Πριν ακόμα ο σύζυγός της, Σι Τζινπίνγκ, λάβει τον τίτλο του Προέδρου της Κίνας και γίνει Πρώτη Κυρία, η Πενγκ Λιγουάν ήταν μία από τις διασημότερες τραγουδίστριες της χώρας.
Για δεκαετίες εμφανιζόταν σε κρατικά τηλεοπτικά προγράμματα της Κίνας, τραγουδώντας λαϊκά άσματα που εκθείαζαν τα θαύματα της Κίνας. Ωστόσο, όταν έγινε Πρώτη Κυρία άλλαξε ζωή και κατάφερε να βρεθεί στο επίκεντρο των διεθνών Μέσων.
Σε αντίθεση με τις προηγούμενες Πρώτες Κυρίες της Κίνας, η Πενγκ Λιγουάν δεν έμεινε στο παρασκήνιο. Βγήκε μπροστά και στάθηκε δίπλα στον σύζυγό της. Μάλιστα, όπως αναφέρει το BBC συγκρίθηκε με την πρώην Πρώτη Κυρία της Γαλλίας, Κάρλα Μπρούνι.
Ο έρωτας του Σι Τζινπίνγκ με την Πενγκ Λιγουάν
Οι δυο τους συναντήθηκαν το 1986, όταν εκείνη ήταν ήδη διάσημη τραγουδίστρια και εκείνος αναπληρωτής δήμαρχος της Xiamen και διαζευγμένος. Ενα χρόνο μετά, Σι Τζινπίνγκ και Πενγκ Λιγουάν παντρεύτηκαν, τον Σεπτέμβριο του 1987. Η τελετή δεν ήταν μεγάλη και στο δείπνο που ακολούθησε είχαν δίπλα τους μερικούς αγαπημένους φίλους και συναδέλφους.
Ως μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, ο Σι χρειαζόταν να βρίσκεται συνεχώς σε επιθεωρήσεις εργασίας, ενώ η Πενγκ Λιγουάν άφησε το δικό της στίγμα στη μουσική της χώρας, ταξιδεύοντας με τις παραστάσεις της. Παρόλο που πολλές φορές έπρεπε να είναι χωριστά, οι δυο τους γνώριζαν πως η σχέση τους διέπεται από κατανόηση και αγάπη.
Οπως αναφέρει το China Daily, μια χειμωνιάτικη ημέρα στην επαρχία Φουτζιάν όπου δούλευε ο Σι Τζινπίνγκ, η Πενγκ του έραψε ένα πάπλωμα. Από την άλλη, όταν εκείνη εργαζόταν στο Gala Spring Festival Gala, ο Σι της έφτιαξε ζυμαρικά και την περίμενε να επιστρέψει για να φάνε μαζί.
Οταν παντρεύτηκαν παρατηρητές της εποχής εξέφρασαν την ελπίδα ότι η διασημότητα Πενγκ Λιγουάν θα καθιστούσε τη μυστικιστική κομμουνιστική ηγεσία πιο προσιτή. «Η εικόνα του ΚΚΚ ήταν πολύ βαρετή και οι ηγέτες συμπεριφέρονταν σαν ρομπότ ως μέρος της κρατικής μηχανής χωρίς καμία γοητεία», ανέφερε ο Λι Γινε, κοινωνιολόγος στο think tank της κινεζικής ακαδημίας στο Πεκίνο των Κοινωνικών Επιστημών. «Η Πενγκ Λιγουάν αναμενόταν να φέρει κάτι διαφορετικό στην ηγεσία», πρόσθετε.
Πενγκ Λιγουάν: Μία πολιτιστική πολεμίστρια
Η Πενγκ Λιγουάν, που ονομαζόταν «The Pey's Fairy», προσχώρησε στον Κινέζικο Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό νωρίς στην καριέρα της και συνέδεσε το όνομά της με τους διασκεδαστές που ενέκρινε το Κομμουνιστικό Κόμμα.
Εμφανιζόταν συχνά στην κρατική τηλεόραση τραγουδώντας προπαγανδιστικά κομμάτια με τίτλους όπως Plains of Hope και People From Our Village. «Πιθανότατα το 90% των τραγουδιών της συγχαίρουν το Κομμουνιστικό Κόμμα και τα υπόλοιπα υμνούν τη θαυμάσια ζωή μας», εξηγεί μουσικός κριτικός Qi Youyi, με σαρκαστικό ύφος, όπως σημειώνει το BBC.
Πλέον, η Πενγκ Λιγουάν σπάνια εμφανίζεται στη σκηνή, δίνοντας το «παρών» μόνο σε σημαντικά γκαλά της κρατικής τηλεόρασης. «Αν και το όνομά της παραμένει γνωστό, η μουσική της εκτιμάται κυρίως από άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών, λέει η He Li, προσθέτοντας: «Οι άνθρωποι που αγαπούν τα τραγούδια της γεννήθηκαν σε μια εποχή που υπήρχε ελάχιστη ποικιλία μορφών τέχνης και ραδιοφωνικών σταθμών. Δεν υπήρχε μεγάλη γκάμα μορφών διασκέδασης, εάν έπαιζε σήμερα δεν θα την ήθελαν τόσοι πολλοί».
Η σχέση με το ΚΚΚ
Η Πενγκ Λιγουάν δεν είχε πάντα καλές σχέσεις με το Κομμουνιστικό Κόμμα. Οπως και η οικογένεια του Σι Τζινπίνγκ, έτσι και η δική της διώχθηκε κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης. Σε συνέντευξή της στην κινεζική τηλεόραση το 2004, η Πενγκ Λιγουάν δήλωσε ότι ο πατέρας της κατηγοριοποιήθηκε ως «αντεπαναστατικός» επειδή κάποιοι από τους συγγενείς της υπηρετούσαν στον στρατό της Ταϊβάν.
Παρά τις δυσκολίες, η Πενγκ Λιγουάν κατάφερε να μπει στο Πανεπιστήμιο Τεχνών της Σαντόνγκ που ειδικεύεται στα κινεζικά λαϊκά τραγούδια. Το 1980 εντάχθηκε στον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό το 1980 για να εργαστεί ως «καλλιτεχνικός και πολιτιστικός πολεμιστής». Τρία χρόνια αργότερα, την Πρωτοχρονιά του 1983, έκανε το ντεμπούτο της στην Κεντρική Τηλεόραση της Κίνας και μεταμορφώθηκε σε εθνική διασημότητα. Με τα χρόνια βρέθηκε να τραγουδά στη Νέα Υόρκη, το Τόκιο και τη Βιέννη.
Η ζωή μακριά από τη σκηνή
Η Πενγκ Λιγουάν, πλέον, ζει ως Πρώτη Κυρία της Κίνας και το έργο της επικεντρώνεται στη φιλανθρωπία. Εργάστηκε ως πρέσβης καλής θέλησης για την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, θέλοντας να ευαισθητοποίηση σχετικά με τη φυματίωση και τον HIV/AIDS. Είναι επίσης πρέσβης της κινεζικής ένωσης για τον έλεγχο του καπνού.
Σε συνέντευξη στο κρατικό περιοδικό Global People το 2011, περιέγραψε πώς απολαμβάνει καθημερινές ασχολίες, όπως το ποδήλατο στην αγορά. Στο σπίτι, όπως αναφέρει, η ίδια και ο Σι Τζινπίνγκ αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλο ως σύζυγο και όχι ως ηγέτη του κράτους και μια σούπερ σταρ του τραγουδιού.