Η επιμονή της Ελληνοαμερικανίδας Νία Βαρντάλος και η γνωριμία με τον Τομ Χανκς έφεραν, το «Γάμος α λα ελληνικά», μια από τις πιο επιτυχημένες εισπρακτικά ταινίες των τελευταίων ετών. Τα πράγματα, όμως, πριν, για την Νία Βαρντάλος ήταν λίγο διαφορετικά...
«Πες μου μια λέξη, οποιαδήποτε λέξη και θα σου αποδείξω πως έχει ελληνική ρίζα», μία από τις πιο σπαρταριστές ατάκες του πατέρα της οικογένειας Πορτοκάλος. Η ελληνική οικογένεια της ομογένειας που παραμένει πιστή στα έθιμα και τις παραδόσεις της μαμάς πατρίδας, όπως αποτυπώθηκε από το χέρι μιας Ελληνίδας της διασποράς αποτελεί μια από τις πιο επιτυχημένες κινηματογραφικές παραγωγές στο Χόλιγουντ τις τελευταίες δεκαετίες. Το φιλμ «Γάμος α λα ελληνικά».
Κι αυτό είναι κάτι που ούτε η ίδια η Νία Βαρντάλος δεν περίμενε, πίσω στο 2002, όταν η Low budget ταινία με προϋπολογισμό μόλις 5 εκατ. δολάρια έκανε πρεμιέρα στους κινηματογράφους σαν σήμερα πριν από 17 ολόκληρα χρόνια.
Η Βαρντάλος γεννήθηκε στο Οντάριο των ΗΠΑ το 1962. Η υποκριτική ήταν πραγματικά η μεγάλη της αγάπη, το όνειρο ζωής της. Τα χρόνια όμως περνούσαν και το Χόλιγουντ επέμενε να θέλει να την κάνει να σβήσει την καταγωγή της προκειμένου να πετύχει στην απαιτητική σόουμπιζ. Σε συνεντεύξεις της μετά την κυκλοφορία της ταινίας, η 57χρονη σήμερα, Νία Βαρντάλος, αναφέρθηκε συχνά στις προτροπές των ατζέντηδών της, να μην δείχνει τόσο Ελληνίδα ή έστω να προσπαθήσει να περάσει για Ιταλίδα. Ήταν σύμφωνα με αυτούς ο μόνος τρόπος να κερδίσει κάποιο ρόλο.
Η Νία Βαρντάλος αρνούνταν να συμμορφωθεί, με αποτέλεσμα να βρεθεί χωρίς μάνατζερ. Αποφάσισε λοιπόν να καθίσει και να γράψει ένα σενάριο με την ζωή της. Τη ζωή μιας γυναίκας που μεγάλωσε μέσα στην ελληνοαμερικανική ομογένεια. Στην αρχή, η διάσημη πλέον ηθοποιός και σεναριογράφος, σκέφτηκε πως ο μόνος τρόπος να προσελκύσει παραγωγούς ήταν να ανεβάσει το έργο- πρόδρομο του «Γάμος α λα ελληνικά», ως «one woman show». Η προσπάθειά της είχε σημαντική επιτυχία, με τους κριτικούς να εξαίρουν το ταλέντο της επί σκηνής.
Η μέρα που την ανακάλυψε ο Τομ Χανκς
Η σχέση του βραβευμένου με Οσκαρ, Τομ Χανκς, με την Ελλάδα είναι λίγο πολύ γνωστή. Λατρεύει την γυναίκα του, Ρίτα Γουίλσον, που έχει επίσης ελληνικές ρίζες και ως εκ τούτου έχει μάθει να αγαπά όσο τίποτε την Ελλάδα και τους Ελληνες. Μια μέρα, η Γουίλσον κάνει κράτηση προκειμένου να παρακολουθήσει την παράσταση και ενθουσιάζεται. «Πρέπει να κάνεις το έργο αυτό ταινία» λέει στη Νία Βαρντάλος.
Το ένα έφερε το άλλο και χωρίς να το πολυκαταλάβει, η Ελληνοαμερικανίδα βρέθηκε με το ζευγάρι Χανκς – Γουίλσον να αναλαμβάνουν την παραγωγή της ταινίας. «Το επόμενο που ξέρω είναι πως ο Τομ Χανς με κάλεσε στο τηλέφωνο και είπε: “θα κάνω την ταινία σου”». Ετσι γεννιέται η ταινία «Γάμος α λα ελληνικά».
Το φαινόμενο «Γάμος α λα ελληνικά»
Η ελληνική κωμωδία «Γάμος α λα ελληνικά», που αποτυπώνει με γλαφυρό και ξεκαρδιστικό τρόπο την ελληνική ομογένεια στην Αμερική, δεν υπήρξε ποτέ φτιαγμένη να γίνει μπλοκμπάστερ. Ελάχιστοι ηθοποιοί, συμπεριλαμβανομένης και της πρωταγωνίστριας ήταν έστω και λίγο αναγνωρίσιμοι στο ευρύ κοινό, ενώ ο προϋπολογισμός της ήταν μόλις 5 εκατομμύρια δολάρια. Την ίδια ώρα, τα μεγάλα στούντιο ξόδευαν εκατοντάδες εκατομμύρια για φαντασμαγορικές παραγωγές.
Η ταινία «Γάμος α λα ελληνικά» κάνει πρεμιέρα με περιορισμένη διανομή στις 19 Απριλίου του 2002. Εβδομάδα με την εβδομάδα, το φιλμ γίνεται επιτυχία από στόμα σε στόμα και αυξάνει συνεχώς τα εισιτήρια στα σινεμά της Αμερικής.
Μια ταπεινή παραγωγή ξεπερνά τα 240 εκατ. δολάρια μόνο στην Αμερική, ενώ σημειώνει εισπράξεις πάνω από 300 εκατ. δολάρια ανά τον κόσμο. Οι πωλήσεις αυτές την καθιστούν μια από τις πιο επικερδείς κινηματογραφικές παραγωγές όλων των εποχών, αν αναλογιστεί κανείς τη σχέση εσόδων με το κόστος της ταινίας.
Η πιο επιτυχημένη ρομαντική κομεντί των τελευταίων ετών
Η ταινία «Γάμος α λα ελληνικά» γίνεται η πιο επιτυχημένη ρομαντική κομεντί στην κινηματογραφική ιστορία της Αμερικής μετά το «Pretty Woman». Η ταινία της Νίας Βαρντάλος όμως, καταρρίπτει ένα ακόμη ρεκόρ. Αποτελεί την πιο «ανθεκτική» στην πάροδο των εβδομάδων κινηματογραφική παραγωγή των τελευταίων 20 και πλέον ετών ετών, αυξάνοντας περιοδικά τις εισπράξεις, μήνα με το μήνα, μετά την πρεμιέρα και φτάνοντας τα 241,4 εκατ. δολάρια. Η ταινία πλασάρεται πιο ψηλά και από τον Τιτανικό σε αυτόν τον δείκτη, που καταγράφει τον ρυθμό μείωσης των εισπράξεων με την πάροδο των εβδομάδων.
Ενα σενάριο βγαλμένο απ’ τη ζωή της Βαρντάλος
Παρακολουθώντας την ταινία, αντιλαμβάνεται κανείς πως, πέραν της σατιρικής υπερβολής, τα όσα διαδραματίζονται στην πολυπληθή ελληνική οικογένεια έχουν μια αλήθεια. «Μεγάλωσα ακούγοντας συνεχώς τέτοιες ατάκες» λέει για τις στιχομυθίες της ελληνικής οικογένειας που έκαναν την ταινία ξεχωριστή. «Ελληνίδες. Μπορεί να είμαστε πρόβατα στην κουζίνα, αλλά γινόμαστε τίγρεις στην κρεβατοκάμαρα» είναι κάτι που μου είπε η μητέρα μου ενώ έφτιαχνε κοτόσουπα.
Το φιλμ «Γάμος α λα ελληνικά», που έκλεισε τα 17 του χρόνια, χάρισε στη Νία Βαρντάλος, εκτός βέβαια από αναγνωρισιμότητα και χρήματα, μια υποψηφιότητα για Οσκαρ πρωτότυπου σεναρίου και άλλη μια υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα καλύτερης γυναίκας ηθοποιού.