Μοντέλο, φιλάνθρωπος και μητέρα, η Noella Coursaris Musunka, είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα, πως όταν η ζωή σου βάζει εμπόδια, δεν πρέπει να απογοητεύεσαι και να μεμψιμοιρείς, αλλά να εκμεταλλεύεσαι αυτή τη δυσκολία και να την αξιοποιείς, για να δημιουργήσεις ένα καλύτερο μέλλον, όχι μόνο για 'σένα, αλλά και για όσους είναι λιγότερο τυχεροί.
Η Noella, η οποία γεννήθηκε στο Κονγκό από Κύπριο πατέρα και Κονγκολέζα μητέρα, σε πολύ μικρή ηλικία ήρθε αντιμέτωπη με την πιο σκληρή πλευρά της ζωής. Όταν ήταν μόλις πέντε χρονών, έχασε τον πατέρα της και στη συνέχεια έπρεπε να αποχωριστεί τη μητέρα της, η οποία λόγω της φτώχειας, δεν μπορούσε να τη μεγαλώσει. Έτσι, την έδωσε σε συγγενείς στην Ευρώπη. Η επικοινωνία τους δεν ήταν πολύ συχνή, λόγω διαφόρων προβλημάτων. Εκείνη αποφασισμένη να έχει μια καλύτερη ζωή, σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων. Αργότερα, όταν μέσω ενός ταξιδιού συνειδητοποίησε ότι τα κορίτσια στον Κονγκό δεν μορφώνονται, αποφάσισε να αναλάβει δράση.
Έτσι, ίδρυσε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Malaika, για κορίτσια που δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση. Από τότε, η δυναμική Noëlla αγωνίζεται γενικά για την ενδυνάμωση των γυναικών και για την ευαισθητοποίηση του κόσμου, σχετικά με τη σημασία της εκπαίδευσης των κοριτσιών σε όλο τον κόσμο.
Η εντυπωσιακή Noella, μετά τις σπουδές της, εργάστηκε ως μοντέλο, χτίζοντας μια εντυπωσιακή καριέρα, καθώς έχει εμφανιστεί στις σελίδες των περιοδικών Vogue, Elle και Vanity Fair. Σήμερα, εκτός από επικεφαλής της Malaika, είναι και πρέσβειρα του Παγκόσμιου Ταμείου για την καταπολέμηση του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας. Το παράδειγμα της αποτελεί έμπνευση. Η ίδια μίλησε στο iefimerida για το δύσκολο ξεκίνημά της, τις προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει και μας καλεί να γίνουμε και εμείς αρωγοί στην προσπάθειά της.
- Πείτε μας μερικά λόγια για εσάς και για τον οργανισμό Malaika. Πώς αποφασίσατε να τον δημιουργήσετε; Τι σημαίνει το όνομά του;
Γεννήθηκα στο Κονγκό. Ο πατέρας μου πέθανε όταν ήμουν πέντε ετών και η μητέρα μου δεν είχε την εκπαίδευση για να μπορέσει να με στηρίξει μόνη της. Με έστειλε μακριά για να ζήσω με συγγενείς και να σπουδάσω. Θυσίασε τόσα πολλά ώστε να μπορέσω να έχω περισσότερες ευκαιρίες. Όταν επέστρεψα ξανά στο Κονγκό, ήμουν 18 ετών. Κατά την επίσκεψή μου, γνώρισα πολλά κορίτσια, των οποίων οι ιστορίες θα μπορούσαν να είναι δικές μου. Αφού μίλησα μαζί τους, αποφάσισα ότι ήθελα να κάνω κάτι για να τους δώσω ευκαιρίες. Να μάθουν, να νιώσουν δυνατές, και να περιμένουν το καλύτερο από τη ζωή τους. Και κάπως έτσι γεννήθηκε το όνειρό μου για ένα σχολείο για κορίτσια.
Η Malaika είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που εργάζεται για να μεταμορφώσει ζωές στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό παρέχοντας πρόσβαση στην εκπαίδευση και την υγεία. Βασίζεται στην κοινότητα και μπορεί να αναπαραχθεί σε οποιοδήποτε πλαίσιο. Έχουμε ένα δημοτικό και ένα γυμνάσιο σχολείο που προσφέρει δωρεάν εκπαίδευση σε 370 κορίτσια, ένα κοινοτικό κέντρο που προσφέρει αθλητισμό και εκπαίδευση σε πάνω από 5000 νέους και ενήλικες. Κατασκευάσαμε επίσης και ανακαινίσαμε 20 πηγάδια, ενώ έχουμε και ένα πρόγραμμα γεωργίας. Το όνομα «Malaika», σημαίνει «Άγγελος» στα Σουαχίλι.
-Πώς είναι για μια νέα Αφρικανή γυναίκα, να είναι η ιδρύτρια ενός τόσο μεγάλου οργανισμού; Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που είχατε να αντιμετωπίσετε;
Μερικές φορές ήταν δύσκολο να ακουστεί η φωνή μου, ειδικά στην αρχή - πριν από 14 χρόνια - όλα κυριαρχούνταν από άνδρες. Αλλά καθώς ξεκίνησα τη Malaika από τη βάση μιας επιτυχημένης καριέρας ως διεθνές μοντέλο, αυτό με βοήθησε με τη συνέχιση του έργου. Γιατί είχα κάποιες συνδέσεις με επιρροές και ανθρώπους που ήταν πρόθυμοι να με στηρίξουν κι εμένα προσωπικά αλλά και το ίδρυμα. Είναι σημαντικό που οι φίλοι μου πίστεψαν σε μένα και στη Malaika αρκετά για να επενδύσουν σε αυτή. Γι' αυτό πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό για όσους από εμάς έχουμε επιτύχει, να δίνουμε πίσω και να ενδυναμώνουμε τους άλλους με την εκπαίδευση, γιατί χωρίς αυτή, είναι σχεδόν αδύνατο να έχουμε ανάταση, πόσω μάλλον η ευρύτερη κοινότητα.
-Η παιδική σας ηλικία δεν ήταν εύκολη. Τι σας έδινε δύναμη και σας ενέπνεε όλα αυτά τα χρόνια; Έχετε κάποιον ως πρότυπο;
Η παιδική μου ηλικία ήταν δύσκολη και μοναχική. Δεν ήμουν σε ένα στοργικό σπίτι και έπρεπε να προσαρμοστώ σε μια διαφορετική κουλτούρα και να μεγαλώσω χωρίς τους γονείς μου. Νομίζω ότι αποφάσισα πολύ νωρίς να εκμεταλλευτώ όσο καλύτερα μπορούσα την κατάσταση στην οποία βρισκόμουν, να εργαστώ σκληρά στο σχολείο και να λάβω μια καλή εκπαίδευση. Καθώς μεγάλωνα, έμαθα για ανθρώπους όπως ο Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος υποστήριζε την εκπαίδευση και θυσίασε πολλά για χάρη του λαού της Αφρικής. Ήταν μια σημαντική έμπνευση για μένα.
-Πώς ξεκίνησε το πάθος σας για την εκπαίδευση;
Ξεκίνησε κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού στο Κονγκό όταν ήμουν 18 ετών. Είδα πολλά παιδιά να μην πηγαίνουν σχολείο, τα περισσότερα από τα οποία ήταν κορίτσια. Με την πάροδο του χρόνου ανακάλυψα ότι πολλά κορίτσια δεν πήγαιναν στο σχολείο καθόλου στο Κονγκό και στην Υποσαχάρια Αφρική. Σύμφωνα με την κουλτούρα εκεί, τα αγόρια θα έπρεπε να μορφωθούν, αλλά τα κορίτσια δεν χρειάζονταν τη μόρφωση, καθώς θα εργάζονταν στο σπίτι και θα έκαναν παιδιά.
Άκουσα στατιστικά στοιχεία που με σόκαραν. Σήμερα, περισσότερα από 50 εκατομμύρια κορίτσια στην Υποσαχάρια Αφρική δεν πηγαίνουν σχολείο και υπάρχουν 11 εκατομμύρια περισσότερα, των οποίων η επιστροφή στα θρανία, απειλείται, μετά την κρίση της COVID-19. Τα μορφωμένα κορίτσια είναι λιγότερο πιθανό να παντρευτούν μικρά, λιγότερο πιθανό να υποστούν μητρική θνησιμότητα και είναι πιο πιθανό να έχουν υψηλότερα κέρδη και να αυξήσουν τον οικονομικό πλούτο της χώρας τους. Είμαι παθιασμένη με την ανάπτυξη της Αφρικής και αυτό θα είναι δυνατό, μόνο αν εκπαιδεύσουμε τα κορίτσια, μεταξύ άλλων.
-Γεννηθήκατε στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, εκπαιδευτήκατε στην Ευρώπη, ιδρύσατε τη Malaika στη Νέα Υόρκη και ζείτε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πού νιώθετε ότι βρίσκεται το σπίτι σας; Πώς καταφέρνετε να διατηρείτε την ισορροπία μεταξύ της εργασίας και της προσωπικής σας ζωής;
Το σπίτι μου είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου ζω με την οικογένειά μου, αλλά έχω ειδικές σχέσεις με αυτές τις άλλες χώρες, και φυσικά, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό είναι η κληρονομιά μου και είμαι απίστευτα περήφανη για αυτό.
Όσον αφορά την ισορροπία εργασίας / ζωής, διασφαλίζω ότι δεν λέω «ναι» σε όλα, αλλά εκτιμώ προσεκτικά αν κάτι εξυπηρετεί τους στόχους και τις αξίες μου εκείνη τη στιγμή. Αυτό βοηθά να διασφαλίσω ότι έχω χρόνο να περάσω με την οικογένειά μου και να μην πνίγομαι στη δουλειά. Επίσης, συμμετέχει και η οικογένειά μου στο κομμάτι της φιλανθρωπίας, αλλά και σε καμπάνιες μόντελινγκ, στις οποίες με έχουν συνοδεύσει τα παιδιά μου! Τα παιδιά μου, έχουν πιάσει εντελώς το όραμα της Malaika και έρχονται μαζί μου το καλοκαίρι όταν πηγαίνουμε για έξι εβδομάδες. Θα δουλεύω όσο βρίσκομαι εκεί και εκείνα θα ασχοληθούν με αυτό που συμβαίνει. Το να το μοιράζομαι μαζί τους, βοηθά στην ισορροπία εργασίας / προσωπικής ζωής, αλλά τους διδάσκει σημαντικές αξίες σχετικά με το να δίνεις.
-Σας βοήθησε η καριέρα σας στο μόντελινγκ κατά τη διάρκεια του φιλανθρωπικού σας ταξιδιού; Ποιο ήταν το μεγαλύτερο μάθημα που αποκτήσατε από τα χρόνια που εργαστήκατε σε αυτόν τον χώρο;
Το μόντελινγκ με βοήθησε με τους τρόπους που ανέφερα προηγουμένως, δίνοντάς μου μια πλατφόρμα για την ευαισθητοποίηση του κόσμου. Το να δουλεύω με συνεργάτες και brands, αποτέλεσε ουσιαστικό μέρος της συγκέντρωσης χρημάτων για τη Malaika. Όλα τα προγράμματα είναι δωρεάν και για την εκτέλεση τους, καθώς και για την ανάπτυξη του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων, πρέπει να συγκεντρώνουμε πολλά χρήματα. Είχαμε εκπληκτική υποστήριξη από μάρκες, εταιρείες και οργανισμούς.
Πρόσφατα καταφέραμε να συνεργαστούμε με την πλατφόρμα ενοικίασης, HURR. Η βιωσιμότητα είναι πολύ σημαντική για μένα και έχω νοικιάσει πράγματα από αυτούς για λίγο. Πρόσφατα ξεκινήσαμε τη συνεργασία μας Wear To Care με την HURR, όπου καταπληκτικές διασημότητες, πρωτοπόροι και επωνυμίες, έχουν δωρίσει ρούχα στην υπηρεσία ενοικίασης της HURR και το 100% των εσόδων θα διατεθούν στη Malaika. Είναι μια φανταστική ευκαιρία.
Το μόντελινγκ επίσης με βοήθησε να εξελίξω σημαντικές δεξιότητες που έμαθα όταν σπούδαζα διοίκηση επιχειρήσεων και αυτό μου έδωσε μία εργασιακή ηθική, που έμεινε μαζί μου. Νομίζω ότι είναι εύκολο να βλέπουμε άτομα που «τα κατάφεραν», να αντιμετωπίζονται ως επιτυχίες μιας νύχτας, όταν στην πραγματικότητα μέχρι εκείνη τη στιγμή στην καριέρα τους, είχαν σπαταλήσει πολλή δουλειά και χρόνο. Τα πολλά πρωινά ξυπνήματα πάρα πολύ νωρίς, τα ταξίδια, οι εξαντλητικές φωτογραφίσεις και το γεγονός ότι ως μαύρο μοντέλο δεν ήταν πάντα εύκολο να κλείσω μεγάλες δουλειές, όλα αυτά, με έκαναν πιο ανθεκτική και νομίζω ότι το μεγαλύτερο μάθημα που έμαθα από το μόντελινγκ, ήταν ότι αν εργάζεσαι με συνέπεια, σκληρά και συνεχίζεις να μαθαίνεις, θα επιτύχεις υπέροχα πράγματα στην καριέρα σου.
-Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κονγκό; Ποια είναι τα δικαιώματα των γυναικών στην Αφρική γενικά;
Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό είναι μια όμορφη χώρα με τόσες πολλές δυνατότητες, αλλά υπάρχει έλλειψη υποδομών και πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη στην υγεία, την εκπαίδευση και την τεχνολογία.
Στην Kalebuka, το αγροτικό χωριό όπου εδρεύει η Malaika, έχουμε χτίσει και ανακαινίσει 20 πηγάδια, επειδή η κοινότητα δεν είχε πρόσβαση σε καθαρό νερό και οι άνθρωποι κολλούσαν ασθένειες απ' το νερό. Αντί να πηγαίνουν στο σχολείο, τα κορίτσια έπρεπε να ταξιδέψουν σε μεγάλες αποστάσεις για νερό. Θέματα όπως αυτό πρέπει να αντιμετωπιστούν, επειδή καταλήγουν να αποτελούν εμπόδια στην εκπαίδευση.
Η διατροφή υπήρξε επίσης ένα ζήτημα, οπότε παρέχουμε δύο υγιεινά γεύματα την ημέρα για τις μαθήτριες, εν μέρει μέσω του γεωργικού μας προγράμματος.
Πολιτισμικά, οι γυναίκες έχουν λιγότερα δικαιώματα από τους άνδρες και γενικά θεωρείται ότι δεν χρειάζονται εκπαίδευση ή ανάπτυξη δεξιοτήτων. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό κατατάσσεται 152η σε 159 χώρες στον Δείκτη Ανισότητας των Φύλων, με λιγότερο από το 15% των γυναικών να ολοκληρώνουν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Υπάρχουν μερικές γυναίκες σε θέσεις ηγεσίας και με επιτυχία στις επιχειρήσεις, την τέχνη και τη μόδα, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερες και πρέπει να ξεκινήσουμε με την εκπαίδευση των κοριτσιών μας.
-Για ποιο απ' όλα τα πράγματα που έχετε καταφέρει από τότε που δημιουργήθηκε η Malaika νιώθετε περισσότερο περήφανη;
Νομίζω ότι είναι η αλλαγή στα κορίτσια. Η αυτοπεποίθηση, η πίστη στον εαυτό τους και η ελπίδα για το μέλλον που βλέπω στις μαθήτριες μετά από λίγο καιρό που είναι μαζί μας, είναι το μεγαλύτερο μας επίτευγμα. Αρχίζουν να φαίνονται πιο υγιείς, πιο ευτυχισμένες και πραγματικά ενθουσιασμένες με αυτά που μαθαίνουν. Η Κριστίν θέλει να γίνει χειρουργός, για παράδειγμα, και η Ορσελίν ελπίζει να γίνει δικηγόρος. Άλλες θέλουν να γίνουν επιχειρηματίες, πιλότοι ή μηχανικοί πληροφορικής. Κάτι που δεν θα πίστευαν ποτέ ότι ήταν δυνατό πριν από τη Malaika.
Είμαι επίσης τόσο περήφανη για το κέντρο κοινότητάς μας και αυτό που προσφέρει στους νέους και τους ενήλικες. Διδάσκουμε επαγγελματικές δεξιότητες, γραφή και ανάγνωση και αριθμητική, και από αυτό έχουμε ξεκινήσει μια επιχείρηση που ονομάζεται Mama Ya Mapendo. Οι γυναίκες έρχονται να μάθουν ράψιμο, καθώς και επιχειρηματικότητα, και έχουν φτιάξει τσάντες και αξεσουάρ που πουλάμε στο σχολείο και στο τοπικό σούπερ μάρκετ, Hyper Psaro. Ήταν απίστευτο να βλέπουμε αυτές τις γυναίκες να μπορούν να συμπληρώνουν το εισόδημα των οικογενειών τους μέσω του ραψίματος. Έχουμε μια απίστευτη ομάδα και όλο αυτό είναι μια ομαδική προσπάθεια και επίτευγμα.
-Ποια αναγνώριση που έχετε λάβει μέχρι σήμερα έχει τη μεγαλύτερη σημασία για εσάς και γιατί;
Ήταν τόσο μεγάλη τιμή που έλαβα βραβείο από τον οργανισμό House of Mandela στον εορτασμό της εκατονταετηρίδας του. Ο Νέλσον Μαντέλα είναι και θα είναι για πάντα έμπνευση για μένα.
-Πώς επηρέασε ο κορωνοϊός το έργο της Malaika;
Ο Covid-19 ήταν μια τεράστια πρόκληση για την κοινότητα στην Kalebuka. Έκλεισε εντελώς το σχολείο μας και είναι πολύ δύσκολο για μια κοινότητα σε ένα αγροτικό χωριό να έχει καλές πρακτικές υγιεινής για να προστατευθεί, καθώς οι άνθρωποι εκεί δεν έχουν τρεχούμενο νερό στα σπίτια τους.
Αυτή η πανδημία επηρέασε τα πάντα ταυτόχρονα, όχι μόνο την υγεία αλλά και την οικονομία. Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν, η εργασία έγινε λιγότερο διαθέσιμη και τόσοι πολλοί άνθρωποι πεινούσαν. Συγκεντρώσαμε χρήματα και μπορέσαμε να προσφέρουμε τροφή σε πάνω από 7.000 άτομα τέτοια εποχή πέρυσι. Όταν τα κορίτσια δεν είναι στο σχολείο, δεν παίρνουν τα δύο γεύματά τους την ημέρα από εμάς και επίσης δεν μπορούμε να παρακολουθούμε την υγεία τους.
Ήταν απίστευτα οδυνηρό να χάσουμε τρεις μαθήτριες το 2020. Η Λέγια, η Νοέλλα και η Έστερ Άννι πέθαναν όταν το σχολείο έκλεισε, λόγω ασθενειών που μπορούν να προληφθούν.
Η θετική πλευρά της κατάστασης, ήταν ότι αυτή τη φορά, η πανδημία έδωσε τη δυνατότητα στους μαθητές και το προσωπικό μας, να βοηθήσουν την κοινότητά τους με τις δεξιότητες που έχουν μάθει μαζί μας, όπως φτιάχνοντας μάσκες ραψίματος και χρησιμοποιώντας τους τρισδιάστατους εκτυπωτές μας, μαζί με την ομάδα μας STEM, για τη δημιουργία ασπίδων προσώπου για τα τοπικά νοσοκομεία. Οι κυρίες της Mama Ya Mapendo έχουν ράψει πάνω από χίλιες μάσκες και τις έδωσαν σε άτομα της κοινότητας.
Είναι επίσης μια πρόκληση συγκέντρωσης χρημάτων για εμάς, καθώς οι άνθρωποι επηρεάζονται οικονομικά ή φοβούνται για το μέλλον, δεν αισθάνονται ικανοί να δώσουν γενικά ή στο ίδιο επίπεδο όπως έκαναν πριν, αλλά η ανάγκη παραμένει και ίσως είναι μεγαλύτερη από πριν, καθώς η επίδραση της πανδημίας είναι πιο έντονη στις αγροτικές, λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες. Το σχολείο έκλεισε από την κυβέρνηση τον Μάρτιο του 2020 και στη συνέχεια άνοιξε τον Αύγουστο για μόλις 3 εβδομάδες πριν να κλείσει ξανά. Ευτυχώς, είμαστε ξανά ανοιχτοί τώρα.
-Εάν κάποιος σας ρωτούσε «γιατί να δωρίσει χρήματα στη Malaika;», τι θα του λέγατε;
Επειδή θα χρηματοδοτήσει την εκπαίδευση της επόμενης γενιάς ηγετών και ανθρώπων που θα φέρουν την αλλαγή. Ο αντίκτυπος θα είναι τεράστιος και θα ενδυναμώσει και θα αλλάξει το μέλλον για την κοινότητά τους και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Επίσης, είμαστε πολύ διαφανείς - το 85% αυτού που συγκεντρώνουμε πηγαίνει απευθείας στον προγραμματισμό μας.
-Υπάρχει κάποια ιστορία ή εμπειρία από τις μαθήτριες που σας έχει επηρεάσει βαθιά;
Υπάρχουν πολλές αλλά θα επιλέξω μία! Μία από τις μαθήτριές μας, η Λουίζ, έχει μάθει να παίζει τένις στη Malaika. Λέει ότι δεν γνώριζε καθόλου αν είχε κάποιο ταλέντο μέχρι να έρθει στο σχολείο. Σήμερα, είναι η πρωταθλήτρια της επαρχίας Haut-Katanga και κατάφερε να ταξιδέψει στη Ζάμπια και τις ΗΠΑ. Έχει γνωρίσει πολλούς ανθρώπους εκτός της κοινότητάς της και έχει συνειδητοποιήσει τον κόσμο που βρίσκεται εκεί έξω και το γεγονός ότι μπορεί να επιτύχει τα όνειρά της.
-Ποια είναι τα επόμενα σχέδια της Malaika;
Ανυπομονούμε να γιορτάσουμε την 15η επέτειό μας τον επόμενο χρόνο. Έχουμε δημιουργήσει ένα εγχειρίδιο για να βοηθήσουμε άλλους να δημιουργήσουν οργανισμούς με γνώμονα την κοινότητα, όπως η Malaika, σε άλλα πλαίσια, και είμαστε ενθουσιασμένοι που το μοιραζόμαστε και βλέπουμε αυτά τα έργα να αρχίζουν να αναπτύσσονται. Θα ανοίξουμε επίσης μια ακόμη τάξη τον Σεπτέμβριο του 2021!
-Ο πατέρας σας ήταν Ελληνοκύπριος. Έχετε δεσμούς με τις κυπριακές ρίζες σας; Έχετε πάει ποτέ στην Κύπρο ή στην Ελλάδα;
Έχω πάει στην Αθηένου, το χωριό του πατέρα μου και του παππού μου. Το να γνωρίσω όλη την οικογένειά μου, ήταν μία από τις πιο μαγικές στιγμές και ένιωσα τόσο απόλυτα συνδεδεμένη με τις ρίζες μου. Η Κύπρος είναι μια τόσο όμορφη χώρα και το φαγητό είναι πολύ νόστιμο.
-Θα θέλατε να στείλετε ένα μήνυμα στον ελληνικό λαό; Και τι θα θέλατε να πείτε σε όλα τα παιδιά του κόσμου και ειδικά στα νεαρά κορίτσια;
Είστε καταπληκτικοί! Μην τα παρατάτε ακόμα κι αν υπάρχουν προκλήσεις και εμπόδια μπροστά σας. Συνεχίστε να εργάζεστε σκληρά για να αξιοποιήσετε τις δυνατότητές σας και βοηθήστε τους άλλους στη διαδρομή για να φτάσουν στις δικές τους. Επισκεφτείτε το Κονγκό, υπάρχουν τόσοι πολλοί Έλληνες εκεί!
Noella Coursaris Musunka
IG: @noellacoursaris
Twitter: @noellacc
FB: @Noella Coursaris Musunka
LinkedIn: @Noella Coursaris Musunka
Malaika
IG: @Malaikadrc
Twitter: @MalaikaDRC
FB: @MalaikaDRC
LinkedIn: @MalaikaDRC