το διαζύγιο βάσει προγαμιαίου συμβολαίου που όριζε το ποσό του 1 εκατομμυρίου για κάθε έτος έγγαμου βίου με την Αθηνά, αλλά και 350.000 δολάρια για διατροφή, πληρωμή για τις κοινοπραξίες τους, καθώς και την επιμέλεια των αλόγων και των ακινήτων τους, συνολικής αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων. Το διαζύγιο οριστικοποιήθηκε στα τέλη του 2017, με τον Αλβάρο να λαμβάνει μόνο τα 11 εκατομμύρια δολάρια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Αθηνά Ωνάση με τον πρώην σύζυγό της Αλβάρο Ντε Μιράντα Νέτο
Η Αθηνά Ωνάση με τον πρώην σύζυγό της Αλβάρο ντε Μιράντα Νέτο / Φωτογραφία: AP

Στα 800 εκατ. υπολογίζεται η περιουσία της Αθηνάς Ωνάση

Η είσοδός της τον περασμένο Μάρτιο στον γαλλικό όμιλο σούπερ μάρκετ Casino αποτελεί το νέο της επιχειρηματικό εγχείρημα. Πάντως, οικονομικοί αναλυτές αναφέρουν ότι η περιουσία της τελευταίας απογόνου του Αριστοτέλη Ωνάση έχει μειωθεί κατά πολύ, υπολογίζοντάς την στα 800 εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η Αθηνά διαθέτει ακίνητη περιουσία αξίας κοντά στα 300 εκατομμύρια δολάρια, καταθέσεις περίπου 200 εκατομμυρίων δολαρίων, μετοχές και ομόλογα αξίας 200 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η αξία των αλόγων και των ιππικών ιδιοκτησιών της υπολογίζονται στα 100 εκατομμύρια δολάρια. Όπως επισημαίνουν ξένα δημοσιεύματα, την πραγματική περιουσία της Αθηνάς δεν μπορεί να τη γνωρίζει κανείς, παρά μόνο η ίδια και οι σύμβουλοί της. Όσο κρύβει την προσωπική της ζωή από τη δημοσιότητα, άλλο τόσο αυτό ισχύει και για την οικονομική της επιφάνεια. Η ίδια έχει επιλέξει αυτόν τον δρόμο από νεαρή ηλικία και μάλλον αυτή η στάση της οφείλεται εν μέρει και στο ότι ο πατέρας της, Τιερί Ρουσέλ, δεν ήθελε να την εκθέσει στα media - αντιθέτως, την προστάτευε από αυτά. Αλλά, όπως είχε πει πριν από τον θάνατό του ο Αλέξης Μανθεάκης, συνεργάτης και παλιός σύμβουλος του πατέρα της Αθηνάς, «όλα είναι θέμα επιλογών».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ