Ο Νίκος Κουλούσιας είναι ένας Έλληνας σεφ που έχει καταφέρει πολλά με πολλές διακρίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Έχει εργαστεί στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ και έχει μαγειρέψει τόσο για τη βασίλισσα Ελισάβετ όσο και για τον βασιλικό γάμο του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ που έγραψε ιστορία.
Γεννήθηκε στη Γερμανία από γονείς μετανάστες και λατρεύει το χωριό του στη Ναύπακτο, όπου επιστρέφει συχνά, αλλά και τη Λέρο, που αποκαλεί «σπίτι του».
Εκτός από τη ζωή του στη Μεγάλη Βρετανία, έχει ταξιδέψει πολύ σε όλο τον κόσμο με τελευταίο του σταθμό το Μπαχρέιν.
Το τελευταίο διάστημα έχει επιστρέψει στην Ελλάδα και ζει μόνιμα στο νησί της Λέρου, όπου και δραστηριοποιείται επαγγελματικά.
Ο ίδιος ο Νίκος Κουλούσιας μίλησε στο Iefimerida.gr για την πορεία του, τους διάσημους για τους οποίους έχει μαγειρέψει αλλά και το νέο του επαγγελματικό βήμα.
Πες μας λίγα λόγια για σένα
Ονομάζομαι Νίκος Κουλούσιας και είμαι σεφ. Χαμογελαστό παιδί και, απ' όσο λένε, χαρά γεμάτος! Συγκεντρωμένος στην τελειομανία τις δουλειάς μου αλλά και την ισορροπία στην προσωπική μου ζωή.
Πώς αποφάσισες να γίνεις σεφ; Από πού προήλθε η αγάπη σου για το φαγητό;
Το «μικρόβιο» υπήρχε πάντα μέσα μου, ίσως ήθελε ένα τσίγκλισμα για να εκτονωθεί σε αυτό το βαθμό. Το να κάνω τον βοηθό στη γιαγιά μου με έκανε να αγαπήσω αυτό που κάνω ακόμα πιο πολύ.
Ήσουν ανάμεσα στους σεφ που έχουν μαγειρέψει για την Ελισάβετ αλλά και στον γάμο Χάρι-Μέγκαν. Πώς είναι να μαγειρεύεις για γαλαζοαίματους;
Το όμορφο είναι που μαγειρεύεις. Για εμένα δεν έχει σημασία αν είναι κάποιος γαλαζοαίματος ή διάσημος. Σημασία έχει πως πρέπει να μείνεις σταθερός στο να βλέπεις τον καθένα για τον οποίο μαγειρεύεις με το ίδιο μάτι. Η διαφορά, βέβαια, θα είναι πως υπάρχουν διαφορετικές προτιμήσεις σε άποψη φαγητού.
Ωστόσο, ήταν για εμένα αλλά και πιστεύω για όλους εμάς που βρεθήκαμε εκεί μια ξεχωριστή και αξέχαστη εμπειρία. Δεν ήταν εύκολο το να μαγειρεύεις με 23 συναδέλφους από διαφορετικές εθνικότητες που δεν έχεις ουσιαστικά ξανά συνεργαστεί σε τέτοιο επίπεδο για ένα τέτοιο αποτέλεσμα.
Εκεί σκέφτεσαι καθαρά επαγγελματικά και πως πρέπει να λειτουργεί μια κουζίνα με ιεραρχία. Πυρετώδεις προετοιμασίες ώστε να βγουν όλα στην ώρα τους. Συνεχώς δοκιμές ώστε στην τελετή να μην υπάρχει κανένα λάθος.
Βέβαια υπάρχουν και απρόβλεπτα, το να σου συμβεί κάτι απρόοπτο, όπως εκείνη την μέρα θυμάμαι ότι ξαφνικά δεν λειτούργησε το κεντρικό μας ψυγείο. Πάντα, όμως, υπάρχει plan B.
Το ωραίο σε αυτό είναι ότι κλείνεις όμορφα και συνεχίζεις να κάνεις αυτό που αγαπάς σε ένα τέτοιο επίπεδο και είμαι σίγουρος ότι θα ξανά ανταμώσουμε σε κάποια άλλη εκδήλωση με τους συναδέλφους που βρεθήκαμε εκεί.
Πώς ήταν η ζωή και η εργασία στην Αγγλία και στο παλάτι; Θα το ξαναέκανες; Τι γεύση σου έχει αφήσει αυτή η εμπειρία;
Σίγουρα ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία που χάραξε την καριέρα μου. Αλλά πιστεύω πως πρέπει σε νέα ηλικία να βλέπουμε μπροστά και να ανοίγουμε νέους ορίζοντες. Βέβαια εάν βρεθεί ξανά μια τέτοια ευκαιρία θα το έκανα χωρίς δεύτερη σκέψη.
Έχεις εργαστεί για άλλους διάσημους; Έχεις ταξιδέψει;
Έχω μαγειρέψει για πολλές προσωπικότητες από όλο τον κόσμο. Αλλά το αποκορύφωμα της μαγειρικής μου πορείας ήταν όταν είχα την τιμή να μαγειρέψω για τους πιλότους της Formula 1 όταν βρισκόμουν στο Μπαχρέιν και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Τελικά η ελληνική κουζίνα «χτυπάει» στις καρδιές των ανθρώπων.
Όταν έχεις σαν είδωλα αυτούς τους οδηγούς, που τους έβλεπες μόνο από την τηλεόραση ως παιδί και ξαφνικά τους έχεις στο εστιατόριο να σου λένε τι θα ήθελαν να δοκιμάσουν είναι μια άλλη αίσθηση. Λόγω της χώρας και το πρεστίζ, περνούσαν πολλοί για να δοκιμάσουν τα φαγητά μου.
Κατάφερα να συνδυάζω τη μαγειρική μου με τα ταξίδια. Οπότε όσο μαγειρεύω τόσο θα ταξιδεύω είτε για επαγγελματικούς λόγους, είτε και για έρευνα, για νέες τεχνικές και γεύσεις. Όλα τα πιάτα άλλωστε είναι ένα ταξίδι που μέσα από αυτά θα μαγειρέψεις και για άλλους διάσημους. Εξαρτάται τον προορισμό.
Τώρα που σε βρίσκουμε; Τι κάνεις αυτή την περίοδο;
Πριν λίγο καιρό, επέστρεψα στο σπίτι μου, στο νησί μου, στην όμορφη Λέρο και μαγειρεύω σε ένα πρωτότυπο εστιατόριο, το «Skippers». Βρίσκεται σε ένα όμορφο σημείο μέσα στη μαρίνα της Λέρου. Είναι ένα εστιατόριο που προσφέρει πολύ υψηλές προδιαγραφές γαστρονομίας αλλά και την απόλαυση ενός καλού κοκτέιλ και εκλεκτά κρασιά.
Όταν χτύπησε αυτή η ευκαιρία την πόρτα μου δεν χρειάστηκε να το σκεφτώ δεύτερη φορά. Το ποιο όμορφο για μένα είναι πως είμαι στο νησί μου και μπορώ να φέρω όλα μου τα ταξίδια γευστικά εδώ που το απολαμβάνει ο κόσμος.
Έχουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε, να δοκιμάζουμε και άλλα πράγματα εκτός συνόρων όπως ένα καλό Waguy Steak ή ένα Porterhouse αλλά και τεχνικές καινούργιες και μοντέρνες. Ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα τα απογεύματα με ένα όμορφο κοκτέιλ. Είμαι πολύ χαρούμενος με την ομάδα μου που πήγαμε το εστιατόριο ακόμα πιο ψηλά.
Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια; Έχεις κάποιο όνειρο που θα ήθελες να πραγματοποιήσεις;
Σίγουρα για τον επόμενο καιρό θα βρίσκομαι στο νησί μου, στο εστιατόριο που ανέλαβα ως σεφ με σκοπό να φέρω όλα τα ταξίδια μου γευστικά εδώ. Σίγουρα υπάρχουν στόχοι και όνειρα που η ομάδα μου και εγώ έχουμε βάλει από την αρχή του ερχομού μου. Πιστεύω είμαστε σε πολύ καλό δρόμο!
Μίλησε μας για την ελληνική κουζίνα
Η ελληνική κουζίνα είναι ένας θησαυρός από μόνη της. Εάν παρατηρήσουμε ότι πολλοί ζητάνε Έλληνες σεφ στο εξωτερικό αλλά και εκτός Ευρώπης είναι ένα καλό σημάδι για εμάς.
Βέβαια είναι δύσκολη η ελληνική κουζίνα. Δύσκολη από την άποψη ότι, κατά τη γνώμη μου, δεν μπορείς να αλλάξεις πολλά και να μετατρέψεις παραδοσιακές συνταγές σε γκουρμέ. Θησαυρούς που ήδη λάμπουν δεν μπορείς να τους κάνεις να λάμπουν περισσότερο.