Σίγουρα έχετε ακούσει τον όρο Master Chef, χάρη στον δημοφιλή τηλεοπτικό διαγωνισμό μαγειρικής, που ψάχνει τον καλύτερο μάγειρα της χώρας στην οποία προβάλλεται. Πόσοι όμως γνωρίζετε ότι υπάρχει και ο όρος Master Baker, και ότι μάλιστα ο καλύτερος Ευρωπαίος Αρτοποιός για το 2021 είναι Έλληνας;
Οι δημιουργίες του κέρδισαν τους ειδικούς στο 18ο συνέδριο γαστρονομίας CEUCO και τον ανέδειξαν νικητή, ανάμεσα σε 17 χώρες και 520 διαγωνιζόμενους που συμμετείχαν, από ολόκληρη την Ευρώπη.
Ο λόγος για τον Παναγιώτη Τζίμα, ο οποίος γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά μεγάλωσε και μένει στη Σαλαμίνα, όπου και μυήθηκε από πολύ μικρός στα μυστικά της αρτοποιίας για βιοποριστικούς λόγους. Ο δρόμος προς την κορυφή δεν υπήρξε εύκολος, αλλά γεμάτος δυσκολίες και προκλήσεις.
Το ταλέντο, η εμπειρία και η επιλογή του να παρουσιάσει την παραδοσιακή κουλούρα του γάμου του νησιού, ήταν αυτό που εντυπωσίασε τους κριτές και τους έκανε να του δώσουν το βραβείο.
Ο ίδιος μιλά στο iefimerida για τη διάκριση του και για το πώς έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης. Σήμερα εργάζεται στους Μύλους ΚΕΠΕΝΟΥ ως Master Baker και είναι μέλος του Acropolis chefs club of Attica.
Πρόσφατα διακριθήκατε ως European Master Baker 2021. Θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια για τον διαγωνισμό και τη διάκρισή σας;
Από 23 έως 25 Ιουλίου στη Βερόνα της Ιταλίας, πραγματοποιήθηκε το 18ο συνέδριο γαστρονομίας CEUCO. Εκεί παρευρέθηκα με την αποστολή του Acropolis chefs club of Attica. Συμμετείχαν 17 χώρες από όλη την Ευρώπη και εγώ εκπροσωπώντας την Ελλάδα σε ένα διαγωνισμό αρτοποιίας ανάμεσα σε 520 διαγωνιζόμενους, αναδείχθηκα πρώτος.
Πώς νιώσατε με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων; Το περιμένατε; Πιστεύετε ότι ήταν μια δικαίωση;
Η ανακοίνωση του αποτελέσματος ήταν απρόσμενη για 'μένα, γιατί και οι υπόλοιποι διαγωνιζόμενοι, ήταν δύσκολοι αντίπαλοι. Τα συναισθήματα ήταν έντονα και τα δάκρυα χαράς στέγνωσαν αρκετά 24ωρα μετά από αυτή την ημέρα. Ήταν η δικαίωση και η αναγνώριση ενός ανθρώπου που επί 33 χρόνια είναι μέσα στην αρτοποιία, ξεκινώντας από το ισόγειο... Κι εκείνη τη στιγμή βραβευόταν ως ο κορυφαίος της Ευρώπης.
Τι είναι αυτό που θεωρείτε ότι σας έδωσε αυτή τη διάκριση, που σας έκανε να ξεχωρίσετε;
Αυτό που έκανε αίσθηση και εντύπωση στους κριτές ήταν το δημιούργημα που τους παρουσίασα. Αυτό ήταν η παραδοσιακή κουλούρα του γάμου, της Σαλαμίνας.
Ποιες είναι οι επιρροές σας;
Από πολύ μικρή ηλικία ξεκίνησα να εργάζομαι σε ένα αρτοποιείο και αυτό που με κέρδισε ήταν η μαγεία της δημιουργίας. Οι επιρροές μου πιάνω στην αρτοποιία και τη ζαχαροπλαστική, είναι ό,τι σχετίζεται με την ελληνική παράδοση σε συνδυασμό με τις σημερινές γεύσεις που ονειρεύεται και θέλει να γευτεί ο κάθε ουρανίσκος.
Ποιες είναι οι ελληνικές γεύσεις που προτιμούν οι Ευρωπαίοι;
Οι Ευρωπαίοι και γενικά παγκοσμίως, εκτός από τα αρχαία και τον πολιτισμό μας, αναζητούν και ό,τι έχει σχέση με τον πρωτογενή τομέα της Ελλάδος. Τα τελευταία 2 χρόνια, εργάζομαι ως Master Baker στους Μύλους Κεπενού, και έτσι μου δίνεται η ευκαιρία μέσα από τα πολλά ταξίδια που πραγματοποιώ σε Ελλάδα και εξωτερικό, να μοιράζω απλόχερα και να γνωρίζω παράλληλα διάφορες συνταγές.
Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σας;
Σε σύντομο χρονικό διάστημα, είμαι έτοιμος να εκδώσω το πρώτο μου βιβλίο, που θα περιλαμβάνει συνταγές που θα απευθύνονται από την απλή νοικοκυρά, μέχρι τον πιο απαιτητικό επαγγελματία, ενώ παράλληλα ως μέλος του Acropolis chefs club of Attica, θέλουμε να διαδώσουμε την ελληνική γαστρονομία όπου μπορούμε σε όλο τον πλανήτη. Ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία.