Η Lily Allen, η Yeule και ο Tyga είναι μεταξύ των καλλιτεχνών που κάποια στιγμή έχουν ασχοληθεί με το OnlyFans, χωρίς απαραίτητα να έχουν μοιραστεί ή αναρτήσει περιεχόμενο σεξουαλικού ενδιαφέροντος.
Το περασμένο φθινόπωρο, η Αγγλίδα τραγουδίστρια και τραγουδοποιός Kate Nash συνειδητοποίησε ότι «ουσιαστικά χρεωνόταν από την τσέπη της» για την περιοδεία του τελευταίου της άλμπουμ, «9 Sad Symphonies», όπως δήλωσε στο NPR.
Για κάποια που παράγει μουσική και κάνει συναυλίες για σχεδόν δύο δεκαετίες αυτό ήταν ανησυχητικό.
Η Nash πρωτοξεκίνησε το 2007 με το indie pop άλμπουμ Made of Bricks, το οποίο της χάρισε ευρεία εμπορική και κριτική αναγνώριση. Μέσα από αρκετούς ακόμη δίσκους και μια μετακίνηση στην υποκριτική, συμπεριλαμβανομένου ενός ρόλου στο GLOW του Netflix, η Nash καθιερώθηκε ως μια εξαιρετική μουσικός. Αλλά τον περασμένο Νοέμβριο, όταν βρέθηκε με ένα σωρό απλήρωτα τιμολόγια ρεύματος, νερού και άλλων αγαθών, σκέφτηκε έναν τρόπο για να βγάλει γρήγορα λεφτά: έγινε μέλος του OnlyFans.
Το OnlyFans δημιουργήθηκε πριν από σχεδόν μια δεκαετία ως μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης όπου οι «δημιουργοί» ανεβάζουν περιεχόμενο στο οποίο οι «οπαδοί» [Fans] πληρώνουν για να έχουν πρόσβαση, είτε μέσω συνδρομής είτε με πληρωμή ανά προβολή. Οι «δημιουργοί» μπορούν να ορίσουν τα δικά τους επίπεδα συνδρομής, ορισμένα από τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν εξατομικευμένα μηνύματα και περιεχόμενο, ενώ οι «οπαδοί» μπορούν επίσης να δίνουν φιλοδωρήματα στους δημιουργούς.
Γρήγορα απέκτησε φήμη ως κόμβος σεξουαλικού περιεχομένου, δεδομένου ότι έδωσε στους καλλιτέχνες και τους/τις εργαζόμενους στο σεξ τη δυνατότητα να δημιουργούν και να ανεβάζουν περιεχόμενο με τους δικούς τους όρους -ή τουλάχιστον χωρίς κάποιον ως μεσάζοντα.
Η πλατφόρμα παίρνει ένα μερίδιο 20% και το υπόλοιπο πηγαίνει στον δημιουργό. Η πλατφόρμα έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 4 εκατομμύρια λογαριασμούς δημιουργών και 305 εκατομμύρια λογαριασμούς θαυμαστών από την ίδρυσή της.
Οι μουσικοί που αποφάσισαν να ασχοληθούν με το OnlyFans
Όταν η Nash άνοιξε τον λογαριασμό της εντάχθηκε στις τάξεις διασημοτήτων, όπως η Lily Allen, η Yeule και ο Tyga, οι οποίοι όλοι κάποια στιγμή έχουν ασχοληθεί με την ιστοσελίδα - αν και δεν μοιράστηκαν όλοι τους σεξουαλικό περιεχόμενο.
Πολλοί καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένων των Cardi B, Rico Nasty και Kash Doll, έχουν επίσης χρησιμοποιήσει το OnlyFans για να προωθήσουν τη μουσική τους ή να κυκλοφορήσουν αποκλειστικό περιεχόμενο. Το 2022, η ράπερ και DJ Shygirl έγινε ο πρώτος καλλιτέχνης που έκανε πρεμιέρα μουσικού βίντεο στην πλατφόρμα.
Η Nash ξεκίνησε να μοιράζεται κυρίως φωτογραφίες των γλουτών της, αν και έχει επίσης συνδρομητικό περιεχόμενο για πόδια και πρόσφατα επιχείρησε να ασχοληθεί με κωμικά βίντεο με φαγητό. Λέει ότι το να πουλάει σέξι φωτογραφίες της για να πληρώνει τα έξοδα της περιοδείας της ήταν λίγο φάση... με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Ονόμασε την καμπάνια «Butts 4 Tour Buses» και μέσα σε έξι ημέρες όλοι οι λογαριασμοί της είχαν πληρωθεί.
Ταυτόχρονα, στο Reddit και το Instagram, πολλοί άνθρωποι έσπευσαν να κατακρίνουν την απόφασή της.
«Το μόνο περιεχόμενο που δημιουργείτε είναι να λέτε στα νεαρά κορίτσια και τις γυναίκες ότι δεν έχει σημασία πόσο ταλαντούχα είστε, αλλά ότι θα βρείτε μεγαλύτερη επιτυχία πουλώντας τον εαυτό σας ως εμπόρευμα» αναφέρει ένα σχόλιο σε μια ανάρτηση στο Instagram, όπου η Nash συζητούσε την επιλογή της. «Ο φεμινισμός σας είναι ύπουλος», σχολιάζει μια άλλη οπαδός της.
Η Nash λέει ότι πιστεύει ότι οι περισσότεροι από τους επικριτές της απειλούνται από την προσωπική της δράση. Αλλά ελπίζει, επίσης, ότι η κατακραυγή για το OnlyFans βοηθά να πέσουν τα φώτα της δημοσιότητας στη συζήτηση που πραγματικά θέλει να κάνει: γιατί το να βγάζεις τα προς το ζην ως μουσικός έχει γίνει πλέον τόσο δύσκολο.
Η κρίση του streaming και της περιοδείας
Το πρώτο πρόβλημα, λέει η ίδια η μουσικός, είναι η ολοένα κα πιο μειωμένη αξία που αποδίδεται στην ηχογραφημένη μουσική από ιστότοπους streaming όπως το Spotify, που πληρώνει κατά μέσο όρο 0,003 έως 0,005 δολάρια ανά stream. Τον περασμένο Οκτώβριο, η Lily Allen μοιράστηκε στο X ότι κερδίζει περισσότερα χρήματα από 1.000 συνδρομητές στο OnlyFans από ό,τι από τους σχεδόν 8 εκατομμύρια μηνιαίους ακροατές της στο Spotify.
«Οι εκατομμυριούχοι των πλατφορμών αυτών θέλουν απλώς να αντιμετωπίζουν τη μουσική ως περιεχόμενο και στη συνέχεια να κερδίζουν από αυτό», λέει η Nash. «Η μουσική βιομηχανία θα καταρρεύσει επειδή οι συναυλιακοί χώροι κλείνουν και τα συγκροτήματα δεν έχουν πλέον την οικονομική δυνατότητα να κάνουν περιοδείες».
Αυτό οδηγεί στο επόμενο πρόβλημα: η ζωντανή μουσική και οι συναυλίες δεν αναπληρώνουν την όποια απώλεια εσόδων από το streaming. Η Nash τονίζει ότι υπάρχει πολλή δουλειά στα παρασκήνια: πρόσληψη μιας μπάντας, ενός συνεργείου, ενός tour manager, ενός τεχνικού backline, μηχανικών φωτισμού και ήχου. Και αρνείται να κάνει περικοπές όταν πρόκειται να πληρώσει την μπάντα και το πλήρωμά της με μισθό που να εξασφαλίζει τα προς το ζην, πράγμα που σημαίνει ότι στο τέλος της ημέρας βρίσκεται συνεχώς με οικονομική χασούρα. Η Nash λέει ότι η αμοιβή που παίρνει τώρα είναι ίδια με αυτή που ήταν όταν πρωτοξεκινούσε, αλλά το κόστος όλων των άλλων που χρειάζονται για να περιοδεύει έχει αυξηθεί κατακόρυφα.
Το πρόβλημα των lives
Η Nash δεν είναι ο μόνος καλλιτέχνης που παλεύει με το οικονομικό τίμημα των περιοδειών. Τα τελευταία χρόνια αρκετοί καλλιτέχνες αναγκάστηκαν να ακυρώσουν πλήρως ή εν μέρει τις περιοδείες τους, συμπεριλαμβανομένων των Black Keys, των Animal Collective και της Santigold, η οποία έγραψε μια επιστολή προς τους θαυμαστές της εξηγώντας πώς το αυξανόμενο κόστος των περιοδειών έχει ωθήσει πολλούς καλλιτέχνες στα όριά τους.
Οι Dan Auerbach και Patrick Carney, των The Black Keys, δήλωσαν στο Rolling Stone ότι κατηγορούν σε μεγάλο βαθμό την ίδια τη βιομηχανία της ζωντανής μουσικής.
Ο Stephen Parker, εκτελεστικός διευθυντής της National Independent Venue Association (NIVA), είναι λίγο πιο συγκεκριμένος. «Η μεγαλύτερη απειλή για τις ζωντανές περιοδείες στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι η εταιρεία Live Nation και το μονοπώλιό της», λέει ο Parker στο NPR. «Συνεχίζουν να υιοθετούν αντιανταγωνιστικές πρακτικές και να δυσκολεύουν τους ανερχόμενους καλλιτέχνες να μπορούν να επιβιώσουν στις περιοδείες τους».
Σε δήλωσή της στο NPR, η Live Nation Entertainment δήλωσε ότι επενδύει στο μέλλον των ανεξάρτητων χώρων. «Η Live Nation διαχειρίζεται μόλις το 4% των μουσικών χώρων στις ΗΠΑ και η πλειονότητα των συναυλιών που προωθούμε πραγματοποιείται σε χώρους που δεν μας ανήκουν. Μόνο το 2024 προωθήσαμε σχεδόν 6.000 συναυλίες σε ανεξάρτητα θέατρα και κλαμπ σε όλη τη χώρα - περισσότερο από το τριπλάσιο του αριθμού πριν από μια δεκαετία, οπότε έχουμε κάθε λόγο να δούμε αυτούς τους χώρους να ευημερούν», αναφέρεται στη δήλωση.
«Είναι αλήθεια ότι οι μικροί χώροι εκδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένων των δικών μας, λειτουργούν συχνά με μικρά περιθώρια κέρδους, αλλά αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ευρύτερες οικονομικές πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας - αυξανόμενο κόστος για ενοίκιο, ασφάλιση, εργασία και λειτουργίες».

Ο Parker λέει ότι το νυν σύστημα δεν βλάπτει μόνο τους μουσικόφιλους και τους καλλιτέχνες, αλλά βλάπτει όλους όσοι εμπλέκονται στη διοργάνωση μιας συναυλίας.
«Το κόστος της διοργάνωσης μιας περιοδείας βαρύνει τον χώρο διεξαγωγής και τον διοργανωτή και τους καλλιτέχνες και τις ομάδες τους», λέει. «Νομίζω ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι επωφελούνται από τις περιοδείες αυτή τη στιγμή, οι οποίοι δεν βάζουν το δικό τους λιθαράκι στο παιχνίδι, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι αυτοί οι χώροι και αυτοί οι καλλιτέχνες μπορούν να συνεχίσουν να κρατούν τις πόρτες τους ανοιχτές και να συνεχίσουν να περιοδεύουν».
«Φυσικό να στενοχωρηθούν κάποιοι»
«Φυσικά και αυτό που έκανα θα στενοχωρήσει κάποιους», λέει η folk τραγουδίστρια και ανεξάρτητη καλλιτέχνις Lizzie No για τον λογαριασμό της στο OnlyFans. «Αυτή όμως είναι η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε ως γυναίκες σε αυτήν τη βιομηχανία».

Απελευθέρωση
Η Lizzie No πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του 2024 περιοδεύοντας για το τρίτο ολοκληρωμένο άλμπουμ της Halfsies, το οποίο της εξασφάλισε μία από τις 25 πολυπόθητες θέσεις στο τεύχος «Future of Music» του Rolling Stone πέρυσι. Αλλά, ως γνωστόν, οι καλές κριτικές δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς.
«Δεν είχα βγάλει πραγματικά καθόλου χρήματα αφού δούλευα ασταμάτητα για 11 μήνες, χωρίς ούτε μια εβδομάδα άδεια», λέει η ίδια.
Τον Νοέμβριο, η No άνοιξε λογαριασμό στο OnlyFans. Το περιεχόμενο που ανεβάζει κυμαίνεται από βίντεο με τη No να βάζει λοσιόν στο πρόσωπό της μέχρι σέξι ηχογραφήσεις ή την ίδια να διαβάζει ποίηση.
«Μαθαίνω πολλά για το τι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν οι άνθρωποι και τι θεωρούν πολύτιμο για τους ίδιους, κάτι που είναι πραγματικά πολύ όμορφο», επισημαίνει.
Ελευθερία του λόγου
Ένα άλλο πλεονέκτημα του OnlyFans ήταν η ελευθερία του λόγου. Ως μουσικός της φολκ και της αμερικανικής μουσικής, η No λέει ότι η πολιτική διαμαρτυρία είναι το «κλειδί» για την τέχνη της. Το OnlyFans, λέει, της παρέχει έναν χώρο όπου μπορεί να μοιράζεται ό,τι θέλει χωρίς φίλτρα και η φήμη του τη βοηθά να χρεώνει περισσότερα απ' ό,τι θα χρέωνε σε έναν ιστότοπο όπως το Patreon.
«Αν οι άνθρωποι φοβούνται αυτά που έχω να πω, τότε έχω ένα λογοκριμένο site μόνο για ενήλικες όπου μπορώ να βάλω όλα αυτά τα πράγματα που κανείς δεν ήθελε πραγματικά να ακούσει από εμένα», λέει.
Η No λέει ότι δεν είναι τυχαίο ότι οι καλλιτέχνες που έχουν υποστεί την αντικειμενοποίηση στη μουσική βιομηχανία -ιδιαίτερα οι γυναίκες- βρίσκουν οικονομική και σωματική αυτονομία χρησιμοποιώντας τα ίδια εργαλεία ενάντια σε ένα σύστημα που δεν τις αποζημιώνει δίκαια. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλο αυτό δεν συνοδεύεται από αντιδράσεις και η No λέει ότι έχει εκπλαγεί από το πώς ακόμη και άνθρωποι της οικογένειάς της την έχουν κατακρίνει για την απόφασή της αυτή.
«Δεν με ενδιαφέρει τι είναι αποδεκτό ή όχι στην αμερικανική κοινωνία. Η δουλεία κάποτε ήταν αποδεκτή στην αμερικανική κοινωνία», λέει ο No. «Δεν κάνω τίποτα για το οποίο να ντρέπομαι. Προσπαθώ να δημιουργήσω τις οικονομικές συνθήκες κάτω από τις οποίες μπορώ να δημιουργήσω ριζοσπαστική τέχνη. Φυσικά αυτό θα ενοχλήσει κάποιους ανθρώπους. Αυτό όμως αντιμετωπίζουμε όλες μας ως γυναίκες σε αυτή τη βιομηχανία».
Η «οικονομία του δημιουργού»
Η Aryana Safaee, διδακτορική φοιτήτρια κοινωνιολογίας στο SUNY Albany που ειδικεύεται στα εργασιακά δικαιώματα και στην εμπορευματοποίηση των προσωπικών σχέσεων, λέει ότι το OnlyFans είναι μοναδικά τοποθετημένο στο σταυροδρόμι εκείνο μεταξύ της εργασίας και της λεγόμενης «οικονομίας του δημιουργού».
«Στο OnlyFans είσαι υπεύθυνος να βρεις τους δικούς σου συνδρομητές. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα στοιχεία της απλήρωτης εργασίας που δεν συζητείται: πρέπει να έχεις μια προϋπάρχουσα πλατφόρμα για να είναι οικονομικά βιώσιμη για σένα», σημειώνει εμφατικά η ίδια.
Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο οι μουσικοί συχνά βρίσκουν επιτυχία στην πλατφόρμα: το OnlyFans τους δίνει έναν τρόπο να εξαργυρώσουν άμεσα τη βάση των θαυμαστών τους και τους ακόλουθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έχουν ήδη εργαστεί για να δημιουργήσουν. Αλλά η Safaee λέει ότι η παρουσία διασημοτήτων στο OnlyFans έχει τις δικές της επιπλοκές.
Όταν η πρώην σταρ της Disney και τραγουδίστρια Bella Thorne εντάχθηκε στην πλατφόρμα το 2020, έκανε αμέσως ρεκόρ, καθώς έγινε η πρώτη δημιουργός που κέρδισε 1 εκατομμύριο δολάρια σε μία ημέρα. Όμως, αφού οι απογοητευμένοι πελάτες διαμαρτυρήθηκαν για διάφορες οικονομικές ατασθαλίες, η OnlyFans ανακοίνωσε αλλαγές στις δομές πληρωμών της, όπως όριο χρέωσης 50 δολαρίων για αποκλειστικό περιεχόμενο, ανώτατο όριο 100 δολαρίων για τα φιλοδωρήματα και μηνιαίες αντί για εβδομαδιαίες πληρωμές.
Η Safaee λέει ότι οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο OnlyFans θα πρέπει να είναι συνειδητοποιημένοι για το πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις πλατφόρμες τους για να αποστιγματίσουν την εργασία του σεξ και να υποστηρίξουν καλύτερες συνθήκες εργασίας για όλους τους δημιουργούς.
Η Kate Nash λέει ότι ελπίζει ότι ο χρόνος της στο OnlyFans μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της προβολής της σεξουαλικής εργασίας ως εργασιακού ζητήματος.
«Νομίζω ότι όσο περισσότερο μπορείς να ενδυναμώσεις τον εργαζόμενο στο σεξ, τόσο το καλύτερο. Οι άνθρωποι υφίστανται εκμετάλλευση στη σεξουαλική εργασία όπως υφίστανται εκμετάλλευση ως εργαζόμενες στα νυχάδικα», λέει η Nash. «Δεν νομίζω ότι η απάντηση είναι "μη φτιάχνεις ποτέ τα νύχια σου ή μην κάνεις ποτέ σεξουαλική εργασία". Νομίζω ότι είναι: "ενδυναμώστε τους εργαζόμενους όσο το δυνατόν περισσότερο"».
Η Nash θέλει, επίσης, να δει τις συνθήκες εργασίας να βελτιώνονται στην ίδια τη μουσική βιομηχανία και λέει ότι, ανεξάρτητα από το τι λένε οι... haters στο Instagram, είναι περήφανη που χρησιμοποιεί αυτήν τη στιγμή στην καριέρα της για να μιλήσει γι' όλα αυτά τα ζητήματα.
«Νομίζω ότι είμαι ένα καλό παράδειγμα για τις νέες γυναίκες, επειδή σε όλη μου την καριέρα έχω βάλει τις γυναίκες και τα κορίτσια πρώτα και έχω αγωνιστεί για να έχουν μια θέση στη μουσική βιομηχανία» προσθέτει η Νας, καταλήγοντας με νόημα:
«Θέλω όλοι να πληρώνονται δίκαια για τη δουλειά τους. Θέλω να βλέπουν ότι έχουν ένα μέλλον. Θέλω να μην υπογράφουν σε μια εταιρεία και μετά να τους λένε, απλώς, να φτιάχνουν TikToks όλη μέρα».