Συγκλόνισαν τη Βρετανία 100 χρόνια πριν: Η μοιραία ερωτική σχέση δύο γυναικών και η περίεργη αυτοκτονία -Τα κωδικοποιημένα μηνύματά τους που λύνουν το μυστήριο - iefimerida.gr

Συγκλόνισαν τη Βρετανία 100 χρόνια πριν: Η μοιραία ερωτική σχέση δύο γυναικών και η περίεργη αυτοκτονία -Τα κωδικοποιημένα μηνύματά τους που λύνουν το μυστήριο

Πίνακας βικτοριανής εποχής νεαρή γυναίκα κρατά λουλούδια
Η νεαρή Αουγκούστα δεν άντεξε τα νέα για την αγαπημένη της και αυτοκτόνησε / Φωτογραφία αρχείου: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Φως στο μυστήριο της αυτοκτονίας μιας ομοφυλόφιλης γυναίκας από τις αρχές του περασμένου αιώνα, έριξε σήμερα μία ειδικός. Η γυναίκα βρέθηκε νεκρή και μαζί της βρέθηκαν ερωτικές επιστολές, γραμμένες με κωδικό.

Τώρα πλέον, η αλήθεια πίσω από αυτή την υπόθεση που συγκλόνισε την Εδουαρδιανή Βρετανία, επιτέλους αποκαλύφθηκε. Η 24χρονη Αουγκούστα ΜακΓκόουαν, βρέθηκε νεκρή σε ένα αγροτικό σπίτι στο Έσεξ, τον Σεπτέμβριο του 1905. Τα στοιχεία για τον θάνατο της Αουγκούστα βρισκόταν σε δύο γράμματα που βρέθηκαν δίπλα στο σώμα της. Λίγες μέρες αργότερα, μια άλλη νεαρή γυναίκα, η Θεοδώρα Ουνιάκε, βρέθηκε νεκρή μόλις πέντε μίλια μακριά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπαίνοντας στην εκκλησία της μικρής ενορίας του Νέβεντον, στο αγροτικό Εσεξ, η υπηρέτρια είδε την κυρία της και νεαρή σύζυγο του εφημέριου, την Αουγκούστα ΜακΓκόουαν, ξαπλωμένη μπρούμυτα σε ένα κάθισμα.

Ήταν νεκρή. Δίπλα της, βρίσκονταν δύο μπουκάλια με την ένδειξη «δηλητήριο», υποδηλώνοντας αυτοκτονία. Η πνευματώδης Αουγκούστα, ήταν μια χαρούμενη κοπέλα και ιδιαίτερα αγαπητή στην ενορία. Γιατί λοιπόν να αυτοκτόνησε;

Αυτή ήταν η ερώτηση που ήρθε ξαφνικά στα χείλη κάθε Βρετανού πολίτη, όταν διάβαζε τα νέα στις εφημερίδες, καθώς οι αναφορές για το περιστατικό τον Σεπτέμβριο του 1905, κυκλοφόρησαν αμέσως σε όλη τη χώρα. Πράγματι, αυτό που ακολούθησε ήταν μια τεράστια δίνη, που περιελάμβανε μια λεσβιακή σχέση, ερωτική ποίηση, δηλητήριο, αυτοκτονία, κωδικοποιημένα τηλεγραφήματα και έναν παιδόφιλο ιερέα.

Οι ενδείξεις για τον θάνατο της Αουγκούστα, βρίσκονταν σε δύο γράμματα που βρέθηκαν δίπλα στο σώμα της: το ένα το είχε γράψει για τη μητέρα της, και το άλλο για τον τυφλό σύζυγό της, τον Αιδεσιμότατο Γουίλι ΜακΓκόουαν, με τη μέθοδο Μπράιγ. Έτσι, η έρευνα για το θάνατό της διακόπηκε μέχρι να μπορούσε να μεταφραστεί και να πραγματοποιηθεί αυτοψία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλά, δύο μέρες μετά το θάνατο της Αουγκούστα, το μυστήριο έγινε πιο βαθύ, όταν μια άλλη νεαρή γυναίκα, η Θεοδώρα Ουνιάκε, βρέθηκε νεκρή μόλις πέντε μίλια μακριά. Δεν υπήρχε τίποτα ύποπτο για τον θάνατο της Θεοδώρας, καθώς ήταν σοβαρά άρρωστη με πνευμονική φυματίωση για πάνω από ένα χρόνο.

Αλλά ένας αστυνομικός γνώριζε ότι αυτή και η Αουγκούστα ΜακΓκόουαν ήταν φίλες. Επιπλέον, μαζί με τα δύο γράμματα που βρέθηκαν με το σώμα της Αουγκούστα υπήρχε ένα τηλεγράφημα που έλεγε: «Η Θεοδώρα κοιμάται», από κάποια Φ. Ουνιάκε, τη Φράνσις Ουνιάκε, τη μητέρα της Θεοδώρας.

Οι θάνατοι των δύο νεαρών γυναικών εντός δύο ημερών, σε απόσταση πέντε μιλίων, θύμιζαν υπόθεση από αυτές που αναλάμβανε ο Σέρλοκ Χολμς.

πορτρέτο όμορφηw κοπέλα με τριαντάφυλλα
Η φιλία των δύο γυναικών εξελίχθηκε σε σχέση / Φωτογραφία αρχείου: Shutterstock
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Θεοδώρα και η Αουγκούστα, όπως προέκυψε, ήταν κάτι περισσότερο από καλές φίλες. Πράγματι, μια ιστορία μιας πολύ οικείας σχέσης ξεδιπλώθηκε, συναρπάζοντας τη χώρα, ενώ κυριάρχησε στους τίτλους των εφημερίδων.

Όμως, όπως συμβαίνει συχνά με τα σκάνδαλα, έκανε έναν σύντομο ντόρο, στη συνέχεια ξεθώριασε και μετά από λίγο καιρό ξεχάστηκε.

Μέχρι τώρα, χάρη στο ερευνητικό έργο της Έλεν Κρόουελ, καθηγήτριας Αγγλικών και ειδικού στον Όσκαρ Ουάιλντ στο Πανεπιστήμιο του Σεντ Λούις, στο Μισούρι. Η συγκλονιστική περιγραφή του μυστηρίου που έκανε, μόλις εμφανίστηκε στο The Times Literary Supplement.

Η καθηγήτρια Κρόουελ συνάντησε για πρώτη φορά την ιστορία στο ημερολόγιο του καλλιτέχνη Τσαρλς Ρίκετς, ενός σύγχρονου του Ουάιλντ, ο οποίος έγραψε ότι ήταν «σοκαρισμένος» με αυτό που είχε διαβάσει σε μια εφημερίδα.

Αυτό εξήψε την περιέργεια της Κρόουελ, η οποία άρχισε να ψάχνει χρησιμοποιώντας αναφορές από σύγχρονες εφημερίδες, για να συγκεντρώσει αυτή τη συναρπαστική ιστορία καταδικασμένης, παράνομης αγάπης. «Οι έρευνες», λέει, «κατέστησαν σαφές ότι ήταν μια παθιασμένη και - το 1905 - ακατάλληλη φιλία».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η φιλία των δύο γυναικών, ξεκίνησε όταν η Αουγκούστα, μόλις 18 ετών, παντρεύτηκε τον τυφλό και κατά 22 χρόνια μεγαλύτερό της ιερέα, και ήρθε να ζήσει στο Νέβεντον. Μέσα από αυτόν γνώρισε τη Θεοδώρα και κάποια στιγμή η φιλία τους εξελίχθηκε σε κάτι περισσότερο.

Τι έγραφε το κωδικοποιημένο τηλεγράφημα

Κατά την έρευνα σχετικά με το θάνατο της Θεοδώρας, η ιατροδικαστής ρώτησε τη μητέρα της γιατί είχε στείλει αυτό το «περίεργο» τηλεγράφημα αναφέροντας «Η Θεοδώρα κοιμάται»; Η κ. Ουνιάκε εξήγησε ότι ήταν η απάντηση σε ένα τηλεγράφημα της Αουγκούστα που «ήταν μάλλον δύσκολο να απαντηθεί».

Όταν πιέστηκε για να εξηγήσει αυτό το «δύσκολο» τηλεγράφημα, αντιστάθηκε, λέγοντας: «Ανησυχώ πάρα πολύ να μην μπερδευτώ καθόλου με τις υποθέσεις της οικογένειας ΜακΓκόουαν». Όμως, η ιατροδικαστής επέμεινε ότι θα επιδείξει το τηλεγράφημα όταν θα συνεχιστεί η έρευνα για τον θάνατο της Αουγκούστα.

Όταν το έκανε, ο γιατρός που είχε πραγματοποιήσει την αυτοψία ανέφερε ότι η Αουγκούστα είχε πάρει «περισσότερο από μια θανατηφόρα δόση» μορφίνης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνέχεια ήρθε το τηλεγράφημα που προσπάθησε να μην αποκαλύψει η κ. Ουνιάκε, το οποίο έγραφε: «ΘΕΟΔΩΡΑ. 2 GROVE-ROAD. 1.3 31. DOWSON STELLA MARIS ARTHUR DORIAN ΑΠΛΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕ ΣΤΗΝ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ» ('THEODORA. 2 GROVE-ROAD. 1.3 31. DOWSON STELLA MARIS ARTHUR DORIAN JUST CONVEY TO APHRODITE ONE THING IF POSSIBLE').

Ο πατέρας της Αουγκούστα, ο κ. Γούλαρντ, εξήγησε στην ιατροδικαστή ότι η κόρη του «είχε τη συνήθεια να στέλνει κώδικες ή να κρυπτογραφεί τηλεγραφήματα».

Οι δύο γυναίκες ήταν οπαδοί της «Παρακμιακής ποίησης» ή του «ερωτικού στίχου» που χρησιμοποιούσαν στον κώδικα τους. Αυτός, ο τότε κώδικας που δεν είχε αποκρυπτογραφηθεί, έχει πλέον «σπάσει» από την καθηγήτρια Κρόουελ. Όπως εξηγεί, οι αριθμοί αναφέρονται σε σελίδες ενός βιβλίου ποίησης του Έρνεστ Ντόουσον, με ποιήματα για το χωρισμό και την αφοσίωση. Η Στέλλα Μάρις ήταν ο τίτλος ενός ποιήματος για την απαγορευμένη αγάπη:

«Αυτή η χαρά, όχι ντροπή, είναι δικιά μας να μοιραστούμε,
Χαρά που είχαμε την ειλικρινή ευχαρίστηση,
Για να επιλέξουμε τις πιθανότητες μιας νύχτας…»

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εν τω μεταξύ, τα ονόματα Aphrodite και Dorian αντιστοιχούσαν στην Αουγκούστα και τη Θεοδώρα. Και δεδομένης της έμφασης του τηλεγραφήματος σε ένα μόνο πράγμα, η καθηγήτρια Κρόουελ πιστεύει ότι η Αουγκούστα απλά ήθελε να μάθει ότι η Θεοδώρα ήταν ακόμα ζωντανή. Έτσι, όταν η μητέρα της Θεοδώρας, αγνοώντας το νόημα του μηνύματος, τηλεγράφησε κοφτά ότι η Θεοδώρα «κοιμόταν», η Αουγκούστα έκανε το παρόμοιο λάθος με την Ιουλιέτα του Σαίξπηρ, υποθέτοντας ότι η αγαπημένη της δεν «κοιμόταν» αλλά ότι ήταν νεκρή.

vintage φωτογραφία με δυο γυναίκες
Η σχέση των δύο γυναικών είχε μοιραία κατάληξη / Φωτογραφία αρχείου: Shutterstock

Μη μπορώντας να αντέξει τη ζωή χωρίς τη Θεοδώρα, η Αουγκούστα πήρε μια τεράστια δόση μορφίνης που της είχε συνταγογραφηθεί για πονόλαιμο. Δύο μέρες αργότερα, πιθανώς περαιτέρω εξασθενημένη από τα τραγικά νέα, η βαριά άρρωστη ερωμένη της πέθανε επίσης.

Η επιστολή με τη μέθοδο Μπράιγ προς τον σύζυγο της Αουγκούστα, που έχει πλέον μεταφραστεί, φάνηκε να επιβεβαιώνει τη θλίψη ως τον λόγο της αυτοκτονίας της. «Έχω νοιαστεί μόνο για έναν άντρα - εσένα. Άλλους τους έχω μισήσει και από άλλους έχω αποτραβηχτεί. [Όμως] Έχω δώσει τον εαυτό μου τώρα πλήρως στη λευκή μου Dorian [Θεοδώρα]. Η απελπισία της ασθένειάς της με σκοτώνει».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αποκάλυψη για τον παιδόφιλο ιερέα, σύζυγο της Αουγκούστα

Η Αουγκούστα, αν και στοργική προς τον άντρα της, ένιωθε ότι αυτός δεν είχε ανταποδώσει την αφοσίωσή της σε αυτόν. Ο λόγος για αυτό; Τα ενδιαφέροντά του βρίσκονται σαφώς αλλού, στα νεαρά αγόρια. Γιατί σε μια περίεργη συστροφή κατά τη διάρκεια της έρευνας, ο χήρος της Αουγκούστα, Αιδεσιμότατος Γουίλι ΜακΓκόουαν, συνελήφθη με την κατηγορία «προσβολής της δημοσίας αιδούς».

Τρία ανήλικα αγόρια που είχαν εργαστεί στο πρεσβυτέριο τον κατηγόρησαν για σεξουαλική παρενόχληση. Είχαν προσληφθεί για να καθοδηγούν τον τυφλό εφημέριο και να του διαβάζουν. Όμως, όπως κατέθεσαν, τους κακοποιούσε «δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα».

Πράγματι, ο πατέρας της Αουγκούστα είπε στην έρευνα ότι, ήξερε πως η κόρη του είχε σταματήσει να μοιράζεται το υπνοδωμάτιο με τον σύζυγό της, αφού έμαθε για την προτίμησή του στα αγόρια.

Οι ανήσυχοι γονείς της προσπάθησαν να την πείσουν να αφήσει τον σύζυγό της και να επιστρέψουν στο οικογενειακό σπίτι, αλλά δεν ήθελε να χωριστεί από τη Θεοδόρα που πέθαινε. «Έζησε για να κάνει τη δεσποινίδα Ουνιάκε ευτυχισμένη», είπε ο πατέρας της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
vintage φωτογραφία από γάμο ζευγαριού
Η Αουγκούστα είχε παντρευτεί έναν τυφλό εφημέριο / Φωτογραφία αρχείου: Shutterstock

Οι ένορκοι εξέφρασαν τη συμπάθειά τους προς το πρόσωπο της Αουγκούστα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «η κυρία ΜακΓκόουαν αυτοκτόνησε ενώ βρισκόταν σε κατάσταση μελαγχολίας, που προκλήθηκε από την παραμέληση του συζύγου και την αγωνία της ασθένειας της δεσποινίδας Ουνιάκε. Το δικαστήριο επίπληξε σοβαρά τον κ. ΜακΓκόουαν για τη συμπεριφορά του».

Δύο εβδομάδες αργότερα, ο ιερέας καταδικάστηκε σε σκληρή εργασία έξι μηνών για προσβολή της δημοσίας αιδούς. Δεν υπάρχει καμία καταγραφή του τι συνέβη στον ιερέα αφού εξέτισε την ποινή του. Πράγματι, το μόνο που έμεινε, είναι η τραγική ιστορία της συζύγου του και της καταδικασμένης σχέσης της, που παραμένει σήμερα τόσο οδυνηρή, όπως και πριν από έναν αιώνα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ