Το παθιασμένο φιλί του Ντόναλντ Τραμπ στον Μπόρις Τζόνσον. Το γκράφιτι που έγινε έμβλημα των υποστηρικτών της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση από το μακρινό 2016, έρχεται και πάλι στο προσκήνιο με την εκλογή του φανατικού υπέρμαχου του Brexit στην πρωθυπουργία της χώρας.
Η περιοχή όπου εθεάθη το γκράφιτι με το φιλί του Τραμπ στον Τζόνσον πριν από τρία χρόνια, το κτίριο στο Μπρίστολ, θεωρείται «πνευματικό σπίτι» του ιδιόρρυθμου και επιδραστικού καλλιτέχνη Banksy, ωστόσο ήταν η ομάδα υπέρ της παραμονής στην Ευρώπη, «We Are Europe», η οποία έσπευσε να πάρει τα εύσημα για το γκράφιτι.
«Ο κόσμος πρέπει να βλέπει αυτή την εικόνα και να σκέφτεται ‘είναι αυτό το μέλλον που επιζητώ;’» έλεγε τότε η εκπρόσωπος του γκρουπ, εις μάτην όπως αποδείχτηκε από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Ενθουσιασμένος ο Ντόναλντ Τραμπ με την εκλογή Τζόνσον
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνεχάρη την Τρίτη τον Μπόρις Τζόνσον, που εξελέγη ηγέτης του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος στη Βρετανία και θα αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας. «Θα είναι καταπληκτικός!», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter.
Το φιλί των συντρόφων του ανατολικού μπλοκ που έμεινε στην ιστορία
Η εικόνα δυο πολιτικών να φιλιούνται στο στόμα έχει μακρά ιστορία και σχεδόν... αληθινές ρίζες. Ξεκίνησε από το «φιλί» μεταξύ των Συντρόφων του ανατολικού μπλοκ προέδρου της Σοβιετικής Ενωσης Λέονιντ Μπρέσνιεφ και του ηγέτη της Ανατολικής Γερμανίας Εριχ Χόνεκερ. Το φιλί στο στόμα ή περίπου στο στόμα, ήρθε ανήμερα της επετείου των 30 χρόνων από την ίδρυση της Ανατολικής Γερμανίας που παράλληλα σήμαινε και την διχοτόμηση της χώρας.
Το «φιλί» των συντρόφων ήταν μια πρακτική που περιελάμβανε έναν σφιχτό εναγκαλισμό και τρία φιλιά στο μάγουλο, ενίοτε (πιο σπάνια) και στο στόμα που συνήθιζαν οι κομμουνιστές στη Σοβιετική Ενωση.
Το γκράφιτι στο τείχος του Βερολίνου με το «φιλί»
Ωστόσο, η εικόνα του φιλιού Μπρέζνιεφ και Χόνεκερ έμεινε στην ιστορία 10 χρόνια αργότερα, όταν τα πρόσωπά τους φιλοτέχνησε ο Σοβιετικός καλλιτέχνης Ντμίτρι Βραμπέλ σε έναν τοίχο στην ανατολική πλευρά του Βερολίνου, στο πλαίσιο μιας κίνησης καλλιτεχνών που γέμισαν την πόλη με θεματικές εικόνες. Η εικόνα, που σηματοδοτούσε την πτώση του τείχους και μαζί του και του υπαρκτού σοσιαλισμού, συνοδευόταν και από ένα σλόγκαν που έλεγε: «Θεέ μου βοήθησέ με να αντέξω αυτό τον δεσμό».
Με τα χρόνια το γκράφιτι ξεθώριασε και τον Μάρτιο του 2009 σβήστηκε επίτηδες και ανατέθηκε στον Βραμπέλ να το ζωγραφίσει και πάλι με πιο ανθεκτικά χρώματα, καθώς αποτελεί κομμάτι της ιστορίας της πόλης.
Οι εικόνες με παρόμοια φιλιά πολιτικών
Η δύναμη της συγκεκριμένης εικόνας έφερε χιλιάδες φορές την αναπαραγωγή του φιλιού μεταξύ δύο πολιτικών, κυρίως προκειμένου να καταδείξει την «πολιτική τους συγγένεια» ή και αν επικρίνει τις πολιτικές τους αντιπαραθέσεις. Οπως είναι φυσικό, ο ομοφοβικός κύριος Βλαντιμίρ Πούτιν κυριαρχεί σε ένα τέτοιο γκράφιτι, με τον φαφλατά Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ κάπου στη Λιθουανία.
Από το «πολιτικό φιλί» δεν γλίτωσαν ούτε οι Ελληνες πολιτικοί. Σε ένα τοίχο στου Ψυρρή και πιο συγκεκριμένα στην οδό Ρήγα Παλαμίδου, έδωσε ραντεβού αγάπης ο Αλέξης Τσίπρας με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, τότε που οι δύο ηγέτες συγκρούονταν για το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη.
Τα πρώτα χρόνια της κυβέρνησης Ομπάμα, σάλο είχε προκαλέσει η διαφημιστική καμπάνια της Benetton, στην οποία ο τότε Αμερικανός πρόεδρος αντάλλαζε ένα φλογερό φιλί με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες.