Για 23 χρόνια, κάθε παραμονή Χριστουγέννων, ο Τόλκιν έγραφε στα τέσσερα παιδιά του ένα γράμμα από τον Άγιο Βασίλη.
Στις 24 Δεκεμβρίου του 1920, ο J.R.R. Tolkien κάθισε στο γραφείο του και έγραψε ένα γράμμα στον τρίχρονο γιο του, John, ο οποίος είχε πρόσφατα ρωτήσει για τον Άγιο Βασίλη. Με τον κλασικό... αραχνοΰφαντο γραφικό του χαρακτήρα, με κόκκινο μελάνι, ο Τόλκιν απάντησε ως Άγιος Βασίλης, απευθυνόμενος στο γιο του από το «Σπίτι των Χριστουγέννων, Βόρειος Πόλος».
Η συνοδευτική εικόνα που ζωγράφισε είναι γοητευτικά, όσο και αρχυτυπικά «τολκιενική»: μια φιγούρα με κόκκινο παλτό, μακριά λευκή γενειάδα και ροδοκόκκινη μύτη περπατά μέσα στο χιόνι. Το σπίτι του σε σχήμα θόλου λάμπει πάνω σε μια χειμωνιάτικη πλαγιά.
O Tόλκιν σε ρόλο Αγίου των Χριστουγέννων
Για τα επόμενα 23 χρόνια, κάθε παραμονή Χριστουγέννων μέχρι το 1943, ο Τόλκιν έγραφε στα τέσσερα παιδιά του ένα γράμμα από τον Άγιο Βασίλη. Αυτά που ξεκίνησαν ως σύντομες, ενημερωτικές επιστολές - «Μόλις τώρα φεύγω για την Οξφόρδη [σ.σ. τον τόπο καταγωγής και κατοικίας του] με ένα μάτσο παιχνίδια»- εξελίχθηκαν σε ολόκληρες και αυτοτελείς ιστορίες για τη ζωή στο Βόρειο Πόλο.
Π.χ., το γράμμα του 1932 αρχίζει: «Αγαπητά μου παιδιά, έχω πολλά να σας πω. Πρώτα απ' όλα Καλά Χριστούγεννα! Αλλά υπήρξαν πολλές περιπέτειες για τις οποίες θα θέλετε να ακούσετε. Όλα ξεκίνησαν με κάτι περίεργους θορύβους κάτω από το έδαφος...»
Και μετά ακολουθεί μια ιστορία, γραμμένη από το πενάκι του Τόλκιν, για μια πολική αρκούδα, μυστηριώδεις σπηλιές γεμάτες με καλικάντζαρους και τους ηρωικούς Κόκκινους Ξωτικούς. Όπως και με το Χόμπιτ, το οποίο ο Τόλκιν έγραψε και δημοσίευσε την ίδια περίοδο, τα γράμματα περιέχουν ολόκληρους κόσμους, με επινοημένες γλώσσες και ιστορίες, παράλληλα με λεπτομερείς και συναρπαστικές εικονογραφήσεις.
Ακόμη και οι... μέθοδοι παράδοσης των επιστολών ήταν όσο το δυνατόν πιο αυθεντικές. Εμφανίζονταν ως... δια μαγείας στα παιδιά του μέσα σε φακέλους με (δήθεν) γραμματόσημα του Βόρειου Πόλου ενώ αργότερα ο Τόλκιν έπεισε μέχρι και τον ντόπιο ταχυδρόμο να τα συμπεριλάβει στις ταχυδρομικές παραδόσεις του.
Ποιος ήταν ο Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν, πατέρας του «high fantasy»
Ο Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν [αγγλικά: J. R. R. Tolkien, πλήρες όνομα Τζον Ρόναλντ Ρούελ Τόλκιν, αγγλικά: John Ronald Reuel Tolkien, 3 Ιανουαρίου 1892 - 2 Σεπτεμβρίου 1973) ήταν Άγγλος φιλόλογος, συγγραφέας, ποιητής και ακαδημαϊκός, σήμερα ιδιαίτερα γνωστός ως ο συγγραφέας των ακόλουθων έργων φανταστικής λογοτεχνίας: Χόμπιτ, Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών και Το Σιλμαρίλλιον.
Από το 1925 ως το 1945 δίδαξε την αγγλοσαξονική γλώσσα και από το 1945 έως το 1959 δίδαξε αγγλική γλώσσα και λογοτεχνία στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Στις 28 Μαρτίου 1972 στέφθηκε Διοικητής του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας από τη Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄.
Μετά τον θάνατο του, ο γιος του, Κρίστοφερ Τόλκιν (Christopher Tolkien), δημοσίευσε μια σειρά από έργα, βασισμένα στις εκτενείς σημειώσεις και τα αδημοσίευτα χειρόγραφα του πατέρα του, συμπεριλαμβανομένου του Σιλμαρίλλιον και του Ατελείωτες Ιστορίες.
Τα βιβλία αυτά, μαζί με το Χόμπιτ και το Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών, δημιουργούν ένα σώμα παραμυθιών, ποιημάτων, φανταστικών ιστοριών και επινοημένων γλωσσών, που διαδραματίζονται σε έναν φανταστικό κόσμο επινόησης του συγγραφέα και ονομάζεται Άρντα (Arda) και τη Μέση-Γη (Middle-Earth), που βρίσκεται σε αυτήν.
Στον κόσμο αυτόν, που θυμίζει τη Μεσαιωνική Ευρώπη, υπάρχει η μαγεία, καθώς και άλλες φυλές πέρα από τους ανθρώπους, και μυθικά πλάσματα όπως ξωτικά και δράκοι. Μεταξύ του 1951 και 1955, ο Τόλκιν χρησιμοποίησε τον όρο legendarium για να αναφερθεί σε όλο το φανταστικό σύμπαν που δημιούργησε μέσα από τα γραπτά του.
Αν και υπήρχαν και άλλοι συγγραφείς που έγραψαν έργα φαντασίας πριν από τον Τόλκιν, η μεγάλη επιτυχία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και του Χόμπιτ οδήγησαν σε μία πρωτοφανή αναγέννηση του είδους, καθιστώντας το πολύ δημοφιλές. Αυτό κατέστησε τον Τόλκιν, ευρέως γνωστό, ως τον «πατέρα» της μοντέρνας φανταστικής λογοτεχνίας ή, πιο συγκεκριμένα, της υψηλής φαντασίας (high fantasy).
Το 2008, η βρετανική εφημερίδα The Times, τον κατέταξε 6ο σε μία λίστα με τους «50 κορυφαίους Βρετανούς συγγραφείς από το 1945». Το αμερικανικό περιοδικό Forbes τον κατέταξε ως τον 5ο πιο κερδοφόρο «διάσημο μετά θάνατον» το 2009.