Άγνωστες πληροφορίες για τον Λευκό Οίκο -Η Πρώτη Κυρία που καλούσε πνεύματα, τα φαντάσματα και τα... πρόβατα - iefimerida.gr

Άγνωστες πληροφορίες για τον Λευκό Οίκο -Η Πρώτη Κυρία που καλούσε πνεύματα, τα φαντάσματα και τα... πρόβατα

Ο Λευκός Οίκος
Ο Λευκός Οίκος / Φωτογραφία: shutterstock
ΣΟΦΙΑ ΠΑΦΤΟΥΝΟΥ

Ο Ντόναλντ Τραμπ επέστρεψε πριν από μερικές μέρες για δεύτερη φορά στον Λευκό Οίκο αφού ορκίστηκε 47ος Πρόεδρος των ΗΠΑ και αμέσως προχώρησε σε αλλαγές.

Πώς όμως ξεκίνησε ο Λευκός Οίκος να αποτελεί το σπίτι των Αμερικανών Προέδρων; Πότε χτίστηκε και από ποιον και γιατί έχει το συγκεκριμένο χρώμα; Το ξέρατε ότι διαθέτει πισίνα και ότι κάποτε είχε τα δικά του θερμοκήπια;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποια Πρώτη Κυρία καλούσε τα πνεύματα μέσα στον Λευκό Οίκο και γιατί; Και τι δουλειά έχουν μερικά πρόβατα να τριγυρνούν στο γκαζόν του; Από τη μυστική είσοδο που συνδέεται με τούνελ, τα φαντάσματα που τον έχουν στοιχειώσει και ένα κρυφό καταφύγιο σε περίπτωση επίθεσης, παρακάτω ακολουθούν άγνωστες πληροφορίες για το πιο διάσημο ίσως κτίριο του κόσμου.

Ο Λευκός Οίκος

Ο Λευκός Οίκος βρίσκεται στην πιο γνωστή διεύθυνση της χώρας, 1600 Pennsylvania Ave στην Ουάσινγκτον, DC, και είναι το πιο εμβληματικό σπίτι της Αμερικής. Πρόκειται για την επίσημη κατοικία και το γραφείο του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Λευκός Οίκος υπήρξε το σπίτι κάθε προέδρου από τον Τζον Άνταμς κι ύστερα, και ο τόπος μερικών από τα πιο σημαντικά γεγονότα της αμερικανικής ιστορίας.

Σε μια έκταση περίπου 73 στρεμμάτων, ο Λευκός Οίκος αποτελείται από την Εκτελεστική Κατοικία, την Ανατολική Πτέρυγα και τη Δυτική Πτέρυγα, με το περίφημο Οβάλ Γραφείο. Σήμερα, η κατοικία περιλαμβάνει έξι επίπεδα με 132 δωμάτια, συμπεριλαμβανομένων 16 οικογενειακών δωματίων και δωματίων επισκεπτών και 35 μπάνια, και εκτείνεται σε 5 στρέμματα. Ο Λευκός Οίκος έχει φιλοξενήσει κάθε πρόεδρο από τον Τζον Άνταμς έως τον Τζο Μπάιντεν, και αποτελεί ένα διαχρονικό σύμβολο της δημοκρατίας και ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα κτίρια στον κόσμο, προσελκύοντας 500.000 επισκέπτες ετησίως.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποιος τον «βάφτισε» έτσι;

Στους πρώτους χάρτες, ο Λευκός Οίκος αναφερόταν ως «President’s Palace» (Παλάτι του Προέδρου). Το1810 το κτίριο ονομάστηκε επίσημα «Executive Mansion» (Εκτελεστική Κατοικία) για να αποφευχθεί οποιαδήποτε σύνδεση με τη βασιλεία ή τη μοναρχία. Η κατοικία έχει επίσης αποκληθεί «President’s House» (Οικία του Προέδρου) ή «President’s Mansion» (Μέγαρο του Προέδρου). Το 1901, ο πρόεδρος Θίοντορ Ρούζβελτ άλλαξε την επίσημη ονομασία σε «Λευκός Οίκος», ένα παρατσούκλι που είχε χρησιμοποιηθεί καθ' όλη τη διάρκεια του 19ου αιώνα.

Τι χρώμα ακριβώς έχει ο Λευκός Οίκος;

Αν και υπάρχει ένας διαδεδομένος μύθος ότι ο Λευκός Οίκος βάφτηκε λευκός για να καλυφθούν τα σημάδια από τη φωτιά του 1814, αυτό δεν ισχύει. Η κατοικία βάφτηκε λευκή για πρώτη φορά το 1798, πριν από την πυρκαγιά, με σκοπό την προστασία του εξωτερικού της από τις καιρικές συνθήκες.

Σήμερα, ο Λευκός Οίκος βάφεται στο χρώμα Whisper White της εταιρείας Duron. Απαιτούνται περίπου 2,155 λίτρα χρώματος για να καλυφθεί η εξωτερική επιφάνεια του κτιρίου.

Άποψη του Λευκού Οίκου κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής προεπισκόπησης για την Ανοιξιάτικη Περιήγηση στους Κήπους του
Άποψη του Λευκού Οίκου κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής προεπισκόπησης για την Ανοιξιάτικη Περιήγηση στους Κήπους του / Φωτογραφία:AP Photo/Evan Vucci
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα αρχικά σχέδια για τον Λευκό Οίκο

Ο Πρόεδρος Τζορτζ Ουάσινγκτον, που διέμενε σε προεδρικές κατοικίες στη Νέα Υόρκη και τη Φιλαδέλφεια, επέλεξε την τοποθεσία της πρωτεύουσας της χώρας, στις όχθες του ποταμού Ποτόμακ για την εκτελεστική κατοικία. Στην απόφασή του συνέβαλε ο Γάλλος αρχιτέκτονας Πιερ Σαρλ Λανφάν, ο οποίος σχεδίασε το πλάνο της πόλης. Ο Λανφάν αρχικά πρότεινε έναν πολυτελή σχεδιασμό για την κατοικία, που θα είχε τέσσερις φορές το μέγεθος του σημερινού Λευκού Οίκου.

Ωστόσο, απομακρύνθηκε από την τριμελή επιτροπή που επέβλεπε την ανάπτυξη της Περιφέρειας της Κολούμπια, και το μεγαλοπρεπές σχέδιο εγκαταλείφθηκε. Αντ’ αυτού, ο Ουάσινγκτον και ο υπουργός Εξωτερικών του, Τόμας Τζέφερσον, αποφάσισαν ότι ο σχεδιασμός του κτιρίου θα επιλεγόταν μέσω εθνικού διαγωνισμού.

Ποιος κατασκεύασε τον Λευκό Οίκο και πότε;

Ο Τζέφερσον ανακοίνωσε τον διαγωνισμό, ο οποίος προσέφερε βραβείο 500 δολαρίων (ή ένα μετάλλιο ίσης αξίας). Σύμφωνα με αναφορές, ο ίδιος ο Τζέφερσον υπέβαλε σχέδιο υπό τα αρχικά «A.Z.». Τον Ιούλιο του 1792, η πρόταση του Τζέιμς Χόμπαν, Ιρλανδικής καταγωγής αρχιτέκτονα, επιλέχθηκε από τον Ουάσινγκτον, και ο Χόμπαν προσλήφθηκε για να κατασκευάσει τον Λευκό Οίκο.

Η κατασκευή του Λευκού Οίκου ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 1792, με την τοποθέτηση του πρώτου θεμέλιου λίθου. Σύμφωνα με τη Sarah Fling, ιστορικό της White House Historical Association: «Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η αρχική κατασκευή του Λευκού Οίκου, καθώς και άλλα έργα των αρχών του 19ου αιώνα, όπως η ανακατασκευή του μετά την πυρκαγιά... στηρίχθηκαν στην εργασία σκλαβωμένων ανθρώπων. Αυτοί οι εργάτες συνεργάζονταν με Ευρωπαίους τεχνίτες, αμειβόμενους εργάτες και Αφροαμερικανούς που ήταν ελεύθεροι».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ ο Τζορτζ Ουάσινγκτον επέλεξε την τοποθεσία και τον σχεδιασμό του Λευκού Οίκου, δεν έζησε ποτέ στην κατοικία. Ο Τζον Άνταμς ήταν ο πρώτος πρόεδρος που έζησε στον Λευκό Οίκο, μετακομίζοντας την 1η Νοεμβρίου 1800. Το εκτελεστικό μέγαρο υπήρξε η επίσημη κατοικία κάθε επόμενου προέδρου.

Η πριγκίπισσα Νταϊάνα χορεύει με τον Τζον Τραβόλτα στην αίθουσα Cross του Λευκού Οίκου κατά τη διάρκεια επίσημου δείπνου το 1985
Η πριγκίπισσα Νταϊάνα χορεύει με τον Τζον Τραβόλτα στην αίθουσα Cross του Λευκού Οίκου κατά τη διάρκεια επίσημου δείπνου το 1985 / Φωτογραφία: Ronald Reagan Library via AP

Το αρχιτεκτονικό στυλ του Λευκού Οίκου

Ο Λευκός Οίκος σχεδιάστηκε σε νεοκλασικό στυλ, εμπνευσμένο από την κλασική αρχιτεκτονική της αρχαίας Ελλάδας και της Ρώμης. Το σχέδιο του Χόμπαν βασίστηκε εν μέρει στο Leinster House, ένα αρχοντικό στη γενέτειρά του στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, το οποίο σήμερα στεγάζει το κοινοβούλιο της Ιρλανδίας, στο σχέδιο του Λανφάν για το Federal Hall στη Νέα Υόρκη και και μια δομή που είχε δει στο βιβλίο του αρχιτέκτονα James Gibbs «Book of Architecture» του 1728. Το αποτέλεσμα ήταν ένα κομψό και λιτό κτίριο που αντανακλά την ισχύ και τη διαχρονικότητα της αμερικανικής δημοκρατίας.

Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του, είναι τα εξής:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Ασβεστόλιθος από το λατομείο του Government Island: Ο ίδιος τύπος πέτρας χρησιμοποιήθηκε και για το εξωτερικό του Καπιτωλίου των Ηνωμένων Πολιτειών.
  • Τούβλα από καμίνια κοντά στον χώρο κατασκευής.
  • Ξυλεία από δάση στο Μέριλαντ και τη Βιρτζίνια.

Το 1800, ο πρόεδρος Τζον Άνταμς και η πρώτη κυρία Άμπιγκεϊλ Άνταμς μετακόμισαν στο ημιτελές κτίριο την 1η Νοεμβρίου. Αν και ήταν πολύ μικρότερο από την πρόταση του Λανφάν, το ολοκληρωμένο κτίριο ήταν το μεγαλύτερο σπίτι της χώρας και θα διατηρούσε αυτόν τον τίτλο μέχρι και μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο. Σύμφωνα με την Ιστορική Ένωση του Λευκού Οίκου, το κόστος κατασκευής ήταν 232.372 δολάρια. Ο Λευκός Οίκος έχει υποστεί πολλές ανακαινίσεις κατά τη διάρκεια της ιστορίας του.

Η Ανατολική Πτέρυγα

Η Ανατολική Πτέρυγα προστέθηκε για πρώτη φορά το 1902 ως είσοδος στον Λευκό Οίκο. Η σημερινή δομή κατασκευάστηκε το 1942 και βρίσκεται πάνω από το Προεδρικό Κέντρο Έκτακτων Επιχειρήσεων (Presidential Emergency Operations Center). Η διώροφη Ανατολική Πτέρυγα, φιλοξενεί τα γραφεία της Πρώτης Κυρίας και του προσωπικού της.

Η Δυτική Πτέρυγα

Η Δυτική Πτέρυγα είναι διάσημη για το Οβάλ Γραφείο, το κεντρικό σημείο εργασίας του προέδρου. Κάθε πρόεδρος προσθέτει τη δική του προσωπική πινελιά στον χώρο εργασίας, επιλέγοντας έργα τέχνης από τη συλλογή του Λευκού Οίκου ή δανειζόμενος από μουσεία. Έξι διαφορετικά γραφεία έχουν χρησιμοποιηθεί στο Οβάλ Γραφείο, αλλά το πιο διάσημο είναι το γραφείο Resolute. Κατασκευασμένο από ξύλο του HMS Resolute, το γραφείο είναι ένα σύμβολο ιστορίας και παράδοσης.

Το Οβάλ Γραφείο
Το Οβάλ Γραφείο / Φωτογραφία: Shutterstock
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι κήποι του Λευκού Οίκου

Η όμορφη διαμόρφωση των εξωτερικών χώρων του Λευκού Οίκου ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της διοίκησης του Τόμας Τζέφερσον. Οι εξωτερικοί χώροι, χωρίζονται ως εξής.

  • South Lawn: Το Νότιο Γκαζόν διαθέτει δεκάδες δέντρα που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1870.
  • Rose Garden: Κατά την προεδρία του Τζον Κένεντι, η Rachel Lambert «Bunny» Mellon ανασχεδίασε τους κήπους του Λευκού Οίκου, συμπεριλαμβανομένου του διάσημου Κήπου των Ρόδων έξω από τη Δυτική Πτέρυγα.
  • East Garden: Ο Ανατολικός Κήπος, που επίσης ανασχεδιάστηκε από τη Mellon, αργότερα ονομάστηκε προς τιμήν της Τζάκι Κένεντι, ως αναγνώριση της συνεισφοράς της στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.
  • Κήπος της Μισέλ Ομπάμα: Το 2009, η Πρώτη Κυρία Μισέλ Ομπάμα πρόσθεσε έναν λαχανόκηπο περίπου 102 τετραγωνικών μέτρων στους νότιους χώρους. Ο λαχανόκηπος είχε στόχο να προωθήσει την υγιεινή διατροφή και την ευαισθητοποίηση για τη σημασία των ντόπιων προϊόντων.

Άγνωστες λεπτομέρειες για τον Λευκό Οίκο

Ο Λευκός Οίκος είχε κάποτε θερμοκήπια

Ο πρόεδρος Μπιουκάναν πρόσθεσε ένα γυάλινο θερμοκήπιο το 1857, το οποίο επεκτάθηκε καθ' όλη τη διάρκεια του 19ου αιώνα. «Τα θερμοκήπια ήταν πολύ δημοφιλή τον 19ο αιώνα, ιδιαίτερα μεταξύ των πρώτων κυριών,» λέει η ιστορικός Sarah Fling, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του, το Architectural Digest. «Ωστόσο, κατά την ανακαίνιση του 1902 από τον Θίοντορ Ρούσβελτ, το θερμοκήπιο κατεδαφίστηκε για να δημιουργηθεί χώρος για αυτό που σήμερα γνωρίζουμε ως Δυτική Πτέρυγα». Αν και ήταν δημοφιλές τον 19ο αιώνα, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ένα πλήρες θερμοκήπιο στους σημερινούς χώρους του Λευκού Οίκου.

Ο Dale Haney, τότε επιθεωρητής των κήπων του Λευκού Οίκου, στον κήπο λαχανικών και βοτάνων της Μισέλ Ομπάμα
Ο Dale Haney, τότε επιθεωρητής των κήπων του Λευκού Οίκου, στον κήπο λαχανικών και βοτάνων της Μισέλ Ομπάμα / Φωτογραφία: AP Photo/Alex Brandon, File
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Λευκός Οίκος διαθέτει πισίνα

Ο Λευκός Οίκος έχει φιλοξενήσει δύο πισίνες. «Υπήρχε μια πισίνα μέσα στον Λευκό Οίκο που είχε προστεθεί από τον Φραγκλίνο Ρούσβελτ, την οποία χρησιμοποιούσε ως άσκηση για την πολιομυελίτιδα, αλλά αργότερα, ο Τζέραλντ Φορντ ήθελε μια εξωτερική πισίνα», σημειώνει η Fling. Η πισίνα του Φορντ χτίστηκε στο νότιο γκαζόν και η εσωτερική πισίνα του Ρούσβελτ καλύφθηκε και μετατράπηκε σε αίθουσα ενημέρωσης Τύπου.

Η κουζίνα μπορεί να ταΐσει πλήθος κόσμου

Η κουζίνα του Λευκού Οίκου είναι εξοπλισμένη για να εξυπηρετεί μεγάλα πλήθη. Διαθέτει τον εξοπλισμό και το προσωπικό που μπορεί να ετοιμάσει γεύματα για έως 140 άτομα για δείπνο και έως 1.000 επισκέπτες για κοκτέιλ πάρτι, διασφαλίζοντας ότι το κτίριο είναι πάντα έτοιμο για επίσημες εκδηλώσεις και δεξιώσεις.

Πρόεδροι μπορούν να παίξουν μπόουλινγκ, μπάσκετ ή να δουν ταινίες

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κατοικία διαθέτει κινηματογραφική αίθουσα με 42 θέσεις και γήπεδο τένις και μπάσκετ. Η αίθουσα μπόουλινγκ του Λευκού Οίκου δόθηκε ως δώρο στον Πρόεδρο Χάρι Τρούμαν και αργότερα μεταφέρθηκε στο υπόγειο του Eisenhower Executive Office Building.

Ο πρόεδρος Harry S. Truman δοκιμάζει τις πρόσφατα εγκατεστημένες αίθουσες μπόουλινγκ στο υπόγειο του Λευκού Οίκου το 1948
Ο πρόεδρος Harry S. Truman δοκιμάζει τις πρόσφατα εγκατεστημένες αίθουσες μπόουλινγκ στο υπόγειο του Λευκού Οίκου το 1948 / Φωτογραφία: Getty Images

Ο Λευκός Οίκος έχει μυστική είσοδο

Ένα μη σηματοδοτημένο δρομάκι στην H Street λειτουργεί ως μυστική είσοδος στον Λευκό Οίκο. Ο διάδρομος οδηγεί στο παράρτημα του Υπουργείου Οικονομικών, από όπου ένα τούνελ συνδέει το κτίριο με την Ανατολική Πτέρυγα. Το τούνελ κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν δημιουργήθηκε και το πρώτο καταφύγιο του Λευκού Οίκου για τον Πρόεδρο Φράνκλιν Ρούσβελτ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Μαίρη Τοντ Λίνκολν έκανε σεάνς στον Λευκό Οίκο

Ο πνευματισμός ήταν δημοφιλής κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου και έφτασε μέχρι και τον Λευκό Οίκο. Μετά τον θάνατο του γιου της, Γουίλι, το 1862, η Πρώτη Κυρία, Μαίρη Τοντ Λίνκολν, οργάνωσε σεάνς στο Κόκκινο Δωμάτιο και στο εξοχικό Soldier’s Home, που χρησιμοποιήθηκε ως προεδρικό καταφύγιο.

Aναφορές για φαντάσματα

Κατά καιρούς, κάτοικοι και προσωπικό του Λευκού Οίκου ανέφεραν ότι είδαν φαντάσματα πρώην προέδρων και πολιτών, όπως του Αβραάμ Λίνκολν, της Ντόλι Μάντισον, του Γουίλιαμ Χένρι Χάρισον, του Τζον Τάιλερ, του Τόμας Τζέφερσον και του Άντριου Τζάκσον. Κατά τη διακυβέρνηση του Προέδρου Ταφτ, υπήρξαν ιστορίες για ένα φάντασμα έφηβου αγοριού γνωστό ως «The Thing».

Πορτρέτο της Mary Todd Lincoln
Πορτρέτο της Mary Todd Lincoln / Φωτογραφία: ΑΡ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα καταφύγια

Το Προεδρικό Κέντρο Έκτακτων Επιχειρήσεων (Presidential Emergency Operations Center) χτίστηκε κάτω από την Ανατολική Πτέρυγα κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ως καταφύγιο και κέντρο επικοινωνιών για τον πρόεδρο κατά τη διάρκεια επίθεσης. Υπάρχουν φήμες για ένα άλλο υπόγειο συγκρότημα που κατασκευάστηκε το 2010. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Ρόναλντ Κέσλερ, το συγκρότημα βρίσκεται πέντε ορόφους κάτω από τη γη και διαθέτει δικό του απόθεμα τροφίμων και αέρα.

Η αξία του Λευκού Οίκου

Ο Λευκός Οίκος εκτιμάται ότι έχει αξία σχεδόν 400 εκατομμυρίων δολαρίων. Αν και η πρώτη οικογένεια δεν χρειάζεται να πληρώνει ενοίκιο πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, πρέπει να πληρώνει τα δικά της έξοδα, όπως φαγητό, ρούχα, είδη σπιτιού, κομμωτήριο και καθαριστήριο.

Από τον Λευκό Οίκο λείπει ο ακρογωνιαίος λίθος του

Στις 13 Οκτωβρίου 1792, τοποθετήθηκε ο πρώτος θεμέλιος λίθος στη θέση της μελλοντικής Εκτελεστικής Κατοικίας. Ωστόσο, η ακριβής τοποθεσία του λίθου παραμένει άγνωστη μέχρι σήμερα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης του Λευκού Οίκου από την κυβέρνηση Τρούμαν, έγιναν προσπάθειες να βρεθεί ο λίθος, χωρίς επιτυχία. Άλλη μια προσπάθεια έγινε το 1992, κατά τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της κατασκευής.

Πρόβατα στο γκαζόν του Λευκού Οίκου κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο

Κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ένα κοπάδι από... πρόβατα αντικατέστησε τα χλοοκοπτικά μηχανήματα στους κήπους του Λευκού Οίκου.

Τα πρόβατα βοήθησαν στη συντήρηση του γκαζόν, εξοικονομώντας εργατικά χέρια που χρειάζονταν αλλού. Το μαλλί των προβάτων πωλήθηκε για τη συγκέντρωση χρημάτων υπέρ του Ερυθρού Σταυρού.

Η Ντόλι Μάντισον έσωσε έναν διάσημο πίνακα από την πυρκαγιά του 1814

Κατά την πυρκαγιά του Λευκού Οίκου το 1814, κατά τη διάρκεια του Πολέμου του 1812, η Ντόλι Μάντισον, σύζυγος του Προέδρου Τζέιμς Μάντισον, έσωσε τον διάσημο πίνακα του Τζορτζ Ουάσινγκτον. Ο πίνακας, που σήμερα κοσμεί τον Λευκό Οίκο, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα της αμερικανικής ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς. Η πράξη της Ντόλι Μάντισον θεωρείται θρυλική και ένα από τα πιο γνωστά περιστατικά διάσωσης πολιτιστικών θησαυρών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το διάσημο πορτρέτο του George Washington από τον Gilbert Stuart
Το διάσημο πορτρέτο του George Washington από τον Gilbert Stuart / Φωτογραφία: AP Photo/Jacquelyn Martin

Έχουν γίνει 19 γάμοι στον Λευκό Οίκο

Εκτός από τα αμέτρητα κρατικά δείπνα και τα λαμπερά πάρτι, στον Λευκό Οίκο έχουν τελεστεί και 19 γάμοι, ενώ επίσης έχουν πραγματοποιηθεί τέσσερις γαμήλιες δεξιώσεις.

Ένα εγκαταλελειμμένο πλοίο έγινε το πιο διάσημο γραφείο του Οβάλ Γραφείου

Το διάσημο γραφείο Resolute ήταν δώρο από τη Βασίλισσα Βικτώρια στον Πρόεδρο Ράδερφορντ Μπ. Χέιζ το 1880. Το γραφείο κατασκευάστηκε από μαόνι και λευκή δρυ, που προήλθαν από το πλοίο HMS Resolute.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το HMS Resolute, ένα βρετανικό πλοίο που χρησιμοποιήθηκε σε Αρκτική αποστολή, εγκαταλείφθηκε στον πάγο. Αργότερα, ανακαλύφθηκε από έναν Αμερικανό φαλαινοθήρα και επιστράφηκε στη Βασίλισσα Βικτώρια από το Κογκρέσο ως δώρο φιλίας. Το γραφείο κατασκευάστηκε από τον Γουίλιαμ Έβεντεν, ξυλουργό της Βασίλισσας.

Το γραφείο χρησιμοποιήθηκε από σχεδόν κάθε πρόεδρο από την εποχή του Χέιζ. Εισήχθη για πρώτη φορά στο Οβάλ Γραφείο από τον Πρόεδρο Τζον Φ. Κένεντι. Το γραφείο Resolute είναι σύμβολο της φιλίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου και ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα κομμάτια επίπλωσης του Λευκού Οίκου.

Ποιος μπορεί να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο;

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα whitehouse.gov, τα μέλη του αμερικανικού κοινού μπορούν να ξεναγηθούν στον Λευκό Οίκο προγραμματίζοντας μια επίσκεψη μέσω του μέλους του Κογκρέσου τους. Οι πολίτες ξένων χωρών μπορούν να κανονίσουν ξεναγήσεις μέσω της πρεσβείας τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ