Το φθινόπωρο του 1988, μία 13χρονη βιάστηκε και δολοφονήθηκε στο κρεβάτι της, στη Νότια Κορέα.
Το έγκλημα θα ήταν σοκαριστικό οπουδήποτε αλλού, αλλά στο Hwaseong, τότε μια αγροτική περιοχή κοντά στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, Σεούλ, δολοφονίες όπως αυτό συνέβαιναν με ενοχλητική κανονικότητα. Ήταν η όγδοη γυναίκα που δολοφονούνταν εκεί μέσα σε δύο χρόνια.
Σχεδόν ένα χρόνο αφότου σκοτώθηκε η έφηβη, η αστυνομία έφτασε στο σπίτι ενός 22χρονου επισκευαστή, ακριβώς πάνω στη στιγμή που πήγαινε να φάει δείπνο.
«Περί τίνος πρόκειται;». Ο Γιουν (Yoon), του οποίου το πλήρες όνομα δεν δημοσιεύεται λόγω νόμου της Νότιας Κορέας που προστατεύει το απόρρητο των υπόπτων και των εγκληματιών, θυμάται να ρωτάει. «Δεν θα πάρει πολύ», ήταν η απάντηση της αστυνομίας.
Οι αξιωματικοί τον πήγαν σε ένα μικρό δωμάτιο ανακρίσεων με ένα μόνο τραπέζι στο τοπικό αστυνομικό τμήμα, όπου τον ρώτησαν για τρεις ημέρες σχετικά με τον βιασμό και τη δολοφονία της 13χρονης. Τελικά, του πήραν μια ομολογία.
Η ομολογία του Γιουν
Ο Γιουν είπε στην αστυνομία ότι τη νύχτα της δολοφονίας, είχε πάει για μια βόλτα για να πάρει λίγο αέρα, σύμφωνα με τα αρχεία της ομολογίας του. Κατά τη διάρκεια της βόλτας, έπρεπε να σταματήσει αρκετές φορές για να ξεκουραστεί - η παιδική του πολιομυελίτιδα τον άφησε με ένα άσχημο πρόβλημα στο πόδι που κούτσαινε και είχε εξαιρεθεί από την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία.
Γύρω στα μεσάνυχτα, ο Γιουν είδε ένα σπίτι με ένα φως και ένιωσε μια ξαφνική «παρόρμηση για βιασμό», είπε στην αστυνομία, σύμφωνα με αντίγραφα της ομολογίας του. Σκαρφάλωσε στο σπίτι και επιτέθηκε στο νεαρό κορίτσι, αν και είπε στην αστυνομία ότι ήξερε ότι οι γονείς κοιμόνταν δίπλα. Στη συνέχεια, έκαψε τα ρούχα του και πήγε στο σπίτι, σύμφωνα με τις ομολογίες. Λίγα είναι γνωστά για το κορίτσι και την οικογένειά της, που δεν έχουν μιλήσει ποτέ στα ΜΜΕ.
Ο Γιουν καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, για τον βιασμό και τη δολοφονία του 13χρονου κοριτσιού, αν και η ποινή του αργότερα μειώθηκε κατόπιν έφεσης. Απελευθερώθηκε μετά από 20 χρόνια στη φυλακή. Το πρόβλημα είναι, πως ο Γιουν λέει ότι δεν το έκανε.
Εκεί όπου όλοι γνωρίζουν όλους
Πριν από το 1986, το Hwaseong δεν ήταν το είδος του τόπου όπου συνέβαιναν βίαια εγκλήματα. Περίπου 226.000 άνθρωποι ζούσαν στην περιοχή, διασκορπισμένα σε διάφορα χωριά ανάμεσα σε δασικούς λόφους και ορυζώνες.
Ένα από αυτά τα χωριά ήταν το Taean-eup, όπου ζούσε ο Γιουν. Τη δεκαετία του 1980, το Taean-eup ήταν μια πολυσύχναστη κοινότητα με μπαρ και καφετέριες κορεατικού στιλ, όπου οι ντόπιοι ήθελαν να μαζεύονται και να κουτσομπολεύουν.
Πολλοί άνθρωποι εργάζονταν στα γειτονικά εργοστάσια, πολλά από τα οποία δημιούργησαν ηλεκτρικά είδη, όπως λαμπτήρες, θυμάται ο Hong Seong-jae, ο οποίος διοικούσε το κατάστημα επισκευής γεωργικών μηχανημάτων όπου εργαζόταν ο Γιουν.
Άλλοι εργάστηκαν ως καλλιεργητές ρυζιού, και ακόμη και εκείνοι που ζούσαν στο κέντρο της πόλης είχαν τις δικές τους αγελάδες για γάλα. Όλοι στο Taean-eup γνώριζαν ο ένας τον άλλον, είπε ο Hong. Πριν από τους φόνους, δεν υπήρχε πραγματικό έγκλημα – μόνο κάποια ληστεία ή διάρρηξη.
«Αλλά ήμασταν όλοι τόσο φτωχοί, δεν υπήρχαν πολλά να χαθούν», είπε ο Hong. Αλλά το 1986 αυτό άλλαξε. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, μια γυναίκα δολοφονήθηκε, η πρώτη σε μια σειρά δολοφονιών που έγινε γνωστές ως δολοφονίες Hwaseong. Μέχρι το 1991, 10 γυναίκες και κορίτσια είχαν σκοτωθεί στην περιοχή Hwaseong, μεταξύ των οποίων και η 13χρονη που σκοτώθηκε στο κρεβάτι της.
Σε όλες τις περιπτώσεις, τα θύματα είχαν υποστεί σεξουαλική επίθεση, και σε πολλές από τις περιπτώσεις, ένα αντικείμενο από τα ρούχα τους, όπως κάλτσες ή μπλούζα, είχε χρησιμοποιηθεί στη δολοφονία. Τα θύματα περιελάμβαναν νοικοκυρές, μαθήτριες και μία εργαζόμενη σε πολυκατάστημα, σύμφωνα με τον Ha Seung-gyun, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα. Οι νεότερες ήταν έφηβες, οι μεγαλύτερες ήταν 71 ετών, σύμφωνα με τα αρχεία της αστυνομίας.
Τα μέρη που έγιναν οι δολοφονίες στη Hwaseong
Κανείς δεν φαινόταν ασφαλής. Καθώς οι δολοφονίες συνέχισαν να συμβαίνουν, οι άνθρωποι στη Hwaseong έγιναν πιο φοβισμένοι. Οι κάτοικοι σχημάτισαν ομάδες και περιπολούσαν τους δρόμους τη νύχτα, οπλισμένοι με μπαστούνια. Οι γυναίκες απέφευγαν να κυκλοφορούν όταν σκοτείνιαζε.
«Δεν υπήρχαν φώτα του δρόμου και ήταν πολύ σκοτεινά», δήλωσε ο 55χρονος Παρκ, ο οποίος εργάστηκε σε ένα εργοστάσιο στο Jinan-ri, ένα άλλο χωριό στο Hwaseong, τη δεκαετία του 1980. Όπως γράφει το CNN, συμφώνησε να μην χρησιμοποιήσει το πλήρες όνομά του στο δημοσίευμα λόγω της ευαισθησίας της υπόθεσης. «Πήγαινα με το λεωφορείο και όποτε συναντούσα έναν άνδρα, θα φοβόμουν. Μου είπαν να μην φοράω κόκκινα ρούχα και να μην βγαίνω μετά το σκοτάδι». Υπήρξαν φήμες ότι ο δολοφόνος επιτέθηκε σε γυναίκες που φορούσαν αυτό το χρώμα. Υπήρξε μια μεγάλη φήμη για τα κόκκινα ρούχα, ότι προσέλκυαν τον δολοφόνο. Η τρίτη δολοφονία αφορούσε μια γυναίκα, τη Λι, η οποία εργάστηκε σε ένα πολυκατάστημα στο Σουβόν.
Ο Χονγκ, κάτοικος του Taean-eup, θυμάται ότι οι άνδρες φοβόντουσαν να ανακρίνονται από την αστυνομία. Το χωριό έγινε ήσυχο και τρομακτικό. «Ανησυχούσαμε για να μη μας περάσουν κατά λάθος ως εγκληματίες, οπότε δεν βγαίναμε έξω για ποτό. Ακόμα κι αν δεν είχαμε κάνει κάτι, τα πράγματα θα μπορούσαν να βγουν από τον έλεγχό μας».
Η έρευνα για τις δολοφονίες
Όταν δολοφονήθηκε το πρώτο θύμα, η τοπική αστυνομία ανέλαβε την έρευνα. Αλλά αφού τρεις γυναίκες βρέθηκαν νεκρές μέσα σε τρεις μήνες, έφεραν ερευνητές από μια κοντινή πόλη για να βοηθήσουν. «Από την τρίτη δολοφονία, η αστυνομία διαπίστωσε ότι ήταν μια σοβαρή υπόθεση. Είχε ευρεία κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης και οι κάτοικοι της περιοχής φοβούνταν», δήλωσε ο ντετέκτιβ Ha, ο οποίος ήταν ένας από τους ηγέτες της έρευνας, σε μια μακρά συνέντευξη πέρυσι σχετικά με Το κανάλι YouTube της Νότιας Κορέας που δημιούργησε για να επισημάνει περιπτώσεις στις οποίες δούλεψε.
Μέχρι τότε, η αστυνομία ήταν σίγουρη ότι έψαχνε έναν κατά συρροή δολοφόνο, αλλά ο Ha είπε ότι είχε λίγες ενδείξεις. Αυτά είχαν συμβεί πριν από την ύπαρξη καμερών παρακολούθησης ή την παρακολούθηση του τηλεφώνου και πριν από την ευρεία διάθεση στοιχείων DNA. Η αστυνομία έπρεπε να βασιστεί σε άλλα, πιο δημιουργικά μέτρα για να πιάσει τον δολοφόνο.
Οι πρώτες πέντε δολοφονίες συνέβησαν σε ακτίνα 6 χιλιομέτρων στο Hwaseong, οπότε η αστυνομία απλώθηκε σε ομάδες κάθε 100 μέτρα. Αυτό όμως δεν λειτούργησε: η επόμενη δολοφονία συνέβη όταν δεν υπήρχε αστυνομική παρουσία.
Μερικές γυναίκες αστυνομικοί φορούσαν κόκκινα και προσπάθησαν να δελεάσουν τον δολοφόνο σε παγίδα, άλλες πήγαν σε ένα μέντιουμ που τους είπε να βρουν έναν άνδρα με ένα δάχτυλο που λείπει, και μερικές ήταν τόσο απογοητευμένες που πραγματοποίησαν μια σαμανιστική τελετή με ένα σκιάχτρο βουντού, είπε ο Ha.
Αλλά οι δολοφονίες συνέχισαν να συμβαίνουν. Η αστυνομία κατέγραψε περισσότερες από 2 εκατομμύρια ημέρες στην υπόθεση - ένα ρεκόρ για έρευνα στη Νότια Κορέα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap. «Όσο περισσότερο κοιτάζαμε (στα σώματα των θυμάτων), (τόσο περισσότερο) δεν μπορούσαμε να κρύψουμε το αίσθημα της αδυναμίας μας, τον θυμό μας για τον δολοφόνο», δήλωσε ο Ha, ο οποίος είναι πλέον συνταξιούχος και στα 70 του, στο βίντεό του στο YouTube.«Μετά από μήνες μπορώ να πω ότι το μίσος μας απέναντί του ήταν πέρα από τη φαντασία».
Οι δέκα δολοφονίες στη Hwaseong
Ο Γιουν ήταν το μόνο άτομο που καταδικάστηκε ποτέ για οποιαδήποτε από τις 10 δολοφονίες. Οι άλλοι εννέα δολοφονίες έμεινα άλυτες.
Για πολλά χρόνια, φαινόταν ότι ένας από τους πιο διαβόητους κατά συρροήν δολοφόνους της Νότιας Κορέας δεν θα βρισκόταν ποτέ. Το μυστήριο επανεξετάστηκε στο "Memories of Murder", μια ταινία του 2003 από τον σκηνοθέτη τηε ταινίας «Τα Παράσιτα», Bong Joon Ho. Στη συνέχεια, μερικά χρόνια αργότερα, καθώς το καταστατικό των περιορισμών έληξε για το τελευταίο θύμα, κατέστη σαφές ότι, ακόμη και αν βρισκόταν ο δολοφόνος, δεν θα υπήρχε δίκη ή δικαιοσύνη για τις οικογένειες των θυμάτων.
Όμως οι δολοφονίες ήταν ακόμα «ζωντανές» στη μνήμη των κατοίκων τη της Hwaseong, και η αστυνομία δεν σταμάτησε την έρευνά της. Τον Σεπτέμβριο του 2019, ο γενικός επιθεωρητής της επαρχιακής αστυνομίας Γκιόνγκι Νάμπου, ο Ban Gi-soo, ο τελευταίος αστυνομικός υπεύθυνος της έρευνας, έκανε μια εκρηκτική ανακοίνωση. Τον Ιούλιο, η αστυνομία έστειλε αποδεικτικά στοιχεία που κρατήθηκαν στα αρχεία τους για 30 χρόνια στην Εθνική Ιατροδικαστική Υπηρεσία για δοκιμές DNA.
Οι αποδείξεις DNA από τουλάχιστον τρεις από τις δολοφονίες ταιριάζουν με έναν άντρα: τον Lee Chun-jae. Ο Lee είναι επί του παρόντος στη φυλακή και εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για το βιασμό και τη δολοφονία της κουνιάδας του το 1994, σύμφωνα με αξιωματούχους του δικαστηρίου Daejeon και το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Νότιας Κορέας. Ήταν τεράστια νέα στη Νότια Κορέα.
Ένα μήνα αργότερα, υπήρξε μια άλλη εξέλιξη. Ο Lee ομολόγησε και τις 10 από τις δολοφονίες στη Hwaseong και τέσσερις άλλες για τις οποίους η αστυνομία δεν έδωσε λεπτομέρειες.
Είχε δώσει μια λεπτομερή ομολογία, ακόμη και σχεδιάζοντας σε ένα κομμάτι χαρτί για να εξηγήσει τις τοποθεσίες των δολοφονιών, δήλωσε αξιωματούχος της Επαρχιακής Αστυνομικής Υπηρεσίας του Γκιόνγκι Νάμπου.«Είναι μια σημαντική υπόθεση που προκάλεσε ερωτήματα σε όλη την Κορέα», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Τα θύματα και οι οικογένειές τους απαιτούσαν έντονα (την αλήθεια)».
Ήταν μια σημαντική ανακάλυψη σε μία από τις πιο περίφημες υποθέσεις κατά συρροή δολοφονιών της χώρας. Αλλά άφησε επίσης τις αρχές σε δύσκολη θέση.
Εάν ο Λι δολοφόνησε και τους 10 ανθρώπους – συμπεριλαμβανομένης της 13χρονης- τότε ο Γιουν είχε περάσει 20 χρόνια στη φυλακή για δολοφονία που δεν διέπραξε.
Η ομολογία του Λι μόνο δεν ήταν αρκετή για να καθαρίσει το όνομα του Γιουν. Στα μάτια του νόμου, ήταν ακόμα ένας καταδικασμένος δολοφόνος.
Τρεις μέρες χωρίς ύπνο και κακομεταχείριση
Σήμερα, ο Γιουν είναι ένας άντρας στα 50 του. Εργάζεται σε ένα εργοστάσιο επεξεργασίας δέρματος στην επαρχία North Chungcheong, λίγες ώρες με το τρένο από τη Σεούλ, και εξακολουθεί να περπατάει κουτσαίνοντας. Απ' έξω, είναι χαρούμενος και κοινωνικός, ένας άνθρωπος που μιλά δυνατά και γελάει ελεύθερα.
Αλλά η ζωή του ήταν γεμάτη δυσκολίες. Ως παιδί, η οικογένεια του Γιουν μετακόμιζε συχνά, όπως λέει ο ίδιος. Όταν ο Γιουν ήταν στο τρίτο έτος του στο σχολείο, η μητέρα του πέθανε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.
Μετά από αυτό, ο πατέρας του εξαφανίστηκε και ο Γιουν εγκατέλειψε το σχολείο για να ξεκινήσει να δουλεύει. Στη συνέχεια ο Γιουν ήρθε στο Hwaseong. Όταν ήταν περίπου 11 ετών, άρχισε να εργάζεται σε ένα κέντρο γεωργικών εργαλείων και στα 22 του εκπαιδεύτηκε στο ίδιο κέντρο για να γίνει ειδικευμένος τεχνικός.
Ήταν βαρύς καπνιστής και δεν είχε ποτέ σχέση με μια γυναίκα, είπε στην αστυνομία στην ομολογία του. «Δεν προσπάθησα καν να μιλήσω με κορίτσια γιατί νόμιζα ότι κανείς δεν θα ήθελε ένα άτομο με ειδικές ανάγκες σαν εμένα», είπε.
Το πρώην αφεντικό του, ο Χονγκ, τον θυμάται ως πάντα λίγο λυπημένο. «Νομίζω ότι ήταν επειδή μεγάλωσε χωρίς τους γονείς του», είπε ο Χονγκ. «Δεν ήταν πολύ ευφραδής και δεν εξέφραζε πολύ τα συναισθήματά του. Ήταν όμως εξαιρετικός στην επισκευή μηχανών».
Μετά τη σύλληψή του, ο Γιουν θυμάται να κρατείται με χειροπέδες στο δωμάτιο ανάκρισης για τρεις ημέρες. Μόλις που έτρωγε και του επέτρεπαν μόνο να φύγει για να πάει στην τουαλέτα. Όποτε προσπαθούσε να κοιμηθεί, η αστυνομία τον ξυπνούσε.
«Εκείνες οι στιγμές ήταν σαν εφιάλτης», είπε. «Όταν δεν κοιμάσαι για τρεις μέρες, δεν ξέρεις τι είπες. Δεν θυμάσαι τι έκανες. Δεν μπορείς να σκεφτείς σωστά. Απλά συμφωνείς με τις ερωτήσεις τους, συνεχώς».
Σήμερα, ο Γιουν πιστεύει ότι τον κακομεταχειρίστηκαν, αλλά εκείνη την εποχή, δεν ήξερε τίποτα για το νόμο. Δεν είχε τελειώσει καν το δημοτικό σχολείο.
Ο Γιουν υπέγραψε τελικά τρεις ομολογίες και στη δίκη παραδέχθηκε τον φόνο, ελπίζοντας να αποφύγει τη θανατική ποινή. Εμεινε στη φυλακή για 20 χρόνια.
«Πρέπει να αισθάνθηκε ότι όλα ήταν άδικα, περνώντας χρόνια στη φυλακή», δήλωσε ο Χονγκ, ο οποίος έφυγε από τη δουλειά όταν ο Γιουν πήγε στη φυλακή καθώς δεν μπορούσε να συνεχίσει την εταιρεία του χωρίς τις δεξιότητες του Γιουν. «Έχασα την επιχείρησή μου, αλλά έχασε τη ζωή του».
Τον περασμένο Δεκέμβριο, η αστυνομία της επαρχίας Gyeonggi Namu ξεκίνησε επίσημη έρευνα για τη συμπεριφορά επτά αστυνομικών και ενός εισαγγελέα που εργάστηκαν για την αρχική έρευνα για τις δολοφονίες, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης των ισχυρισμών για κατάχρηση εξουσίας κατά τη διάρκεια των συλλήψεων. Τα αποτελέσματα της έρευνας δεν έχουν ακόμη δημοσιευτεί.\
Η εμπειρία του Γιουν δεν ήταν εντελώς ασυνήθιστη για την ώρα. Στη δεκαετία του 1980, ήταν σύνηθες για τους ύποπτους εγκληματίες στη Νότια Κορέα να είναι ξύπνιοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα για να τους εκμαιεύσουν μια ομολογία, σύμφωνα με τον Lee Soo-jung, ιατροδικαστή καθηγητή ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Kyonggi.
Και δεν ήταν μόνο ο Γιουν που κατηγόρησε την αστυνομία για βασανιστήρια. Ο Kim Chil-joon, δικηγόρος που υπερασπίστηκε άλλους υπόπτους στην υπόθεση δολοφονίας Hwaseong, δήλωσε ότι πολλοί άνθρωποι κακοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας.
Ένας από τους πελάτες του, κατηγορήθηκε για την τέταρτη και πέμπτη δολοφονία μετά τη δήλωση ενός μέντιουμ στις ΗΠΑ που είπε ότι τον είδε στο όνειρό του. Ο άνδρας υπέστη βασανιστήρια και ανάκριση και το 1995 μήνυσε με επιτυχία την κυβέρνηση για βλάβες. Όμως, δύο χρόνια αργότερα αυτοκτόνησε μετά από περιόδους κατάθλιψης και κατάθλιψης και μετατραυματικής αγχώδους διαταραχής.
Πέρυσι, ο επικεφαλής επιθεωρητής Μπαν δήλωσε ότι η αστυνομία ερευνά αν οι αστυνομικοί κακοποίησαν τους υπόπτους κατά την αρχική έρευνα, επανεξετάζοντας κάποιους ισχυρισμούς. Αλλά σε αυτούς τους αξιωματικούς δεν θα αποδοθούν ποτέ κατηγορίες, καθώς το καταστατικό των περιορισμών έχει εξαντληθεί και για αυτούς τους ισχυρισμούς.
«Θέλω την τιμή μου πίσω»
Ο Γιουν είναι αποφασισμένος να καθαρίσει το όνομά του και η δίκη του ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες. Αυτό από μόνο του είναι ένα σπάνιο γεγονός στη Νότια Κορέα.
Στην περίπτωση του Γιουν, η ομολογία του Lee Chun-jae θα είναι κρίσιμη. Είναι πιθανό ότι ο καταδικασμένος δολοφόνος θα καταθέσει στο δικαστήριο ενώπιον των τριών δικαστών, οι οποίοι έχουν την εξουσία να ανατρέψουν την καταδίκη του Γιουν, δήλωσε ο Παρκ.
Υπάρχει μια καλή πιθανότητα να αθωωθεί. Σε προδικαστική ακρόαση τον Φεβρουάριο, ο προεδρεύων δικαστής ζήτησε συγγνώμη προφορικά για την ψευδή καταδίκη του Γιουν.
Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα με την υπόθεση του Γιουν. Αν και το DNA του Lee ταιριάζει με έναν αριθμό δολοφονιών, η αστυνομία δεν έχει ανακοινώσει στοιχεία DNA που να τον συνδέουν με το 13χρονο κορίτσι.
Επίσης, οι ηβικές τρίχες που βρέθηκαν στη σκηνή ταιριάζουν 40% με αυτές του Γιουν, σύμφωνα με μια έκθεση του 1989 που γράφτηκε από έναν εμπειρογνώμονα της Εθνικής Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας (NFS).
Σε αυτές τις τρίχες δεν έχουν γίνει τεστ DNA και ακόμη και αν ταιριάζουν τελικά με του Γιουν, ο δικηγόρος του Park προειδοποιεί ότι είναι πιθανό ένα δείγμα που ελήφθη από τον Γιουν θα μπορούσε να είχε αναμιχθεί με αποδεικτικά στοιχεία από τη σκηνή της δολοφονίας. Το δικαστήριο διέταξε το NFS να εξαγάγει DNA από τα μαλλιά, είπε ο Park.
Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες, αλλά εάν ο Γιουν κριθεί αθώος, μπορεί να υποβάλει αξίωση αποζημίωσης, σύμφωνα με τον Park.
Ο Γιουν λέει ότι τίποτα δεν μπορεί να τον αποζημιώσει για τα 20 χρόνια ζωής που έχασε. Ακόμα και όταν απελευθερώθηκε από τη φυλακή πριν από 10 χρόνια, ο κόσμος είχε αλλάξει τόσο πολύ που αρχικά ήθελε να επιστρέψει. «Μου πήρε περίπου τρία χρόνια για να προσαρμοστώ», είπε. «Δεν μπορούσα να ζήσω. Τα μοτίβα ζωής μου στη φυλακή δεν ταίριαζαν στον νέο κόσμο με τον οποίο ήμουν αντιμέτωπος».
Ο Γιουν γνωρίζει ότι ο Lee δεν θα δικαστεί ποτέ για το έγκλημα, ούτε οι αστυνομικοί που λέει ότι τον βασάνισαν, επειδή έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια από τις άυπνες νύχτες που πέρασε σε αυτό το μικρό δωμάτιο ανάκρισης της αστυνομίας.
Θέλει απλώς να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του ως αθώος άνθρωπος. «Θέλω να ξεκαθαρίσω την ψευδή κατηγορία εναντίον μου και θέλω την τιμή μου πίσω», λέει. «Θέλω να είμαι ικανοποιημένος με αυτά, και αυτό είναι όλο».