Οι άνθρωποι κάνουν κατά καιρούς διάφορα τρελά πράγματα είτε για να γίνουν γνωστοί, είτε για να βγάλουν χρήματα. Αυτό δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Ήδη στις αρχές του περασμένου αιώνα, μία γυναίκα, αποφάσισε να πέσει γι' αυτούς τους λόγους, στους καταρράκτες του Νιαγάρα, μέσα σε ένα βαρέλι!
Ο λόγος για την Άννι Έντσον Τέιλορ, η οποία ήταν δασκάλα και αποφάσισε να προβεί σε αυτή την παράτολμη κίνηση στις 24 Οκτωβρίου 1901, στα 63α γενέθλιά της, καθώς βρισκόταν σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση. Η Τέιλορ, έγινε η πρώτη γυναίκα που έχει πέσει από τους καταρράκτες του Νιαγάρα και παρέμεινε ζωντανή, με σε ένα… βαρέλι! Μπορεί τα κίνητρά της να ήταν οικονομικά, αλλά ποτέ δεν κατάφερε να βγάλει πολλά λεφτά από αυτήν την περιπέτειά της.
Η απόφαση να πέσει στους καταρράκτες του Νιαγάρα
Όλα ξεκίνησαν, ύστερα από τον θάνατο του άντρα της, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, ενώ η Τέιλορ είχε χάσει και τον γιο της, όταν αυτός ήταν ακόμα βρέφος. Μετά το τέλος του πολέμου, πήγαινε από μέρος σε μέρος, κυνηγώντας την τύχη της. Δούλεψε ως δασκάλα σε σχολείο, ως δασκάλα χορού, ενώ έκανε οποιαδήποτε δουλειά έβρισκε προκειμένου να ορθοποδήσει. Το 1898 τη βρήκε να ζει στο Bay City του Michigan.
Η Τέιλορ ονειρευόταν φήμη και χρήματα. Ετσι, της ήρθε η ιδέα να κάνει «βουτιά» στα επικίνδυνα νερά των καταρρακτών του Νιαγάρα. Βέβαια, δεν ήταν η πρώτη που το είχε σκεφτεί, καθώς είχε προηγηθεί ο Σαμ Πατς, γνωστός ως «Yankee Leaper», ο οποίος είχε ήδη πηδήξει σε αυτούς και είχε βγει ζωντανός. Αυτή τη φορά όμως η Τέιλορ, ήθελε να «βουτήξει», μέσα σε ένα βαρέλι.
Η θαρραλέα γυναίκα, χρησιμοποίησε ένα βαρέλι, το οποίο ήταν φτιαγμένο από ξύλο βελανιδιάς και σίδερο, με μαξιλάρια στο εσωτερικό του για προστασία, ενώ η ίδια δέθηκε με δερμάτινους ιμάντες. Μάλιστα, η Τέιλορ που υποστήριζε ότι ήταν 40 χρονών, ενώ αργότερα αποδείχθηκε ότι ήταν 63, είχε πάρει μαζί της και το τυχερό της μαξιλάρι σε σχήμα καρδιάς.
Πολλές καθυστερήσεις σημειώθηκαν μέχρι να πραγματοποιηθεί αυτό το εγχείρημα με το βαρέλι, ιδιαίτερα επειδή κανείς δεν ήθελε να αποτελέσει μέρος μιας πιθανής αυτοκτονίας. Δύο ημέρες πριν την προπάθεια της Τέιλορ, μια γάτα στάλθηκε μέσα σε ένα βαρέλι στους καταρράκτες Horseshoe Falls, για να δοκιμαστεί η ανθεκτικότητα του βαρελιού και να διαπιστωθεί αν έσπαγε ή όχι. Η γάτα επιβίωσε της πτώσης, ενώ μετά από 17 λεπτά, αφού βρέθηκε να αιμορραγεί στο κεφάλι, πόζαρε για φωτογραφίες με την Τέιλορ.
Μια μικρή βάρκα έβγαλε την Τέιλορ με το βαρέλι, στη μέση του ταχέως κινούμενου ρεύματος στον ποταμό Νιαγάρα και στη συνέχεια, το βαρέλι απελευθερώθηκε από τη βάρκα. Το ιδιαίτερο «ταξίδι» της Τέιλορ διήρκεσε κάτι λιγότερο από 20 λεπτά. Διασώστες τη βρήκαν ζωντανή με ένα μόνο μικρό τραύμα στο κεφάλι.
Οι πρώτες δηλώσεις της Τέιλορ ήταν οι εξής: «Να μην κάνει κανείς άλλος κάτι τέτοιο! Ένιωθα πως χανόταν η αναπνοή μου. Δεν θα το ξανάκανα ποτέ πάλι αυτό. Νομίζω πως είναι προτιμότερο να περνάς μπροστά από ένα κανόνι που ξέρεις πως είναι έτοιμο να εκτοξεύσει το βλήμα του. Καλύτερα να πεθάνεις στιγμιαία, παρά να περάσεις αυτό το μαρτύριο».
Αδοξο τέλος για τη ριψοκίνδυνη γυναίκα
Ο Τύπος όμως της εποχής, δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με αυτό που είχε καταφέρει. Η Τέιλορ συγκέντρωσε μεν τα φώτα της δημοσιότητας στραμμένα πάνω της, αλλά αυτό κράτησε λίγο. Σύντομα, μετά από λίγες ομιλίες που έκανε, καθώς και έπειτα από φωτογραφίες που έβγαζε με τουρίστες, η φήμη της ξεθώριασε. Προσπάθησε ανεπιτυχώς να γράψει ένα βιβλίο και να γυριστεί μια ταινία με το κατόρθωμά της.
Λέγεται ότι ο μάνατζερ της το 'σκασε παίρνοντας το διάσημο βαρέλι, με την ίδια να ξοδεύει μεγάλο μέρος από τις οικονομίες της σε ιδιωτικούς ντετέκτιβ για να βρει και να το ξαναπάρει πίσω. Τελικά, το βαρέλι βρέθηκε στο Σικάγο, για να εξαφανιστεί ξανά λίγο αργότερα.
Η Τέιλορ σκέφτηκε να κάνει άλλο ένα τέτοιο ταξίδι στους καταρράκτες του Νιαγάρα το 1906, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε. Η ριψοκίνδυνη γυναίκα, έφυγε από τη ζωή, το 1929, σε ηλικία 82 ετών. Ωστόσο, ενέπνευσε και άλλους, οι οποίοι προσπάθησαν να αντιγράψουν το εγχείρημά της. Από το 1901 έως το 1995, 15 άνθρωποι προσπάθησαν να «κατακτήσουν» τους καταρράκτες του Νιαγάρα, με πέντε από αυτούς να χάνουν τη ζωή τους. Ανεξάρτητα από τη μέθοδο, πλέον είναι παράνομο το πέρασμα από τους καταρράκτες του Νιαγάρα και οι επιζώντες αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες και σκληρά πρόστιμα.