Το «hasta la vista» του Netflix στη λογοκρισία Ερντογάν -«Μετακόμισε» ολόκληρη παραγωγή από την Τουρκία στην Ισπανία - iefimerida.gr

Το «hasta la vista» του Netflix στη λογοκρισία Ερντογάν -«Μετακόμισε» ολόκληρη παραγωγή από την Τουρκία στην Ισπανία

Κινητό τηλέφωνο με το λογότυπο του Netflix
Κινητό τηλέφωνο με το λογότυπο του Netflix / Φωτογραφία: Shutterstock

Στα ισπανικά η απάντηση του Netflix, στο ασφυκτικό πρέσινγκ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που λογοκρίνει περιεχόμενο της ψηφιακής πλατφόρμας όταν αυτό δεν εκθειάζει το προφίλ του Τούρκου προέδρου ή προβάλει συμπεριφορές που για την υπερσυντηρητική ισλαμιστική κυβέρνηση θεωρούνται απαράδεκτες.

Ήταν τον περασμένο Ιούλιο, όταν το Netflix σκότωνε πριν ακόμη γεννηθεί την παραγωγή μιας νέας τουρκικής σειράς, έπειτα από απαίτηση του υπουργείου πολιτισμού της χώρας να «εξαφανιστεί» ένας γκέι χαρακτήρας από το σενάριο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σήμερα, ο Τούρκος σεναριογράφος, Ετσέ Γιορένκ επιστρέφει στο Netflix, σε πείσμα των τουρκικών αρχών, αλλά με μια ειδοποιό διαφορά: Οι χαρακτήρες του θα ομιλούν ισπανικά και αντί για «άι σιχτίρ» θα πουν με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο «adios» στη λογοκρισία του καθεστώτος Ερντογάν.

Ο δημιουργός της σειράς επιμένει πως η αλλαγή κουλτούρας στη σειρά του, προς την δύση, δεν θα επηρεάσει στο παραμικρό την δραματουργία, καθώς η ιστορία του δεν είναι ούτε ισπανική, ούτε τούρκικη: είναι διεθνής!

Παραμένει ο γκέι χαρακτήρας στη σειρά του Netflix

Φυσικά, στη σειρά που ξεκινά γυρίσματα στην Ισπανία, ο ομοφυλόφιλος χαρακτήρας επιστρέφει, όπως και στην αρχική παραγωγή. «Εργαστήκαμε προκειμένου να δώσουμε την οπτική μας για μια ανοιχτή και πλουραλιστική κοινωνία, στην οποία όλοι θα νιώθουν πως εκπροσωπούνται» λέει η επίσης σεναριογράφος, που ανέλαβε την απόδοση στα ισπανικά, Ίρμα Κορέα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η σειρά του Netflix, μια ακόμη από την πληθώρα πλέον ισπανικών παραγωγών μετά το φαινόμενο La Casa De Papel θα τιτλοφορείται «Si lo Hubiera Savido» (Αν γνώριζα) και σύμφωνα με την Ισπανίδα θα ανταποκρίνεται στην ισπανική ιδιοσυγκρασία, ακολουθώντας παρόλα αυτά ακριβώς το ίδιο σενάριο με την τούρκικη σειρά.

Η σειρά του Netflix θα προβληθεί και στην Τουρκία

Η τραγική ειρωνεία της υπόθεσης είναι πως εφόσον ολοκληρωθούν τα γυρίσματα της σειράς, αυτή θα είναι διαθέσιμη σε εκατοντάδες χώρες ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων φυσικά και η Τουρκία.

Για την ακρίβεια, σε ερώτηση του Bloomberg, που φιλοξενεί το δημοσίευμα, προς το συμβούλιο ραδιοτηλεόρασης, κατά πόσο η τουρκική κυβέρνηση θα απαγορεύσει την προβολή της ισπανικής βερσιόν, Τούρκος εκπρόσωπος σημείωσε πως «δεν είναι στα σχέδιά τους».

Με πολύ απλά λόγια, η πολυπολιτισμική πλατφόρμα βρήκε τον τρόπο να προσπεράσει τους περιορισμούς της Τουρκίας και να προβάλει το περιεχόμενο που έχει επιλέξει για τα εκατομμύρια των συνδρομητών της εκεί (και παντού ανά τον κόσμο).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μόνο που μένει στον Ερντογάν από όλη αυτή την εξέλιξη, είναι ένα άδειο στούντιο κινηματογράφησης, καθώς η παραγωγή της σειράς αλλάζει εθνικότητα.

Η ανατολίτικη σόουμπιζ

To 2017 οι εξαγωγές τουρκικών παραγωγών για την τηλεόραση απέφεραν στη χώρα 350 εκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας την Τουρκία τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά μετά τις ΗΠΑ στον κόσμο.

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό πως κάθε πλήγμα στο γόητρο της τουρκικής «τσινετσιτά» σίγουρα αποτελεί καρφί στην από καιρό ασθμαίνουσα δημοφιλία του Ερντογάν, τόσο εντός, όσο εκτός συνόρων.

Την ίδια ώρα, η εκτόξευση της ισπανικής παραγωγής προς την κορυφή είχε ξεκινήσει πολύ πριν κάθε σπίτι αναζητά περισσότερα για την «τέλεια ληστεία» του La Casa De Papel.

Ωστόσο, η σειρά φαινόμενο, αλλά και η εξάπλωση της ψηφιακής τηλεόρασης μέσω του διαδικτύου έκανε τις ισπανικές παραγωγές εξαιρετικά δημοφιλείς στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μην ξεχνάτε άλλωστε, πως υπάρχουν 400 εκατομμύρια άνθρωποι εκεί έξω που μιλούν την ισπανική, είτε ψευδίζοντας το «Σ» είτε όχι, γεγονός που καθιστά τις ισπανικές παραγωγές ιδιαίτερα ελκυστικές.

Το τουρκικό συμβούλιο ραδιοτηλεόρασης σφίγγει τον κλοιό στη μυθοπλασία

Πριν από δύο χρόνια, η τουρκική κυβέρνηση παραχώρησε στο τουρκικό συμβούλιο ραδιοτηλεόρασης (RTŪK) τη σαρωτική εποπτεία ολόκληρου του διαδικτυακού περιεχομένου, εκ των οποίων και εκείνου που προβάλλεται στην πλατφόρμα Netflix και σε διαδικτυακούς ειδησεογραφικούς ιστοτόπους.

Σχεδόν 11 μήνες αργότερα, τον Ιούλιο του 2020, το Netflix ανακοίνωνε πως βάζει στον «πάγο» τα γυρίσματα της νέας του σειράς, τουρκικής παραγωγής, με διεθνή τίτλο «If Only», καθώς το τουρκικό συμβούλιο ραδιοτηλεόρασης προέβαλε ενστάσεις αναφορικά με την προβολή σε αυτή ενός ομοφυλόφιλου χαρακτήρα.

«Το Netflix παραμένει βαθιά αφοσιωμένο στα μέλη μας από την Τουρκία και τη δημιουργική κοινότητα στην Τουρκία», επισήμανε ο εκπρόσωπος τύπου σε ένα email, όπου επιβεβαίωνε, επίσης, την απόφαση να σταματήσει τα γυρίσματα.

Όλες οι φορές που το Netflix μπήκε στο στόχαστρο Ερντογάν

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Netflix σταματάει κάποια παραγωγή εξαιτίας του συγκεκριμένου θέματος στην Τουρκία. Τον Απρίλιο, οι αβάσιμες φήμες που κυκλοφόρησαν ότι ένα άλλο σόου, το «Love 101», θα συμπεριλάμβανε έναν ανοικτά ομοφυλόφιλο χαρακτήρα οδήγησαν σε κάλεσμα μεταξύ των χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για μποϊκοτάζ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Άλλωστε, τον Μάιο του 2020, η ψηφιακή πλατφόρμα που έχει ήδη προτείνει αρκετές σειρές και ταινίες στην μεγάλη αγορά της Τουρκίας, αναγκάστηκε να αφαιρέσει επεισόδιο της σειράς «Designated Survivor», καθώς σε αυτό αποτυπωνόταν ο Τούρκος πρόεδρος ως «κακός».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τουρκία Ισπανία Netflix σειρά Λογοκρισία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ