Η Όντρεϊ Μάνσον θεωρείται από πολλούς, το πρώτο supermodel στην ιστορία της μόδας, ενώ επίσης, ήταν αυτή που άνοιξε τον δρόμο για το γυναικείο γυμνό στη μεγάλη οθόνη.
Η Όντρεϊ Μαρί Μάνσον ή αλλιώς η «Αμερικανίδα Αφροδίτη» όπως την αποκαλούσαν τότε, γεννήθηκε στις 8 Ιουνίου 1891 στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης. Οι γονείς της χώρισαν όταν ήταν 8 χρονών. Η Μάνστον ήταν μοντέλο και ηθοποιός. Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Νέας Υόρκης, μπορεί να μην ξέρουν το όνομά της, αλλά τη συναντούν σχεδόν παντού. Το πρόσωπο και η φιγούρα της «Miss Manhattan», σίγουρα τους είναι οικεία.
Κι αυτό γιατί η Μάνσον, πόζαρε και ενέπνευσε πολλούς καλλιτέχνες για δώδεκα αγάλματα στη Νέα Υόρκη, αλλά και σε άλλες περιοχές. Γλυπτά που κοσμούν κτίρια στο Μανχάταν, το Μπρούκλιν και το Μπρονξ, είχαν ως έμπνευση της Μάνσον, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Post.
Αγάλματα που φέρουν τη μορφή της υπάρχουν στην 5η Λεωφόρο, τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης, στη γέφυρα του Μανχάταν και το Columbus Circle, μεταξύ πολλών άλλων. Η Όντρεϊ βρίσκεται παντού.
«Αν υπάρχει ανήθικος τρόπος στο να ποζάρει κανείς γυμνός, τότε όποιος κάνει μπάνιο πρέπει να συλληφθεί», φέρεται να έχει δηλώσει η ίδια.
Το 1909, η 17χρονη Όντρεϊ κυνηγούσε το όνειρό της, να γίνει ηθοποιός και τραγουδίστρια σε μιούζικαλ. Η νεαρή κοπέλα έπαιξε σε αρκετές παραστάσεις. Μια μέρα, κι ενώ χάζευε βιτρίνες με τη μητέρα της στην 5η Λεωφόρο, την εντόπισε ο φωτογράφος Felix Benedict Herzog, ο οποίος της ζήτησε να ποζάρει στο στούντιο του.
Ο Herzog ήταν αυτός που τη μύησε στον καλλιτεχνικό κόσμο, καθώς τη σύστησε στους φίλους του και της άνοιξε τις πόρτες για την μετέπειτα πορεία της. Το νεαρό μοντέλο με την αψεγάδιαστη ομορφιά και το καλλίγραμμο σώμα, ήταν πλέον περιζήτητο και πόζαρε για σημαντικούς καλλιτέχνες, όπως γλύπτες, ζωγράφους, φωτογράφους... Αυτό ήταν μόνο η αρχή. Η Όντρεϊ έγινε πρότυπο ομορφιάς και η φήμη της εκτοξεύτηκε ταχύτατα.
Όταν ήταν ακόμα έφηβη, ο γλύπτης Isidore Konti, τη ρώτησε αν ήταν πρόθυμη να ποζάρει ολόγυμνη για ένα σημαντικό έργο που ετοίμαζε, για τη μεγάλη αίθουσα χορού, στο ξενοδοχείο Astor. Τόσο η νεαρή Όντρεϊ , όσο και η μητέρα της που ήταν παρούσα, τρόμαξαν στο άκουσμα αυτής της πρότασης, αλλά ο καλλιτέχνης τους διαβεβαίωσε για τα κίνητρά του. «Για μας δεν έχει σημασία αν το μοντέλο μας είναι γυμνό ή ντυμένο με γούνες», είπε. «Βλέπουμε μόνο το έργο που κάνουμε».
Οι Μάνσονς τελικά συμφώνησαν, κυρίως επειδή χρειάζονταν χρήματα. Το γλυπτό ονομάστηκε «Τρεις Χάριτες», και η Όντρεϊ πόζαρε και για τις τρεις. Αργότερα είπε για αυτό το κομμάτι - το οποίο υπάρχει τώρα μόνο σε φωτογραφίες - ότι είναι «ένα σουβενίρ για τη συγκατάθεση της μητέρας μου».
Στη συνέχεια, ακολούθησαν οι ταινίες του βωβού κινηματογράφου. Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, η Μάνσον, ήταν η πρώτη Αμερικανίδα ηθοποιός που εμφανίστηκε ολόγυμνη σε ταινία. Πρόκειται για το «Inspiration» (1915), την πρώτη από τις τέσσερις βουβές ταινίες της. Η Μάνσον, που είχε ήδη ποζάρει πολλές φορές γυμνή ως μοντέλο, δεν δίστασε να εμφανιστεί γυμνή και στον κινηματογράφο, κάνοντας την αρχή για να υπάρξει για πρώτη φορά γυμνό σε μια ταινία που δεν ήταν πορνογραφική.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, έβγαλε πάρα πολλά χρήματα, αλλά άρχισε να ξοδεύει εξίσου πολλά.
«Τι απογίνονται τα μοντέλα των καλλιτεχνών;», έγραψε η Μάνσον το 1921 σε μια στήλη εφημερίδας. «Σκέφτομαι, αν πολλοί από αυτούς που με διαβάζουν, αν στάθηκαν μπροστά από ένα υπέροχο γλυπτό και αναρωτήθηκαν "Πού είναι τώρα, αυτό το μοντέλο που ήταν τόσο όμορφο;"», πρόσθεσε.
Όλα έδειχναν ότι πήγαιναν πολύ καλά για το «τέλειο μοντέλο». Η μοίρα όμως για τη μούσα των γνωστών καλλιτεχνών, επιφύλασσε δυσκολίες και ένα άδοξο τέλος.
Το τραγικό τέλος της Όντρεϊ Μάνσον
Το 1919, η Μάνσον έγινε το επίκεντρο ενός σκανδάλου, το οποίο έφερε και την πτώση της καριέρας της. Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που έμενε, ο Δρ. Γουόλτερ Κιν Γουίλκινς, δολοφόνησε τη σύζυγό του. Αρχικά, ο ίδιος υποστήριξε ότι τη σκότωσαν διαρρήκτες. Ωστόσο, η αστυνομία εντόπισε κενά στην ιστορία του. Τελικά, ήταν ο Γουίλκινς που σκότωσε τη γυναίκα του, για να παντρευτεί Μάνσον, με την οποία είχε εμμονή. Βρέθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε θάνατο.
Κάποιοι θεώρησαν ότι η Μάνσον είχε συνωμοτήσει με τον Γουίλκινς, κάτι που τελικά δεν ίσχυε. Μετά από τον σάλο που ξέσπασε, η Μάνσον έχασε τη λάμψη της και μετακόμισε στη μικρή πόλη Μεξικό της Νέας Υόρκης, όπου η μητέρα της πουλούσε ασημικά από πόρτα σε πόρτα για να ζήσουν. Έκτοτε άρχισε να καταρρέει ψυχολογικά.
To 1922, αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει παίρνοντας υπερβολική δόση χαπιών. Κατάφερε να αναρρώσει από αυτό, αλλά το 1931 μπήκε σε άσυλο στο Ogdensburg της Νέας Υόρκης, όπου υποβαλλόταν σε θεραπεία για κατάθλιψη και σχιζοφρένεια. Το μοντέλο έζησε εκεί μέχρι το θάνατό του το 1996 στην ηλικία των 104 ετών. Για δεκαετίες δεν είχε επισκέπτες.
Η Όντρεϊ Μάνσον, πέθανε στις 20 Φεβρουαρίου 1996. Θάφτηκε χωρίς δικιά της ταφόπλακα στον οικογενειακό τάφο, στο νεκροταφείο New Haven της Νέας Υόρκης. Το 2016, 20 χρόνια μετά το θάνατό της, η οικογένειά της αποφάσισε να προσθέσει μια απλή επιτύμβια στήλη για τα 125α γενέθλιά της.