Είκοσι χρόνια πριν, το 2004 ο διάσημος σκηνοθέτης και σεναριογράφος, Στίβεν Σπίλμπεργκ σκηνοθέτησε την ταινία «The Terminal» με πρωταγωνιστή τον Τομ Χάνκς.
O Σπίλμπεργκ εμπνεύστηκε τη δημιουργία της ταινίας από την αληθινή ιστορία του Ιρανού πρόσφυγα Μεχράν Καρίμι Νασερί, όπου έζησε σε σαλόνι αναχώρησης του κεντρικού αεροδρομίου της γαλλικής πρωτεύουσας, 18 χρόνια.
Κάτι αντίστοιχο, αλλά σε καμία περίπτωση συγκρίσιμο με αυτό που πέρασε ο Μεχράν Καρίμι, βιώνει σε έναν μικρό βαθμό ο Έλληνας Κωνσταντίνος Κουμάνης, ο οποίος είναι εγκλωβισμένος στο Χόνγκ Κονγκ.
Πώς άρχισε η απίστευτη ιστορία του Έλληνα «The Terminal»
Η απίστευτη ιστορία του ξεκίνησε πριν από λίγο καιρό, όταν πήγε στο Ελληνικό Προξενείο του Χονγκ Κονγκ για να ανανεώσει το ελληνικό διαβατήριό του. Εδώ να επισημανθεί ότι ο κ. Κουμάνης ζει και εργάζεται τα τελευταία χρόνια στην ειδική περιοχή με το σημαντικότερο λιμάνι της Κίνας, χωρίς όμως να έχει αλλάξει διαβατήριο και έχει το διαβατήριο του Χονγκ Κονγκ.
Όπως ο ίδιος είπε στο iefimerida «όταν πήγα στο κτίριο που βρισκόταν το ελληνικό προξενείο για να ανανεώσω το ελληνικό διαβατήριό μου διαπίστωσα ότι αυτό είχε κλείσει. Έχει ανασταλεί η λειτουργία του από τον Μάιο του 2023 και δεν έχει γίνει καμία ενέργεια ώστε να έχουμε ελληνικό προξενείο στο σημαντικότερο λιμάνι του κόσμου. Το διαβατήριό μου είχε λήξει και εγώ τώρα που χρειάζεται να βγω και να ταξιδέψω δεν μπορώ. Είμαι εγκλωβισμένος στο Χονγκ Κονγκ».
«Είμαι εγκλωβισμένος εδώ και δεν μπορώ να κάνω τίποτα»
Όπως εξηγεί ο κ. Κουμάνης, ο οποίος εργάζεται στο διεθνές αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ, όλα τα χρόνια που είναι εκεί δεν θέλησε να βγάλει και διαβατήριο του Χονγκ Κονγκ παρόλο που έχει τα απαραίτητα χαρτιά και την ταυτότητα της χώρας εκεί.
«Δεν ήθελα να αφήσω την ελληνική υπηκοότητα και ήθελα να έχω το ελληνικό διαβατήριο. Είχα ταξιδέψει πριν τον Μάιο του 2023 εκτός Χονγκ Κονγκ είχα γυρίσει και το διαβατήριό μου ήθελε λίγους μήνες πριν λήξει. Νόμιζα πως είχα και ένα χρονικό περιθώριο για την ανανέωση οπότε το άφησα. Όταν πήγα πριν από καιρό να το ανανεώσω, το Προξενείο ήταν κλειστό. Τηλεφώνησα στην πρεσβεία μας στο Πεκίνο αλλά από εκεί μου είπαν ότι αν πάω εκεί μπορούν να μου το ανανεώσουν, αλλά από το Χονγκ Κονγκ δεν μπορώ να φύγω γιατί το διαβατήριό μου έχει λήξει. Έτσι είμαι εγκλωβισμένος εδώ και δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Δεν μπορώ να έρθω στην Ελλάδα να δω τους δικούς μου, δεν μπορώ να ταξιδέψω πουθενά και παραμένω εδώ», λέει ο κ. Κουμάνης στο iefimerida.
Αξιοσημείωτο και βασικό στοιχείο για την περίπτωση του κ. Κουμάνη είναι το γεγονός ότι το Χονγκ Κονγκ σήμερα κυβερνάται ως ειδική διοικητική περιοχή κατά τον βασικό νόμο του Χονγκ Κονγκ. Υπό τον όρο της σινοβρετανικής κοινής Διακήρυξης, η Κίνα έχει υποσχεθεί ότι το Χονγκ Κονγκ θα έχει έναν σχετικά υψηλό βαθμό αυτονομίας τουλάχιστον έως το 2047, γεγονός που το επιβάλλουν περισσότερο οικονομικοί λόγοι. Έτσι υπό την πολιτική «μία χώρα, δύο συστήματα», η αυτονομία αφορά το νομικό σύστημα, το νόμισμα, την τελωνειακή πολιτική, τις πολιτιστικές αντιπροσωπείες, τις διεθνείς αθλητικές ομάδες του, τους νόμους μετανάστευσης, ενώ η Κίνα θα αντιπροσωπεύει το Χονγκ Κονγκ διπλωματικά και στρατιωτικά.
«Εδώ και τέσσερις μήνες λοιπόν δεν μπορώ να κάνω τίποτε, αφού έχει κλείσει το ελληνικό προξενείο και δεν το έχουν επαναλειτουργήσει. Και δεν ξέρω αν υπάρχουν και άλλοι Έλληνες με το ίδιο πρόβλημα. Επίσης θα μπορούσα να πάω να βγάλω μια ειδική κάρτα που μπορούν να πάρουν όσοι ξένοι είναι χρόνια στο Χονγκ Κονγκ και εργάζονται με την οποία μπορώ να πηγαίνω και να έρχομαι στην Κίνα, αλλά για να βγάλω αυτή την κάρτα πρέπει να είναι σε ισχύ το διαβατήριό μου το οποίο όμως έχει λήξει. Εγώ δεν ήθελα να παραδώσω το ελληνικό διαβατήριο ήθελα να έχω την ελληνική υπηκοότητα και για το λόγο αυτό δεν έχω βγάλει διαβατήριο του Χονγκ Κονγκ. Κλείνοντας όμως το προξενείο μας εδώ δημιουργήθηκε αυτό το πρόβλημα. Είναι στιγμές που σκέφτομαι ότι μοιάζω λίγο στην περίπτωση της ταινίας που είχε παίξει ο Τομ Χανκς το «The Terminal», αλλά σε πολύ πιο διαφορετική και ανεκτή εκδοχή του», λέει ο κ. Κουμάνης, ο οποίος αναμένει από την ελληνική πρεσβεία στην Κίνα να βρεθεί μια λύση ώστε να ανανεώσει το διαβατήριό του και να μπορεί να ταξιδέψει εκτός Χονγκ Κονγκ.