Η Χριστίνα Φλαμπούρη, η πρώτη Ελληνίδα που ανέβηκε στο Έβερεστ, και η Βιργινία Εθνοπούλου μιλούν στο iefimerida.gr για τη δημιουργία της ομάδας «outdoor moms», όπου παρακινούν με ενδιαφέρουσες δράσεις μαμάδες με μωρά να περνούν χρόνο στη φύση.
Αναζητώντας στο διαδίκτυο δράσεις στη φύση με μικρό παιδί, ως ανήσυχη μαμά, έπεσα πάνω στην ομάδα «Outdoor moms», που μου κίνησε το ενδιαφέρον.
Μαμάδες φορώντας το μάρσιπο με τα μωρά τους απολάμβαναν δραστηριότητες και πεζοπορίες μέσα στη φύση -αυτές ήταν οι πρώτες εικόνες που είδα στη σελίδα της ομάδας- και η επόμενη κίνησή μου ήταν να μάθω ποιες είναι οι outdoors moms και τι ακριβώς κάνουν.
Ένα γλυκό χειμωνιάτικο πρωινό δίνουμε ραντεβού με τη Χριστίνα Φλαμπούρη και τη Βιργινία Εθνοπούλου στη μαρίνα Φλοίσβου για να γνωρίσω από κοντά τις ανήσυχες και δραστήριες μαμάδες που έχουν βάλει στόχο να παρακινήσουν τις γυναίκες να περνούν χρόνο με τα μωρά τους στη φύση κάθε εποχή του χρόνου.
Ποιες είναι οι «Outdoor moms»
Η Χριστίνα Φλαμπούρη είναι μαμά τού εννέα μηνών Αντώνη, ορειβάτισσα -η πρώτη Ελληνίδα που ανέβηκε στο Έβερεστ και κατέκτησε τις επτά κορυφές σε ένα παγκόσμιο ορειβατικό project-, ενώ έχει γράψει το παιδικό βιβλίο «7 κορυφές», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκης.
«Όταν επέστρεψα από την τελευταία μου κορυφή, ολοκληρώνοντας το project μου, άρχισα να προσπαθώ να γίνω μανούλα -δεν ήταν τόσο εύκολο όσο πίστευα. Έχοντας επιστρέψει από την άλλη άκρη του κόσμου, την Ανταρκτική, έκανα προσπάθειες να γίνω μανούλα. Μεσολάβησε και η καραντίνα, και ήταν ένα σοκ για μένα να κλειστώ μέσα στο σπίτι. Διοχέτευσα την ενέργειά μου στη συγγραφή του παιδικού βιβλίου, έκανα παρουσιάσεις σε νηπιαγωγεία και δημοτικά και μεγάλωνε η θέλησή μου να γίνω μαμά. Έγινα μαμά τον Μάιο του 2022. Την ίδια ημέρα που είχα ανεβεί στο Έβερεστ γεννήθηκε ο γιος μου. Έχουν αλλάξει πολλά στην καθημερινότητά μου από τότε που έγινα μαμά, δεν άλλαξε όμως η ζωή μου. Ανεβαίνω ακόμα στα βουνά, κάνω εκδρομές, βγαίνω έξω κι έχω πάντα μαζί το παιδί μου», αναφέρει η ίδια στο iefimerida.gr.
Η Βιργινία Εθνοπούλου είναι μαμά δύο παιδιών, personal trainer και τρίτη γενιά ιστιοπλόος.
«Ασχολούμαι πολύ με το υγρό στοιχείο, καθώς κληρονόμησα το μικρόβιο της θάλασσας από την οικογένειά μου. Μεταξύ άλλων, κάνω και baby swimming, γιατί ήθελα να ξεκινήσω από το μηδέν με τα μωρά, να μάθουν να νιώθουν ασφάλεια και να νιώσουν οικεία σε ένα περιβάλλον που προϋπήρχαν. Μου φαίνεται αδιανόητο στη χώρα που ζούμε να μην ξέρουν τα παιδιά να κολυμπούν», εξηγεί.
Η Χριστίνα και η Βιργινία γνωρίστηκα από τον σύζυγο της δεύτερης, πέρασαν μαζί την περίοδο της εγκυμοσύνης, κάτι που τις έδεσε πάρα πολύ, και αποφάσισαν πριν από περίπου τέσσερις μήνες να φτιάξουν την ομάδα «Outdoors moms», παρακινώντας τις μαμάδες να απολαμβάνουν όμορφες στιγμές στη φύση με τα μωρά τους.
Πώς η Χριστίνα και η Βιργινία δημιούργησαν το Outdoor moms
Πώς αποφασίσατε να δημιουργήσετε τις «Outdoor moms»;
Χριστίνα Φλαμπούρη: Όταν γεννήσαμε, είχαμε η μία την άλλη, παίρναμε τα καρότσια και πηγαίναμε βόλτες, μιλούσαμε για όλα αυτά τα μαμαδίστικα θέματα, όπως τρώει το μωρό, πήρε βάρος, βγάζει δοντάκια, που, όσο χαζά και να ακούγονται, εμείς τα έχουμε ανάγκη, ειδικότερα οι νέες μαμάδες. Παρ' όλα αυτά, μας έλειπε η κοινωνικοποίηση με την ευρύτερη έννοια και, προσωπικά, μου έλειπε πάρα πολύ η επαφή με τη φύση. Εκεί που ήμουν κάθε μέρα στα βουνά, άλλαξε η καθημερινότητά μου. Όταν ο γιος μου έγινε 10 ημερών κάναμε το πρώτο μας πικ-νικ στη Πάρνηθα και 2,5 μηνών πήγαμε για camping στους Δολομίτες στην Ιταλία.
Μια μέρα κανονίσαμε να πάμε βόλτα στην Πάρνηθα με τη Βιργινία και δύο φίλες μας, τέσσερις μαμάδες μαζί με τα μωρά τους, όπου στην επιστροφή ανεβάσαμε φωτογραφία στους προσωπικούς μας λογαριασμούς στα social media και πήραμε μηνύματα όπως «Τι ωραίο αυτό που κάνατε», «Δυσκολευτήκατε με τα μωρά στο μάρσιπο», «Την επόμενη φορά να έρθω μαζί σας με το μωρό μου».
Βιργινία Εθνοπούλου: Αυτή η βόλτα με τις φίλες μαζί με τα μωρά μας, σε συνδυασμό με τα μηνύματα που πήραμε από άλλες μαμάδες, μας κινητοποίησαν και ξεκινήσαμε να κάνουμε τις πρώτες συζητήσεις για να δημιουργηθεί το «Outdoors moms». Ξεκινήσαμε λέγοντας να δοκιμάσουμε να κάνουμε μια μικρή ομάδα, εξάλλου είχαμε κι εμείς ανάγκη να είμαστε στη φύση με τα παιδιά μας.
Υπήρξε από την αρχή ενδιαφέρον για τις δράσεις σας;
Χριστίνα Φλαμπούρη: Ανεβάζουμε τη πρώτη μας εκδρομή, περίμενα να ενδιαφερθούν 5-6 μαμάδες και μέσα σε μιάμιση ημέρα έκλεισαν οι συμμετοχές. Δεν μπορούσαμε να δεχτούμε παραπάνω συμμετοχές. Εδώ και τέσσερις μήνες που τρέχουν οι δράσεις μας υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση και maximum δεχόμαστε 30 άτομα. Δεν γίνεται παραπάνω καθαρά για θέμα ασφάλειας.
Βιργινία Εθνοπούλου: Θέλουμε να είμαστε γύρω στα 25 άτομα, για να υπάρχει ασφάλεια σε όλα τα επίπεδα.
Στις πεζοπορικές δράσεις που κάνετε χρειάζεστε ομάδα εθελοντών;
Βιργινία Εθνοπούλου: Φυσικά! Θέλουμε εθελόντριες φίλες χωρίς τα μωρά τους για να βοηθήσουν τις μαμάδες που θα χρειαστούν βοήθεια για απλά πράγματα, όπως να δέσουν τα κορδόνια, γιατί με το μωρό στο μάρσιπο δεν είναι τόσο εύκολο. Μια μαμά μπορεί να χρειαστεί τουαλέτα, οπότε μια εθελόντρια θα τη βοηθήσει κρατώντας το μωρό της. Βασικά πράγματα που μπορεί να γίνουν λίγο πιο περίπλοκα με το μωρό και υπάρχει βοήθεια για να μην ταλαιπωρηθούν και αγχωθούν οι μαμάδες.
Χριστίνα Φλαμπούρη: Ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας της κάθε δράσης και τις συμμετοχές, κάθε φορά φτιάχνουμε την ομάδα υποστήριξης, όπου έχουμε τουλάχιστον 3-5 εθελοντές. Για παράδειγμα, μπορεί κάποια να θέλει να επιστρέψει, να αλλάξει το μωρό, ακόμα και να πάρει το χρόνο της για να το θηλάσει. Προτεραιότητά μας στις πεζοπορικές δράσεις είναι να περπατάμε σε μικρούς παραδείσους της Αττικής χωρίς να είμαστε μακριά από τον πολιτισμό, για να νιώθουν ήρεμες και πως υπάρχει ασφάλεια.
Οι δράσεις που κάνουν οι outdoor moms
Ωστόσο, να διευκρινίσουμε πως δεν σχεδιάζετε μόνο εκδρομές στο δάσος, αλλά κι άλλες δράσεις με επίκεντρο τις μαμάδες με μωρά, που θα γίνονται αποκλειστικά σε φυσικό περιβάλλον.
Χριστίνα Φλαμπούρη: Ο σκοπός μας είναι να σχεδιάσουμε ενδιαφέρουσες και χρηστικές δράσεις για τις μαμάδες με μωρά. Δεν μας νοιάζει μόνο να κάνουμε εκδρομές μέσα στο δάσος. Σίγουρα θέλουμε να παρακινήσουμε τις μαμάδες να πάρουν τα μωρά τους και να βγουν έξω, όπου θα τις βοηθήσουμε, από το να φορέσουν σωστά το μωρό πάνω τους, να το δέσουν σωστά, να το ταΐσουν στη φύση, που για μια έμπειρη μαμά αυτά φαίνονται απλά, αλλά για μια νέα μαμά μπορεί να δυσκολευτεί στην αρχή, μέχρι να βρει τις ισορροπίες και τα πατήματά της. Είναι πολύ σημαντικό να κινητοποιήσουμε τις μαμάδες να περνούν χρόνο στη φύση με τα μωρά τους, γιατί τα οφέλη είναι πολλά. Η φύση ξέρει πολύ καλά πώς να εκπαιδεύει και να ηρεμεί τα μωρά... Και για τις μαμάδες και για τα μωρά.
Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που σας κάνουν ιδιαίτερα οι μαμάδες που δεν έχουν τόσο εμπειρία με τις δράσεις στη φύση;
Βιργινία Εθνοπούλου: Μας ρωτάνε πολλές μαμάδες αν θα μπορέσουν να θηλάσουν τα μωρά τους ή αν είναι εφικτό να τα αλλάξουν. Φυσικά μπορούν να τα κάνουν, όπως τα κάνουμε κι εμείς ως μαμάδες με μωρά.
Χριστίνα Φλαμπούρη: Το γεγονός πως είμαστε όλες μαμάδες σημαίνει πως τις καταλαβαίνουμε απόλυτα και προσπαθούμε να πούμε πως δεν πρέπει να νιώθουν άσχημα αν πρέπει να πάρουν το χρόνο τους για να ταΐσουν το μωρό, να το αλλάξουν, ακόμα και για το αν θα κλάψει. Γιατί πολύ απλά είμαστε μαμάδες κι περνάμε ακριβώς τα ίδια. Για αυτό, όπως αναφέραμε ξανά, είναι σημαντικό να έχουμε ομάδα υποστήριξης για να κάνουμε τις μαμάδες να αισθάνονται άνετα, όμορφα, και να δουν πως τελικά δεν είναι κάτι δύσκολο να βγουν έξω με το μωρό τους.
Έχετε γνωρίσει στις δράσεις σας μαμάδες οι οποίες δεν είχαν πάει ποτέ μέχρι τότε βόλτα στη φύση μόνες με τα μωρά τους και πλέον έρχονται;
Βιργινία Εθνοπούλου: Φυσικά! Έχουν έρθει μαμάδες που δεν είχαν καμία απολύτως εμπειρία σε τίποτα. Όπως έχουν έρθει μαμάδες με νεογέννητα μωρά και μαζί μας έκαναν την πρώτη τους βόλτα -μάλιστα, μέχρι και σε εμάς είχε κάνει θετική εντύπωση. Αυτές οι μαμάδες ήρθαν χωρίς να γνωρίζονται μεταξύ τους και μάλιστα φέρνουν μαζί ένα μωράκι λίγο μόνον ημερών. Εκεί φαίνεται η ανάγκη της μαμάς να βγει έξω από το σπίτι και να κοινωνικοποιηθεί.
Ποια είναι τα οφέλη με τις δραστηριότητες στη φύση
Παρακινείτε τις μαμάδες να έρθουν μόνες τους, ή μπορούν να φέρουν τη μητέρα, ακόμα και τον σύζυγό τους;
Χριστίνα Φλαμπούρη: Τις παρακινούμαι να έρχονται χωρίς τη μαμά ή τον άντρα τους για να δουν πώς είναι να είσαι μόνη στη φύση με το μωρό σου και να είναι ανοιχτές να δημιουργήσουν φιλίες μέσα από την κοινότητα, την ομάδα. Καταλαβαίνω απόλυτα πως κάποιες νέες μαμάδες χρειάζονται υποστήριξη. Όμως θέλουμε να το κρατήσουμε μόνο γυναίκες, για να μπορούμε να θηλάζουμε άνετα και να κάνουμε τις μαμαδοκουβέντες μας χωρίς να έχουμε ενοχές ή να ντρεπόμαστε. Πρόκειται για μια ομάδα από μαμάδες για μαμάδες.
Κάθε πότε γίνονται οι συναντήσεις και τι δράσεις κάνετε;
Βιργινία Εθνοπούλου: Προς το παρόν, κάνουμε δύο δράσεις το μήνα. Η ομάδα μεγαλώνει τόσο πολύ που πλέον έχουμε πολλές ερωτήσεις στα social, οι οποίες μας βοηθούν πολύ για να δίνουμε χρηστικές συμβουλές και να βοηθάμε όσο γίνεται τις μαμάδες για να βγουν στη φύση. Από τις δράσεις που κανονίζουμε το επόμενο διάστημα είναι ένα πρόγραμμα γυμναστικής στη φύση με το παιδί, έτσι ώστε να δυναμώσουμε το κορμό μας, να ισιώσει, ώστε να ακούγεται λιγότερο «πονάει η μέση μου».
Χριστίνα Φλαμπούρη: Η κάθε δράση είναι διαφορετική και εμείς δεν είμαστε μία ομάδα που απλά κάνει πεζοπορίες με μωρό. Για παράδειγμα, είχαμε μια ωραία δράση, όπου οι μαμάδες χόρευαν με το μωρό στο μάρσιπο στον Υμηττό. Θέλουμε κάθε δράση να είναι διαφορετική και μάλιστα θα βοηθάμε οργανισμούς με παιδιά που έχουν ανάγκη. Μάλιστα, οι μαμάδες που μας γνωρίζουν ζητάνε και πιο extreme δράσεις. Μόλις γνωρίσουμε κι εμείς καλύτερα τις μαμάδες θα κάνουμε και πιο extreme δράσεις, τώρα κρατιόμαστε, αλλά σίγουρα θα απευθύνονται σε μικρότερη ομάδα.
Στην Αττική έχουμε όμορφα μέρη για να απολαύσουμε πεζοπορίες με το παιδί μας;
Χριστίνα Φλαμπούρη: Έχουμε πάρα πολύ ωραία μέρη και είμαστε τυχεροί που μένουμε στην Αττική, αν κι ακούω το αντίθετο, γιατί έχουμε πολύ ωραίες διαδρομές. Απλώς, δεν τις ξέρει πολύς κόσμος. Μάλιστα, πολλές διαδρομές μάς τις συστήνουν μαμάδες που τις έχουν κάνει. Προσωπικά, με τη Βιργινία πηγαίνουμε και κάνουμε τις διαδρομές για να είμαστε σίγουρες πως είναι εφικτό να γίνουν μαζί με μωρό. Γιατί στο παρελθόν έχουμε κάνει πολλές διαδρομές, όμως είναι διαφορετικές οι ανάγκες όταν είσαι με το μωρό στο μάρσιπο. Έχει συμβεί να θυμάμαι μια διαδρομή που τη θεωρούσα εύκολη, αλλά με το μωρό δεν ήταν το ίδιο.
Βιργινία Εθνοπούλου: Επιπλέον, μας ενδιαφέρει οι μαμάδες να γνωρίσουν τις ομορφιές του βουνού και την επόμενη φορά να κάνουν τη διαδρομή με τον σύζυγό τους, με μια φίλη τους.
Τι φυσική κατάσταση πρέπει να έχει μια μαμά για να ακολουθήσει τις δράσεις στο βουνό;
Βιργινία Εθνοπούλου: Εξαρτάται πάντα από τη δράση. Υπάρχουν δράσεις που δεν έχουν βαθμούς δυσκολίας και άλλες που δεν τις συνιστούμε σε μαμάδες που δεν έχουν περπατήσει ξανά με το μωρό στο μάρσιπο. Για παράδειγμα, πρόσφατα είχαμε μια πεζοπορική διαδρομή, εύκολη μεν, αλλά ήταν γύρω στα επτά χιλιόμετρα και τέτοιες δράσεις με πολλές χιλιομετρικές αποστάσεις είναι προτιμότερο να τις αποφύγει μια μαμά που δεν έχει κάνει ποτέ πεζοπορία με μωρό. Δεν θα θέλαμε να είναι αυτή η πρώτη της φορά, για να μην απογοητευθεί και τα παρατήσει.
Ποια είναι τα βασικά πράγματα που πρέπει να έχει μια μαμά μαζί της χωρίς να κουβαλάει έξτρα βάρος;
Χριστίνα Φλαμπούρη: Ανάλογα με τις δράσεις, οι μαμάδες λαμβάνουν αναλυτικά ένα e-mail με όλες τις οδηγίες, όσα χρειάζεται να έχουν μαζί τους, ακόμα και για την προετοιμασία τους, έτσι ώστε να μην πελαγώσουν οι ίδιες αν ξεχάσουν κάτι.
Βιργινία Εθνοπούλου: Είναι πολύ σημαντικό οι μαμάδες να ξέρουν ακριβώς πώς θα έρθουν χωρίς να κουβαλούν έξτρα βάρος, γιατί θέλουμε να το ευχαριστηθούν, να διασκεδάσουν και στο τέλος να νιώσουν πως έκαναν κάτι πολύ όμορφο μαζί με το μωράκι τους. Να αναφέρουμε πως προτρέπουμε τις μαμάδες που έχουν μωρά από έξι μηνών να έχουν καρεκλάκι πλάτης, αντί για μάρσιπο, ώστε να έχουν καλύτερη οπτική στην πεζοπορία, ενώ τα μωρά κάθονται ψηλά, μπορούν να κοιτάξουν και τους προκαλεί ενδιαφέρον.
Καθώς έρχεστε σε επαφή με πολλές μαμάδες, πιστεύετε πως αρχίζουν να αλλάζουν κάποια στερεότυπα, όπως «δεν βγάζουμε τα παιδιά όταν κάνει κρύο», «δεν μπορώ να κάνω πράγματα με το παιδί»;
Χριστίνα Φλαμπούρη: Νομίζω έχει αρχίσει να αλλάζει λίγο αυτό και το συνειδητοποίησα πολύ σε μια δράση που κάναμε τον Ιανουάριο. Είχαμε κανονίσει μια δράση, η οποία λόγω της κακοκαιρίας δεν μας επέτρεψε να βγούμε στο βουνό, και επιλέξαμε έναν εσωτερικό χώρο που έμοιαζε λίγο με outdoor, τον Ορειβατικό Αχαρνών. Εκείνη την ημέρα με τις έντονες καταιγίδες μαζευτήκαμε 25 μαμάδες κι εκεί κατάλαβα πως κάτι αλλάζει.
Βιργινία Εθνοπούλου: Λόγω της δουλειάς μου, έρχομαι σε επαφή με πολλές μαμάδες. Οταν μαθαίνουν τι κάνουμε στο «Outdoors moms» θέλουν να έρθουν, αλλά κάτι τις κρατάει και βρίσκουν δικαιολογίες.
Χριστίνα Φλαμπούρη: Μας βοηθάνε πολύ αυτές οι μαμάδες, γιατί μας δίνουν υλικό για να φτιάχνουμε βίντεο με χρηστικά tips και ιδέες για να διοργανώσουμε σεμινάρια. Είχαμε κάνει σεμινάριο baby wearing, όπου οι μαμάδες είδαν τρόπους για να φοράνε σωστά το μωρό -δίνουμε ακόμα και tips πώς με το μπουφάν μας μπορούμε να καλύψουμε σωστά το παιδί, έτσι ώστε να είναι ζεστό και χαρούμενο στη φύση.
Γιατί δεν θα σταματήσουν οι δράσεις με μαμάδες και νεογέννητα
Τι θα γίνει όταν τα μωρά σας αρχίσουν να περπατάνε; Θα σταματήσουν οι δράσεις με μωρά;
Χριστίνα Φλαμπούρη: Δεν θα σταματήσουμε ποτέ τις δράσεις με μωρά -αυτή ήταν η αφορμή για το ξεκίνημά μας. Θα προσθέσουμε σίγουρα δράσεις με παιδιά, χωρίς να σταματήσουν οι δράσεις με τα μωρά. Θέλουμε να είμαστε δίπλα στις μαμάδες, μιας και είναι η πιο δύσκολη φάση, ειδικά για τις νέες. Πολλές γυναίκες νιώθουν πως δεν έχουν φίλες με κοινά ενδιαφέροντα όταν γίνονται μαμάδες και θέλουμε να τις παρακινήσουμε να βγαίνουν με τα μωράκια τους έξω στη φύση, να κάνουν όμορφα πράγματα.